Loading...
Λίγες σκέψεις για τα Χριστούγεννα

Πότε μπήκε το 2023, πότε ήρθε το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι και τώρα έφτασαν τα Χριστούγεννα και σε λίγο το 2023 μας αποχαιρετά κι έρχεται το 2024, ούτε που το καταλάβαμε!

Ήταν μια χρονιά πλούσια σε γεγονότα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σκοπός μας δεν είναι να προβούμε σε ετήσιο απολογισμό. Αυτό θα το κάνουν άλλοι.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που διακρίνει τον Έλληνα και που όταν επιστρατευθεί κάνει θαύματα. Ως γνωστόν ο λαός μας αν μονιάσει είναι ανίκητος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας αλλά φροντίζουν να σπείρουν ζιζάνια ανάμεσά μας για να καταλήγουμε πάντα χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Με αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε απειλή ούτε για τους εντός ούτε για τους εκτός… Είμαστε απόλυτα διαχειρίσιμοι και καθοδηγούμενοι!

Η ανθρωπιά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής μας που δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί. Η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο.

Με αυτήν την αλληλεγγύη έχουν μεγαλώσει χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, είτε πρόκειται για γηγενείς, είτε για μετανάστες. Όλοι μας έχουμε δώσει, από το υστέρημά μας πολλές φορές, χρήματα, φαγητό, ρούχα σε κάποιον που ξέρουμε ότι τα έχει ανάγκη. Με τον διακριτικό μας τρόπο, χωρίς να φέρνουμε τον άλλον σε δύσκολη θέση. Και φυσικά όλοι μας έχουμε χαρίσει εκατοντάδες χαμόγελα σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Στις δύσκολες στιγμές την πόρτα του συγγενή ή του γείτονα θα πας να χτυπήσεις. Των πιο κοντινών σου ανθρώπων. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Για να ζητήσεις βοήθεια. Και ξέρεις πως οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι θα στη δώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να περιμένουν κάτι από εσένα.

Ας θυμηθούμε τι συνέβη στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που κατέστρεψε πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, το νησί θα είχε καεί ολοσχερώς καθώς η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού έβγαζε μάτι!

Οι κάτοικοι του χωριού Λαέρμων έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν το σπίτι ενός ζευγαριού από τη Γερμανία, το οποίο είχε επιλέξει τη Ρόδο σα δεύτερη πατρίδα του κι διέμενε μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σπίτι που είχαν αγοράσει τα τελευταία 14 χρόνια. Ήταν απόντες την περίοδο της φωτιάς όμως οι συντοπίτες τους κατάφεραν να μη γίνει στάχτη η περιουσία τους. Ευγνώμον το ζευγάρι για αυτήν την πράξη τους οργάνωσε ένα μεγάλο γλέντι με φαγητό, χορό, τραγούδι. Όλο το χωριό γιόρτασε σα μία οικογένεια!

Δεν πέρασε ούτε για ένα λεπτό από το μυαλό όσων βρέθηκαν στο χωριό τη μέρα της φωτιάς να σώσουν μόνο τα δικά τους σπίτια και να αφήσουν εκείνο των ξένων να καταστραφεί!

Αυτό είναι το μεγαλείο του Έλληνα!

Και στις πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο το Σεπτέμβριο η ανθρωπιά πρωταγωνίστησε. Όσοι δεν έπαθαν ζημιές άνοιξαν τα σπίτια τους να φιλοξενήσουν αυτούς που είδαν τις περιουσίες τους να βυθίζονται μέσα στα λασπόνερα και δεν είχαν πού να κοιμηθούν ή ένα ρούχο να βάλουν. Το κράτος απουσίαζε για άλλη μία φορά εμφατικά! Ο συνάνθρωπος όμως ήταν εκεί! Είναι στο DNA του Έλληνα να νοιάζεται για το διπλανό του. Κι όσο κι αν προσπαθούν δε θα καταφέρουν να το ξεριζώσουν.

Φέτος λοιπόν, τα Χριστούγεννα του 2023, ας ακολουθήσουμε την προτροπή του Φώτη Κόντογλου (από το βιβλίο «Χριστού Γέννησις. Το φοβερόν Μυστήριον»). Κι αν είναι δυνατόν  όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και κάθε μέρα.

«Αδέρφια μου. Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθειά μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσαστε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, τους ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις. Ευφράνθητε εορτάζοντες ……………. σαν γυρίσετε (από την εκκλησία) εις το αρχοντικόν σας, ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητόν σας …………. Δώστε και κανενός φτωχού όστις να υστερήται.

Ναι, αδερφοί μου χαρείτε μαζί με κείνους που χαίρουνται και κλαίτε μαζί με κείνους που κλαίνε. Αυτή είναι η παραγγελία του Χριστού, και σ’ αυτή μονάχα θα βρήτε ανακούφιση. Δίνετε στους άλλους απ’ ότι έχετε. Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

Και σε άλλο σημείο αναφέρει

“..ο υλισμός κι ο λύκος της αναισθησίας μολεύει σιγά σιγά αυτές τις καλές γιορτές μας, που πολύ έμορφα τις παρομοιάζανε οι αρχαίοι πρόγονοί μας με σταθμούς για να ξεκουραζόμαστε στον μονότονο δρόμο της ζωής μας, λέγοντας: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος» (Τη φράση αυτή την είπε ο Δημόκριτος και σημαίνει “ζωή χωρίς γιορτή είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο”. Σήμερα η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε πως χωρίς τη διασκέδαση η ζωή είναι μονότονη και κουραστική.)

Ας γιορτάσουμε λοιπόν αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με τις οικογένειές μας και τους φίλους. Να γεμίσει το είναι μας ζεστασιά. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε να βρεθούμε μαζί τους πολύ καιρό. Βλέπετε όλοι τρέχουμε για να προλάβουμε. Τι; Ο καθένας μας ξέρει. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον άνθρωπο. Από το συνάνθρωπο!

Ας βάλουμε στην άκρη όλα τα σημαντικά και τα ασήμαντα που μας χωρίζουν. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα τόσα που μας ενώνουν. Μένει μόνο να τα ανακαλύψουμε!

Ας κάτσουμε όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Να θυμηθούμε τις παραδόσεις μας. Και όπως έγραψε και ο Κωστής Παλαμάς στο ποίημά του Χριστούγεννα

Αχ, αχ, Χριστουγεννιάτικο της φαμελιάς τραπέζι

που ταίρι ταίρ’ η όρεξη με την αγάπη παίζει!

Τα ποτηράκια ηχούν γλυκά, λαμποκοπούν τα πιάτα,

γύρω φαιδρά γεράματα και προκομμένα νιάτα!

Και μαζί με την χαρά των Χριστουγέννων ας αφήσουμε χώρο στην καρδιά μας να φωλιάσει η αγάπη, η ελπίδα και η αισιοδοξία.

Γιατί είναι σίγουρο ότι σύντομα θα ξημερώσουν καλύτερες και φωτεινότερες μέρες.

Ευτυχισμένα και ελπιδοφόρα Χριστούγεννα σε όλους!!!

 

 

Μαρίνα Μικελάτου – Μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Ένας χρόνος από τότε που επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία νέους. Ένας χρόνος που οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν για τη δικαίωση των αδικοχαμένων...

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Νούμερο ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωση και στη συνέχεια του γένους και του έθνους, είναι το Δημογραφικό   Δεύτερον η διασύνδεση του Μητροπολιτικού κέντρου της χώρας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Οι Έλληνες της διασποράς θα κληθούν να...

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Τάδε έφη ο εκ Κύπρου καταγόμενος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Στυλιανίδης μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο! Και δεν βρέθηκε κανένας, είτε από το προεδρείο είτε από τους συναδέλφους του, να του ζητήσει να ανακαλέσει! Να τον επαναφέρει στην τάξη! Λες και αυτό που εκστόμισε...

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Η Ελλάδα από χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού έχει εξελιχθεί σε χώρα του τζόγου. Έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καζίνο που οι μόνες που δεν τζογάρουν είναι ίσως οι στάχτες από τα καμένα δάση! Σημειώσατε λάθος. Αυτές συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της ενέργειας....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ προς το κέντρο της Αθήνας με προορισμό το σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο. Η αγροτιά αλλά και η κτηνοτροφία διεκδικεί μπροστά στο σπίτι της δημοκρατίας, την βουλή, τα αυτονόητα. Ας είναι...

Μετάβαση στο περιεχόμενο