Loading...
Έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρόγραμμα για την Ευρώπη;

Ένα σοβαρό θέμα που μπορεί κατά καιρούς να έχει δημιουργήσει απορίες στον Ελληνικό λαό είναι η παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των Βρυξελλών. Για χρόνια τώρα, ο απλός πολίτης προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος των εκλεγμένων μας, ποια η προσφορά τους και ποιες οι ιδέες τους όσον αφορά το όσο δυνατόν καλύτερο μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα.

Κατά καιρούς, έχουμε δει ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους να μας εκπροσωπούν χωρίς να δικαιολογούν ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε με την ψήφο μας. Ο λόγος; Μα ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι παρά η έλλειψη προγραμμάτων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα μέσα από τα οποία έχουν αναδειχθεί. Εθνικά θέματα, παιδεία, οικονομία, υγεία συνθέτουν ένα σοβαρό μείγμα προβλημάτων που μοιάζει σαν να μην είναι η πρώτη τους προτεραιότητα ως προς την άμεση επίλυσή. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώσαμε μετά από μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες των δυνάμεων της βουλής μας μιας και δεν υπήρχε κάτι χειροπιαστό. Γι’ αυτό και θα επικεντρωθούμε μεμονωμένα στα πρόσωπα.

 

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Θα ξεκινήσουμε με την κυρία  Μαρία Σπυράκη η οποία είναι ευρωβουλευτής με τη ΝΔ από το 2014 μέχρι και σήμερα. Στις  20 Δεκεμβρίου 2020 σε συνέντευξη ανέφερε τα εξής (πάνω στο θέμα αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων για την ανάκτηση του περιβάλλοντος και της εργασίας): «Η αποκατάσταση έπρεπε να υπήρχε ως σχέδιο την ημέρα που ξεκίνησε κάποιος να σκάβει για λιγνίτη και αυτός ήταν η ΔΕΗ. Δεν υπήρχε το σχέδιο. Και πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Η αποκατάσταση λοιπόν είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα η διαδικασία της εμπλοκής όλων των φορέων προκειμένου να έχουμε αληθινές δουλειές που θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από το τέλος της  διαδικασίας του λιγνίτη». Στη συνέχεια έκανε λόγο για το πρόγραμμα RENOVATION WAVE (κύμα ανακαινίσεων) το οποίο έχει να κάνει με τα «πράσινα κτίρια» και την ανακαίνισή τους με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση το έχει κάνει πράξη με μεγάλη ταχύτητα και σκοπεύει να το επαναφέρει με ακόμη 1 δις ευρώ. Ανέδειξε τη σημασία του εγχειρήματος λέγοντας πως στην περιοχή (της δυτικής Μακεδονίας) θα δώσει δουλειές στις τοπικές εταιρίες που παράγουν προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν, όχι στην απλή ανακαίνιση, αλλά στη βαθιά αναβάθμιση όλων των κτιρίων όπως είναι τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών, τα διαμερίσματά μας και τα αγροτόσπιτα. Είναι μια μεγάλη υπόθεση που μπορούν να εμπλακούν όλοι και κυρίως τεχνίτες που γνωρίζουν τη δουλειά και πέρα απ’ αυτό θα υπάρξει και μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία».

Νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020 μίλησε για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητα τις τρεις μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων που προωθεί η Ε.Ε. με το ταμείο ανάκαμψης. Σ’ αυτές υπάρχει η πράσινη ενέργεια, η αναβάθμιση των κτιρίων, η διαχείριση των απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία, η ψηφιοποίηση που περιλαμβάνει το δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις καθώς επίσης η ενίσχυση και η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας μας όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, τα μέταλλα και τα τσιμέντα όπου μπορούμε να επενδύσουμε και να δώσουμε προοπτική. Σκοπός είναι να περάσει η Ελλάδα σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μετά από αυτές τις δυσκολίες που ζήσαμε από το 2010 και μετά».

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ας περάσουμε στον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν ο εισηγητής  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU), πρόγραμμα που περιλάμβανε τον Μηχανισμό βοήθειας και στήριξης στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Επιπρόσθετα στην έκθεσή του ο κύριος Ανδρουλάκης στάθηκε και σε ακόμα μια πτυχή του Μηχανισμού που ανέδειξε η πανδημία του COVID. Ενδεικτικά ανέφερε πως εξαιτίας της χρηματοδότησης του rescEU χορηγήθηκαν δωρεάν χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός σε κράτη-μέλη που το είχαν ανάγκη καθώς επίσης επαναπατρίστηκαν και πάνω από 75000 ευρωπαίοι πολίτες. Ως επιπλέον έθεσε τις δυνατότητες να αγοράζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέσα για το rescEU όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε η βοήθεια να φτάνει στην ώρα της και να μην εξαρτάται από τα κράτη-μέλη. Στη συνέχεια έκανε λόγο για χρηματοδότηση στο  100% των εξόδων αγοράς και συντήρησης όλων των μέσων που περιλαμβάνονται στο rescEU, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Τέλος, μίλησε για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 από το 1δις στα 3δις με την προσθήκη 2δις από το ταμείο ανάκαμψης. Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα για τον κύριο Ανδρουλάκη. Το 2017 με δικιά του τροπολογία που ψηφίστηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη στήριξη όλων των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, η Ελλάδα ενισχύθηκε με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό ηλεκτροπαραγωγής. Όπως τόνισε ο ίδιος, η χώρα μας θα ωφεληθεί με 150-200 εκατομμύρια ετησίως για επενδύσεις, όπως η ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και με επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Πάμε στην κυρία Κουντουρά η οποία έχει διατελέσει υπουργός τουρισμού την τετραετία 2015-2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά για τον τομέα του τουρισμού έχει δηλώσει τα εξής: Στην Ελλάδα, είχαμε κάνει ήδη στροφή στον βιώσιμο τουρισμό από την περίοδο 2015-2019 που ως υπουργός Τουρισμού σχεδίασα και εφαρμόσαμε την πρώτη εθνική στρατηγική για 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό. Με τη στρατηγική μας όχι μόνο πετύχαμε τις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις όλων των εποχών, με συνεχή ετήσια ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, αλλά βάλαμε τις βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Επιμηκύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο και ενισχύσαμε το χειμερινό τουρισμό. Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Ενισχύσαμε τη συνδεσιμότητα με νέες απευθείας πτήσεις. Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο για την οργανωμένη ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού που ψηφίστηκε νόμος και σε αυτόν το νόμο στηρίχθηκε και η στρατηγική μας για το βιώσιμο τουρισμό. Η πανδημία ωστόσο αλλά και η κλιματική κρίση επιβάλλουν να προχωρήσουν πιο άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα. Σήμερα ως Ευρωβουλευτής, συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και μέλος της ειδικής ομάδας για τον τουρισμό Tourism Task Force, έχω καταθέσει σειρά προτάσεων πιέζοντας την Κομισιόν να βάλει ψηλά στην ατζέντα την κατάρτιση ευρωπαϊκής στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό και τη διασύνδεσή της με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές.

Στην έκθεση που μετά από πρότασή μου εκπονήθηκε για τη θέσπιση Στρατηγικής της ΕΕ για το βιώσιμο τουρισμό, και υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούμε την Κομισιόν να αναπτύξει έναν χάρτη πορείας που θα περιλαμβάνει καινοτόμα μέτρα μεταξύ άλλων για τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού, την ανάπτυξη πιο βιώσιμων μορφών τουρισμού τη διαφοροποίηση της προσφοράς, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Επίσης καλέσαμε τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν άμεσα εθνικά και περιφερειακά σχέδια για το βιώσιμο τουρισμό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οφείλουμε να δώσουμε στον τουρισμό την αξία και τη θέση που του αξίζει, διότι συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας και η αγροδιατροφή.

Επίσης, η κυρία Κουντουρά έχει υπάρξει και εισηγήτρια σε δύο εκθέσεις με θέμα την οδική ασφάλεια και την ενδοοικογενειακή βία. Οι εκθέσεις αυτές υιοθετήθηκαν ως ψηφίσματα με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η πρώτη έκθεση – ψήφισμα «Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030», αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πετύχουμε μέχρι το τέλος της δεκαετίας τη μείωση κατά 50% των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η υιοθέτηση των προτάσεων για έκθεση – ψήφισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, όπου παρά την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές, κυρίως νέοι.

Η δεύτερη έκθεση – ψήφισμα αφορά στον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μάστιγα που βρίσκεται σε έξαρση. Με την έκθεσή μας, πιέσαμε και δεσμεύσαμε την Κομισιόν να διαμορφώσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας στην ΕΕ, και απόλυτης προστασίας των θυμάτων γυναικών και παιδιών. Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και έστειλε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτός από τους προαναφερθέντες ευρωβουλευτές, έχουμε επίσης και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του κυρίου Νίκου Παπανδρέου (πήρε τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη) που έχει αναφερθεί σε πράσινες συγκοινωνίες, προστασία των δασών, οργανικά φαγητά και γενικότερα στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρώτη του μέρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δήλωσε πως θα προασπίσει τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, του εαυτού του και της Ελλάδας.

ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

Στη συνέχεια, πάμε στην κυρία Εύα Καιλή που εμφανίζεται ως υπέρμαχος της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της ανάγκης υψηλών ψηφιακών δεξιοτήτων. Σε έναν απολογισμό έργου της πενταετίας 2014-2019 που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές τόνισε πως:

  • Για τον Έλληνα πολίτη: εξασφαλίσαμε ρήτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας από την υπερφορολόγηση του κράτους. Κερδίσαμε την υποστήριξη της Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής στην πρώτη κατοικία, ώστε κανένας πολίτης να μην χάνει το σπίτι του για οφειλές στο Δημόσιο. Προστατέψαμε τις γυναίκες που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας.
  • Για την οικογενειακή επιχείρηση: Αυξήσαμε την πρόσβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς τρόπους ρευστότητας. Αγωνιστήκαμε για τη μείωση του υψηλού φόρου μεταβίβασης των επιχειρήσεων για την επιβίωση της οικογενειακής παράδοσης. Θεμελιώσαμε την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους, ώστε η φορολογία να μην στρεβλώνει την αγορά και να μην ανατρέπει τον προϋπολογισμό του επιχειρηματία.
  • Για τον αγρότη: Ενισχύσαμε τους νέους αγρότες συμπεριλαμβάνοντάς τους στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.Πετύχαμε την επιστροφή του Φ.Π.Α. στο 13% για τους κτηνοτρόφους. Πετύχαμε την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης χρήσης των ονομασιών προστατευμένων προϊόντων όπως η ελληνική φέτα στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά
  • Έγιναν επενδύσεις στην καινοτομία: Ενισχύσαμε τις επενδύσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, του Blockchain (εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων) και του Internet Of Things(το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αντικειμένων που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων), διασφαλίζοντας οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν επιπλέον πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση. Διευκολύναμε τη χρηματοδότηση των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων με χρήσιμες τροπολογίες. Αυτά σε γενικές γραμμές από την κυρία Καιλή.

Συνοψίζοντας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο εντολών το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τις προθέσεις τους όσον αφορά την χώρα μας αλλά και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, αφού κατά κύριο λόγο προωθούν διάφορα παγκόσμια αφηγήματα ανεξαρτήτως του τομέα ενασχόλησής τους όπως η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και επίσης πως τα εμβόλια είναι η ελπίδα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ο τρόπος να πάρουμε την ζωή μας πίσω. Κανείς μας δεν καταλαβαίνει τι κάνουν, κανείς μας δεν καταλαβαίνει ποιος ο ρόλος τους. Φωνές ανάξιες, κάτω από την επήρεια μιας παγκόσμιας δικτατορίας, βουτηγμένες στα σκάνδαλα και σε παχυλούς μισθούς.

 

 

Κωνσταντίνος Γκέκας & Δημήτρης Ηλιόπουλος – Μέλη του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην γείτονα χώρα Τουρκία καλά κρατεί και μάλιστα αυτή η απαράδεκτη όσο και προκλητική θεωρία  που έχουν υιοθετήσει, θα προωθείται πλέον και στα τουρκικά σχολεία. Αυτό αποκάλυψαν με δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Turkiye και Takvim οι...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

50χρόνια μεταπολίτευση. Αν θέλει κανείς να περιγράψει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της επταετούς δικτατορίας που προηγήθηκε, θα αναφερθεί στην καταστρατήγηση βασικών ελευθεριών, την υιοθέτηση της παρακρατικής βίας για τους διαφωνούντες, τα πιστοποιητικά...

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Στην "Καθημερινή" 19/3/24 υπάρχει μία ευνοϊκότατη περιγραφή για την γνωριμία μας με το robot  Σοφία (όχι τυχαίο όνομα). "Είναι περισσότερο ένα παράδειγμα του πως θα ήταν η ζωή μας, αν μπορούσαμε να αλληλοεπιδράσουμε με την νέα τεχνολογία σε συνθήκες απαλλαγμένες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πριν από 32 χρόνια τέτοιες μέρες – συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου του 1992 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά των «συμμάχων και συνεταίρων» μας, όπως τους αποκαλούσε,...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Ρεσιτάλ ερμηνείας που ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη νίκη μοιάζει να είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ, και συγκεκριμένα στη σύζυγο του ανεψιού του, Σία Κοσιώνη, ένα μήνα σχεδόν πριν τις Ευρωεκλογές, αν και οι οξυδερκείς παρατηρητές...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της εκδήλωσης στα Τρίκαλα στις 25/4/2024

Αγαπητοί συμπολίτες καλησπέρα. Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι τα όσα είδαμε στα βίντεο που μόλις έπαιξαν. Είναι πράγματα τα οποία όλοι μας λίγο – πολύ τα έχουμε συζητήσει με κόσμο είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στις καφετέριες. Πριν σας εξηγήσω τι είναι το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο