Την περίοδο 2005-2009 οι τράπεζες χορήγησαν στεγαστικά δάνεια κυρίως, με ρήτρα το Ελβετικό φράγκο. Αυτά τα δάνεια τα προτίμησαν οι καταναλωτές γιατί το επιτόκιο τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ, χωρίς όμως να έχουν επαρκή ενημέρωση από τις τράπεζες για το συναλλαγματικό κίνδυνο που διέτρεχαν τα δάνεια αυτά.
Το ελβετικό φράγκο όμως μετά το 2008 ανατιμήθηκε συνεχώς και οι δανειολήπτες έφτασαν να χρωστούν 70% περισσότερα από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Έτσι τα δάνεια αυτά εξελιχτήκαν σε τραπεζικά προϊόντα επενδυτικού χαρακτήρα γιατί τα αποτελέσματα τους εξαρτώνται από την αγορά συναλλάγματος.
Τα δάνεια αυτά έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο διότι αφορούν 70.000 περίπου δανειολήπτες οι περισσότεροι των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και οι οφειλές ανέρχονται σε 4,5 δις.€.
Το παρήγορο όμως είναι ότι οι καταναλωτές που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη σε άλλες χώρες της ΕΕ για τα δάνεια που χορηγηθήκαν σε ελβετικό νόμισμα, δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν μεταξύ 2013 – 2018 από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο καταναλωτής θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο του με βάσει την ισοτιμία ελβετικού φράγκου προς το € που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης και όχι με την τρέχουσα ισοτιμία. Έτσι πλέον οι χώρες της ΕΕ έχουν επιλύσει νομικά το θέμα των δανείων με ρήτρα αξίας συναλλάγματος σε εθνικό επίπεδο και έχουν παράξει νομολογία η οποία εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο.
Παραδείγματα :
Γερμάνια: δέχεται την αδιαφάνεια της ρήτρας ισοτιμίας και την ακυρότητα της
Ρουμάνια: δέχεται την ακυρότητα της ρήτρας
Ιταλία: έκρινε τις ρήτρες καταχρηστικές και άκυρες διότι δεν έχουν συνταχτεί με σαφή τρόπο
Ισπανία: επαναυπολογισμός των δανείων σε ευρώ με ισοτιμία εκταμίευσης
Σλοβενία: Έκκρινε ολικά άκυρη την σύμβαση δάνειου σε ελβετικό νόμισμα γιατί ο δανειολήπτης δεν είχε ενημερωθεί για τον υψηλό συναλλαγματικό κίνδυνο
Βουλγαρία: Tο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας κήρυξε άκυρα τα συμβόλαια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και οι τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια πρέπει να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους που έχουν εξοφλήσει το χρέος. Βάσει της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου 2024, οι δανειολήπτες μπορούν πλέον να διεκδικήσουν δικαστικά από τις τράπεζες την επιστροφή όλων των καταβληθέντων τόκων και τελών, ενώ οφείλουν να εξοφλήσουν μόνο το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Το Ελληνικό δικαστήριο όμως δέχτηκε ότι οι Ελληνικές τράπεζες είχαν δώσει επαρκείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο λήψης δανείων σε ελβετικό νόμισμα και ως εκ τούτου η ρήτρα ισοτιμίας δεν μπορεί να ακυρωθεί. Επίσης ο Άρειος Πάγος δεν προώθησε προδικαστικό ερώτημα, που είχε κατατεθεί από τον Σύλλογο των δανειοληπτών, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αποκλειστικά αρμόδιο δικαστικό όργανο για την ερμηνεία των ενωσιακών κανόνων, όπως έκαναν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Tι σκέπτεται η κυβέρνηση να πράξει για τους χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο:
- Χ. Θεοχάρης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Θα παρέμβουμε όταν οι δικαστικές αποφάσεις το επιτρέψουν (Liberal : 26/02/2024)
- Οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους δυο λύσεις:
1η λύση , την χρησιμοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
2η λύση , δίνει την δυνατότητα στους δανειολήπτες μετατροπής του δάνειου σε ευρώ με την σημερινή όμως ισοτιμία και με σταθερό επιτόκιο για τρία έτη. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της ισοτιμίας που είναι γύρω στο 35% τον μήνα , πλέον των τόκων.
- Ο κ. Χατζηδάκης σε έκτακτη σύσκεψη με τραπεζίτες συζήτησε και το σενάριο για «κούρεμα τμήματος» της οφειλής ανάλογα με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
Επίσης δήλωσε για το θέμα πως: «Μελετούμε τι έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες…………….., αλλά θα ήθελα μία σχετική υπομονή από όλους, γιατί το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο…………..». (mnonews 4/1/25)
Αυτά είπε ο κ. Χατζηδάκης που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, αντί να στηριχτεί στην νομολογία που έχουν παράξει οι αποφάσεις από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να προωθήσει το προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτών των δανείων όπως έκαναν και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
- ο Υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής: Η λύση αναμένεται να είναι πολιτική, μιας και το θέμα αποκτά πια έντονη πολιτική διάσταση. (new Money 4/2/25)
“Θα λαμβάνει υπόψη τη νομική πραγματικότητα, θα διασφαλίζει ότι οι παρεμβάσεις δεν θα αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Θα προσφέρει ανακούφιση στους δανειολήπτες”.
Βλέπουμε λοιπόν τον εμπαιγμό των δανειοληπτών από τα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη που δεν συντονίζονται και ο καθένας προτείνει κάτι διαφορετικό προκειμένου να δώσουν λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί 70.000 δανειολήπτες πάνω από δεκαπενταετία και χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, καταστρέφουν την ζωή τους και την υγεία τους.
Δημήτρης Μπαμπίλης – Ιδρυτικό μέλος του
Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”
Πηγές: