Εκτός τόπου και χρόνου για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «συζητώντας» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα στο 8ο Thessaloniki Summit για την προσωπική του θέαση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ξεκινώντας ομολόγησε την πολιτική του ανυπαρξία, δηλώνοντας ότι τώρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της χώρας μας εδώ και χρόνια. Παραδέχτηκε ότι τόσα χρόνια οι Έλληνες πλήρωναν τη μετάβασή του στην Ευρώπη μόνο για να δείξει το ανάστημά του, και ο λόγος του ήταν πάντα χωρίς αναγνώριση και βαρύτητα. Η εκλογή Τραμπ ήταν αυτή που καθόρισε την αλλαγή των αναγκών της Ευρώπης και συμβάδισε τη δεδομένη στιγμή με το πάγιο αίτημα του πρωθυπουργού.
Για τη λαθραία μετανάστευση μας προβλημάτισε η τοποθέτηση περί της ανάγκης οι Ευρωπαίοι να μπορούν μόνοι τους να οριοθετούν ποιοι είναι εκείνοι που θα έρχονται στην ήπειρο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ξένων, εκτός Ευρώπης δυνάμεων, που ελέγχουν και ασκούν πιέσεις αποδοχής της κάθε λογής ανθρώπινης ψυχής που προσπαθεί να εισέλθει τα σύνορα, ή που οι ίδιες αποστέλλουν για να εξυπηρετηθούν επικίνδυνα συμφέροντα. Ποιοι δίνουν εντολές τελικά; Πώς εκβιάζεται ο πρωθυπουργός μας και οι Ευρωπαίοι εταίροι και δέχονται εισερχόμενους που απειλούν την ασφάλεια των χωρών τους, καθιστώντας επικίνδυνους και τους ίδιους τους πολιτικούς που ψεύδονται;
Προσπάθησε στη συνέχεια να μας πείσει για την ισχυρή σχέση που έχει οικοδομηθεί με τις ΗΠΑ, όνειρο θερινής νυκτός η δήλωση αυτή, και την ανάγκη συνομιλιών που απορρέει από τη σχέση αυτή, ενημερώνοντας για την επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έπειτα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικάνο ομόλογό του. Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν προσέφεραν κάποιου είδους προστασία στην Ελλάδα, και ποτέ δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο άλλωστε, παρά την ύπαρξη βάσεων που διαθέτουν σε ελληνικά εδάφη. Όσο για την ισχύ του κ. Γεραπετρίτη στη διαμόρφωση εθνικής εξωτερικής πολιτικής, η απάντηση έχει δοθεί από τον ίδιο που ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να τον πουν και «μειοδότη», γνωρίζοντας παράλληλα ότι την πραγματική εξωτερική πολιτική την ασκεί η Υφυπουργός κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διακατεχόμενη και αυτή από αντεθνικό φρόνημα.
Εθνικό στοίχημα για τη ΝΔ είναι η αύξηση των επενδύσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τον ίδιο από το 2019, οπότε και ανέλαβαν την εξουσία. Έχει ενδιαφέρον όμως να μας παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης μια αναλυτική λίστα με όλες τις επενδύσεις που έγιναν, για να διαπιστώσουμε από ποιους έγιναν, σε ποιους τομείς, αν προσέφεραν θέσεις εργασίας και τι μισθούς, αν κάποιες από αυτές συνεχίζουν να υφίστανται ή έκλεισαν, για να εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα για τα λεχθέντα του. Ανέφερε το εξωφρενικά υψηλό κόστος στην ενέργεια και επισήμανε ότι περιμένει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαιολογώντας την πολιτική του ανεπάρκεια στοχοποιώντας την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, για να βγάλει καθαρά τα καρτέλ και το χρηματιστήριο ενέργειας που διαμορφώνουν τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας προτρέπει τους επιχειρηματίες να πιστέψουν οι ίδιοι στις προοπτικές της εταιρείας τους και τις δυνατότητές τους για να επενδύσουν, κρατώντας την οικονομική σταθερότητα και πολιτική προβλεψιμότητα που υπάρχει στη χώρα μας, χαρακτηριστικά που δεν είναι δεδομένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να πείσει τους επιχειρηματίες να προβούν σε επενδύσεις αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει παρέλθει και η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς πιο ραγδαίους από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά επαφίεται στο δικό τους επιχειρηματικό ρίσκο η μελλοντική ανάπτυξη. Στη χώρα όπου παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για οικονομική ανάπτυξη οι πολίτες βιώνουν οικονομικό στραγγαλισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην κοινωνία για τα χαμένα ρίσκα που δεν ανέλαβε και ταΐζει φίλους, κολλητούς και ημέτερους διαφόρων αποχρώσεων που πλουτίζουν μανιωδώς. Ο κ. Μητσοτάκης πίσω από τις λέξεις μας προτείνει να γίνουμε και εμείς κλέφτες και ψεύτες για να έχουμε μερίδιο στο παιχνίδι ισχύος του συστήματος και υποσυστήματος, εξοβελίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία. Στο κάτω-κάτω, η οικονομική ανάπτυξη κρίνεται στις καθημερινές συνθήκες και όχι σε «μαγειρεμένους» αριθμούς με «πειραγμένο» αλγόριθμο.
Παρά τις τιμές στα ράφια που κάνουν πολλά τρόφιμα απλησίαστα από τους καταναλωτές, ακούσαμε αδιάντροπα ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει πρακτικά μηδενιστεί. Παρόλα αυτά φέτος η Τσικνοπέμπτη στοίχισε 22% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύοντας και εδώ τα «μαγικά» στους αριθμούς. Αναμασώντας τον μύθο της κλιματικής κρίσης τόνισε ότι «μεσομακροπρόθεσμα η ενέργεια η οποία θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα είναι φθηνότερη και θα μας βοηθήσει να ρίξουμε συνολικά το κόστος της ενέργειας στην πατρίδα μας».
Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει ότι παρά τις ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, το ρεύμα ακολουθεί ανοδική πορεία, καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεσμεύονται ζημιώνοντας τον πρωτογενή τομέα, όπως γνωστή είναι και η καταστροφή που δημιουργούν οι «πράσινες» τεχνολογίες προκαλώντας μόλυνση στο περιβάλλον, καθώς και η μη αποδοτική σχέση κόστους εγκατάστασης-απόδοσης ενέργειας.
Η πονηριά της κυβέρνησης Μητσοτάκη δε γνωρίζει τέλος, καθώς αναγάγει το πρόβλημα της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πονηρά μεταθέτει την ανταγωνιστικότητα σε αμερικάνικο και κινέζικο επίπεδο. Παραδέχεται ότι το κόστος επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν όπως λέει καταφέρει να προστατέψουν σε μεγάλο βαθμό. Μόνο προστατευμένα δεν είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε μεγάλο ποσοστό στην αποπληρωμή λογαριασμών. Οι φόροι με τους οποίους το κράτος κλέβει τους πολίτες διογκώνονται και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν επαρκώς, ή και καθόλου, τα σπίτια τους.
Πλησιάζοντας στη δεύτερη επέτειο του δυστυχήματος-εγκλήματος στα Τέμπη και τον φαινομενικό πόλεμο που δέχεται από την Αντιπολίτευση, μίλησε για χυδαία τοξικότητα και προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο να πληγούν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Σαφώς και δεν υπάρχει καμία Αντιπολίτευση, αλλά μια σύμπλευση από ΟΛΑ τα κόμματα, τα οποία προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την οργή του κόσμου που ζητάει μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων απόδοση δικαιοσύνης για κάθε έγκλημα που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Εργαλειοποίηση που για να επιτευχθεί προσπαθούν να προσδώσουν στο πλήθος που αντιδράει πολιτικά χρώματα. Το πολιτικό σύστημα στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό φοβάται, γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια «εναλλακτική πολιτική πρόταση» και ζήτησε αν θέλει να έρθει στη Βουλή να τους ρίξει. Η αλαζονεία του κρατούντα αποτυπώνεται και στην επιμονή του να κρατήσει «σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών», παρά την μειοψηφική εντολή που έλαβε για κάτι τέτοιο.
Τέλος, κάνοντας λόγο για τις δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις και την επιταγή για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια, δήλωσε ότι πολλές από τις σταθερές που ξέραμε μπορεί να μην ισχύουν πια, χωρίς να αποσαφηνίσει ποιες είναι αυτές οι σταθερές. Ενώ παραπάνω μίλησε για πολιτική σταθερότητα, και μονίμως τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο, έρχεται και ανατρέπει τα λεγόμενά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ο πόλεμος εναντίον του είναι πολυμέτωπος. Από τη μία η ίδια η ελληνική κοινωνία και οι εσωκομματικές διαμάχες που προσπαθεί να αποκρύψει, από την άλλη η εκλογή Τραμπ και η διαμόρφωση μιας μεγάλης παγκόσμιας αλλαγής που αυτή σηματοδοτεί.
Εκ της Πολιτικής Γραμματείας του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Κωστής Μπακογιάννης – Εθνικός Συντονιστής
Μαρίνα Μικελάτου – Ειδική Γραμματέας Α’ Οργανωτικών και εσωτερικών θεμάτων
Αλέξανδρος Αγραφιώτης
Έλενα Αρβανιτίδου
Ιωάννα Άρμεν
Κωνσταντίνος Γκέκας
Δημήτρης Ηλιόπουλος
Σωτήρης Μάκιος
Χρήστος Πάνος