Loading...
Λίγα λόγια για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ (Hellenic Train)

Το 2005 ιδρύθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ως θυγατρική του ΟΣΕ και αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του δικτύου, την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων και την διοίκηση του Ε.ΔΙ.Σ.Υ (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής) που αφορά τη διαχείριση και συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Το 2007 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε αποσχίστηκε από τον ΟΣΕ και αναλαμβάνει τη λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των μεταφορών και με την απορρόφηση της ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε. επεκτείνει το αντικείμενό της και στη διαχείριση και λειτουργία των προαστιακών γραμμών. Λειτουργεί πλέον ως πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία με ξεχωριστή διοίκηση και οργάνωση.

Το Δεκέμβριο του 2008, η ΟΣΕ Α.Ε. μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που κατείχε επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο το όποιο πλέον γίνεται κάτοχος του συνόλου των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Τον Απρίλιο του 2013, Η κυβέρνηση Σαμαρά, μεταβιβάζει όλες τις μετοχές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην πλήρη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου) που γίνεται και ο μοναδικός μέτοχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μέσω της πώλησης και το «τίμημα» προσδιορίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ. Τρεις επενδυτές υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά κανένας εξ αυτών δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.

Η διαδικασία κινήθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2016, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μετοχές παραμένουν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. μέχρι το 2017.

Στις 15 Ιουλίου του 2013, ο κ. Σταθάκης υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί ότι η ΝΔ προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πουλώντας τις μετοχές της μόνο 300.000.000€ και ότι το ποσό αυτό ήταν αμελητέο σε σχέση με το δημόσιο χρέος που ήθελε να καλύψει η κυβέρνηση με την πώληση της. Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2013 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 321,47 δισ. Ευρώ ή στο 174,7% του ΑΕΠ και η υποτιθέμενη τιμή πώλησης κάλυπτε όντως αμελητέο ποσοστό του χρέους. Η σύγκριση όμως αυτή δεν έχει πρακτική αξία διότι η τιμή πώλησης πρέπει να συγκριθεί με την πραγματική αξία που είχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και όχι με το πόσο μειώνεται το δημόσιο χρέος με την πώληση της.

Από 1 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου του 2016, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ προκηρύσσεται εκ νέου η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από το ΤΑΙΔΕΠ, το οποίο κατέχει την πλήρη κυριότητα των μετοχών της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο του 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. (FS Italiane), η όποια ανήκει 100% στο Ιταλικό Δημόσιο και είναι η μητρική του διεθνούς ομίλου εταιριών FS, έναντι συνολικού τιμήματος 45.000.000 ευρώ. Ανεξάρτητος εκτιμητής είχε αποτιμήσει την αξία της σε 35.000.000€. Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Ερώτηση: Τα 300.000.000€ που ζητούσε ο Σαμαράς το 2013 είχαν στηλιτευθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Σταθάκη. Τα 45.000.000€ που τελικά πουλήθηκε, ή για να είμαστε ακριβείς χαρίστηκε, πώς θα τα χαρακτήριζε άραγε ο ίδιος βουλευτής;

Η ιδιωτικοποίηση αυτή συνετέλεσε και στο κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 692.000.000€, που αφορούσε χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini, παρουσία του ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τη σύμβαση που
υπογράφθηκε.??????

Ο .Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ , κ. Αντώνης Λεούσης. δήλωσε: «Η Ferrovie dello Stato Italiane Group αναλαμβάνει μια μεγάλη δέσμευση: να  ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών».


Παρατήρηση 1: Η διαδικασία της πώλησης έγινε κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απειλούσε πως θα ζητήσει πίσω «κρατικές ενισχύσεις» ύψους άνω των 700.000.000 ευρώ αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμείνει στο Δημόσιο και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε η μόνη επιλογή είναι η διάλυση και εκκαθάριση της εταιρείας.


Παρατήρηση 2: Η ιταλική εταιρεία FS italiane ήταν ο μοναδικός μειοδότης και έπρεπε κανονικά το ΤΑΙΠΕΔ, που κατείχε τις μετοχές, να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό ή έστω να κάνει και δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την FS για να επιτύχει υψηλότερη τιμή και όχι να βιαστεί να μεταβιβάσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, έναντι 45.000.000€.


Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από ρωσικής πλευράς για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όταν, όμως έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών, ρωσική προσφορά δεν είχε κατατεθεί. Υπήρχε μόνο μία προσφορά, αυτή της κρατικής Ιταλικής εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A.

Οικονομικά στοιχεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α. Ε.

Έσοδα201520162017
Έσοδα από δραστηριότητες μεταφοράς προσωπικού  (εκατ.€)544745
Επιδοτήσεις για μεταφορά προσωπικού σε άγονες γραμμές  (Κανονισμός 1370/2007)  (εκατ.€)505050
Έσοδα από δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων (εκατ. €)141213
Σύνολο (εκατ.€)118109108
Έξοδα201520162017
έξοδα προσωπικού, περίπου  (εκατ.)26  
Έξοδα συντήρησης  σιδηροδρομικού υλικού (εκατ.€) *262432

Απασχολούμενοι 679 άτομα (το 2015)

* Οι υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ανέρχονται περίπου σε 790.000.000€ εκ των όποιων 750 εκατ. αφορούν κρατικές επιδοτήσεις  που έχουν βεβαιωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ως παράνομες και θα διαγράφουν αν γίνει αποκρατικοποίηση της.

*Τα πάγια στοιχεία της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, τα εκμισθώνει από την ΓΑΙΟΣΕ:

Εκμισθώνει δηλαδή το τροχαίο υλικού και την ακίνητη περιουσία .

ΓΑΙΑΟΣΕ ιδρύθηκε 2001, ως θυγατρική του ΟΣΕ. Διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού και το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό του οποίου μέρος έχει μισθώσει η Hellenic Train στα πλαίσια της διεξαγωγής δρομολογίων επί του δικτύου)

* η ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ) ήταν η μόνη εταιρία που δραστηριοποιούνταν στην αγορά συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού.

Σημ.1: Η FSItaliane είχε δεσμευτεί να επενδύσει μέχρι και 500.000.000€ στον ελληνικό σιδηρόδρομο για την αναβάθμιση των υποδομών, σε τροχαίο υλικό και σε συστήματα διαχείρισης.

Σημ.2: Η  Hellenic Train. πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τέλη για την χρήση της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, στον ΟΣΕ ΑΕ.

Το Δεκέμβριο του 2019 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., που έχει πουληθεί  πλέον στην FS Italiane απορροφά την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) έναντι συνολικού τιμήματος 22.000.000€ και αποκτά δική της τεχνική βάση με 13 μηχανοστάσια επισκευής/κατασκευής μηχανών και βαγονιών τρένων, που λειτουργούσαν υπό την  ΕΕΣΣΤΥ.

Σημειωτέον ότι και οι μετοχές της ΕΕΣΣΤΥ ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΕΕΣΣΤΥ ιδρύθηκε το 2013 σε εγκαταστάσεις που μισθώνει από την ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ. Απασχολεί  προσωπικό 318 ατόμων.

Σημαντική παρατήρηση: Επειδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ο μοναδικός μειοδότης για την αγορά της ΕΕΣΣΤΥ και έδωσε πρόσφορα 8,9 εκατ. € , το ΤΑΙΠΕΔ την κάλεσε να αυξήσει το τίμημα και το πήγε 22.000.000€. Γιατί δεν έγινε και κάτι αντίστοιχο κατά την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην FS Italiane κι έκλεισε την πώληση χωρίς να καλέσει την FS να αυξήσει την πρόσφορα της ;

  • Τον Ιούλιο του 2022, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετονομάστηκε  σε Hellenic Train.(Η επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train ενεπλάκη σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 που οδήγησε στη δολοφονία 58, προς το παρόν, ψυχών και στο σκάνδαλο συγκάλυψης που ακολούθησε και που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης να σημειωθεί ότι όλως τυχαίως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων προέρχεται από τις Σέρρες. Κάποιοι μάλιστα χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Σύμπτωση και αυτό;)

Το έτος αυτό υπογράφθηκε δεκαπενταετής σύμβαση για τις «άγονες γραμμές»,(όμως ποια είναι αυτά τα «άγονα» δρομολόγια παραμένει μυστικό) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 500.000.000€, με δεσμεύσεις για επενδύσεις. Κάποιες όμως έχουν παγώσει όπως π.χ η προμήθεια υδρογονοκίνητων  τραίνων. 

Παρατήρηση: Ο όμιλος Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. γνωστός και ως Όμιλος FS, ο οποίος ελέγχει την Hellenic Train, την πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ιταλίας, η οποία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης, με δραστηριότητες, εκτός από Ελλάδα και Ιταλία, και σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρουμανία, Ισπανία και Ολλανδία. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί περίπου 80.000 εργαζομένους και σε ετήσια βάση εξυπηρετεί περίπου 830.000.000 επιβάτες, μεταφέροντας πάνω από 50.000.000 τόνους εμπορευμάτων.

Δεσμεύσεις του Πρόεδρου του ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A κ. Mazzoncini.  

1. Για Επενδύσεις 500.000.000€ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

2. Προσλήψεις 200 ατόμων κυρίως μηχανοδηγών, τα επόμενα χρόνια.

3. Θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη ώστε η διαδρομή να πραγματοποιείται σε 3,5 ώρες και θα ανταγωνίζεται πλέον και το αεροπλάνο.

Δημήτρης Μπαμπίλης – Ιδρυτικό μέλος του

Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψευδή εικόνα ευημερίας και βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και τραγικά αποκαρδιωτική. Η...

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ  ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!

Είναι δυνατόν να έχουμε περάσει ένα θερμό καλοκαίρι (όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών) κυρίως λόγω πυκνών γεγονότων που είδαν για λίγο το φως της δημοσιότητας και να ασχολούμαστε αποκλειστικά με όσα διαδραματίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ; Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας...

Τα Σεπτεμβριανά (1955)

Τα Σεπτεμβριανά (1955)

6/9/1955: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα …γιουσουφάκια του πασά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα …γιουσουφάκια του πασά

Με όλα τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται σχετικά με την πόντιση του καλωδίου σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, ένα είναι πλέον ξεκάθαρο και στον πιο αδαή ψηφοφόρο. Η μόνη σταθερή στρατηγική που έχει η χώρα μας όσον αφορά τη...

Το ζοφερό μέλλον είναι ήδη εδώ! Μπορεί όμως να αλλάξει αν…

Το ζοφερό μέλλον είναι ήδη εδώ! Μπορεί όμως να αλλάξει αν…

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα και οι συλλήψεις διαμαρτυρομένων αντιφρονούντων πολιτών στην κυβερνητική ασυδοσία είναι τα προεόρτια της επιβολής στη χώρα μας ενός "οργουελικού" κράτους. Όργανά του θα είναι οι δοσιλογικές κυβερνήσεις του αυτοαποκαλούμενου "δημοκρατικού...

Μετάβαση στο περιεχόμενο