Του Παντελή Μπουκάλα
Τέλη Μαΐου, με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κάπως ανώνυμο ακόμα, ο πρωθυπουργός ένιωθε ότι δικαιούται να επικαλείται αυτοαπαλλακτικά τις «διαχρονικές παθογένειες» της χώρας και να ανακοινώνει στο υπουργικό συμβούλιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόφασή του «να κόψει τον γόρδιο δεσμό». Μέσα σε ένα μήνα, και μετά την παραίτηση-αποπομπή ενός υπουργού (και μάλιστα του κ. Βορίδη), τριών υφυπουργών, ενός γενικού γραμματέα και δύο κομματαρχών της Ν.Δ., ο μεγαλεξανδρινός στόμφος έχασε ό,τι ηρωικοφανές διέθετε. Ετσι, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προχθεσινή ανάρτησή του, αναγκάστηκε να προσφύγει σε μια μεταφορά από το ιατρικό πεδίο, καθόλου ένδοξη ή, έστω, εντυπωσιακή: «Εφτασε η ώρα το απόστημα να σπάσει».
Να σπάσει. Ουδεμία αντίρρηση. Να φύγει το πύον της διαφθοράς, του παλαιοκομματισμού, του αναξιοκρατικού ημετερισμού, του εκμαυλισμού συνειδήσεων και της εξαγοράς ψήφων. Το πύον της ηθικής πτώχευσης και της αντιδημοκρατικής αναίδειας που γέννησε η δράση των διαφόρων «Φραπέδων», «Χασάπηδων» και λοιπών ευγενών. Που δεν έπεσαν δα από τον ουρανό, κάπου στη Σαμοθράκη ή στον Γράμμο, εν τω μέσω χιλιάδων επίσης ουρανοπιπτόντων αιγοπροβάτων κρητικής προελεύσεως. Πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος αυτοί και κάμποσοι άλλοι κρυμμένοι κάτω από παρατσούκλια που παραπέμπουν στο αστυνομικό δελτίο, συναγελάζονταν με στελέχη της κυβέρνησης, πρωτοκλασάτα και μη.
Να συνομιλούσαν άραγε όλοι τους, σιγοπίνοντας τσικουδιά ή ουζάκι, όχι για το πώς θα κάνουν μπλε την Κρήτη και τη Θεσσαλία, αλλά για το πώς θα πολεμήσουν αποτελεσματικότερα τις μυστηριώδεις «Διαχρονικές Παθογένειες»; Και πώς θα δώσουν αυθεντικό νόημα στο σύνθημα-δόγμα «Μένουμε Ευρώπη»; Τίποτε δεν είναι απίθανο. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «θα συνεχίσει να μάχεται το Βαθύ Κράτος» λες και πρόκειται για πλάσμα της μυθολογίας, και όχι για γέννημα-θρέμμα όσων κυβερνούν μετά το 1974. Δηλαδή και της Ν.Δ., που αριθμεί 25 χρόνια εξουσίας. Η μισή Μεταπολίτευση…
Κι έπειτα, αν δεν μετρηθούν στους σφοδρότερους πολεμίους των Διαχρονικών Παθογενειών και του Βαθέος Κράτους ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γκρούεζας, ποιος θα μετρηθεί; Μόνο ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Πλεύρης, που επανέκαμψε ως υπουργός Αντιμεταναστευτικής Πολιτικής και Κατάργησης του Ασύλου, ακροδεξιός στη θέση ακροδεξιού, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενισχύσει το φιλοτεχνημένο κεντρώο προφίλ του;
Πηγή: