Loading...

Ενίσχυσέ μας

”Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ
Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ”

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΑΙΤΙΕΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματική αλλαγή φωτο

Το κλίμα της Γης έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Μόλις τα τελευταία 650.000 χρόνια υπήρξαν επτά κύκλοι παγετώνων προόδου και υποχώρησης, με το απότομο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 11.700 χρόνια να σηματοδοτεί την αρχή της σύγχρονης κλιματικής εποχής – και του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι περισσότερες από αυτές τις κλιματικές αλλαγές αποδίδονται σε πολύ μικρές διακυμάνσεις στην τροχιά της Γης που αλλάζουν την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που λαμβάνει ο πλανήτης μας.

 

Η τρέχουσα τάση θέρμανσης είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί είναι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα μέσα του 20ου αιώνα και προχωρά με ρυθμό πρωτοφανή εδώ και χιλιετίες. 1 Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό και τη γη και ότι έχουν συμβεί εκτεταμένες και γρήγορες αλλαγές στην ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, την κρυόσφαιρα και τη βιόσφαιρα.

Οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν στους επιστήμονες να δουν τη μεγάλη εικόνα, συλλέγοντας πολλούς διαφορετικούς τύπους πληροφοριών για τον πλανήτη μας και το κλίμα του σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό το σύνολο δεδομένων, που συλλέγεται εδώ και πολλά χρόνια, αποκαλύπτει τα σήματα ενός μεταβαλλόμενου κλίματος.

Η θερμοπαγιδευτική φύση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων αποδείχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.

.  ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή που συγκέντρωσε η NASA:

  • Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης έχει αυξηθεί κατά 2,12 βαθμούς Φαρενάιτ (1,18 βαθμούς Κελσίου).
  • Μεταξύ 1993 και 2019, σημειώθηκε ετήσια απώλεια 279 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου στη Γροιλανδία και 148 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου στην Ανταρκτική, καθώς τα φύλλα πάγου αποκόπτονται και τελικά λιώνουν.
  • Από το 1969 έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας στα 100 μέτρα κορυφής του ωκεανού κατά 0,6 βαθμούς Φαρενάιτ (0,33 βαθμούς Κελσίου).

 

 

Τι είναι η κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στα καιρικά πρότυπα που έχουν φτάσει να καθορίσουν το τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο κλίμα της Γης Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα της Γης από τις αρχές του 20ου αιώνα οφείλονται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα στην καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία αυξάνει τα επίπεδα αερίων θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης. .

Αυτές οι ανθρωπογενείς αυξήσεις της θερμοκρασίας αναφέρονται συνήθως ως υπερθέρμανση του πλανήτη .Λέγοντας  Υπερθέρμανση του πλανήτη εννοούμε : την αυξανόμενη μέση θερμοκρασία των κατώτερων στρωμάτων της γης, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών και της ατμόσφαιρας. Αυτή η θέρμανση συμβαίνει από τη θερμότητα που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της γης λόγω των αερίων του θερμοκηπίου.

 

 

Ποια τα αιτια της κλιματ.αλλαγής;

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κλίματος συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ενεργά. Ωστόσο, όσον αφορά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων αιτιών για αυτές τις αλλαγές, υπάρχει λιγότερη συναίνεση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι φυσικές διακυμάνσεις στις ατμοσφαιρικές συνθήκες θερμαίνουν τον πλανήτη, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι είναι κυρίως υπεύθυνοι για αυτήν την αύξηση. Και, όπως συμβαίνει σε πολλές αμφιλεγόμενες καταστάσεις, άλλοι πιστεύουν ότι η μίξη και των δύο είναι ο ένοχος.

Φυσικά αίτια της κλιματικής αλλαγής

Όταν πρόκειται για φυσικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, αυτές οι τρεις αιτίες αναφέρονται συχνά ως συνεισφέροντες:

  • Αλλαγές στην ηλιακή ακτινοβολία – Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν τη γη ανεξάρτητα από τις αλλαγές στα καιρικά μοτίβα που συμβαίνουν παρακάτω. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αλλαγή στην ακτινοβολία του ήλιου – είτε αύξηση είτε μείωση – θα επηρεάσει τις θερμοκρασίες της επιφάνειάς μας.
  • Αέρια θερμοκηπίου – Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, απελευθερώνονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στον αέρα. Αυτό παγιδεύει περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της γης, ενώ λεπταίνει το στρώμα του όζοντος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαφύγει λιγότερη ακτινοβολία. Μπορεί να προκαλέσει έναν άσχημο κύκλο όπου οι συμμετέχοντες τρέφονται μεταξύ τους.
  • Δραστικές καιρικές αλλαγές – Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συμβεί μέσω δραστικών καιρικών αλλαγών. Καταστροφές όπως οι τυφώνες ή οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το κλίμα.

Ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής

Οι πιο σημαντικές ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν:

  • Βιομηχανοποίηση – Η αυξημένη ανάπτυξη οδήγησε σε μεγαλύτερη παραγωγή και κατανομή ενέργειας, η οποία απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι στο παρελθόν.
  • Ασυνεπείς έλεγχοι εκπομπών – Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, τα πρότυπα ελέγχου των εκπομπών δεν συμβαδίζουν. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου απελευθερώνονται στον αέρα.
  • Αποψίλωση των δασών – Τα φυτά αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο τα καθιστά απαραίτητο μέρος της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν κόβονται αυξανόμενες ποσότητες δέντρων χωρίς να φυτεύονται νέα, αυτό σημαίνει ότι μια δυσανάλογη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα και θερμαίνει το περιβάλλον.
  • Γεωπονικές επιχειρήσεις – Οι σύγχρονες εκμεταλλεύσεις στέλνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα, ενώ καλύπτουν τις ανάγκες τροφίμων των αναπτυγμένων χωρών.
  • Εκσυγχρονισμός – Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δρόμων και τα οχήματα που ταξιδεύουν πάνω τους, δημιουργούν υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και καυσαερίων που συμβάλλουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Όλες αυτές οι αιτίες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν αυτό που είναι γνωστό ως «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου», όπου τα αέρια του θερμοκηπίου εμποδίζουν τη διαφυγή θερμότητας στο διάστημα, θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν κάνει την αύξηση της ακτινοβολίας, της θερμοκρασίας και των αερίων να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοί οι παράγοντες θέρμανσης να παγιδεύονται στην ατμόσφαιρα της γης, δημιουργώντας ένα ανθυγιεινό περιβάλλον που μοιάζει με θερμοκήπιο.

Τα αέρια του θερμοκηπίου (πολλά από αυτά ανθρωπογενή) αποτελούν εξέχουσα θέση μεταξύ των ανθρώπινων αιτιών της κλιματικής αλλαγής, επειδή τα επίπεδα αυτών των αερίων που εκπέμπονται στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους αιώνες.

Τι είναι τα αέρια του θερμοκηπίου;

Αέρια θερμοκηπίου είναι τα αέρια που συμβάλλουν άμεσα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα της γης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Μερικά από τα αέρια του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν:

  • Διοξείδιο του άνθρακα (Φυσικό): Απορροφά, συγκρατεί και εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
  • Μεθάνιο (Φυσικό): Ένα πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Λόγω μιας χημικής αντίδρασης, το μεθάνιο μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Αυτό προκαλεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
  • Οξείδιο του αζώτου (φυσικό): Μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια και είναι περίπου 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.
  • Χλωροφθοράνθρακες (Ανθρωπογενείς): Αυτά τα αέρια χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά και αεροζόλ. Όταν διαρρέουν στην ατμόσφαιρα, μπορούν να συσσωρευτούν και να συμβάλουν στο αυξημένο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Υδροφθοράνθρακες (Ανθρωπογενείς): Αυτές οι χημικές ουσίες περιέχουν φθόριο και χρησιμοποιούνται κυρίως στην ψύξη. Έχουν αντικατασταθεί από χλωροφθοράνθρακες, αλλά εξακολουθούν να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
  • Μονοξείδιο του άνθρακα (Ανθρωπογενής): Εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, αεροπλάνα, πλοία και βιομηχανικές διεργασίες όπου υπάρχει καύση.
  • Οξείδιο του αζώτου (Ανθρωπογενής): Συμβάλλει στην παραγωγή όξινης βροχής, δημιουργείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου ως υποπροϊόν. Καθώς συμβαίνει αυτό, στη συνέχεια μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου και υποξείδιο του αζώτου στον αέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αέρια του θερμοκηπίου δεν είναι απαραίτητα κακό. Τα αέρια γίνονται επικίνδυνα μόνο όταν υπερβαίνουν τα άλλα αέρια σε αναλογία με τα κανονικά τους επίπεδα στην ατμόσφαιρα.

Αυτό που καθιστά τα αέρια του θερμοκηπίου μία από τις κύριες ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι η αυξημένη παραγωγή τους σε σχέση με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στη φύση, αλλά η ατμόσφαιρά μας αυτή τη στιγμή περιέχει πάρα πολύ από αυτό λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κόσμο μας με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Καιρός: Καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται απρόβλεπτες, επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων. Επίσης, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θέτουν τους ανθρώπους σε σημαντικό κίνδυνο ασθενειών και τραυματισμών.
  • Φυτά: Καθώς ο καιρός γίνεται θερμότερος και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, η ζωή των φυτών κινείται ψηλότερα ή πιο μέσα στην ενδοχώρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για την τοπική ζωή των ζώων.
  • Άγρια ζωή: Οι αλλαγές στο περιβάλλον προκαλούν αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων. Πολλά ζώα επηρεάζονται από την έλλειψη πηγών τροφής και από νέα αρπακτικά που προηγουμένως δεν μπορούσαν να διεισδύσουν στα εδάφη τους. Κατά συνέπεια, τα ζώα αναγκάζονται σε μια θέση όπου πρέπει να μεταναστεύσουν ή να αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση.
  • Επιχειρήσεις: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να καταστρέψουν τεράστιες ποσότητες περιουσίας. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις υφίστανται τις απώλειες που επιφέρουν αυτές οι τραγωδίες.
  • Αύξηση της στάθμης της θάλασσας: Καθώς λιώνουν οι πολικοί πάγοι, η στάθμη της θάλασσας αρχίζει να ανεβαίνει. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς και να καταστρέψει διάφορα οικοσυστήματα και φυσικά ορόσημα.
  • Οξίνιση των ωκεανών: Καθώς οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, γίνονται όλο και πιο όξινα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Πώς μετριέται η κλιματική αλλαγή;

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μέτρησή της μπορεί να είναι δύσκολη. Τα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής βασίζονται στην παρακολούθηση συγκεκριμένων μετρήσεων για τη μέτρηση και την παρακολούθηση αυτών των αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων (με τη σειρά σπουδαιότητας):

  • Θερμοκρασία επιφάνειας: Αυτή είναι η θερμοκρασία του αέρα, της γης και του νερού στο επίπεδο της επιφάνειας. Είναι μια άμεση ένδειξη ότι έχει συμβεί η κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό γιατί η μέτρηση του ρυθμού μεταβολής της θερμοκρασίας βοηθά τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσο θα ζεσταθεί ή θα κρυώσει με την πάροδο του χρόνου.
  • Άνοδος της στάθμης της θάλασσας: Αν και αυτή είναι μια πιο αργή διαδικασία, ο λιωμένος πάγος προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η παρακολούθηση αυτής της άνοδος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσο θα αυξηθούν σε μέγεθος οι ωκεανοί. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Μέρη ανά εκατομμύριο αερίων θερμοκηπίου: Αυτή είναι η μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, όταν οι επιστήμονες μετρούν πόσο CO2 εκπέμπουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα, μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τα μελλοντικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα

Η – Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος ( IPCC) περιγράφει  εκατοντάδες στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Πράγματι, η έκθεση καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ασημένια σφαίρα για την επίλυση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αντίθετα, τα έθνη, οι επιχειρήσεις, οι κοινότητες και τα άτομα έχουν όλοι έναν ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος.

1.     Ενεργοποιήστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη – περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών. Αυτό καθιστά αυτόν τον τομέα έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την κλιματική πολιτική. Για να μπορέσει ο κόσμος να περιορίσει τη θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ), ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές ενέργειας μεταξύ 38 και 52 τοις εκατό τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Χάρη στις τεράστιες εξελίξεις στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι σε πολλά μέρη φθηνότερη από την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, λέει η IPCC. Μικρής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες εκτός δικτύου, μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε κοινότητες που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση σε ενέργεια.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέτρα πολιτικής όπως φόρους στις εκπομπές άνθρακα, οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρότυπα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, λέει η IPCC. Οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση μπορούν επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό της συνολικής ζήτησης ενέργειας.

 

2.    Κάντε τα κτίρια πιο αποτελεσματικά

Οι εκπομπές από τα κτίρια αντιπροσώπευαν περίπου το 21 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου που εκτοξεύθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2019, σύμφωνα με την IPCC. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει έμμεσες εκπομπές από την ισχύ που χρησιμοποιείται για ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, καθώς και εκπομπές από τη χρήση χάλυβα και τσιμέντου.

Η απαλλαγή από τον άνθρακα των κτιρίων του κόσμου δεν θα γίνει γρήγορα ή εύκολα. Ωστόσο, οι εκτεταμένες προσπάθειες για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών κτιρίων με συνείδηση ​​του κλίματος θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις βοηθώντας τον κόσμο να μειώσει τη ρύπανση από άνθρακα. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν καλύτερη μόνωση, πιο αποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, τροφοδοσία κτιρίων με περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και χρήση πιο βιώσιμων δομικών υλικών — καθώς και δημόσιες πολιτικές και οικονομικά κίνητρα για την ενθάρρυνση τέτοιων προσεγγίσεων.

Κάντε τις πόλεις καθαρές και πράσινες

Οι πόλεις, όπου κατοικεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι αστικές εκτάσεις αναμένεται να τριπλασιαστούν περίπου έως το 2050. Εάν οι επεκτατικοί οικισμοί χτιστούν χρησιμοποιώντας συμβατικά υλικά και τεχνολογίες, όπως σκυρόδεμα εντάσεως άνθρακα και συστήματα μεταφοράς με επίκεντρο το αυτοκίνητο, θα «κλειδώσουν» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις επόμενες γενιές.

Ωστόσο, η «βαθιά απανθρακοποίηση και ο συστημικός μετασχηματισμός» μπορούν να μετατρέψουν τις πόλεις σε επίκεντρα της ενεργειακής μετάβασης, λένε οι επιστήμονες.

Απλά μέτρα πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως η αύξηση της πυκνότητας, η ανάμειξη οικιστικών και εμπορικών περιοχών ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν όπου εργάζονται και η ανάπτυξη κατά μήκος διαδρόμων δημόσιας συγκοινωνίας, θα μπορούσαν να μειώσουν την αστική ρύπανση από άνθρακα κατά περίπου ένα τέταρτο έως το 2050. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στις κατασκευές και τη θέρμανση κτιρίων με ηλεκτρική ενέργεια αντί για αέριο μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές. Η επένδυση σε χώρους πρασίνου μπορεί να κάνει τις πόλεις πιο ασφαλείς εν μέσω επιδείνωσης των κυμάτων καύσωνα και των εντεινόμενων πλημμυρών, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει τον άνθρακα από τον αέρα.

 

Ανεβάστε στροφές στα ηλεκτρικά οχήματα — και περπατήστε ή με ποδήλατο στην υπόλοιπη διαδρομή

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πετούν, οδηγούν και μεταφέρουν αγαθά ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο.  Οι εκπομπές από τον τομέα πρέπει να μειωθούν απότομα τις επόμενες δεκαετίες για να τεθεί ο κόσμος σε καλύτερο δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών του στόχων.

Μερικοί τρόποι για να προχωρήσουμε προς αυτόν τον στόχο:

Βελτιώστε τα ηλεκτρικά οχήματα, εξερευνήστε το υδρογόνο και προηγμένα βιοκαύσιμα για την αεροπορία και τη ναυτιλία, υιοθετήστε πολιτιστικές και συμπεριφορικές αλλαγές, όπως περισσότερη τηλεργασία και αστικό σχεδιασμό που επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες ή ταξίδια με τα πόδια ή το ποδήλατο . Η τεχνολογική βοήθεια και ο έξυπνος σχεδιασμός μεταφορών θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να «ξεπεράσουν» την ανάγκη για συστήματα μεταφορών με βάση τα ορυκτά καύσιμα, με οφέλη για την ποιότητα του αέρα καθώς και το κλίμα, γράφουν οι συγγραφείς.

Βυθίστε άνθρακα πίσω στη γη

Οι χερσαίες περιοχές που διαχειρίζονται οι άνθρωποι αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης λόγω της θέρμανσης του πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας το 13 έως 21 τοις εκατό των εκπομπών της ανθρωπότητας, ανάλογα με το έτος. Αλλά η γη μπορεί επίσης να είναι ένας τεράστιος σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τραβώντας τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα — εάν οι άνθρωποι μάθουν να τον διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο.

Ένας σημαντικός τομέας για βελτίωση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι καλλιεργούν , λέει η IPCC. Οι τυπικές τεχνικές όπως η άροση του εδάφους και η χρήση πολλών λιπασμάτων απελευθερώνουν τόνους αερίων του θερμοκηπίου και μικρόβια στα έντερα των κατσικιών και των βοοειδών αποτελούν σημαντική πηγή προβληματικού μεθανίου. Με την υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής καλλιέργειας που αποθηκεύουν άνθρακα στο έδαφος, περιορίζοντας τη χρήση λιπασμάτων και μειώνοντας την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουμε, οι άνθρωποι μπορούν να μετατρέψουν τη γεωργική γη από πηγή άνθρακα σε νεροχύτη.

Η προστασία της φύσης, ειδικά των δασών και άλλων οικοσυστημάτων πλούσια σε άνθρακα , είναι επίσης απαραίτητη για να σταματήσει η τάση της θέρμανσης της Γης. Τα υγιή δάση, οι αποκατεστημένοι υγρότοποι και τα αδιατάρακτα λιβάδια μπορούν να τραβούν δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, λέει η IPCC – προσφέροντας τόσο κλιματικά οφέλη όσο σχεδόν 2 εκατομμύρια ανεμόμυλοι. Η ανάκτηση του οικοσυστήματος προστατεύει επίσης την άγρια ​​ζωή, προστατεύει από τη ζέστη και τις πλημμύρες, καθαρίζει τον αέρα και το νερό και βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Λίγες άλλες στρατηγικές προσφέρουν τόση περιβαλλοντική έκρηξη για το χρήμα σας.

Επενδύστε σε έναν πιο δίκαιο κόσμο

Η έκθεση της IPCC καθιστά σαφές ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι εκείνοι που συνέβαλαν λιγότερο στο πρόβλημα και έχουν τους λιγότερους πόρους για να το αντιμετωπίσουν. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες συνεισφέρουν περίπου το 0,4 τοις εκατό των σωρευτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ανθρωπότητας, ενώ τα ανεπτυγμένα έθνη -που φιλοξενούν περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπων- ευθύνονται για το 27 τοις εκατό της παγκόσμιας ρύπανσης από άνθρακα.

Από την αυγή της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι πλούσιες χώρες μεγάλωσαν τις οικονομίες τους και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει την καταστροφική υπερθέρμανση, λέει η IPCC, αυτά τα πλούσια έθνη πρέπει τώρα να βοηθήσουν τα φτωχότερα να επιτύχουν ανάπτυξη χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης αντί για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την ανισότητα καθώς καταπολεμά την κλιματική αλλαγή, λέει η IPCC, επειδή ενισχύει τη συνεργασία. Και, αν γίνει σωστά, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών – όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε απομονωμένες κοινότητες, η παροχή ηλεκτρικών ποδηλάτων σε κατοίκους πόλεων με χαμηλό εισόδημα και η αποκατάσταση της αρχής διαχείρισης της γης στους αυτόχθονες πληθυσμούς – μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ευημερία των ανθρώπων.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΝΙΟΥ

Μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων & Γραφείο Τύπου

 

Πρόσφατα Άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: “μ” Όπως μίζα?

Μετρό Θεσσαλονίκης: “μ” Όπως μίζα?

Αυτή η κυβέρνηση δεν παύει να μας εκπλήσσει…Εξηγούμαστε: Σε εκδήλωση της ιστορικής ταυτότητας του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ο Υπουργός Μεταφορών Σταϊκούρας μας εξήγησε ότι στόχος του σχεδιασμού του συγκεκριμένου λογότυπου - ένα απλό μικρό "μ" εγγεγραμμένο σε κύκλο για την...

Η ομιλία του Δημήτρη Ηλιόπουλου στο Σύνταγμα στις 11 Νοεμβρίου

Η ομιλία του Δημήτρη Ηλιόπουλου στο Σύνταγμα στις 11 Νοεμβρίου

Φίλες και Φίλοι, Συνέλληνες, Συνάνθρωποι και Συνοδοιπόροι, σε αυτόν τον αγώνα και αυτό το δύσκολο για όλους μας δυστοπικό οικονομικά και κοινωνικό πεδίο καθημερινής μάχης για την επιβίωση μας!!Σας καλωσορίζω στην σημερινή μικρή συγκέντρωση εκ μέρους της Πολιτικής...

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…

Το διαζύγιο Κασελάκη - ΣΥΡΙΖΑ που σημάδεψε την "Αριστερή Πολυκατοικία" έσπευσαν να μιμηθούν στην αντίστοιχη απέναντι "Δεξιά". Κι όπως στην πρώτη περίπτωση είχαμε τον πολιτικό οργανισμό να αποπέμπει τον μέχρι πρότινος αρχηγό του, έτσι και ο πολιτικός οργανισμός της...

Η Παραίτηση του Γενικού Διευθυντή ΥΠΕΞ: Κόλαφος για τον Ραγιαδισμό και την Υποτέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Παραίτηση του Γενικού Διευθυντή ΥΠΕΞ: Κόλαφος για τον Ραγιαδισμό και την Υποτέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η παραίτηση του πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου από τη θέση του Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι απλώς μια πράξη διαμαρτυρίας, αλλά ένας κόλαφος για την «πολιτική κατευνασμού» , το ραγιαδισμό και τον οσφυοκαμπτισμό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη....

Ανακοίνωση – Η καταδικασμένη ελευθερία του λόγου

Ανακοίνωση – Η καταδικασμένη ελευθερία του λόγου

Στην Ελλάδα του 2024 η ελευθερία του λόγου είναι καταδικασμένη με φίμωτρο. Το αποδεικνύει και η έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που κατατάσσει τη χώρα μας στην 88η θέση ανάμεσα σε 180 και στην τρίτη χειρότερη στην Ε.Ε. Με αφορμή και όσα δήλωσε ο Έλληνας...

Δελτίο Τύπου – Συνάντηση στην Δράμα, 13 Νοεμβρίου

Δελτίο Τύπου – Συνάντηση στην Δράμα, 13 Νοεμβρίου

Το Κίνημα Πολιτών “ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ” ευχαριστεί τον Δραμινό λαό και τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήρθαν στη συνάντηση στην πλατεία της Δράμας. Ακολούθησε κοινωνική-πολιτική συζήτηση σε ένα καφέ στο κέντρο της πόλης. Η συντριπτική πλειοψηφία των...

Γραφτείτε στο newsletter μας

Γραφτείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνετε στο email σας τα νέα μας και τις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο hellas-first.org

Η εγγραφ΄ή ολοκλήρώθηκε με επιτυχία. Ελέγξτε το email σας για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο