Τα γεννητούρια έγιναν και το όνομα αυτού “Κίνημα Δημοκρατίας” (το “Πολιτών” το …πρόλαβε άλλος!). Με κινήσεις εντυπωσιασμού και με – πετυχημένα – επικοινωνιακά παιχνίδια, ο κ. Κασελάκης παρουσίασε μπροστά σε φίλους και οπαδούς του το μανιφέστο του νέου κόμματος μαζί με το όνομα που διάλεξε η βάση με ψηφοφορία από μια σειρά ονομάτων που προτάθηκαν. Με ένα … θεατρικό μονόπρακτο από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματός του. Μόνο που το έκανε με …αυτογκόλ από τα αποδυτήρια! Επιτρέψτε μας να σχολιάσουμε μερικές φράσεις από τα λεγόμενά του:
- Εκτός από τους γνωστούς βερμπαλισμούς για το “Νέο που ξεκινά σήμερα”, κάνει το πρώτο φάουλ. Αναφέρει σαν κάτι καινοτόμο “Την προσαρμογή των ιδεών μας στις νέες προκλήσεις ενός κόσμου που άλλαξε ήδη για πάντα“. Αγαπητέ κ. Κασελάκη, για να μπορέσει ένα πολιτικό οικοδόμημα να έχει απήχηση και να κρατηθεί στον 21ο αιώνα όπως φιλοδοξείτε, θα πρέπει να βασίζεται σε ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ κι όχι να τις προσαρμόζει ανάλογα προς τα “πού φυσάει ο άνεμος”. Κι αν άλλαξε ο κόσμος για πάντα, όπως ισχυρίζεστε, τότε η πλειονότητα των πολιτών θα συμφωνήσει ότι άλλαξε προς το χειρότερο. Άρα, το να προσαρμόζεις τις ιδέες σου κατά το δοκούν, μάλλον δεν ήταν τόσο εύστοχο να το αναφέρεις σαν εισαγωγικό σημείωμα.
- Ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα, όπως ισχυρίζεσαι ότι είναι το “Κίνημα Δημοκρατίας”, εκλέγει τον αρχηγό του σε συνέδριο και δεν ακολουθεί την πεπατημένη των “πεφωτισμένων” τσομπάνηδων που καλούν τα πρόβατα στο μαντρί του. Κι επειδή αναφέρεις ότι είναι και πατριωτικό κόμμα, κλείνοντας πονηρά το μάτι προς τα “δεξιά” κόμματα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων, δημιουργείς δυσάρεστους συνειρμούς.
- Αναφέρεις αυτάρεσκα και δεόντως αλαζονικά ότι “κουβαλάμε όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό DNA αυτού του τόπου“, το οποίο θα αφήσουμε ασχολίαστο, γιατί εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος… Επίσης υπογραμμίζεις πολύ έξυπνα και ταυτόχρονα πονηρά, ιστορικά ορόσημα, στην επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη (τώρα πόσοι κατάλαβαν ότι αναφέρεσαι στο μακρινό 1843 και πόσοι στο πιο πρόσφατο …1974 και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μένει να φανεί), καθώς και στη γενιά του Πολυτεχνείου. Απλά εδώ να σου θυμίσουμε – επειδή θέλεις να μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας – ότι μια βδομάδα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Ελλάδα σκίασε μια ακόμη χειρότερη Χούντα που οδήγησε στο δράμα της Κύπρου κι ότι ουκ ολίγοι από τους έγκλειστους του Πολυτεχνείου, εξαργύρωσαν τους “αγώνες” τους για ίδιον όφελος, υπηρετώντας πιστά το αφήγημα της Μεταπολίτευσης.
- Παρακάτω αναφέρεσαι στα τελευταία 15 χρόνια διακυβέρνησης, διαχωρίζοντας αυτούς που απέτυχαν στην οικονομία, με αυτούς που πέτυχαν αλλά απέτυχαν να επιστρέψουν στον πολίτη τους καρπούς των κόπων του. Εδώ, πραγματικά, είμαστε περίεργοι να μας ορίσεις τι εννοείς σαν οικονομική επιτυχία με όρους πολιτικής, πέραν από το να ευημερήσει ο Έλληνας πολίτης.
- “Υποκλέπτεις” με άλλους όρους το μήνυμα που πρώτο το Κίνημα Πολιτών – ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ έφερε στο πολιτικό προσκήνιο, το “ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”. Λες χαρακτηριστικά “Στη σημερινή εποχή της πολλαπλότητας και της πολυπλοκότητας των κοινωνικών σχέσεων, υπάρχει και μία πραγματικότητα που υπερβαίνει την ευθεία διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς (Αλήθεια, ποια είναι αυτή με τα σημερινά δεδομένα;). Στη θέση της εμφανίζεται μια νέα εγκάρσια τομή που διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και διακρίνει τις πολιτικές δυνάμεις σε πολιτισμικά συντηρητικές και πολιτισμικά προοδευτικές. Πολίτες που δεν θα αυτοχαρακτηρίζονταν Κεντροαριστεροί, αλλά δεν ανέχονται να καταπατώνται οι θεσμοί στον τόπο τους, δεν αντέχουν τη «δημοκρατία του Predator» και τη «δικαιοσύνη των Τεμπών» έχουν ισότιμη θέση στο κόμμα μας”. Πολλοί μπορούν να συμπεράνουν ότι απευθύνεσαι και στους δυσαρεστημένους της ΝΔ, χωρίς να τους κατονομάζεις.
- Κι αυτό ενισχύεται προς το τέλος όταν αναφέρεις ” Είμαστε πατριωτικό κόμμα. Χωρίς καμία ενοχή“. Αλήθεια κ. Κασελάκη, ΠΡΕΠΕΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΧΟΙ; Και ποιος είναι ο πατριωτισμός της δημοκρατικής παράταξης, όπως αναφέρεις; Αυτά πρεσβεύατε στον ΣΥΡΙΖΑ; Και τολμάτε μετά να μιλάτε για εθνικές μειοδοσίες; Γι αυτό “ποιείτε την νήσσαν” στην μείζονα αντιπολίτευση, όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά; Μέγα φραστικό ατόπημα!! Ευτυχώς στη συνέχεια κάπως το συμμαζεύεις.
- Διαφωνούμε κάθετα όταν στην παράγραφο 10 αναφέρεις, “Μια κοινωνία που θα αντιλαμβάνεται τον κάθε άνθρωπο ως μοναδικότητα, που δεν θα καταστέλλει τη διαφορετικότητα και θα σέβεται τις παραδοσιακές και τις νέες συνθήκες συγκρότησης των οικογενειών, και τον προσωπικό τρόπο ζωής του καθενός“. Δεν υπάρχουν νέες συνθήκες συγκρότησης οικογένειας, η οικογένεια ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ήταν μία και μόνη, αποτελούμενη από άνδρα, γυναίκα, παιδιά. Όλα τα υπόλοιπα είναι Σύμφωνα Συμβίωσης, τελεία και παύλα.
- Οφείλεις να διευκρινήσεις τι εννοείς όταν λες “Να ενισχύσουμε την παραγωγή σύγχρονης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε όλες τις τέχνες, με πόρους για την παρουσία των καλλιτεχνών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεγάλη και μικρή κλίμακα, στο εναλλακτικό πεδίο, στις νέες μορφές, στον ψηφιακό πολιτισμό“. Ο πολιτισμός από μόνος του σαν έννοια εμπεριέχει την αναλογικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ψηφιακός πολιτισμός. Αλλιώς παραπέμπεις σε εποχές όπου πέραν των έργων του Βάγκνερ που ήταν τα αγαπημένα του Φύρερ, τα υπόλοιπα καίγονταν στο “πυρ το εξώτερο”. Και πολιτισμός είναι αυτός που εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα και δεν προσβάλλει. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Κατά τα λοιπά οι αναφορές σου στους τομείς της πολιτικής ζωής της χώρας αποτελούνται από αυτονόητες προτάσεις βελτίωσης της ζωής του χειμαζόμενου Έλληνα πολίτη, όπου και διακρίναμε πολλές αντιγραφές από το δικό μας ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ τις οποίες αναμένουμε να τις μεταφράσεις και σε κυβερνητικό πρόγραμμα – όπως ισχυρίζεσαι ότι έχεις – με περισσότερες λεπτομέρειες.
Οψόμεθα λοιπόν…
Από το Γραφείο Τύπου