Πολλοί Θεσσαλονικείς περίμεναν την ώρα που το περιβόητο Μετρό θα έφτανε στην ολοκλήρωσή του προς χρήση και διευκόλυνσή τους. Η προσέλευση του κόσμου το επιβεβαίωσε. Παρά ταύτα ήμασταν σίγουροι ότι δε θα έλειπαν και τα ευτράπελα (τα οποία καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα και ανέβηκαν στο tiktok), τη στιγμή μάλιστα που λίγο καιρό πριν την παράδοσή του σημειώθηκαν απαράδεκτες αστοχίες και το έργο πέρασε από 40 κύματα και τράβηξε σχεδόν 40 χρόνια για μόλις 9,5 χλμ. ευθείας γραμμής.
Αυτό που ίσως εξόργισε περισσότερο τους πολίτες, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, ήταν το λογότυπό του, ένα απλοϊκό πεζό “μ” που μοιάζει βγαλμένο από τεχνητή νοημοσύνη (βγαλμένες από τεχνητή νοημοσύνη μοιάζουν και οι δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα για την περιγραφή του, “που αντανακλά το ιστορικό βάθος της Θεσσαλονίκης”). Λογότυπο που και αυτό πέρασε από 40 κύματα, ή μάλλον τα πέρασαν όσοι έκαναν το λάθος να ασχοληθούν με τη δημιουργία του. Μετά την ακύρωση των δύο πρώτων διαγωνισμών (τον Φεβρουάριο και Ιούνιο) με την αιτιολόγηση του επανακαθορισμού των όρων και την απόρριψη όλων των προσφορών των διαγωνιζόμενων αντίστοιχα, η κυβέρνηση επέλεξε με απευθείας ανάθεση 30.000€ τη νεοσύστατη εταιρεία “MnMS” για τη δημιουργία της οπτικής ταυτότητας, μια “σκοτεινή” εταιρεία που δε διατηρούσε καν λειτουργική ιστοσελίδα τη μέρα της ανάθεσης, και κατηγορείται ακόμα και για εικονικό πελατολόγιο.
Δυο μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας αποδείχτηκαν άχρηστα τα 2.000.000 εισιτήρια και οι 200.000 κάρτες που εκτυπώθηκαν, καθώς κρίθηκαν ασύμβατα για χρήση στα μηχανήματα έκδοσης. Ένταση δημιουργήθηκε στους πολίτες και από την αδυναμία έκδοσης εισιτηρίων που παρουσιάστηκε, με αποτέλεσμα τη χρονοκαθυστέρηση. Σφάλμα παρουσίασαν και δύο μηχανήματα στην προσπάθεια του κ. Σταϊκούρα να εκδώσει εισιτήριο, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά στον αέρα. Με την κακοκαιρία που συνέβη στη συμπρωτεύουσα την πρώτη μέρα λειτουργίας, σε τρεις σταθμούς έσταζαν νερά και τοποθετήθηκαν κουβάδες, ένα θέαμα καθόλου ελκυστικό, και συνάμα ντροπιαστικό. Εκτός των άλλων ακούστηκε συναγερμός για εντοπισμό πυρκαγιάς, υπήρξε ακινητοποίηση ενός συρμού και αναγκάστηκαν οι επιβάτες να κατέβουν, τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι κυλιόμενες σκάλες σε τρεις σταθμούς, το ίδιο και ασανσέρ σε επτά σταθμούς.
Μουρμούρες ακούστηκαν και για το γεγονός ότι το Μετρό δεν εξυπηρετεί απευθείας ούτε το αεροδρόμιο ούτε τα ΚΤΕΛ, το οποίο θα διευκόλυνε τους ταξιδιώτες. Δεν εξυπηρετεί επίσης ούτε τους φοιτητές της πόλης, καθώς δεν υπάρχει σταθμός κοντά στην πανεπιστημιούπολη. Ενώ η αρχική εκτίμηση του έργου ήταν τα 1 δις ευρώ, κατέληξε να στοιχίσει 3 δις (όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών). Η κατασκευή του όμως άλλαξε και την καθημερινότητα των πολιτών, όπου τα εργοτάξια που στήθηκαν απέκτησαν έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα έσοδα όσων καταστημάτων βρίσκονταν εκεί κοντά.
Με την πρόφαση της άμεσης πρόσβασης στο Μετρό αναμένονται και αυξήσεις των ενοικίων κοντά στους σταθμούς, όπως συνέβη και στην Αθήνα. Σε αντίθεση με το Μετρό Αθήνας όμως, που τη λειτουργία και συντήρησή του εποπτεύει η ΣΤΑΣΥ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης αυτές τις αρμοδιότητες ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία, η “ΤΗΕΜΑ”, ξυπνώντας μνήμες Φεβρουαρίου του 2023. Όπως σε κάθε μεγάλο έργο, χωρίς να δικαιολογείται, υπάρχουν και απώλειες, οι οποίες επιμελώς αποκρύπτονται. Για το συγκεκριμένο έργο ο αριθμός των αποβιωσάντων έφτασε τους τρεις. Οι τραυματίες όμως ήταν πολλοί περισσότεροι. Αιτίες τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και η εξαντλητική εργασία. Όπως επίσης σε ένα μεγάλο νέο έργο χρειάζεται φύλαξη για αποτροπή βανδαλισμού. Έτσι 35 αστυνομικοί θα αποσπαστούν από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις για ένα τρίμηνο για τον σκοπό αυτό, τη στιγμή που η εγκληματικότητα καλπάζει και οι Έλληνες πολίτες είναι ήδη απροστάτευτοι.
Όπως μας πληροφόρησε η εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, στην είσοδο του σταθμού “Αγία Σοφία” αναγράφεται η επιγραφή “Οθωμανικοί Χρόνοι” για την εξιστόρηση της περιόδου της Τουρκοκρατίας στον πόλη. Μπορεί κάποιος να μη δώσει τη δέουσα σημασία, όμως τέτοιου είδους “απροσεξίες” δίνουν δικαίωμα στους γείτονες να αναμασάνε το παραμύθι του αναθεωρητισμού και της Θεσσαλονίκης της καρδιάς τους, ενώ υπάρχουν και άλλοι όροι για να περιγράψουν την περίοδο κατοχής από τους Τούρκους. Η επιγραφή μάς θύμισε την άστοχη δήλωση του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2020 στο Μέγαρο Μουσικής που περιέγραψε την Ελλάδα ως “μικρή οθωμανική επαρχία” που έγινε κράτος-πρότυπο της βαλκανικής.
Παρά την από 40 κύματα κατασκευή του Μετρό με πάρτι μίζας και κακοτεχνίας, δημοσιογράφοι μπουκωμένοι από το δημόσιο χρήμα εκθειάζουν την “θριαμβεύτρια” κυβέρνηση και εισπράττουν την αγανάκτηση του κόσμου. Δημοσιογραφίσκοι που αποκαλούν αριστούργημα ένα έργο για την καθυστέρηση του οποίου καλείται ο απλός λαός να αποζημιώσει την “ΑΚΤΩΡ” με 93,5 εκ. ευρώ (συν άλλες αποζημιώσεις εκατοντάδων εκ. ευρώ) και στο οποίο διεπράχθη αρχαιολογικό έγκλημα σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον σταθμό Βενιζέλου και στη συνέχεια επανατοποθέτησή τους στον χώρο, αλλοιώνοντας την αυθεντικότητα του. Δημοσιογραφίσκοι που αποτελούν ντροπή όχι μόνο για το επάγγελμά τους, αλλά για την ίδια την ελληνική κοινωνία που επιμένει στο σύνδρομο ραγιαδισμού.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης, που εγκαινίασαν όλοι οι πρωθυπουργοί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μετά, θα μείνει στην ιστορία της Ελλάδας να θυμίζει την εμβληματική ασυδοσία πολιτικών και παρατρεχάμενων που ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα χρήματα από το “αίμα” των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, αδιαφορώντας για την ευθύνη παράδοσης ενός τόσο σημαντικού έργου. Αν μη τι άλλο, ευχόμαστε το Μετρό να δώσει ανάσα στις μετακινήσεις της πόλης και να ανακουφίσει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Περισσότερο όμως ευχόμαστε να αποτελεί ένα πραγματικά ασφαλές μέσο μεταφοράς.
Από το Γραφείο Τύπου