Του Δημήτρη Μπαμπίλη, Ιδρυτικού Μέλους του Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει έντονη ιδιομορφία απέναντι στις άλλες επαναστάσεις διότι έχει προέρθει άμεσα από την απόφαση τριών Ελλήνων πατριωτών, των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας και επέζησε με το μηχανισμό μυστικής επαναστατικής εταιρείας επί εξ ήμισυ έτη μέχρι την πραγματοποίηση της Επανάστασης.
Η Φιλική εταιρεία πρόβαλλε και επέβαλλε μια νέα ιδέα, ότι οι Έλληνες έπρεπε να παύσουν να περιμένουν μάταια την απελευθέρωση τους από τους ξένους, αλλά μπορούσαν να την επιτύχουν με τις δικές τους μόνο δυνάμεις, με την προϋπόθεση ότι θα είχε προηγηθεί η ένωση των ομογενών και η πειθάρχηση σε μια κεντρική ηγεσία.
Το Έθνος την περίοδο αυτή διέθετε υπολογίσιμες δυνάμεις και συγκεκριμένα ο κλήρος είχε μεγάλη επιρροή στις πόλεις και στα χωριά, οι μεγαλοκτηματίες είχαν επιβολή στην περιοχή τους, οι πλούσιοι έμποροι και πλοιοκτήτες είχαν δυναμισμό και έπαιρναν πρωτοβουλίες, οι λόγιοι ήταν οι φορείς της ιστορικής παράδοσης του Έθνους, οι αρματολοί οι κλέφτες και ο καταπιεσμένος Ελληνικός λαός της υπαίθρου από τον Τουρκικό ζυγό, αποτελούσαν όλοι μαζί μια σοβαρή δύναμη εφόσον είχαν κοινό φρόνημα και δρούσαν συντονισμένα.
Η επιτυχία της φιλικής εταιρείας να οδηγήσει σε εξήμισι χρόνια μετά την ίδρυση της, το Έθνος σε επανάσταση οφειλόταν κυρίως στο βαθύ θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων της εποχής εκείνης που ήταν προετοιμασμένοι να δεχθούν το πατριωτικό μήνυμα της εταιρείας και να διαφυλάξουν μυστική την ύπαρξη της, στην κατάλληλη οργανωτική της δομή και στην ιδεολογική της ευρύτητα που δεν απέκλειε από τις γραμμές της ούτε συντηρητικούς ούτε νεωτεριστές, αλλά στηριζόταν στην Ορθόδοξη πίστη και απέφυγε να πάρει θέση σε ότι μπορούσε να χωρίσει τους ομογενείς. Με αυτό τον τρόπο η Φιλική Εταιρεία κατόρθωσε να ενεργοποίηση και να συνενώσει τις δυνάμεις του Έθνους για την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία, ήταν το επιγραμματικό έμβλημα των αγωνιστών που ύψωσαν την σημαία του αγώνα του Ελληνισμού, για την απελευθέρωση του από τους Οθωμανούς και για την Εθνική του ανεξαρτησία.
Εορτάζοντας την ανόρθωση του Γένους (Παλιγγενεσία) την 25η Μαρτίου, που καθορίστηκε ως Εθνική Εορτή από το 1838, αποδίδουμε τιμές στους ήρωες του 1821 που με τον μαρτυρικό τους θάνατο ανέστησαν εκ της τέφρας την Ελλάδα. Συγχρόνως, την ιδία ημέρα, εορτάζουμε και την Θρησκευτική Εορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βροντοφωνάζοντας ότι η Εκκλησία και το Έθνος έχουν κοινά πεπρωμένα.
Το πνεύμα της επανάστασης του 1821 δεν πρέπει να πεθάνει, αν θέλουμε να μην χαθεί το Έθνος μας.
Δημήτρης Μπαμπίλης, Ιδρυτικό Μέλος του
Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”
Πήγες:
ΕΥΘΥΝΗ (1993) Ιστορικό λογοτεχνικό περιοδικό : ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ. Η κιβωτός του Νέου Ελληνισμού / ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ (συλλογικό έργο)