Πρόσφατα, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, διορίσθηκε ως αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ, από το «φίλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη Μάρκ Ρούτε. Πρόκειται για μία ακόμη επιλογή, που πραγματικά προκαλεί μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με την κατάσταση των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή της χερσονήσου του Αίμου. Αλλά θέτει και υπό αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στο διπλωματικό χάρτη καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλούν συνέχεια για την ενίσχυση της επιρροής μας παγκοσμίως.
Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αν κοιτάξει κάνεις το πολιτικό παρελθόν της, υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που διετέλεσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων κατά την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η ίδια, εργάστηκε σκληρά για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ, από τη θέση της υπουργού Αμύνης, και θεωρείται θερμή υπέρμαχος της διασφάλισης της «μακεδονικής ταυτότητας». Χαρακτηριστική παραμένει ακόμη η αντίδρασή της στην παρέλαση της 28 ης Οκτωβρίου του 2018, όταν η είχε δηλώσει πώς εμβατήρια όπως το «Μακεδονία Ξακουστή», δεν θα έπρεπε να ακούγονται καθώς δεν είναι στο πνεύμα της φιλίας των δύο λαών.
Ταυτόχρονα, φρόντισε να αναπτύξει θερμές σχέσεις με την Τουρκία, υπογράφοντας πενταετή συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με τον Χουλουσί Ακάρ. Η πολιτική στάση της, σε συνδυασμό με την εικόνα της ως «καλής φίλης» της Τουρκίας, δημιουργεί ήδη εντάσεις στις ιδιαιτέρως περίπλοκες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί τελευταία εντός του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά την στρατηγική ενίσχυσης των χωρών των Βαλκανίων, μέσω υψηλών διορισμών στο ΝΑΤΟ, συνετέλεσε καταληκτικά στο διορισμό της Σεκερίνσκα, ένας άνθρωπος που διατηρεί καλές και φιλικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η κίνηση, εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την κατεύθυνση που ακολουθεί το ΝΑΤΟ και ποιοι θεωρούνται πλέον δεδομένοι σύμμαχοι.
Η τοποθέτηση αυτή, της Ρ. Σεκερίνσκα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του ΝΑΤΟ, αναδεικνύει έτι περεταίρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε στρατηγικό επίπεδο. Η υποστήριξη της «μακεδονικής ταυτότητας» όχι μόνο από έναν πολιτικό στέλεχος των Σκοπίων, αλλά πλέον και από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ως έμμεση υποβάθμιση των ελληνικών διπλωματικών θέσεων. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, φαινομενικά μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται ήπιο, κυρίως λόγω της επερχόμενης συμφωνίας, αλλά ίσως πρόκειται για τη νηνεμία πριν την καταιγίδα…
Από το Γραφείο Τύπου