Του Χρήστου Πάνου – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Οικονομία: Από τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2025, οι θεσμοί (γνωστοί και παλαιότερα ως «τρόικα») βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα για έναν δεκαήμερο κύκλο συναντήσεων και «σαρωτικών ελέγχων», υπενθυμίζοντας μας πώς παρά τις όποιες κυβερνητικές διακηρύξεις, η χώρα ουδέποτε απελευθερώθηκε πραγματικά από το μνημονιακό καθεστώς.
Βασικός στόχος των θεσμών όπως πάντα, είναι η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να προβούν σε εξέταση του συνόλου των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, σε γενικό έλεγχό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και σε έλεγχο για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί, ώστε να δύναται να εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης αναμένεται να δοθεί στην ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, εφόσον πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέους, αυστηρότερους ελέγχους για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Όλα αυτά, ενόσω η χώρα μας αναμένει την έγκριση εκταμίευσης της προαναφερθείσας δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ενώ σχεδιάζει να υποβάλλει ακόμη δύο αιτήματα χρηματοδότησης εντός του 2025.
Οι νέες επισκέψεις των θεσμών, οι σαρωτικοί έλεγχοι και οι απαιτήσεις για νέα μέτρα και νέες «μεταρρυθμίσεις» δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Παρά τα όσα λένε οι εκάστοτε κυβερνώντες εδώ και χρόνια, η ελληνική οικονομία δεν ελευθερώθηκε ποτέ από την ξένη εποπτεία. Αντιθέτως, παραμένει σε ένα διαρκές καθεστώς οικονομικής εξάρτησης, όπου η κάθε κυβέρνηση, ελλείψει βούλησης καθώς και σχεδίου εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, ακολουθεί τις οδηγίες των δανειστών, αδιαφορώντας στην ουσία για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και λειτουργώντας απλά ως εγχώριος τοποτηρητής. Αν η επιστροφή των θεσμών δεν αποτελεί απόδειξη ότι τα μνημόνια δεν τελείωσαν ποτέ, τότε τι άλλο χρειάζεται για να το καταλάβουμε;
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις λοιπόν δεν σταμάτησαν το 2018 με την λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια, ούτε το 2022 με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα παραμένει δέσμια διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών θεσμών, με δεσμεύσεις που εκτείνονται τουλάχιστον έως και το 2060. Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, μέσω του Υπερταμείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η εθνική οικονομική κυριαρχία έχει εκχωρηθεί προ πολλού.
Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, κυβερνήσεις που διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, για άλλη μια φορά απλώς προσπαθούν να αλλάξουν το όνομα και το νόημα της επιτήρησης, χωρίς να αλλάξει η ουσία. Εφόσον η χώρα παραμένει στην ίδια ρότα, θα παραμένει δέσμια. Θα συνεχίζει να βαδίζει την ίδια ατέλειωτη πορεία λιτότητας και ελέγχων, με τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται και την εθνική οικονομία να βυθίζεται όλο και περισσότερο στη στασιμότητα.
Η αλήθεια είναι σκληρή, όμως δεν γίνεται να κρύβεται για πάντα πίσω από ωραιοποιημένες δηλώσεις και επαναλαμβανόμενα πολιτικά αφηγήματα. Η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία. Οι θεσμοί επιστρέφουν και θα συνεχίσουν να επιστρέφουν όχι ως απλοί παρατηρητές, αλλά ως οι αυστηροί επιτηρητές μιας χώρας που δεν μπορεί να χαράξει τη δική της πορεία. Η μνημονιακή εποχή, που υποτίθεται ότι «έληξε», αποδεικνύεται απλώς μια διαρκής μετάλλαξη του ίδιου καθεστώτος οικονομικής υποτέλειας.
Αν δεν υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση για αλλαγή και εθνική ανασυγκρότηση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται ατέρμονα σαν ένας διαχειριζόμενος δανειολήπτης, παγιδευμένος σε έναν φαύλο κύκλο χρέους, εξάρτησης και διαρκούς επιτήρησης. Καιρός δεν είναι να το αλλάξουμε αυτό;
Χρήστος Πάνος – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Πηγές:
https://theepochtimes.gr/i-troika-epistrefei-stin-athina-analyt/
https://www.capital.gr/me-apopsi/3127110/se-poulisan-gia-99-xronia