Στις 12–16 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στις Σπέτσες συνάντηση αρκετών εκ των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Κινήματος Πολιτών “Πρώτα η Ελλάδα”. Οι Σπέτσες αποτελούν ένα νησί με ιστορικό βάρος και μεγάλη συνεισφορά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, καθώς είναι και γνωστό για τις σχέσεις των μελών της Φιλικής Εταιρείας. Ακριβώς λόγω της σημειολογικής σημασίας αποφασίστηκε η συνάντηση να γίνει εκεί, μιας και πιστεύουμε ότι ποτέ δεν ελευθερωθήκαμε και συνεχώς υπενθυμίζουμε ότι και εμείς λειτουργούμε με όρους και προϋποθέσεις Φιλικής Εταιρείας.
Στη συνάντηση προσεκλήθη και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος για να κάνουμε μια γενική πολιτική αναθεώρηση. Το πρόγραμμα είχε ως εξής: 11-2 πρωινή συνεδρίαση, 2-5 φαγητό και ανάπαυση, 5-7 ελεύθερη ώρα και 7-10 βραδινή συνεδρίαση, με εξαίρεση την τελευταία μέρα, όπου οι εργασίες έληξαν στις 5 το απόγευμα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αποχώρηση μας από το νησί των Σπετσών. Και τις 5 ημέρες έγινε σε βάθος ανάλυση της πορείας της χώρας, με παραδείγματα και γεγονότα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εξετάσαμε τα ζητήματα από το Αιγαίο μέχρι την Β. Ήπειρο, την ΑΟΖ της Κρήτης μέχρι τους πολέμους σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Έγιναν ενημερωτικές εισηγήσεις σε επίπεδο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό, και κατά τη διάρκεια αυτών έγινε εκτίμηση της εσωτερικής κατάστασης.
Εξετάστηκαν όλα τα εκλογικά σενάρια που συζητούν τα συστημικά κόμματα, εντός και εκτός Βουλής, και επικαιροποιήσαμε την απόφαση όλων των μελών μας να κατέβουμε αυτόνομα στις εθνικές εκλογές, με τις δικές μας δυνάμεις, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Κινήματος, που έχουν την πολιτική ευθύνη για την πορεία του αναδυόμενου πολιτικού σχήματος, συζήτησαν σε βάθος τον προεκλογικό σχεδιασμό καθώς και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Αναλύθηκε η επικοινωνιακή τακτική που θα εφαρμόσουμε σε όλα τα επίπεδα: από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα και τα λοιπά διαδικτυακά μέσα. Εξετάστηκε και η περίπτωση των ‘’ανεξάρτητων’’ Ελλήνων youtubers. Συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι που απαιτούνται για να προετοιμαστεί κατάλληλα ένα νέο πολιτικό σχήμα για την κάθοδό του στις εκλογές, δηλαδή όλη η γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Ελληνικό πολυνομικό σύστημα.
Το πενθήμερο αυτό ήταν καθοριστικό και για άλλες σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν για να διευθετηθούν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που δημιουργούν εσωστρέφεια. Αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία, δεδομένα και περιστατικά προσώπων που εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους στο Κίνημα για να χτίσουν το προσωπικό τους προφίλ. Αποφασίστηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες και επικυρώθηκε από την γενική συνέλευση των μελών ότι τέτοια φαινόμενα, που δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε πρόσωπα που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινή εθνική προσπάθεια με αποτέλεσμα κάποιοι να υφαρπάζουν αυτή την προσφορά και να την εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος, θα στηλιτεύονται.
Οι συζητήσεις δεν είχαν εξ’ ολοκλήρου επίσημο χαρακτήρα, αλλά και προσωπικό, βιωματικό. Επικαιροποιήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη σημερινή πολιτική κατάσταση οι αρχές και οι αξίες που γέννησαν το κίνημα της απελευθέρωσης του γένους από την Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου τα τελευταία 60-70 χρόνια βιώνουμε ξεκάθαρα ότι τίποτα δεν άλλαξε σε αυτό τον τόπο. Η κατάσταση αναλύθηκε και ιστορικά από τα χρόνια των πρώτων προεπαναστατικών κινημάτων, όπου αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για πρόσωπα που με ιστορικές αποδείξεις συμμετείχαν στον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς και μαρτύρησαν.
Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη συνέχεια για την απελευθέρωση του έθνους και του γένους από τους πραγματικούς τους δυνάστες, που σήμερα δεν είναι άλλοι από τους ολιγάρχες που νέμονται την κρατική περιουσία από συστάσεώς του. Όπως προκύπτει ιστορικά, από τους Οθωμανούς η εξουσία πέρασε στους Βαυαρούς, και οι Βαυαροί με τη σειρά τους πούλησαν την εξουσία στους τότε ντόπιους, αλλά ανθέλληνες, ολιγάρχες. Σήμερα οι γνωστές μεγάλες οικογένειες μοιράζονται την οικονομική πίτα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον Δημόσιο Προϋπολογισμό. Δηλαδή τα χρήματα που το κράτος εισπράττει μέσω των σκληρών και δυσβάστακτων φόρων από τους κόπους και τις στερήσεις του ελληνικού λαού καταλήγουν στους πλούσιους.
Μέσα στο διάστημα της παραμονής μας στο νησί είχαμε τη δυνατότητα σε ένα καθαρά πολιτιστικό και πολιτισμικό πλαίσιο να επισκεφτούμε και χώρους ιστορικούς, όπως το μουσείο της Μπουμπουλίνας, το μουσείο του Χατζηγιάννη Μέξη, ιστορικά σημεία όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία των Σπετσών τον Σεπτέμβριο του 1822. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνδιαλεχθούμε με τον ντόπιο πληθυσμό και να ακούσουμε κομμάτια της νεότερης ιστορίας του νησιού. Η συνάντηση των Σπετσών επισφράγισε τον ανιδιοτελή και αδιάκοπο εκ μέρους μας αγώνα για την Νέα Μεγάλη Ελλάδα του 21ου αιώνα και τον Ελληνισμό της 3ης χιλιετίας.
Από το Γραφείο Τύπου