Loading...
Η ομιλία του Χρήστου Πάνου από την συνέντευξη τύπου στις 24/4/2024

Καλησπέρα σας,

Ονομάζομαι Χρήστος Πάνος και εργάζομαι ως ιδιωτικός υπάλληλος. Προσωπικά, πάντα είχα την τάση να ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα, το τί συμβαίνει στη χώρα και να ενημερώνομαι σχετικά. Παρακολουθούσα συνεντεύξεις, πολιτικές εκπομπές, διάβαζα εφημερίδες, ήθελα να νοιώθω και να είμαι ενεργός πολίτης της χώρας.

Διαβάζοντας πάντα τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, και με την εμπειρία που πλέον όλοι έχουμε μετά τις περιπέτειες των μνημονίων ήξερα βαθιά μέσα μου ότι δεν με καλύπτει πλέον κανένα υπάρχον κόμμα. Ούτε για τη διακυβέρνηση της χώρας ούτε και ως αντιπολίτευση. Ούτε καν ως ψήφος διαμαρτυρίας. Νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι θεωρώ ότι έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικά στη χώρα. Αλλά παντού αδιέξοδο. Μεγάλα κόμματα της βουλής συνυφασμένα με την κομματοκρατία και μικρά κόμματα που απλά διαχωρίζονται και αναλώνονται στο ποιος θα είναι ο αρχηγός, η άλλοι που απλά θέλουν να κερδίσουν προσωπικά. Καμία πρόταση για πραγματική αλλαγή, μόνο αλλαγή διαχείρισης του
υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού.

Τυχαία έπεσε στην αντίληψη μου το γνωστό πλέον δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ του 2021, που μιλούσε για έντονες διεργασίες για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Άρχισα να ψάχνω περεταίρω πληροφορίες. Είδα προτάσεις που δεν υπάρχουν από κανένα κόμμα. Για αλλαγή θεσμών, για δημοψηφίσματα. Έκανα εικόνα στο μυαλό μου την Ελλάδα όπως θα ήθελα να είναι, όπως θα ήθελα να ζώ εγώ σ’ αυτή τη χώρα. Πράγματα που βλέπουν όλοι οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό και εδώ δεν απλά δεν υπάρχουν.

Έψαξα πληροφορίες για τον Κωστή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή δίπλα μου και επικοινώνησα μαζί του. Βρεθήκαμε από κοντά και συζητήσαμε για όσα συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα, για το πώς φανταζόμαστε ως νέοι το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα έπρεπε να ζούμε με ποιότητα ζωής. Συναντηθήκαμε πολλές φορές ακόμη, και αυτά που είδα και άκουσα με έπεισαν να συμμετέχω. Αποφάσισα λοιπόν να συμμετέχω ενεργά, μην περιμένοντας άλλο σωτήρες και γενικά τους άλλους να κάνουν κάτι για μένα χωρίς εμένα.

Θεωρώ ότι όλοι και ειδικά οι νέοι θα έπρεπε αρχίσουν να λαμβάνουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα για το καλό της χώρας. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από μόνα τους, δεν θα τα αλλάξει κάποιος άλλος για μας, πρέπει να δράσουμε για κάτι νέο.

Καλώ λοιπόν όλους τους νέους να ενημερωθούν να διαβάσουν για τις ιδέες του νέου πολιτικού σχηματισμού, για τη νέα αυτή εθνική πραγματικά προσπάθεια και ας μη γίνουν μέλη μας.

