Οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική με τις λεπίδες- πτερύγια που περιστρέφονται 13-20 φορές ανά λεπτό. Όσο ελαφρότερα τα πτερύγια τόσο αυξάνεται και η ικανότητα περιστροφής τους. Ο συνδεόμενος με αυτά ρότορας χάρη στο κιβώτιο ταχυτήτων που περιέχει, αυξάνει την ταχύτητα περιστροφής τους σε 15.000 στροφές ανά λεπτό και η ενέργεια του μεταφέρεται στη γεννήτρια παράγοντας τον ηλεκτρισμό. Όσο πιο υψηλή είναι η ταχύτητα περιστροφής τόσο περισσότερος θόρυβος παράγεται και η διάβρωση λεπίδων επιταχύνεται. Επίσης δημιουργούνται στροβιλισμοί όταν περνά ο άνεμος πίσω από την γεννήτρια, πράγμα που οδηγεί σε κόπωση του μετάλλου των ανεμογεννητριών. Για αυτό και ένα σύστημα ασφαλείας σταματά τον ρότορα όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι μεγάλη. Με την πάροδο του χρόνου παράγουν πολύ λιγότερη ενέργεια κατά μέσον όρο λόγω φθοράς.
Τα υλικά κατασκευής των πτερύγων είναι ρητίνες πολυεστέρα και εποξίνη ενώ για την ενίσχυση χρησιμοποιούνται γυάλινες ίνες και ίνες άνθρακα. Η λέξη ρητίνη χρησιμοποιείται για κάθε πηκτική ουσία που βοηθά στην στερεοποίηση υγρών. Οι φυσικοί πολυεστέρες είναι βιοδιασπάσιμοι αλλά οι περισσότεροι συνθετικοί πολυεστέρες δεν είναι.
Ο πολυεστέρες μπορεί να αλλάζουν σχήμα με την εφαρμογή θερμότητας ενώ σε υψηλές θερμοκρασίες αναφλέγονται. Για αυτό καίνε την περιοχή προτού τις τοποθετήσουν; Οι υγρές ακατέργαστες εποξικές ρητίνες είναι ερεθιστικές για μάτια, δέρμα και τοξικές για υδρόβιους οργανισμούς. Η ευαισθητοποίηση συμβαίνει λόγω επανειλημμένης έκθεσης προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις με την μορφή δερματίτιδας και επαγγελματικού άσθματος. Οι στερεές εποξικές είναι πιο ασφαλείς. Για την παραγωγή ινών άνθρακα ή ανθρακονημάτων χρησιμοποιείται πολυακριλονιτρίλιο, ίνες τεχνητού μεταξιού (rayon) και πίσσα. Αν και θερμοπλαστικό το πολυακριλονιτρίλιο δεν λιώνει υπό κανονικές συνθήκες. Αποσυντίθεται πριν λιώσει. Λιώνει στους πάνω από 300ο C όταν οι ρυθμοί θέρμανσης είναι 50ο c ανά λεπτό. Το rayon κατασκευάζεται από ίνες κυτταρίνης του ξυλοπολτού, ή από ίνες μπαμπού, ή από ίνες βαμβακιού, αλλά η διαδικασία μετατροπής του είναι καθαρά χημική με υδροξείδιο του νατρίου [καυστική σόδα] και θειϊκό οξύ. Η παραγωγή πίσσας γίνεται με ψύξη του ακάθαρτου φωταερίου το οποίο παίρνεται κατά την διαδικασία της ξηράς απόσταξης των λιθανθράκων.
Σε μελέτη του Maryland University τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά εργοστάσια αυξάνουν τις τοπικές θερμοκρασίες κατά 3o – 4ο C από τις κοντινές άγριες περιοχές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανεμογεννήτριες με τις αλληλεπιδράσεις των στροβίλων μεταβάλλουν τις ροές αέρα μεταξύ επιφάνειας και ατμόσφαιρας (ανακατανέμουν διαρκώς τον θερμότερο αέρα των πάνω στρωμάτων). Η Dr. Pierpont εκπαιδεύτηκε στο Hopkins University και απέκτησε το διδακτορικό της στην Βιολογία πληθυσμού από το Princeton University. Μελέτησε συμπτώματα ανθρώπων σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις ανεμογεννήτριες στις Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία για περισσότερα από 5 χρόνια. Διαπίστωσε ότι είχαν μία ομάδα συμπτωμάτων που την ονόμασε σπλαχνική αιθουσαία διαταραχή δηλαδή ανώμαλη διέγερση του αιθουσαίου συστήματος του εσωτερικού αυτιού, από τον υπέρηχο (θόρυβο υψηλών συχνοτήτων) των ανεμογεννητριών. Προκαλούν νευρολογικά προβλήματα όπως τρέμουλο, νευρικότητα, εμβοές, ίλιγγο, ημικρανίες, κρίσεις πανικού, και καρδιακές παθήσεις όπως ταχυκαρδία, σφίξιμο στήθους. Πολύ συχνά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Οι “τυχεροί” εξαγοράζονται αθόρυβα από τους κατασκευαστές των εγκαταστάσεων οι οποίοι πολύ προσεκτικά περιλαμβάνουν ρήτρα εμπιστευτικότητας στην συμφωνία πώλησης που απαγορεύει στο θύμα τους να συζητήσει περαιτέρω το θέμα. Εκατοντάδες δήμοι και κοινότητες στη Ευρώπη δεν τις θέλουν καθώς έχουν μελέτες στα χέρια τους με τις τραγικές συνέπειες της εγκατάστασής τους. Στις Η.Π.Α. μετά από 25 χρόνια ζωής των ανεμογεννητριών σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους επειδή η απεγκατάσταση και το ξήλωμα τους εμφανίζει τεράστιο κόστος.
Ο στροβιλισμός μπορεί να τραυματίσει ή να σκοτώσει πουλιά. Χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για την επιλογή κάθε τοποθεσίας, πράγμα που λείπει στις περισσότερες νέες άδειες που εκδίδονται. Η παραγώγιμη ενέργεια έχει και ηλεκτρομαγνητική επίδραση στις ραδιοσυχνότητες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των πτήσεων. Πόσο πράσινη ανάπτυξη αποτελεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών όταν αναγκάζονται οι κυβερνώντες λόγω υλικών κατασκευής να καίνε τα δάση;
LINKS:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1
https://en.wikipedia.org/wiki/Polyacrylonitrile
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B1
https://puratium.com/what-is-rayon-fabric/
https://radar.gr/article/oi-anemogennitries-i-katastasi-stin-evropi-kai-i-ellada-pou-epimenei
https://agriniovoice.gr/anemogennitries-telika-kales-i-kakes/
https://www.e-synews.gr/2023/11/29/to-skoteino-mystiko-tis-aiolikis-energeias/
https://www.ellinikahoaxes.gr/2024/07/30/ti-ischyei-me-ti-meleti-tou-harvard-pou-syschetise-tis-anemogennitries-me-afxisi-tis-thermokrasias/
Δέσποινα Τερτιλίνη – Μέλος του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα