Περίμενε δύο μήνες το φάρμακό του και αυτοκτόνησε καρκινοπαθής γιατί δεν άντεχε τους πόνους.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης αυτοκτόνησε 72 χρόνος καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο, γιατί δεν άντεχε τους φρικτούς πόνους που του προξενούσε η ασθένεια του, καθ όσον το κατάλληλο για την χημειοθεραπεία φάρμακο καθυστερούσε να εμφανιστεί στην αγορά επί δυο μήνες λόγω χαμηλής τιμής.
Οι ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά, οφείλεται στις κατά καιρούς άστοχες ενέργειες των εκάστοτε κυβερνήσεων και συγκεκριμένα :
1. Στο ότι θεσμοθετήθηκαν από το έτος 2015 κλειστοί προϋπολογισμοί δαπανών φαρμάκου για τον ΕΟΠΥΥ, για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και για το ΓΝΘ Παπαγεωργίου και η τυχόν υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, από τα εν λόγω νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους , θα καλύπτεται υποχρεωτικά από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες με βάση τις πωλήσεις τους προς τα Νοσοκομεία , μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (Clawback) των εν λόγο υπερβάσεων προς το δημόσιο.
Έτσι η νοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα το έτος 2021 καλύφτηκε μόνο κατά 50% από το δημόσιο και το υπόλοιπο 50% καλύφτηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες (624 εκατ. €) , μέσω του μηχανισμού επιστροφής (Clawback) ( πηγή : ΕΟΠΥΥ 2012-2021,ΙΟΒΕ,ΣΦΕΕ)
Λόγο της εφαρμογής του Clawback, που είναι στην ουσία υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακοβιομηχανίες προς το δημόσιο, οι φαρμακευτικές εταιρίες εφοδιάζουν με μικρότερες ποσότητες φαρμάκων την αγορά και έτσι δημιουργούνται οι ελλείψεις οι οποίες γίνονται περισσότερο ορατές σε περίοδο αυξημένης νοσηρότητας.
2. Η τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται από το κράτος και όχι από τις φαρμακοβιομηχανίες, με βάσει τις δύο χαμηλότερες τιμές του αντιστοίχου φάρμακου στην ΕΈ .Η τιμολόγηση με την χαμηλότερη τιμή είναι ένας άλλος λόγος που οι φαρμακευτικές εταιρίες εφοδιάζουν με μικρότερη ποσότητα φαρμάκων την Ελληνική αγορά και ένα μεγάλο μέρος αυτών εξάγεται σε χώρες με υψηλότερες τιμές.
3. Το περιθώριο κέρδους των φαρμάκων καθορίζεται από το κράτος ανάλογα με την τιμή τους , δηλαδή τα ακριβότερα φάρμακα έχουν μικρότερο περιθώριο κέρδους και τα φτηνότερα μεγαλύτερο. Αυτό αποβλέπει στο να κατευθύνονται οι ασθενείς στα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα τα όποια είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα, και τα οποία αν και έχουν την ιδία δραστική ουσία και είναι χημικώς ισοδύναμα με τα πρωτότυπα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά διότι τα έκδοχα τους ( δηλ. οι βοηθητικές ουσίες) και ο τρόπος παρασκευής τους, δύο παράγοντες που ρυθμίζουν την απορρόφηση της δραστικής ουσίας στην κυκλοφορία και ως εκ τούτου και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, είναι δυνατόν, οι δυο αυτοί παράγοντες, να διαφέρουν στα πρωτότυπα φάρμακα και να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα τα γενόσημα.
4. Προκειμένου να προωθήσουν τα γενόσημα, στους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ και στα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος για το κράτος , εξαναγκάζουν τους φαρμακοποιούς όταν εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ να πείσουν τους ασφαλισμένους να πάρουν τα φθηνότερα γενόσημα, διαφορετικά επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς πρόστιμο 0,8% επί της λιανικής τιμής του χορηγηθέντος φάρμακου διαφορετικού του γενοσήμου, ακόμη και αν ο γιατρός έχει προτείνει ορισμένο φάρμακο,
Με τα μέτρα αυτά που έχει θεσμοθετήσει η πολιτεία «εργαλειοποιώντας τα μνημόνια» προσπαθεί να μετατρέψει το φάρμακο και την υγεία γενικότερα από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό είδος χρησιμοποιώντας τις τιμές ως εργαλείο μετατροπής , γι αυτό και χορηγεί τα φάρμακα στους ασφαλισμένους με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος και όχι με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.
13/3/2024
Δημήτρης Μπαμπίλης – Ιδρυτικό μέλος του
Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”