Σε ό,τι μας αφορά, ως πολιτικό σχηματισμό, αυτή η μεγάλη κοινή εθνική πολιτική προσπάθεια είναι ανθρωποκεντρική. Δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο , στο πρόσωπο. Πρεσβεύουμε μία άλλη πολιτική φιλοσοφία, μια εντελώς νέα για την Ελλάδα κοινωνική νοοτροπία, κι αυτό αν δεν το κάνουμε πράξη πρώτα εμείς οι ίδιοι που εργαζόμαστε σε αυτόν το μεγάλο πολυάνθρωπο οργανισμό, δεν μπορούμε να το ζητήσουμε από την κοινωνία, ώστε να επιτύχουμε τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε. Ξεκινάμε λοιπόν με αλλαγή νοοτροπίας, να επανέλθουμε στη Ρωμιοσύνη, να εκσυγχρονίσουμε πολλές δομές του κράτους, να συνεχίσουμε το έργο που άφησε ο Ιωάννης Καποδίστριας και να το αναβαθμίσουμε. Δεν έχουμε κομματικό μηχανισμό, δεν λειτουργούμε με τη νοοτροπία του κομματικού μηχανισμού. Έχουμε άλλα στοιχεία. Έχουμε τα δικά μας φίλτρα, τη δική μας δομή.

Ποια είναι η δική μας δομή; Προσωπικά θα σας μιλήσω για τη δική μου εμπειρία. Πολύ απλά, όταν εντάχθηκα και επιστρατεύτηκα, παρακολούθησα για αρκετό καιρό μαθήματα. Μαθήματα πολιτικής από ειδικούς που καλούσαμε. Μαθήματα πολιτικής από παλαιότερα μέλη. Κάθε 30-40 ημέρες έχουμε τη σύγκλιση του ανώτατου οργάνου, της γενικής μας συνέλευσης, διευρυμένη συνέλευση των μελών μας όπως την ονομάζουμε εμείς, όπου μαζευόμαστε αυτοί που πραγματικά ενδιαφερόμαστε. Πόσοι είμαστε; Υπάρχουν φορές που μπορεί να ήμαστε 70, 80 και 120. Υπάρχουν φορές που είμασταν και 20 και 30. Δεν έχουμε κομματική πειθαρχία. Δεν έχουμε κομματική υπακοή. Δεν κάνουμε υπακοή σε κανέναν. Αν κάποιος δεν μπορεί, δεν μπορεί. Αν το κάνει κατά σύστημα τον αφήνουμε απέξω. Αυτά είναι τα φίλτρα μας. Εργαζόμαστε.

Δεν έχουμε πυρήνες και κομματικές ομάδες, όπως γνωρίζουμε όλοι μέχρι σήμερα ή για παράδειγμα νομαρχιακές επιτροπές κλπ. Εμείς έχουμε έναν άλλον τρόπο. Ποιος είναι ο τρόπος; Ο καθένας από εμάς δημιουργεί μία ομάδα στην περιοχή του. Η γειτονιά, εκεί που θα βγούμε να μιλήσουμε. Πού πάμε; Σε σπίτια, σε μαγαζιά, κάνουμε συναντήσεις. Χρόνια τώρα. Δεν είμαστε εδώ για να πούμε την ιστορία αυτής της προσπάθειας. Είμαστε εδώ για να κοινοποιήσουμε αυτό που ξεκινάει μαζί σας πια. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε πυρήνες ούτε έχουμε κομματικά στεγανά.

Ο καθένας από εμάς ο οποίος συστρατεύθηκε και επιστρατεύθηκε, υπέγραψε, πίστεψε σε αυτήν την προσπάθεια, σηκώνει μανίκια και εργάζεται. Τι κάνει; Από το να φτιάξει ένα πολιτικό κείμενο, να διαβάσει, να ενημερωθεί, μέχρι να κάνει την εισήγησή του στα αρμόδια όργανα. Ποια είναι τα αρμόδια όργανα; Η πολιτική γραμματεία και η γενική μας συνέλευση. Δεν έχουμε λοιπόν τη γνωστή κομματική νοοτροπία και για αυτό λέμε ότι εμάς πρώτο μας μέλημα είναι να εισάγουμε μία νέα κοινωνική νοοτροπία και μία διαφορετική πολιτική νοοτροπία.

Κάτω από το κίνημα πολιτών Πρώτα η Ελλάδα το οποίο είναι η Πηγή όλων, είναι και άλλοι οργανισμοί που έχουν δημιουργηθεί και σιγά σιγά δίνονται στην δημοσιότητα και σήμερα θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιους από όσους υπάρχουν και λειτουργούν, όπως και άλλους που υπάρχουν και θα ενεργοποιηθούν στην συνέχεια.

Πρώτον, Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Σύμπραξη», η οποία σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στην Ελλάδα αναφέρεται ως η εταιρεία που διοργανώνει τις εκδηλώσεις. Οι δραστηριότητες της εταιρείας «Σύμπραξη» ανοίγονται σε ένα μεγάλο φάσμα δράσεων ραδιοτηλεοπτικών και οργάνωσης διαφόρων δράσεων με κέντρο την ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών.

Δεύτερον, Το ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας. Ο συγκεκριμένος οργανισμός δραστηριοποιείται κυρίως σε ότι έχει να κάνει με έρευνα σε διάφορους τομείς που αφορούν μελέτες που καλύπτουν μεγάλο φάσμα επιστημών και λειτουργεί δίνοντας μας τεράστιο πλούτο σε γνώση για διάφορους τομείς σε εθνικά ζητήματα οικονομικά και άλλα.

Τρίτον, Η Γέφυρα, Η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα και θα προσπαθεί να δίνει λύσεις σε ζητήματα απτά, της σκληρής καθημερινότητας των πολιτών. Επισιτισμού, υγειονομικά, ενεργειακά ζητήματα, ότι αφορά δηλαδή την σκληρή καθημερινότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πολίτης. Μιας και το κράτος αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει, πρέπει εμείς ως πολίτες να καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό.

Τέταρτον, Το Νέο εθνικά ενιαίο πολιτικό σχήμα, το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2021 και είναι ένας καθαρά πολιτικός οργανισμός στον οποίο εκπαιδεύονται πολιτικά στελέχη με δομή, όπως θα έπρεπε να είναι ένας σοβαρός πολιτικός οργανισμός, με διάφορες επιτροπές και εβδομαδιαίες συσκέψεις, όπως και μηνιαία μιας ευρύτερης συνεδρίασης ώστε να αποφασίζουν για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής στην πατρίδα μας και όχι μόνον.

Το Νέο εθνικά ενιαίο πολιτικό σχήμα, λειτουργεί με επιτυχία, μιας και από αυτόν τον οργανισμό έχουμε καταφέρει να έχουμε εκπαιδεύσει και εκπαιδευτεί -σε πολιτικό και όχι μόνον επίπεδο- και εμείς που παρουσιαζόμαστε σήμερα μπροστά σας όπως και αρκετά ακόμη πρόσωπα που θα γνωρίσετε στο μέλλον.

Για αυτόν τον οργανισμό είμαστε εξαιρετικά περήφανοι όπως και για του υπόλοιπους που αναφέραμε, γιατί είναι μια καθαρή πρωτοβουλία πολιτών, που ενισχύουν με όλους τους τρόπους την προσπάθεια με δικούς τους πόρους. Αυτό εκτός του ότι είναι μια άλλη εντελώς νέα πολιτική νοοτροπία, μας καθιστά ίσως μοναδικούς στο ότι καταφέρνουμε να παραμένουμε ανεξάρτητοι και περισσότερο προσηλωμένοι στο στόχο μας. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να περιγραφεί συνοπτικά στην διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας και την εργασία για τα κοινά ποθούμενα του λαού μας τα οποία είναι διαχρονικά, αλλά και ζητούμενα, διότι δεν είχαν τον τρόπο να εκφραστούν πολιτικά, μιας και η ευθύνη των κομμάτων στην πατρίδα μας είναι τεράστια και οι δομικές τους παθογένειες μας οδηγούν ακόμη, από την σύσταση του Ελληνικού κράτους μετά τον θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σε επόμενες επίσημες ανακοινώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να σας δώσουμε και παραπάνω λεπτομέρειες για τους ήδη υπάρχοντες οργανισμούς όπως και λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες τους.

Θα ήθελα τέλος να καλέσω ξανά όλους τους νέους, να ενημερωθούν, να αφυπνιστούν, να διαβάσουν για εμάς και τις πολιτικές προτάσεις μας, να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας, ακόμη και αν δε γίνουν μέλη μας.

Σας ευχαριστούμε,

Χρήστος Πάνος – Μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Ανακοίνωση – Η λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ ως πέμπτη φάλαγγα

Ανακοίνωση – Η λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ ως πέμπτη φάλαγγα

Η κα Μαρία Γαβουνέλη γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ βγήκε με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προφανώς του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και την ελληνική κοινωνία γι’ αυτό που ετοιμάζεται (ή μάλλον είναι έτοιμο...

Στο πειθαρχικό διπλωμάτης του ΥΠΕΞ επειδή είπε ότι ο διάλογος με την Τουρκία «οδηγεί σε απώλειες»

Στο πειθαρχικό διπλωμάτης του ΥΠΕΞ επειδή είπε ότι ο διάλογος με την Τουρκία «οδηγεί σε απώλειες»

Ευρέθη ένας διπλωμάτης που είχε το θάρρος να πει δημοσίως τα πράγματα με το όνομά τους και το υπουργείο Εξωτερικών τον καλεί σε απολογία! Του Ευθ. Π. Πέτρου Πρόκειται για τον κ. Θεόδωρο Οικονόμου-Καμαρινό, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Γενικός...

Ανακοίνωση – Εθνική μειοδοσία με την ευχή του ΕΛΙΑΜΕΠ;

Ανακοίνωση – Εθνική μειοδοσία με την ευχή του ΕΛΙΑΜΕΠ;

Προετοιμάζει το έδαφος για αποδοχή απομείωσης κυριαρχικών δικαιωμάτων η κα Μαρία Γαβουνέλη, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ; Γιατί αποκάλυψε σε εκπομπή της ΕΡΤ1 ότι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας διαπραγματεύονται κεκλεισμένων των θυρών για την αιγιαλίτιδα ζώνη και γιατί...

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου

73 χρόνια πριν, ο γλύπτης Κώστας Σεφερλής φιλοτέχνησε και δώρισε στο Δήμο Αθηναίων το άγαλμα “Βόρειος Ήπειρος”, ένα γλυπτό, το οποίο δεν θα μπορούσε να αναπαριστά καλύτερα τα όσα πέρασε και περνά αυτό το κομμάτι του ελληνισμού, που δυστυχώς παραμένει θέμα “ταμπού” για...

Ο δύσβατος δρόμος ενός διπλωμάτη

Ο δύσβατος δρόμος ενός διπλωμάτη

Σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας υπάρχει άρθρο το οποίο αναφέρεται σε έναν διπλωμάτη που κοσμεί το διπλωματικό σώμα κι αντιστέκεται στο ραγιαδισμό των πολιτικών ταγών του υπουργείου Εξωτερικών. Ο λόγος για τον πρώην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά κ....

Ανακοίνωση – Όταν οι πατριώτες τίθενται υπό διωγμό

Ανακοίνωση – Όταν οι πατριώτες τίθενται υπό διωγμό

Στην κυριακάτικη ΕΣΤΙΑ της 13 ης Οκτωβρίου δημοσιεύεται ένα άρθρο που αναφέρεται σε πειθαρχική δίωξη εναντίον του κ. Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ καθώς και Γενικού Προξένου στην Κορυτσά κατά την περίοδο 2009 – 2011. Στο άρθρο αυτό διαβάζουμε...

Γραφτείτε στο newsletter μας

Γραφτείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνετε στο email σας τα νέα μας και τις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο hellas-first.org

Η εγγραφ΄ή ολοκλήρώθηκε με επιτυχία. Ελέγξτε το email σας για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο