Loading...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σεβαστείτε κύριοι τα μνημεία των Σπετσών!

Πόλεμο ανοίξανε οι Σπετσιώτες με γνωστό εφοπλιστή που θέλει να χτίσει στη Παναγιά Αρμάτα.

Στο νησί Σπέτσες υπάρχει η Παναγία της Αρμάτας και γύρω της υπάρχουν τρία οικοδομικά τετράγωνα τα οποία δέν έχουν χτιστεί μέχρι σήμερα γιατί είναι φυλασσόμενα απο το Υπουργείο Πολιτισμού απο το 1988. Ο χώρος επίσης έχει και ιστορική σημασία γιατί εκεί βρίσκονται και τάφοι αγωνιστών της επανάστασης.
Ακριβώς σε αυτήν την τοποθεσία, στα τρία οικοδομικά τετράγωνα, έχει κάνει αγορά (άξιον απορίας) ένας γνωστός εφοπλιστής ο οποίος θέλει τώρα να χτίσει όμως η τοπική κοινωνία αντιδρά, υποστηρίζοντας οτι το κτίριο θα εξαφανίσει εκεί το ιστορικό μνημείο και θα αλλοιώσει και το χώρο. Το σημείο όπου γίνετε αυτή τη στιγμή λόγος, είναι η ράχη του μικρού ακρωτηρίου του φάρου των Σπετσών. Ιστορικά στο σημείο αυτό είχαν αγωνιστεί κατά ξηράν οι ηρωικοί αγωνιστές του νησιού των Σπετσών, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα καράβια τα οποία αντιμετώπιζαν την τουρκική αρμάδα.
Οργανώθηκαν στο σημείο αυτό διότι ελέγχει το παλιό λιμάνι των Σπετσών ώστε να αποτρέψουν την απόβαση του τουρκικού ναυτικού που ως αποτέλεσμα θα είχε σφαγές άμαχου πληθυσμού. Εκεί λοιπόν σε αυτό το σημείο σήμερα, υπάρχει ένας λιτός και απέριττος ναός μικρού μεγέθους ο οποίος ανεγέρθηκε το 1822, αμέσως μετά τη ναυμαχία του στενού των Σπετσών που οδηγεί στον Αργολικό κόλπο. Υπάρχει λοιπόν εκεί αυτό το εκκλησάκι και παραπλεύρως υπάρχουν τα καλλιμάρμαρα μνημεία ιστορικών προσωπικοτήτων του νησιού που συνδέονται με τον αγώνα του 1821. Αυτά όλα περιβάλλονται απο έναν άμεσο πευκόφυτο χώρο ο οποίος είναι το τοπικό άλσος. Ποτέ οι Σπετσιώτες δεν θεώρησαν τον χώρο αυτό ως οικοδομήσιμο. Ηταν ελεύθερος και εχρησιμοποιήτο, για να γίνονταν τελετές απο αγήματα, παρήλαυναν διάφοροι επίσημοι κατά την εορτή της Αρμάτας που είναι γνωστή πανελληνίως και οπωσδήποτε είναι ένα σύμβολο για το νησί.
Τώρα οι Σπετσιώτες αισθάνονται οτι απειλείται η ιστορία τους ο πολιτισμός τους και το φυσικό περιβάλλον των μνημείων. Και ακριβώς γι αυτό χτές που είχε γίνει μια αυτοψία απο το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων, ήταν εκεί παρόντες ώστε με την παρουσία τους να στείλουν μήνυμα προς όλους οτι δεν μπορούν να δεχτούν αυτήν την προσβολή η οποία τους γίνεται με τον τρόπο αυτό, δηλαδή να ανεγερθεί μέσα στον πυρήνα του άλσους ένα τεραστίων διαστάσεων συγκρότημα το οποίο θα επισκιάζει και θα δεσπόζει πάνω απο τα μνημεία.
Την απόφαση αυτή θα την λάβει η Υπουργός πολιτισμού κ. Μενδώνη, μετά απο έκφραση γνώμης του κεντρικού συμβουλίου νεωτέρων μνημείων.
Εδώ θα θέλαμε λοιπόν να σημειώσουμε ιδιαιτέρως το εξής. Η αείμνιστη Υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη η οποία είχε εφηβικές εμπειρίες γιατί πέρναγε τα καλοκαίρια στις Σπέτσες με την οικογένειά της, το 1988 γνωρίζοντας περι τίνος πρόκειται και διέβλεπε οτι πρόκειται να γίνει επίθεση στα μνημεία, είχε δώσει αυξημένη προστασία σε εμβέλεια 150 μέτρων στα μνημεία αυτά με υπουργική αππόφαση που εξεδώθη τον Μάιο του 1988. Σήμερα λοιπόν αυτή η προστασία επιχειρείται να διεμβολιστεί και να καταστρατηγηθεί (Λόγω τού χρήματος και της ισχύος)
Οι Σπέτσες (όπως και άλλα νησιά μας) βασανίζονται απο αυθαιρεσίες τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια.
Ελπίζουμε οτι δέν πρόκειται να έχουμε ακόμα μια τέτοια περίπτωση που θα τραυματίσει κι άλλο τη φυσιογνωμία του νησιού. Ενός υπέροχου νησιού.
Μα για τα ιστορικά και ιερά μνημεία μας έρχεται το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού, για να τα θαυμάσει. Αν επιτρέψουμε τον οποιοσδήποτε που έρχεται να καταστρέψει για προσωπικό του όφελος την αρχαία κληρονομιά το φυσικό κάλλος όλη τη μορφολογία όλη την ιστορία αυτό είναι η πλέον απάνθρωπη αντιπατριωτική πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος και οπωσδήποτε δεν πρέπει να επιτραπεί.
Θα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον ποιά θα είναι η συμπεριφορά της Ηγεσίας εάν για κάποιο λόγο κι επειδή ο άνθρωπος αυτός ο οποίος είναι ισχυρός παράγοντας θα μπορέσει να πείσει το Υπουργείο να άρει μια απόφαση η οποία την σκεφτήκαν πολύ καλά πριν την πάρουν το 1988.
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη προς το παρόν δήλωσε οτι περιμένουν να γίνει και άλλη μια αυτοψία απο το ΚΑΤ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και έπειτα θα πάρουν την απόφαση.
Θα αναμένουμε λοιπόν αγωνιωδώς να μάθουμε, αν θα μας εκπλήξει θετικά η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Από το Γραφείο Τύπου του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηαμτισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Ένας χρόνος από τότε που επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία νέους. Ένας χρόνος που οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν για τη δικαίωση των αδικοχαμένων...

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Νούμερο ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωση και στη συνέχεια του γένους και του έθνους, είναι το Δημογραφικό   Δεύτερον η διασύνδεση του Μητροπολιτικού κέντρου της χώρας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Οι Έλληνες της διασποράς θα κληθούν να...

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Τάδε έφη ο εκ Κύπρου καταγόμενος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Στυλιανίδης μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο! Και δεν βρέθηκε κανένας, είτε από το προεδρείο είτε από τους συναδέλφους του, να του ζητήσει να ανακαλέσει! Να τον επαναφέρει στην τάξη! Λες και αυτό που εκστόμισε...

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Η Ελλάδα από χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού έχει εξελιχθεί σε χώρα του τζόγου. Έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καζίνο που οι μόνες που δεν τζογάρουν είναι ίσως οι στάχτες από τα καμένα δάση! Σημειώσατε λάθος. Αυτές συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της ενέργειας....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ προς το κέντρο της Αθήνας με προορισμό το σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο. Η αγροτιά αλλά και η κτηνοτροφία διεκδικεί μπροστά στο σπίτι της δημοκρατίας, την βουλή, τα αυτονόητα. Ας είναι...

Μετάβαση στο περιεχόμενο