Ρεσιτάλ ερμηνείας που ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη νίκη μοιάζει να είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ, και συγκεκριμένα στη σύζυγο του ανεψιού του, Σία Κοσιώνη, ένα μήνα σχεδόν πριν τις Ευρωεκλογές, αν και οι οξυδερκείς παρατηρητές αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κακογυρισμένη ταινία που δεν πείθει θεατρικά. Παρακολουθώντας τον πρόεδρο της ΝΔ με μια πρώτη ματιά διαφαίνεται η χαλαρότητα εκ μέρους του, που δε συνάδει με τα τεκταινόμενα στην ελληνική επικράτεια. Αρχικό θέμα συζήτησης το ντροπιαστικό περιστατικό που έλαβε χώρα στη Βουλή, το χαστούκι του Κωνσταντίνου Φλώρου στον Βασίλη Γραμμένο, από το οποίο άρπαξε την ευκαιρία να στραφεί εναντίον των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ με έμμεση προτροπή εναντίωσης των πολιτών σε κάθε τέτοια πολιτική κίνηση, καταλογίζοντας στα θετικά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές. Έκανε νύξη μάλιστα για κλίση του ΣΥΡΙΖΑ προς την ακροδεξιά, δίνοντας ως παράδειγμα την κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Απόλυτη σιωπή βέβαια για το ευρωψηφοδέλτιο της δεξιάς, κατά τα άλλα, παράταξης που είναι μεστό τέτοιων παραδειγμάτων προς αποφυγή.
Ένα από τα ψεύδη που ακούστηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού αφορούσαν στο μεταναστευτικό, στο οποίο καταλογίζει την αιτία ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που όπως λέει δεν ισχύει για την περίπτωση της Ελλάδας, χωρίς να καθιστά σαφείς όμως τις αιτίες που την προκαλούν. Δεν έχασε χρόνο να εξυμνήσει τη φύλαξη των συνόρων μας και τον περιορισμό στο ελάχιστο των μεταναστευτικών ροών, τον ισχυρό εξοπλισμό που διαθέτουμε, την αντίταξή μας στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς να αρθρώνει λόγο όμως για τον ήδη σε επικίνδυνα επίπεδα πληθυσμό λαθραίων μεταναστών, που δε μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί, και ακόμα πιο δύσκολα να αφομοιωθεί στα ελληνικά κοινωνικοπολιτιστικά δεδομένα.
Σύνθημά της ΝΔ παραμένει το “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη”, χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει πρόγραμμα και σχεδιασμός, όσο και αν επαγγέλλεται ότι πέτυχαν πολλά στην Ευρώπη και θέλουν να πετύχουν και άλλα. Θα ήταν, το λιγότερο, αξιοπρεπές να κάνει γνωστά στους πολίτες τα κατορθώματα της παράταξής του, τα οποία δε φαίνεται να είναι ορατά στον μέσο Έλληνα πολίτη. Έξυπνη κίνηση αποτελεί η τοποθέτηση του πήχη των Ευρωεκλογών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης πενταετίας, δηλαδή κοντά στο 33% (και την αποχή σχεδόν στο 40%), και όχι στα αποτελέσματα των περυσινών εθνικών εκλογών, δηλαδή 40%, ώστε σε περίπτωση πτώσης να υπάρχει άλλοθι για δικαιολογία.
Δε μπορούσε από τη συνέντευξη να απουσιάζει το μείζον θέμα της βίας, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, οπαδική, μπούλινγκ, βία ανηλίκων, ενδο-οικογενειακή. Αναφερόμενος στην οπαδική βία, θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα με τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως το κλείσιμο γηπέδων, οι αυτοματοποιημένες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και δείχνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σε όσα γεγονότα έλαβαν χώρα στα γήπεδα. Για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα δήλωσε ότι το αντιμετώπισε με μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θυμό, στο οποίο δε συναίνεσε η όψη του προσώπου του, στο οποίο διακρινόταν ένα ελαφρύ μειδίαμα. Είναι εμφανής η παντελής απουσία προγράμματος για την επίλυση των περιστατικών βίας, καθώς και η απουσία ανάληψης ευθύνης από μεριάς του για όσα δεινά συμβαίνουν.
Όσον αφορά στην οικονομία, και συγκεκριμένα στο θέμα της ακρίβειας, ισχυρίστηκε ότι, αν και δοκιμάζονται κάποια νοικοκυριά, υπήρξε κάποια βελτίωση με τις νομοθετικές ενέργειες και τον καθορισμό περιθωρίου κέρδους. Διατράνωσε την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την επακόλουθη αύξηση μισθών, μέσων και κατώτατων, καθώς και τη μείωση φόρων. Συνεχίζει να προσβάλει ασύστολα τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη με το αφήγημα της οικονομικής ανάπτυξης, μιας και είναι γνωστό τοις πάσι ότι χωρίς πρωτογενή ανάπτυξη μια χώρα είναι καταδικασμένη και εξαρτημένη οικονομικά από τα κράτη-τροφούς, και οποιαδήποτε φαινομενική ανάπτυξη είναι φούσκα που δε θα αργήσει να σκάσει. Η ΚΑΠ οδήγησε με επιτυχία σε αυτή την καταστροφή. Παραλείπει δε, για προφανή λόγο, να αναφέρει την αναλογία μισθών-συντάξεων και κόστους διαβίωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Και βέβαια ούτε λόγος για την ακρίβεια στη βενζίνη (τη στιγμή που γράφεται το κείμενο βρισκόμαστε στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη). Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας οι πολίτες υποφέρουν με την ακρίβεια, ετοιμάζεται μπόνους 15% στους δημόσιους υπαλλήλους. Και παρά τις μεγάλες δηλώσεις ότι έχουν κοπεί πρόστιμα σε πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις, άγνωστη παραμένει η αποπληρωμή τους, ή ίσως και παραγραφή τους.
Όσο και να επιθυμούσε η Σία Κοσιώνη να παρακάμψει την τραγωδία στα Τέμπη, ο δρόμος μοιραία οδήγησε εκεί. Το μόνο που σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν: “γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι κυρίως όχι στους χειρισμούς στο πεδίο, αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας”. Επικοινωνιακό λοιπόν για τον πρωθυπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με το έγκλημα που επιτελέστηκε στα Τέμπη, που παρά τις έρευνες και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς ντροπή περιγράφει “θεωρίες συνωμοσίας” το μπάζωμα και ξεμπάζωμα που προκάλεσε αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη συνεχή αναφορά του στην εμπιστοσύνη που δείχνει προς την ελληνική Δικαιοσύνη όση ώρα πραγματοποιείται η συζήτηση για τα Τέμπη, υποδεικνύοντας έμμεσα στους δικαστικούς λειτουργούς τι πρέπει να πράξουν. Δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου, ρίχνοντας ριπές εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και όσων πολιτών διατείνονται ανυπαρξία δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου θέλει, και ότι υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, ψευδόμενος ακόμη μια φορά ξεδιάντροπα μπροστά στα πρόσωπα των πολιτών, όπως έκανε ένα μήνα πριν στη Βουλή λέγοντας: “Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε”, εξυψώνοντας τον εαυτό του ως αυθεντία που δεν επιδέχεται κριτική. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε στο πρόσωπό του παρουσιάζοντας ένα υπεροπτικό προφίλ, έναν αυτεπάγγελτο Καίσαρα.
Αποκορύφωμα ίσως της συζήτησης αποτέλεσε η στιγμή που φανέρωσε τον πραγματικό του αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να παραδεχτούμε τη δουλειά των ακριβοπληρωμένων με λεφτά του ελληνικού λαού επικοινωνιολόγων του, που του έφτιαξαν ένα ίματζ που δείχνει αδιαφορία προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενδιαφερόμενο όμως για το καλό της κοινωνίας, την οποία θεωρεί ότι υπηρετεί, πάντα με τα λόγια. Όσο για τους προσβλητικούς εκ μέρους του χαρακτηρισμούς εναντίον προσώπων (Κασσελάκης), δικαιολογήθηκε με την πρόφαση ότι ο ίδιος έχει ακούσει πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς. Ωραία νοοτροπία ακολουθεί ο πρωθυπουργός μας. Διδάσκει παιδεία. Μην ξεχνάμε τους χαρακτηρισμούς του εναντίον των Ελλήνων πολιτών που την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αρνήθηκαν να κάνουν τα σκευάσματα που επέβαλε το καθεστώς Μητσοτάκη.
Σε κλίμα αστεϊσμού η Σία Κοσιώνη ρώτησε για το “φύλλο πορείας” των υπουργών, μια ενέργεια που ακολουθείται από όλα τα κόμματα σε προεκλογικές περιόδους, μένοντας αναπάντητη η απορία “ποιος πληρώνει τη νύφη”. Ο “άριστος” της κυβέρνησης αρνήθηκε για μια ακόμα φορά τις φήμες για ευρωπαϊκή έδρα, δηλώνοντας μεγαλύτερη τιμή να κάθεται στη θέση του πρωθυπουργού. Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης επέμενε να τοποθετεί ως έτος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το 2027, προφανώς σε απάντηση εικασιών για πρόωρες εκλογές. Αναλογιζόμενοι τα κατά συρροή ψέματά του, διόλου απίθανο φαντάζει να τον περιμένει με ανυπομονησία μια καλή θέση στην Ευρώπη, όπως και η διενέργεια εθνικών εκλογών πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύουμε. Όσο για το λεγόμενο “συμβόλαιο εμπιστοσύνης” που έχει υπογράψει με τον ελληνικό λαό που τον επέλεξε με μεγάλο ποσοστό, αφήνει εσκεμμένα στην άκρη την αποχή των ψηφοφόρων, που αγγίζει το 50%.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, απέρριψε την αποστολή Patriot και S-300 (οπλικά συστήματα που η πατρίδα μας έχει ανάγκη) στην Ουκρανία, την οποία έχουμε βοηθήσει με αμυντικό υλικό, και όπως φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχουμε και πλεονάζον για να την υποστηρίξουμε περαιτέρω. Δεν υπήρξε αντίλογος από την πλευρά της δημοσιογράφου, η οποία όφειλε να απαιτήσει εξηγήσεις για την αποστολή πολεμικού υλικού απογυμνώνοντας την άμυνά μας, και φανερώνοντας επιθετική στάση εναντίον ενός οικονομικού γίγαντα (Ρωσία) με δυσβάσταχτες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, συνέπειες που δυστυχώς πληρώνει ΜΟΝΟ ο λαός, και όχι οι πολιτικοί. Η χαριστική βολή από τον Κ. Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό δόθηκε όταν χαμογελώντας αποκάλυψε ότι η στήριξη από τον Τούρκο πρόεδρο της Χαμάς είναι το μόνο σημείο στο οποίο διαφωνεί μαζί του. Επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση τόνισε την ανυπαρξία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, τις εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές, τη διευκόλυνση βίζας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα παραπάνω δεν υπολογίζονται το Turkaegean, η “γαλάζια πατρίδα”, οι γκρίζες ζώνες, η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, η αδυναμία επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στα 12 ν.μ. και οριοθέτησης ΑΟΖ γιατί θα αποτελέσουν casus belli, το άτυπο καθεστώς τούρκικης κυριαρχίας που προκύπτει στα ακριτικά νησιά από την παροχή βίζας, καθώς η οικονομία θα στηρίζεται νόμιμα και εξ’ ολοκλήρου από τη γειτονική χώρα, ζητήματα που όπως φαίνεται δεν αποτελούν αιτία διαφωνίας με τους γείτονες.
Εν κατακλείδι, μόνο αναίσχυντη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους Έλληνες πολίτες που δεινοπαθούν όλο και περισσότερο, κυρίως όταν ακούγεται από τα χείλη του ότι μπορεί κάποιοι ψηφοφόροι να έχουν ενδοιασμούς και στεναχώριες, αλλά δεν είναι η ώρα να τις εκφράσουν, και όποια μικρά παράπονα να τα αφήσουν στην άκρη γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα. Μικρά χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τα παράπονα των Ελλήνων που κάθε μέρα που περνάει εγκαταλείπουν την ιδέα για οικονομική και κοινωνική ανόρθωση. Και αν η ώρα της κάλπης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφράσεις τα όποια παράπονά σου, μικρά και μεγάλα, πότε είναι; Χωρίς αμφιβολία, και διαβάζοντας πίσω από τα λόγια του, απροκάλυπτα ξεδιπλώνεται το σχέδιό του για υποταγή στις επιταγές της “μεγάλης” Ευρώπης, και όχι στις ανάγκες της Ελλάδας και του Έλληνα πολίτη. Δε μας αξίζουν τέτοιοι πολιτικοί. Οι πολιτικοί του μέλλοντος πρέπει να λένε, ναι στην Ευρώπη, αλλά πρώτα η Ελλάδα.
Από το γραφείο Τύπου