Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε χρηματικό μπόνους σε όσους φορολογούμενους “καρφώνουν” περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής “Appodixi”, κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας ψηφιακών καταγγελιών που ξεκίνησε να λειτουργεί στην ΑΑΔΕ. Οι λεπτομέρειες για τη χρηματική αμοιβή περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη εφαρμογή μετράει 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 75.000 ανώνυμες και οι 60.000 επώνυμες.
Η συγκεκριμένη κίνηση εγείρει κάποιες ενστάσεις:
1) Πώς απαιτούν από εμάς να καταγγέλλουμε τον συνάνθρωπό μας για φοροδιαφυγή όταν οι ίδιοι δε μας λένε που πάνε τα λεφτά από τα ευρωπαϊκά ταμεία και πώς δαπανώνται, αφού βλέπουμε ότι τα έργα για τα οποία δόθηκαν μένουν ανολοκλήρωτα ή κακοφτιαγμένα, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργείται δυσφορία στον κοινωνικό ιστό της χώρας, στη χειρότερη να κοστίζει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και την φετινή περίοδο βιώσαμε πολλές τραγωδίες από την κακοδιαχείριση έργων. Οπότε που πάνε τόσα λεφτά και ποιος τα τρώει; Πάντως όχι ο απλός φορολογούμενος πολίτης.
2) Μήπως η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί “προθέρμανση” για μελλοντικές εφαρμογές που θα προσφέρουν περισσότερα μπόνους σε όσους καταγγέλλουν οτιδήποτε η κυβέρνηση θεωρεί παράτυπο, όπως συμβαίνει στην Κίνα; Μήπως η σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα κάνει το πείραμά της για την εφαρμογή του συστήματος κοινωνικής πίστωσης που εφαρμόζεται στην προαναφερθείσα χώρα; Ούτως ή άλλως ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου αποφάσισαν να βάλουν κάμερες σε όλη την Αθήνα για την διευκόλυνση, όπως είπαν, της αστυνομίας στον έλεγχο της οδικής ασφάλειας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά δεδομένα, ο ψηφιακός ολοκληρωτισμός δε φαίνεται να απέχει πολύ, όπου πλέον δε θα είμαστε πρόσωπα, παρά αριθμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
3) Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένας ακόμα τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει διχασμό ανάμεσα στους πολίτες αυτής της χώρας, δίνοντας οικονομικό κίνητρο στον κόσμο να καταγγείλει τον συμπολίτη του, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση φτωχοποιεί όλο και περισσότερο τη χώρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν σε παράνομους τρόπους απόκτησης χρημάτων ως ύστατη επιλογή από την οικονομική δυσπραγία. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής το διαπράττουν οι έχοντες το χρήμα, αλλά αυτούς δεν τους αγγίζει καμιά καταγγελία.
4) Αντί να επιζητάμε μέσω της ρουφιανιάς τη σωστή τάξη στο κράτος, το ιδανικό θα ήταν μέσω της παιδείας να μαθαίναμε αγωγή και σωστή συμπεριφορά στα παιδιά μας απέναντι στον συμπολίτη και το κράτος, για μια όσο το δυνατόν πιο εύνομη κοινωνία. Αλλά σε ένα κράτος που η κάθε κυβέρνηση λιθαράκι-λιθαράκι αφαιρεί από την εκπαίδευση βασικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και παιδείας, τα παιδιά αφήνονται στην τύχη τους να εκπαιδεύονται με τα πρότυπα που η τηλεόραση, και στην εποχή μας πλέον ο κόσμος του διαδικτύου σε όλο του το μεγαλείο, προβάλλουν.
Όλα αυτά που ζούμε σήμερα κάθε άλλο παρά μια δημοκρατική χώρα θυμίζουν. Όταν το ίδιο το σύστημα δημιουργεί παραβατικές συμπεριφορές και μετά προσπαθεί να τις διορθώσεις μέσω πρακτικών που απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία του κάθε ατόμου, μπορούμε με βεβαιότητα να λέμε ότι ζούμε σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.
Σημείωση: Το κείμενο της εικόνας είναι ρήση του Ισοκράτη
Ιωάννα Άρμεν – Μέλος του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα