Αυτός ήταν ο τίτλος της εκπομπής της ΕΡΤ «Συνθέσεις» (την οποία όλοι – μικροί και μεγάλοι- αξίζει να παρακολουθήσουν) στην οποία ομιλητές ήταν ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός επιστήμονας, και ο 13χρονος Βίκτωρας Γιαννικόπουλος, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός επιστήμονας. Η ομιλία του Βίκτωρα διακρίθηκε στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής που είχε ως θέμα «Ένα παιδί από τα Βαλκάνια μετράει τ’ άστρα».
Εξηγώντας ο κ. Κριμιζής τον τίτλο που ο ίδιος έδωσε στην εκπομπή (όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος), ανέφερε ότι δεν υπάρχει αριστεία χωρίς αξιοκρατία, δεν υπάρχει αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση, και δε μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω τρεις έννοιες στην εξερεύνηση του διαστήματος αν δεν υπάρχει ήθος. Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω έννοιες είναι διαχρονικές όχι μόνο για την επαγγελματική επιτυχία στον διαστημικό κλάδο, αλλά και για την επιτυχή λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας μας, και αυτές τις έννοιες πρεσβεύουμε και εμείς ως «Κίνημα Πολιτών ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ».
Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη, ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας δίνει μεγάλη σημασία στη συλλογικότητα, τη συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε: « Δίχως ομαδική δουλειά τα μεγάλα επιτεύγματα είναι αδύνατα». Έγινε λόγος και για «πελατοκρατία», και αυτήν θεωρεί ο κ. Κριμιζής βασικό παράγοντα που πολλοί επιστήμονες δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και όχι το χρήμα, όπως ίσως θεωρούν οι περισσότεροι.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον καθηγητή ο νεαρός Βίκτωρας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δε δίνει τα εφόδια για να ανελιχθεί κάποιος επιστήμονας και πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, που τους προσφέρονται ευκαιρίες. Και συνέχισε χαρακτηριστικά: « Στην Αμερική ρωτάνε ΤΙ ξέρεις, στην Ελλάδα ρωτάνε ΠΟΙΟΝ ξέρεις», αποτυπώνοντας τόσο απλά την πραγματικότητα που βαραίνει τη χώρα μας. Για την παρανομία που συναντάται σε κάποιους νέους υπέδειξε ως ένοχους το διαδίκτυο και συνολικά τα ΜΜΕ. Μίλησε για τη «μάχη των likes» στα social media και για τα πρότυπα που πρέπει να έχει κάποιος ως παράδειγμα για να τα ακολουθεί. Κατηγόρησε την τηλεόραση που υπερπροβάλλει τέτοια περιστατικά και διαιωνίζει ουσιαστικά το πρόβλημα.
Πέρα από τις γνώσεις του νεαρού, που προκαλούν εύλογα εντυπωσιασμό, μας εξέπληξε η σεμνότητα, η ευστροφία, η συγκροτημένη σκέψη και ο δομημένος λόγος του, που δείχνουν ότι η οικογένειά του και το Pierce College, στο οποίο φοιτά, του έδωσαν σωστά πρότυπα και αξιοποίησαν τις δυνατότητές του ώστε να αποτελέσει και αυτός με τη σειρά του πρότυπο για τη νέα γενιά. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος (κυρίως μέσω των ΜΜΕ) δεν αναδεικνύει όσο πρέπει τέτοιες επιτυχίες, αντίθετα εστιάζει στα κακώς κείμενα της πατρίδας μας και «επιβάλλει» ανήθικα πρότυπα, επηρεάζοντας τον ψυχισμό των ίδιων των παιδιών που τα παρακολουθούν.
Ο Βίκτωρας είναι μια από τις πολλές αποδείξεις ότι η νέα γενιά των Ελλήνων που τόσο στηλιτεύεται για την έλλειψη μόρφωσης και την παραβατικότητα, με σωστή διαπαιδαγώγηση μπορεί να μεταμορφωθεί σε γενιά λαμπρών προσωπικοτήτων που θα προσφέρει υπηρεσίες σε κάθε τομέα επιστήμης και θα αναδείξει την Ελλάδα. Θα την αναδείξει όχι μόνο μέσω της γνώσης, αλλά και μέσω των αρετών που το κομματικό σύστημα φοβάται να ξεστομίσει. Όπως ορθά παρατήρησε ο κ. Κριμιζής, η λέξη «αριστεία» εκλείπει από τον πολιτικό διάλογο (ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούσε ρετσινιά). Τέτοια παιδιά μας κάνουν περήφανους και μας επιτρέπουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Να συγχαρούμε τον νεαρό, την οικογένειά του, το σχολείο του και τον ίδιο τον κ. Κριμιζή, που όπως πληροφορούμαστε αποτελεί τον σημαντικότερο εν ζωή διαστημικό επιστήμονα και χάρη στον οποίο μπορέσαμε να ακούσουμε και απολαύσουμε τη μικρή διάνοια, μιας και ο ίδιος τον επέλεξε ως συνομιλητή του στην εκπομπή.
Βίκτωρα, η Ελλάδα σου εύχεται μόνο πρόοδο στην χωρίς όρια εξερεύνηση του διαστήματος.
Από το Γραφείο Τύπου