Αίτηση να παρακαμφθεί η προανακριτική εξέταση και να δικαστεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο έκανε ο Χ. Τριαντόπουλος, με τον πρωθυπουργό να αποκαλεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης την απόφαση «γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο». Ο ίδιος βέβαια πριν λίγα χρόνια έλεγε για την υπόθεση Novartis: «Μην τολμήσετε να κλείσετε την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε», αναιρώντας τον εαυτό του.
Η απόφαση αυτή αν και έχει αρκετά εμφανή σημεία που δικαιολογούν την πράξη, εντούτοις μόνο οι συνταγματολόγοι μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς τα ψιλά γράμματα και τα πλεονεκτήματα που ενέχει το «γενναίο βήμα». Ήδη υπάρχει διαφωνία μεταξύ αρκετών εξ’ αυτών που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική ακόμα και την ίδια την αίτηση. Το σίγουρο είναι ότι πολλά στοιχεία που μπορούν να συμπεριληφθούν στη δικογραφία θα μείνουν στην απ’ έξω (μέιλ Τριαντόπουλου σε Αγοραστό, πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ κ.ά.). Οι έρευνες που έχουν διεξαγάγει οι ερευνητές που διορίστηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων και είναι εμπεριστατωμένες δε θεωρούνται έγκυρες για να θεωρηθούν αποδεικτικά στοιχεία. Στην απ’ έξω θα μείνουν και οι τυχόν ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων, και δη πολιτικών, μάλιστα του Κώστα Αχ. Καραμανλή που διαβεβαίωνε την ασφάλεια των τραίνων. Και εδώ έρχεται η ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη που, παρά τις δικογραφίες και ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα που εστάλησαν στο γραφείο του πρώην ΠτΒ και νυν ΠτΔ και έμειναν θαμμένα, ζήτησε προανακριτική μόνο για τον Τριαντόπουλο και μάλιστα μόνο για παράβαση καθήκοντος, εξοβελίζοντας τις όποιες ποινικές ευθύνες. Επίσης, ο πρώην υφυπουργός θα γλυτώσει από την κατάθεση πρόσθετων μαρτύρων, ακόμα και πολιτικών.
Δυστυχώς ζούμε μια θεατρική «φαγωμάρα», διότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης «έδωσε» στεγνά τους Ν. Ανδρουλάκη και Ν. Παππά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας, τοποθετώντας τους στον τόπο της τραγωδίας και της γνώσης που έλαβαν για την επιχείρηση διάσωσης που απαιτούσε να σηκωθούν κάποια βαγόνια, εντούτοις δεν αντέδρασαν τότε για την αλλοίωση του χώρου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλάει την επομένη για «ανθρώπινο χέρι» στο οποίο κρέμονται τόσες ζωές, καθιστώντας τους συνένοχους. Γνωρίζοντας ότι η κεφαλή του Αρείου Πάγου διορίζεται από τον πρωθυπουργό, δεν είναι δύσκολο να προδικάσουμε την αθώωση του πρώην υφυπουργού του, όταν στην ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα μίλησε για «δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου» προδικάζοντας την αθωότητα του, ενώ λίγες μέρες μέρες πριν στρεφόταν εναντίον της αντιπολίτευσης και την εμέμφετο για τον ίδιο λόγο.
Είτε κριθεί αθώος είτε ένοχος, δεν έχει καμία σημασία για τους πολίτες που γνωρίζουν πολύ καλά την τεραστίων διαστάσεων συγκάλυψη που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο έγκλημα, και κατά συνέπεια σε όλα τα υπόλοιπα που ακόμα περιμένουν δικαίωση. Οι πολίτες ανάμεσα σε όλα, ζητάνε και ασφάλεια στις μεταφορές. Για τα τραίνα όμως δεν είναι ευοίωνες οι προβλέψεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2027 η Ελλάδα θα αποκτήσει σύγχρονα τραίνα, με τον Άγγελο Συρίγο να συμπληρώνει ότι η ασφάλεια θα αποκτηθεί το 2043. Χρειάζεται 20 χρόνια λοιπόν η «άριστη» κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που επιλέγουν πολλοί συμπολίτες μας (τουλάχιστον το επέλεγαν). Μέχρι τότε, θα ταξιδεύουμε και όπου βγει; Και αν συμβεί παρόμοιο περιστατικό με δεκάδες θανάτους την ευθύνη θα έχει για άλλη μια φορά μάλλον το ανθρώπινο χέρι που διορίστηκε από υπουργούς, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και προσόντα, για να διαιωνίζεται η παραμονή ανίκανων προσώπων στην εξουσία. Ο λαός όμως δε θα επιτρέψει στη ΝΔ να βρίσκεται στη θέση ισχύος να επιβλέπει την, με ρυθμούς χελώνας, απόκτηση ασφαλούς συγκοινωνίας.
Εκ της Πολιτικής Γραμματείας του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Κωστής Μπακογιάννης – Εθνικός Συντονιστής
Μαρίνα Μικελάτου – Ειδική Γραμματέας Α’ Οργανωτικών και εσωτερικών θεμάτων
Αλέξανδρος Αγραφιώτης
Έλενα Αρβανιτίδου
Ιωάννα Άρμεν
Κωνσταντίνος Γκέκας
Δημήτρης Ηλιόπουλος
Σωτήρης Μάκιος
Χρήστος Πάνος
Πηγές: