Loading...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Περιμένοντας τον κ. Ερντογάν…

Από την αρχή του 2023 ζούμε στους ρυθμούς της πολυδιαφημιζόμενης και πολυαναμενόμενης Ελληνοτουρκικής προσέγγισης!

Πυρετώδεις συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είτε φανερά είτε κρυφά. Γιατί μην ξεχνάμε υπάρχει και η μυστική διπλωματία, όπως μας αναφέρουν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι… Οι δηλώσεις αυτές γίνονται πάντα με αφορμή τους μαρτυριάρηδες Τούρκους που αφήνουν κατά καιρούς να διαρρέουν κάποια σημεία από τα όσα κερδίζουν στις εκάστοτε διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα για τη συνάντηση των κκ Μπούρα – Καλίν μάθαμε από την Τουρκία και όχι από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως θα ήταν το φυσιολογικό και πάνω από όλα το πρέπον.

Λίγες λοιπόν μέρες πριν την άφιξη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα, τόσο η ελληνική, όσο και η τουρκική πλευρά εργάζονται άοκνα για τα τουρκικά συμφέροντα και μόνο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα έγραψε στο Στίγμα ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαχρήστος στις 27/11/2023.

«Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής έλαβα χθες το πρωί, μια εσάνς φιλικής κατσάδας, από τη φίλη μου Ντόρα (εννοεί την κ. Μπακογιάννη), η οποία αντέδρασε στα όσα ανέφερα περί της πρόθεσης της κυβέρνησης να δεχθεί προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά με συνυποσχετικό. Μου εξήγησε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα μεταξύ μας προβλήματα. Να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με άλλο μάτι, και με συνέπεια μερικές απώλειες για εμάς όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας όπως της Ρόδου ή της Λέρου. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλες πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με εκείνη να αναγνωρίζει ότι το 2004 επί Σημίτη έγιναν σοβαρά βήματα τα οποία συνεχίσαμε για λίγο εμείς (η ΝΔ), μέχρι που επικράτησε η αντίληψη γενικευμένης ακινησίας και αυτά πληρώνουμε τώρα. Τα ελληνοτουρκικά είναι σε χειρότερη φάση γιατί είμαστε σε ακινησία.»

Τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος ότι είπε η κ. Μπακογιάννη δεν έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα. Εγείρουν όμως πολλά ερωτήματα!

  • Είναι η Ρόδος και η Λέρος αμφισβητούμενα νησιά; Δεν ανήκουν στην Ελλάδα από το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων; Άρα ποια ακριβώς δικαιώματά τους κατοχυρώνονται;
  • «Με συνέπεια κάποιες απώλειες για εμάς» αναφέρει η πρώην υπουργός εξωτερικών. Γιατί θέτουμε σα βάση συζητήσεως ότι θα έχουμε απώλειες; Σε μία διαπραγμάτευση πας για να κερδίσεις όσα περισσότερα μπορείς και όχι για να χάσεις τα ήδη κεκτημένα! Πας για να κερδίσεις κάτι που δεν έχεις, όχι για να χάσεις κάτι που σου ανήκει!
  • Συγκεκριμενοποιεί η κ. Μπακογιάννη τις απώλειες αυτές στην ΑΟΖ του Καστελόριζου. Μήπως διαφεύγει στην έμπειρη κυρία υπουργό ότι αν χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου, και για να είμαστε ακριβείς αν χαθεί η ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελόριζου, είναι σα να δίνεις στην Τουρκία όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο; Και μαζί και όλα τα εν δυνάμει κοιτάσματα υδρογονανθράκων; Δε νομίζουμε ότι της διαφεύγει. Μάλλον αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός, που όμως δε διευκρινίζεται στους Έλληνες πολίτες για να ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες και τις συνέπειες της συγκεκριμένης απώλειας…!!!

Μέσα σε όλα δεν έχει δοθεί η δέουσα δημοσιότητα στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκδώσει  «νόταμ» με την οποία όχι μόνο μπλοκάρει αλλά και διχοτομεί το Αιγαίο από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου. Είναι, ως εκ τούτου, σαφές το μήνυμα προς την Αθήνα. Η δέσμευση περιοχών με «νόταμ» ξεπερνά ακόμη και αυτόν τον 25ο μεσημβρινό. Κατά άλλα θα διεξαχθεί διάλογος γιατί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αλλά με την Άγκυρα να επιμένει στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον αέρα και στη θάλασσα. Η αμφισβήτηση όμως γίνεται με «ήπιο τρόπο» (όπως λένε οι θιασώτες του διαλόγου), μέσω δηλαδή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Επίσης η Τουρκία με αφορμή ελληνική navtex για ασκήσεις με πυρά σε οριοθετημένη περιοχή στην Ικαρία στις 24 Νοεμβρίου εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρει ότι οι ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν στην περιοχή οι ελληνικές δυνάμεις «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση της Ικαρίας».

Κατά τα άλλα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν γίνεται σε εξαιρετικό κλίμα γιατί οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και είναι η κατάλληλη στιγμή να κάτσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους….

Μόνο που εμείς δεν έχουμε να παρουσιάσουμε καμία διαφορά με την Τουρκία.

Αντιθέτως η Τουρκία έχει πολλές διαφορές με εμάς!

Τελικά ίσως είχε δίκιο ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης όταν έλεγε ότι «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι εξωτερική στην πιο απόλυτη κυριολεξία. Σχεδιάζεται πάντα εκτός Ελλάδας.»

Αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται εντός Ελλάδας θα προσθέσουμε εμείς.

 

Από το Γραφείο Τύπου του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Ένας χρόνος από τότε που επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία νέους. Ένας χρόνος που οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν για τη δικαίωση των αδικοχαμένων...

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Νούμερο ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωση και στη συνέχεια του γένους και του έθνους, είναι το Δημογραφικό   Δεύτερον η διασύνδεση του Μητροπολιτικού κέντρου της χώρας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Οι Έλληνες της διασποράς θα κληθούν να...

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Τάδε έφη ο εκ Κύπρου καταγόμενος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Στυλιανίδης μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο! Και δεν βρέθηκε κανένας, είτε από το προεδρείο είτε από τους συναδέλφους του, να του ζητήσει να ανακαλέσει! Να τον επαναφέρει στην τάξη! Λες και αυτό που εκστόμισε...

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Η Ελλάδα από χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού έχει εξελιχθεί σε χώρα του τζόγου. Έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καζίνο που οι μόνες που δεν τζογάρουν είναι ίσως οι στάχτες από τα καμένα δάση! Σημειώσατε λάθος. Αυτές συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της ενέργειας....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ προς το κέντρο της Αθήνας με προορισμό το σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο. Η αγροτιά αλλά και η κτηνοτροφία διεκδικεί μπροστά στο σπίτι της δημοκρατίας, την βουλή, τα αυτονόητα. Ας είναι...

Μετάβαση στο περιεχόμενο