Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς του πενθήμερου, οι ώρες εργασίας της έκτης μέρας δεν καταργήθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν μοιρασμένες στις υπόλοιπες μέρες. Η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού λαμβάνοντας πρόσθετο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% εφόσον εργαστούν την έκτη μέρα και κατά 75% την Κυριακή ή άλλη αργία. Αυτό κατά πόσο συμβαίνει στην πράξη όταν σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ” 11/5/24 η δηλωμένη ανεργία κινείται στο 17% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στο 7%) και ο κίνδυνος λουκέτου καραδοκεί για 200.000 επιχειρήσεις; Γίνεται φανερό ότι το ισοζύγιο εργοδότη – εργαζόμενου ήδη βαίνει εις βάρος του εργαζόμενου με αποτέλεσμα όλοι να θεωρούνται αναλώσιμα προϊόντα.
Με το νέο σύστημα δεν επιτρέπεται η δυνατότητα υπέρβασης του οκτάωρου. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος θα καταγγείλει τον εργοδότη του αν του βάζει περισσότερες ώρες, την στιγμή που η ακρίβεια ακόμα και βασικών προϊόντων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; Παράλληλα θα δικαιούται ημερομίσθιο κατά 40% για την έκτη μέρα εργασίας αλλά μόνον με υποχρεωτική προδήλωση στο ΠΙΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Στο τελευταίο δηλώνονται οι ώρες έναρξης και λήξης εργασίας, τα εργασιακά διαλείμματα, η τυχόν δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης στο χώρο και οι άδειες. Αν αποτυπώνεται τελικά η αληθινή κατάσταση… Σαν να μην φτάνουν αυτά το σύστημα ΠΙΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ συνδέεται με την λειτουργία της “Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας” που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου στις Τράπεζες και στα supermarket καλύπτοντας σε πρώτη φάση 120.000 εργαζόμενους. Με διθυραμβικό τρόπο στο σχετικό video του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διάρκειας 1:40” μας ανακοινώνουν:
“Η δύναμη στα χέρια του εργαζόμενου με τρόπο απλό και άμεσο.” (Μας διευκολύνουν κιόλας…) Κατεβάζετε την εφαρμογή στο κινητό σας με τρόπο απλό και άμεσο, με χρήση κωδικών taxisnet. Θα βλέπετε όλους τους εργοδότες σας: εν ενεργεία και παλαιότερους (Αλήθεια, σε τι ακριβώς χρησιμεύουν στη συγκεκριμένη διαδικασία οι προηγούμενοι;) Αυτή είναι η κάρτα που κτυπάτε για να δηλώσετε την έναρξη και λήξη του ωραρίου σας, πληροφορία που διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΠΙΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (Αν αυτό δεν λέγεται φακέλωμα, τότε πώς λέγεται;). Όλα αυτά υπό την αιγίδα του gov.gr.(Ίσως τώρα να εξηγείται ένας από τους λόγους πίεσης για το υποχρεωτικό πέρασμα των στοιχείων μας από την πλατφόρμα αυτή).
Ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούζος μας αποκαλύπτει ότι στο ΠΙΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν υπάρχει το πεδίο: “Ευνοϊκότερη ρύθμιση με αίτημα του εργαζομένου” και συνεπώς δεν θα μπορούν να αρνηθούν την πίεση του εργοδότη για υπογραφή καταναγκαστικών αιτήσεων. Αυτό το υπουργείο δεν το γνωρίζει; Ή το αγνοεί επιδεικτικά;
Από όλα αυτά γίνεται πλέον φανερό ότι περνάμε σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που αρχίζουν από τους καλοπληρωμένους εργαζόμενους στις Τράπεζες (μάλλον δεν θα αντιδράσουν κατά την κυβέρνηση), ενώ η εγκατάσταση μέσω σαλαμοποίησης του νέου καθεστώτος εργασίας γίνεται με δόλωμα το +40% της έκτης μέρας. Όλο αυτό στο μέσον του καλοκαιριού με τον επταήμερο εργασιακό τουρισμό και τις άδειες να είναι στο ανώτατο σημείο, ελπίζοντας να περάσει η κυβέρνηση αλώβητη τους πρώτους κραδασμούς και να πρωτοτυπήσει πάλι για μία ακόμη φορά αφού οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι προχωρούν σε τετραήμερη εργασία.
Δέσποινα Τερτιλλίνη – Μέλος του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα