Στις 19 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 1000 μέρες πολέμου στην Ουκρανία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στα Ουκρανικά εδάφη, προκαλώντας ίσως τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος της εισβολής ήτα η μη τήρηση των δύο συμφωνιών του Μινσκ (2014 και 2015) και η άμεση προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (ένταξη που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως και αυτή στην ΕΕ). Δηλαδή η Δύση θα μπορούσε να τοποθετήσει πυραύλους και άλλα όπλα στο υπογάστριο της Ρωσίας. Καμία χώρα δε θα έμενε άπραγη μπροστά σε μία τέτοια απειλή…
Καθώς οδεύουμε προς το κλείσιμο του τρίτου χρόνου του πολέμου, η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπαϊντεν να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σηματοδοτεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ θεωρήθηκε ακατάλληλος για λόγους υγείας να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές και αντικαταστάθηκε από την Καμάλα Χάρις, αποφάσισε στα τέλη της θητείας του να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, δίνοντας στην Ουκρανία την άδεια χρήσης των αμερικανικών πυραύλων ATACMS. Η επιλογή αυτή να πλήξει σε μεγάλο βαθμό την ρωσική επικράτεια έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και διεθνή ανησυχία καθώς η σύγκρουση Μόσχας – Κιέβου αναμένεται να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Ήδη και η Βρετανία, όντας στο άρμα των δυτικών δυνάμεων, έδωσε και αυτή με την σειρά της την άδεια χρήσης των Βρετανικών πυραύλων STORM SHADOW εναντίον της Ρωσίας. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν Γερμανία και Γαλλία.
Ο κ. Μπάϊντεν, ενώ βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τον Λευκό Οίκο, διάλεξε τώρα να περάσει την «κόκκινη γραμμή» κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πραγματικότητα αυτό που διακαώς ζητούσε από την Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους εξ αρχής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ταυτόχρονα όμως εγκλωβίζει το νέο πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, καθώς δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να σταματήσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες όπως έχει δηλώσει. Στην ουσία ναρκοθετεί την προσπάθεια και τις προθέσεις του να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα.
Από τη Ρωσική πλευρά η απάντηση ήταν άμεση. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την έγκριση του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματός του, αλλάζοντας τις παραμέτρους για το πότε η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τους αντιπάλους της με πυρηνικά όπλα. Το νέο πυρηνικό δόγμα αναφέρει πως «οποιαδήποτε επίθεση ενός μη πυρηνικού κράτους κατά της Ρωσίας, με τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, θα θεωρηθεί “κοινή επίθεση” κατά της χώρας». Το δόγμα επίσης αναφέρει ότι η χρήση πυρηνικών επιτρέπεται, όταν η επίθεση εναντίον της συνιστά απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική της ακεραιότητα. Μέχρι σήμερα, το δόγμα όριζε πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης ή σε περίπτωση που έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους.
Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζει να είναι τεταμένο με τις κινήσεις στην σκακιέρα να οδηγούν συνεχώς προς την όξυνση των πολεμικών επιχειρήσεων και όχι προς τον τερματισμό τους. Χίλιες ημέρες μετά, η πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και η ελπίδα για μια ειρηνική συμφωνία χάνει συνεχώς τη μάχη από τα οικονομικο-γεωπολιτικά συμφέροντα και τις εθνικές φιλοδοξίες. Κανείς δε μοιάζει να ασχολείται και να ενδιαφέρεται για τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν ενώ άλλοι έχουν εγκλωβιστεί χωρίς να μπορούν να διαφύγουν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινη ασπίδα για να μην σκοτωθούν στρατιώτες που έχουν καταλήξει είδος προς εξαφάνιση, κυρίως για την Ουκρανική πλευρά.
Μία πτυχή που δεν πρέπει να αγνοηθεί αυτές της χίλιες ημέρες είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και η άκριτη προπαγάνδα που άσκησαν και ασκούν υπέρ της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε άλλη γνώμη φιμώνεται και εξαφανίζεται. Ενίοτε δολοφονούνται και χαρακτήρες προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο έλεγχος της πληροφόρησης. Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια! Έτσι όλοι γίναμε θεατές περιστατικών και εικόνων που στη συνέχεια αποδείχθηκαν προϊόν μοντάζ. Ήταν όμως αρκετά για να διαχωρίσουν για μία ακόμα φορά την κοινή γνώμη σε στρατόπεδα. Έτσι είχαμε τους φιλοουκρανούς και τους φιλορώσους με τα επιχειρήματά τους ο καθένας.
Όσο και αν προσπαθούν τα υπέρμαχα δυτικά κράτη της Ε.Ε να δείξουν τη συμπαράστασή τους και την συμπόνια τους για τα θύματα του πολέμου, δεν πείθουν. Αν επιζητούσαν την ειρήνη, δεν θα τροφοδοτούσαν ανελλιπώς την Ουκρανία με πολεμικό υλικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το ΥΠΕΞ της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως «η σκέψη μας πηγαίνει στα χιλιάδες θύματα του πολέμου, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ελληνικής κοινότητας». Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστελνε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, δεν τα σκεφτόταν άραγε αυτά τα χιλιάδες θύματα; Όταν εγκατέλειψε τους 100.000 Έλληνες της Μαριούπολης στην τύχη τους; Και από ποιον πήρε άδεια η ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή όπλων απομειώνοντας την στρατιωτική ισχύ της χώρας μας πέρα από τον εαυτό της;
Η υποκρισία στο μεγαλείο της!
Ευχή όλων μας, σύντομα να λάβει τέλος αυτό το πολεμικό γαϊτανάκι για το οποίο αποφασίζουν και το υπηρετούν όλοι αυτοί οι δυνάστες, όπου μαζί με τους υποτακτικούς τους σέρνουν την ανθρωπότητα σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Μονοπάτια χωρίς γυρισμό και στρωμένα με αίμα…
Από το Γραφείο Τύπου