Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου 04/11 σε δασική έκταση στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά μέσα στην ημέρα, αφού πρώτα έκαψε 25 στρέμματα δάσους και σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής οφείλεται σε κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ.
Φωτιά ξέσπασε επίσης χθες το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στον Ομαλό Χανίων. Συνολικά κάηκαν 50 στρέμματα δασικής έκτασης. Παράλληλα δημιουργήθηκαν άλλες δύο εστίες, συνολικά τρεις στην Κρήτη (Ομαλός, Κεραμιά, Χερσόνησος Ηρακλείου). Το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο γιατί στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τελικά μέχρι αργά το βράδυ οι φωτιές είτε είχαν σβήσει είτε είχαν τεθεί υπό έλεγχο.
Φωτιά ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στην Αμυγδαλιά Καρύστου και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Μετά από 24 ώρες, φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της, καθώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να την ελέγξουν νωρίς σήμερα το πρωί. Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της από το χωριό της Αμυγδαλιάς. Πάνω από 100 ζώα κάηκαν ενώ αποθήκες με ζωοτροφές και μελίσσια έγιναν στάχτη. Αλλά και από τα υπόλοιπα χωριά όπου πέρασε, υπήρξαν μεγάλες καταστροφές. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε: «Δυστυχώς η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.» Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα στρέμματα έχουν καεί αλλά είναι σίγουρο ότι χάθηκαν και πολλά ποιμνιοστάσια.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου έχει καεί κατά το παρελθόν πολλές φορές, με πιο πρόσφατες τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου (δύο στη σειρά). Πόσο μεγάλη είναι πια αυτή η Κάρυστος;
Ή μήπως η σωστή ερώτηση είναι πόσο σημαντική είναι η Κάρυστος;
Γιατί πόσο σημαντική είναι η Εύβοια το έχουμε αντιληφθεί από τις αλλεπάλληλες φορές που την έχουν αφήσει να γίνει στάχτη, χωρίς από την άλλη τα πομπώδη κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώνονται να έχουν μπει σε εφαρμογή. Έτσι οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 όταν κάηκε το 1/3 των δασών της Εύβοιας…!!!
Τελικά στην Ελλάδα του 2023 έχουμε φτάσει να έχουμε πυρκαγιές ακόμα και το Νοέμβριο και πλημμύρες το Σεπτέμβριο… Και για να μην ξεχνιόμαστε, στην Ελλάδα χιονίζει και το μεσημέρι! Τον Ιανουάριο του 2022 ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων για πάνω από 48 ώρες στην Αττική οδό είπε το αμίμητο «Το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει βράδυ».
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας είναι ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα και δεν εστιάζει καθόλου στην πρόληψη, πρώτα από όλα, ώστε οι φωτιές, οι πλημμύρες, και η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών, η κλιματική αλλαγή (σε αυτήν δεν αποδίδονται πλέον όλες οι φυσικές καταστροφές;) να μας βρίσκουν προετοιμασμένους. Δεν είναι ανάγκη κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο να μετατρέπεται σε ανθρώπινη τραγωδία με ανυπολόγιστες συνέπειες στον κοινωνικό, οικονομικό, παραγωγικό ιστό της Ελλάδας.
Αλλά πάνω από όλα αποδεικνύουν την απροθυμία των υπευθύνων να μεριμνήσουν για το καλό του τόπου τους και των πολιτών. Προφανώς επειδή όλες οι καταστροφές δεν έχουν κανένα αντίκτυπο σε αυτούς και στις ζωές τους.
Κανένα αντίκτυπο ακόμα…
Γιατί δεν είναι μακριά η στιγμή που πλέον δε θα λέμε «πάμε κι όπου βγει». Γιατί τότε που ειπώθηκε, βγήκαμε στην … κόλαση.
Όχι στο φως….
Και αναρωτιόμαστε κι εμείς, όπως ο Αντώνης Σαμαράκης «αυτή η νύχτα δεν θα τελειώσει ποτέ; το σκοτάδι γίνεται όλο και πιο πυκνό». «Δεν ξέρεις ότι το πιο βαθύ σκοτάδι την νύχτα είναι λίγο πριν την αυγή;»
Και πράγματι έτσι είναι. Λίγο πριν φέξει η καινούργια μέρα προηγείται το πιο βαθύ σκοτάδι.
Άρα λίγο πριν φέξει η καινούργια ελπίδα ζούμε το πιο βαθύ σκοτάδι.
Αυτό που ζούμε τώρα…
Από το Γραφείο Τύπου του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα