Loading...

”Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ
Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ”

Η Δύναμη της Ανθρώπινης Επαφής: Πέρα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για Αληθινή Αλλαγή.
18/02/2025

Του Μιχαήλ Μαυρομιχάλη, Ιδρυτικού μέλους του Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”

Όσοι προσπαθούμε να προωθήσουμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ιδέες, αρχές και αξίες που είναι ξένες ή ακόμη και αντίθετες από τις αρχές και αξίες της νέας καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην πραγματικότητα είτε με αποκλεισμό, είτε βρισκόμαστε στον ψηφιακό αναπνευστήρα.

Δυστυχώς, κατά κοινή ομολογία, στην εποχή που διανύουμε με αφετηρία την υγειονομική κρίση, απόψεις που βασίζονται κυρίως στην κοινή λογική, συνήθως χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμιστικές» ή «ακραίες», όπως και αντίστοιχα στιγματίζονται και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν. Για να καταφέρουν να φτάσουν τέτοιες απόψεις στον δημόσιο διάλογο, πρέπει πρώτα να περάσουν τη βάσανο των ψηφιακών ελέγχων. Αυτοί οι έλεγχοι χαρακτηρίζονται συνήθως από ασάφεια και αοριστία στους κανόνες που πρέπει να συμμορφώνονται οι χρήστες της κάθε πλατφόρμας. Με τα παραπάνω οι ασφαλιστικές δικλείδες διατηρούν με κάθε τρόπο την επιβαλλόμενη ως «πολιτικά και κοινωνικά ορθή» άποψη. Αυτή η κοινωνικά, πολιτικά και ψηφιακά ορθή άποψη είναι και αυτή που υπονομεύει κατουσίαν την ελευθερία της έκφρασης, στον βωμό της πρόσβασης στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμόρφωση των χρηστών βέβαια εξαρτάται πάντα από το επίπεδο της εξάρτησης τους σε αυτά τα μέσα (αυτό όμως ίσως είναι αφορμή για μία άλλη συζήτηση).

Παραδέχομαι, ωστόσο, πως είναι παράλογο να πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι η κοινή λογική παραμένει κοινό κτήμα σήμερα. Η υγειονομική κρίση, με τον παγκόσμιο οδοστρωτήρα του φόβου, μας κληροδότησε όχι μόνο σωματικές ασθένειες, αλλά κυρίως πνευματική πτώση και ηθική κατάπτωση, καθιστώντας την κοινωνία αδύναμη να ασκεί κριτική σκέψη.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα και την ικανότητα των ανθρώπων να στοιχειοθετήσουν και να προωθήσουν απόψεις για ουσιαστικές αλλαγές ακόμη και με την χρήση των ψηφιακών μέσων. Φάνηκε στην πράξη πως και οι πιο λογικές απόψεις που τα κατάφεραν έπρεπε να ξεπεράσουν πρώτα τα περίφημα ψηφιακά φίλτρα. Η αυτόματη απομόνωση της διαφορετικής άποψης γίνεται με όπλο τον ψηφιακό κοινωνικό έλεγχο μεταξύ των χρηστών της κάθε πλατφόρμας. Αυτή η διαδικασία τροφοδοτείται από την υποσυνείδητη αντίδραση πολλών χρηστών των ψηφιακών αυτών μέσων που λειτουργούν ώς αστυνομία του διαδικτύου.

Αυτοί οι χρήστες της ψηφιακής αστυνομίας, φαίνονται πλήρως αλλοτριωμένοι από συστήματα εκπαίδευσης που προάγουν ως υποχρέωση τους τον κοινωνικό και νοητικό έλεγχο. Οπότε έχουμε έναν στρατό να επιβάλλουν με ζήλο τους κανονισμούς της πολιτικής ορθότητας. Δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τον συνάνθρωπο, αλλά μόνο να ελέγξουν αν ο ελεγχόμενος ταιριάζει με τα επιβαλλόμενα πρότυπα, με τη μέθοδο του προκρούστη, η όποια ξεπερνά τα όρια που ορίζει η αισθητική τους καταγγέλλεται και κόβεται.

Αντίθετα, σε μια υγιή κοινωνία, άσχετα εάν αφορά την ψηφιακή της έκφραση ή όχι, η πολιτική και πολιτισμική ζωή θα έπρεπε να βασίζεται στη σύνθεση απόψεων και ιδεών μοναδικών προσώπων, όπου η διαλεκτική σχέση μεταξύ τους θα οδηγούσε σε εξελικτική πρόοδο της κοινωνίας. Η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός στην μοναδικότητα του προσώπου είναι θεμέλια για συλλογικές αξίες που στην συνέχεια ωριμάζουν σε ήθη.

Σήμερα, όμως η κοινωνικοποίηση επιβάλλει μια νεοφιλελεύθερη μαζοποίηση : μια «κοινωνία κιμά» χωρίς σύνορα, πατρίδα, ή ιστορία, όπου τα άτομα ανταγωνίζονται μεταξύ τους αντί να συνεργάζονται, με αιχμή του δώρατος διάφορα δικαιώματα που δεν κοστίζουν τίποτα για τις πολιτικές και κοινωνικές ελίτ. Όπως και ο πολυδιαφημισμένος «υγιής ανταγωνισμός» που είναι στην πραγματικότητα η αρχή του κακού όπου και αν εφαρμόζεται, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε «χρήσιμους ηλίθιους» του συστήματος. Γιατί οι κοινωνία μονίμως είναι απασχολημένη εστιάζοντας στον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία αντί να βρει χρόνο να δει ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την «διχόνοια την δολερή» που σπέρνει το σύστημα μέσα στην κοινωνία. ΜΜΕ, διαδίκτυο και πολιτικό σύστημα, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την διατήρηση της κοινωνίας σε κατακερματισμό, προωθώντας τον ατομισμό ως το υπέρτατο αγαθό, ενάντια σε κάθε προσπάθεια επίτευξης κοινωνικής συνοχής.

Η κοινωνική μηχανική λειτουργεί με ακρίβεια σε ότι έχει να κάνει με τον ψηφιακό έλεγχο και μέσω της προπαγάνδας τροφοδοτεί τα κοινωνικά δίκτυα. Στην συνέχεια απομονώνει άμεσα οποιονδήποτε αμφισβητεί το κατεστημένο και σε περίπτωση που δεν αρκεί αυτό, το πολιτικό σύστημα νομοθετεί με απίστευτα αντανακλαστικά όταν χρειάζεται να προστατευθεί (βλέπε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πολλές φορές και με αναδρομική ισχύ). Η κοινωνική μηχανική μπορεί να εξηγηθεί με το γνωστό πείραμα των πέντε πιθήκων, η κοινωνία μαθαίνει να τιμωρεί τους «ταραχοποιούς» είτε μέσω κοινωνικού στιγματισμού (π.χ. ταμπέλα: «ψεκ»), είτε μέσω της επιβολής του νόμου.

Συμπερασματικά καταλήγω πως η πραγματική αλλαγή απαιτεί περισσότερα από την ευαισθητοποίηση με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι βέβαια ένα σημαντικό εργαλείο και για την οργάνωση, αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο για ουσιαστική πρόοδο. Μιας και το σύστημα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να «κατεβάσει το διακόπτη» όποτε θέλει και να σωπάσουν «οι ιαχές και οι σάλπιγγες της επανάστασης».


Σε κάθε περίπτωση οι βαθιές, διαρκείς αλλαγές έρχονται μέσα από τις προσωπικές συναντήσεις, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία ομάδων ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή, συζητούν πρόσωπο με πρόσωπο, και εργάζονται ανιδιοτελώς προς έναν κοινό σκοπό, μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές προϋποθέσεις για ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες αλλαγές.


Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τη δική τους σημασία, αλλά η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η ειλικρινής συνεργασία είναι αυτά που πραγματικά μεταμορφώνουν τις κοινωνίες. Χρειάζεται θάρρος, ανιδιοτέλεια και κοινή αντίληψη για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Η πραγματική αλλαγή ξεκινά όταν ομάδες ανθρώπων έρχονται κοντά, επικοινωνούν δια ζώσης, και εργάζονται ανιδιοτελώς για κοινούς στόχους.

Μιχαήλ Μαυρομιχάλης – Ιδρυτικό μέλος του

Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”

www.michaelmavromichales.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Βλέπω τη χώρα μου να μικραίνει…

Βλέπω τη χώρα μου να μικραίνει…

Του Μανώλη Κοττάκη Τι ήταν η Ελλάς το 2004; Μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, με ΑΕΠ ισοδύναμο με το ΑΕΠ της Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων κατοίκων. Μια χώρα που εξαγόραζε επιχειρήσεις στο εξωτερικό αλλά δεν εξαγοραζόταν. Διέθετε ένα πυκνό δίκτυο τραπεζών στα...

Ο μύθος της ισχυρής Ευρώπης κατερρίφθη.

Ο μύθος της ισχυρής Ευρώπης κατερρίφθη.

Της Ιωάννας Άρμεν, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ” Η ανακοίνωση δασμών από τις ΗΠΑ έρχεται να ξεσκεπάσει, με τρόπο αμείλικτο, τη γύμνια της ευρωπαϊκής πολιτικής, και κατά προέκταση της ελληνικής. Μιας...

Δελτίο Τύπου – Ανοιχτό Κάλεσμα στους πολίτες της Κω.

Δελτίο Τύπου – Ανοιχτό Κάλεσμα στους πολίτες της Κω.

Το Κίνημα Πολιτών ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ διοργανώνει ανοιχτή πολιτική συνάντηση στο νησί της Κω, την Κυριακή 27 Απριλίου 2025, ώρα 11:00, στο Fill in cafe, πλατεία Κιαπόκα, στο Ζηπάρι. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανελλαδικής περιοδείας του Κινήματος Πολιτών...

Πρόστιμα στα στελέχη, αθώωση της ΝΔ.

Πρόστιμα στα στελέχη, αθώωση της ΝΔ.

Του Χρήστου Πάνου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ” Δύο χρόνια πέρασαν από το σκάνδαλο διαρροής των email Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι λάμβαναν χωρίς της συναίνεση τους διαφημιστικά emails από το...

Η πολιτική σταθερότητα στην κοινωνικά ασταθή Ελλάδα.

Η πολιτική σταθερότητα στην κοινωνικά ασταθή Ελλάδα.

Της Ιωάννας Άρμεν, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ” Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν κάθε μέρα ότι ζούμε σε έναν αβέβαιο κόσμο. Η αντι-woke ατζέντα που φαίνεται να επιβάλλει ο Τραμπ (μεταναστευτικό,...

Έχουμε απωλέσει κυριαρχικά δικαιώματα ή …«είμαστε σε καλό δρόμο»;

Έχουμε απωλέσει κυριαρχικά δικαιώματα ή …«είμαστε σε καλό δρόμο»;

Όταν πριν από καιρό, σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης δήλωνε ανερυθρίαστα ότι «δεν με ενδιαφέρει αν μια μέρα με αποκαλέσει ο λαός και εθνικό μειοδότη» πιστεύαμε ότι τα λόγια αυτά βγήκαν από το στόμα του καθ’ υπερβολήν. Τα έργα και οι ημέρες του όμως μέχρι...

Γραφτείτε στο newsletter μας

Γραφτείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνετε στο email σας τα νέα μας και τις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο hellas-first.org

Η εγγραφ΄ή ολοκλήρώθηκε με επιτυχία. Ελέγξτε το email σας για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο