Εδώ ο κόσμος καίγεται, και το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής καλά κρατεί. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, με συνέπεια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, να ζουν μέσα στον τρόμο, και αντί κύριο μέλημα των ηγετών του πλανήτη να είναι η επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, αυτό που φαίνεται να τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λιάνα Γούτα, χημικός μηχανικός που με τη νέα χρονιά τελεί και γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων, θα χρειαστούν μέχρι το 2050 επενδύσεις ύψους 650 δις ευρώ στην Ευρώπη για τη μετατροπή διυλιστηρίων, ώστε να παράγουν προηγμένα βιοκαύσιμα, αλλά και για νέες μονάδες παραγωγής συνθετικών καυσίμων από “πράσινο” υδρογόνο, νερό και ανανεώσιμο ηλεκτρισμό, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας που προτάσσει η ΕΕ Αν και τα διυλιστήρια είναι από τους κύριους επενδυτές υδρογόνου, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επίτευξη της “πράσινης” ανάπτυξης.
Ήδη στη χώρα μας είναι προ των πυλών η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κυψελών καυσίμου Μεμβράνης Ανταλλαγής Πρωτονίων Υψηλής Θερμοκρασίας (HT-PEM) και μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και “πράσινου” υδρογόνου σε αγροτεμάχιο της Κοζάνης με τη σύμπραξη της Advent Technologies (ΗΠΑ) και της BASF (Γερμανία), ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και να τροφοδοτεί και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν και με τη δρομολόγηση κατασκευής τέτοιων “πράσινων” εργοστασίων στην Ευρώπη όλο και λιγότερο πράσινος θα μοιάζει στην πραγματικότητα οι πλανήτης μας, αφού απαιτείται απαλλοτρίωση μεγάλων εκτάσεων γης. Σύμφωνα με τη Λιάνα Γούτα, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της HelleniQ Energy, τα συνθετικά καύσιμα θα είναι μια ακόμα επιλογή κλιματικά ουδέτερων καυσίμων του μέλλοντος, όταν θα έχουμε πρόσβαση σε άφθονο και φθηνό “πράσινο” ηλεκτρισμό και υδρογόνο. Από που προκύπτει άραγε η πρόσβαση σε άφθονη και φθηνή ενέργεια όταν χρόνο με το χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο χάνει και τα ελάχιστα ποσοστά μετοχών που διαθέτει σε επιχειρήσεις παροχής βασικών δημόσιων αγαθών; Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και η διαχείρισή τους από κολοσσούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που προκύπτει από την ελεύθερη αγορά, μόνο ζημιώνει τον απλό λαό. Είναι γνωστό ότι όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, υπήρξε και αύξηση των τιμών, παρά το παραμύθι της εκάστοτε κυβέρνησης για το αντίθετο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι της HelleniQ Energy προέβησαν σε απεργίες εξαιτίας της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ομίλου, με την πώληση μετοχών του Δημοσίου σε εξευτελιστική τιμή, ενός ομίλου που απέφερε σημαντικά κέρδη στο Δημόσιο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας μάλιστα δήλωσε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας βάζει σε κίνδυνο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων, και αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, μιας και το Δημόσιο δε μπορεί πλέον να παρεμβαίνει στη ρύθμιση θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος ξεπουλάει κερδοφόρες επιχειρήσεις για “ψίχουλα” και ζημιώνει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Στο στόχαστρο της “πράσινης” μετάβασης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της κάθε μετάβασης για την καταπολέμηση οποιασδήποτε “κρίσης”, βρίσκεται πάντα ο απλός λαός. Ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί που σπαταλούν καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στο αποτύπωμα του άνθρακα, όπως μας λένε; Δεν είναι οι ίδιοι που μας μιλάνε για το “πρασίνισμα” της γης; Αυτοί δεν είναι που πηγαινοέρχονται με ιδιωτικά αεροσκάφη είτε σε συναντήσεις είτε σε ταξίδια; Αυτοί δεν είναι που χρησιμοποιούν τα πολυτελή τους αυτοκίνητα για να μετακινηθούν, όταν ο μέσος πολίτης πλέον έχει τη βενζίνη του αυτοκινήτου του μετρημένη; Αυτοί δεν είναι που τον χειμώνα ζεσταίνουν τα τεραστίων διαστάσεων σπίτια τους και το καλοκαίρι τα κλιματίζουν; Αυτοί δεν είναι που παρασκευάζουν οπλικά συστήματα, με τα οποία στη συνέχεια εφοδιάζουν τους λαούς για να σκοτώνονται;
Ποιους ωφελούν τελικά οι “πράσινες” επενδύσεις, αν όχι τους ίδιους τους μεγαλοκαρχαρίες της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομίας; Σε αυτούς ανήκει το χρήμα, σε αυτούς οι επενδύσεις, σε αυτούς και η διανομή των αγαθών. Ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας. Αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους την ενέργεια, κρατάνε στα χέρια τους και τη μοίρα ολόκληρου του πλανήτη. Ο κύριος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία προτάσσει την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την ανάπτυξη της χώρας μας. Η γερμανική Bild μάλιστα εξύμνησε την Ελλάδα κάνοντας λόγο για “ελληνικό γαλανόλευκο θαύμα” και “δυναμικό εξωστρεφή προορισμό για τους επενδυτές”. Μια Ελλάδα που κάθε δευτερόλεπτο που περνάει το χρέος της αυξάνεται και κοντεύει τη δεδομένη στιγμή στα 445 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 230% του ΑΕΠ. Μόνο σε πλάνη μπορούμε να καταλήξουμε ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός μας αναλογιζόμενοι τα γεγονότα. Αν και αντιστρέφοντας τους όρους και εννοήσουμε την ανάπτυξη του κεφαλαίου, τότε ισχύουν τα λόγια του. Η Ελλάδα σίγουρα αποτελεί επενδυτικό παράδεισο, αφού έχει καταστραφεί ο πυλώνας της οικονομίας μας, ο πρωτογενής τομέας, δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένους, αλλά και εσωτερικούς παράγοντες να εξαγοράσουν ό,τι έχει απομείνει ανεκμετάλλευτο από το ΤΑΙΠΕΔ, φιλοδοξώντας σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Μέχρι σήμερα, η κάθε κυβέρνηση ήταν με τη λάθος μεριά της ιστορίας και ενάντια στον ίδιο τον λαό που κλήθηκε να υπηρετεί. Ήρθε η ώρα αυτή η κατάσταση να αλλάξει και τα δεσμά που κρατούν τους Έλληνες να σπάσουν.
Ιωάννα Άρμεν – Μέλος του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα