Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια του Τούρκου προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν για το πανό που σηκώθηκε από τους Ελληνοκύπριους φιλάθλους κατά την διάρκεια του φιλικού αγώνα απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. «50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ…ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ», έγραφε το επίμαχο πανό με την αιματοβαμμένη νήσο να βρίσκεται στη μέση του.
Φαίνεται πως η αλήθεια είναι σκληρή, άβολη, αιχμηρή πολλές φορές και δεν είναι αρεστή στους γείτονές μας που έχουν γαλουχηθεί με το δόγμα του αναθεωρητισμού και των επεκτατικών τάσεων με την Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan), που αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, που θεωρούν αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ.
Μιλάνε για φιλίες και ειρήνη στα γήπεδα, όπως ο κ. Αταμάν μετά τον αγώνα, αλλά παραβιάζουν τον εναέριο και θαλάσσιο ελληνικό χώρο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Διεθνές Δίκαιο και άλλες νομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών και όχι μόνο.
Όλα τα παραπάνω ο κ. Αταμάν προφανώς τα γνωρίζει και επικαλείται τις φιλίες τώρα που το περιστατικό στις εξέδρες του γηπέδου δεν λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας. Άλλωστε είναι συνηθισμένη τακτική του φίλου του και επίδοξου σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει σύμμαχός μας το πρωί και εχθρός μας το βράδυ, ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει και φροντίζοντας πάντα το καλό της χώρας του.
Επιπρόσθετα, ο κατά τα άλλα καταξιωμένος προπονητής του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα αθλητικά του καθήκοντα και να αφήσει τα «μαθήματα» καλής θελήσεως απέναντι στους ανθρώπους που βλέπουν τον τόπο τους να βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια, έναν τόπο μαρτυρικό στον οποίο κύλησε το αίμα των Ελληνοκυπρίων. Και επίσης, αν νιώθει τον εαυτό του ως πρεσβευτή της ελληνοτουρκικής φιλίας θα πρέπει να μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
Γιατί το διαβατήριό του ζητήθηκε να μην σφραγιστεί κατά την είσοδό του στην Μεγαλόνησο;
Μήπως δεν ήθελε να αναγνωρίσει με αυτόν τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία;
Γιατί αν ισχύουν τα παραπάνω, δεν είναι και τόσο αθώες οι προθέσεις και αντιδράσεις του όσο θέλει να τις παρουσιάσει! Μάλιστα προκάλεσε την αποβολή του από τον αγώνα, επειδή δεν άντεχε τη θέα του πανό. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία. Σίγουρα δε μίλησαν μόνο για το μπάσκετ!
Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε φτάσει στο σημείο να μας εκπροσωπούν κυβερνήσεις με δουλική συμπεριφορά, κάνοντας τεμενάδες όπως ο κ. Γεραπετρίτης στον Ερντογάν, να σφυρίζουν αδιάφορα στα πρόσφατα περιστατικά της Κάσου και να ευχαριστούν τους Αμερικάνους για την κρίση στα Ίμια. Ζούμε σε μια Ελλάδα που την έχουν καταντήσει καρπαζοεισπράκτορα των Τούρκων όλοι αυτοί οι υποτελείς και ανθέλληνες εντός και εκτός βουλής που βιάζουν την ελληνική αξιοπρέπεια και υπόσταση, γι΄ αυτό βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο κάθε Αταμάν να μας κουνήσει το δάχτυλο, κάνοντας υπαγορεύσεις περί εξωτερικής πολιτικής.
Είναι λυπηρό ότι στην ανακοίνωση που έβγαλε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν πήρε σαφή θέση για το θέμα. Το ίδιο έπραξε και η διοίκηση της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό επιδοκιμάζει τη συμπεριφορά του προπονητή της;
Κι επειδή σα λαός δε φημιζόμαστε για την μνήμη μας…
Τον Οκτώβριο του 2002 στον ποδοσφαιρικό αγώνα Φενερμπαχτσέ – Παναθηναϊκός, οι οπαδοί της Φενέρ σήκωσαν πανό με τον Μωάμεθ Β’ πάνω στο οποίο αναγραφόταν: «Ιστανμπούλ από το 1453»
Τον Αύγουστο του 2019 στον ποδοσφαιρικό αγώνα Τραμπζονσπόρ – ΑΕΚ, οι Τούρκοι οπαδοί ύψωσαν ένα ακόμα ντροπιαστικό πανό που έγραφε: «Μπορείτε να κολυμπήσετε;», δηλώνοντας ξεκάθαρα τον χλευασμό τους για την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Άρα ο κ. Αταμάν είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για την οικοδόμηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μέσω του αθλητισμού! Μην ξεχνάμε το «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι»…
Από το Γραφείο Τύπου