Loading...
ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Μεταξάς αρνήθηκε να συναινέσει στις απαιτήσεις του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, όταν αυτός ζήτησε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Η λέξη ΟΧΙ δεν ειπώθηκε πουθενά στη μεταξύ τους συνομιλία. Απλά η φράση του Μεταξά ήταν «λοιπόν έχουμε πόλεμο;». Αυτό ισοδυναμούσε με ΟΧΙ στις ιταλικές απαιτήσεις κι έτσι αποτυπώθηκε σε όλες τις εφημερίδες της εποχής κι έμεινε στην ιστορία.

 

Μόνο που το ΟΧΙ αυτό δεν ήταν του Μεταξά. Το ΟΧΙ αυτό ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Ήταν ένα ΟΧΙ που έγινε θρύλος, έπος, δίδαγμα θάρρους, εθνικής αξιοπρέπειας και τιμής για όλους τους λαούς της γης οι οποίοι αρνούνται να υποδουλωθούν σε ξένο εισβολέα.

 

Ο ελληνικός λαός στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στάθηκε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, ξεπερνώντας κάθε ιδεολογικό και πολιτικό φανατισμό, εμφύλιο διχασμό, προσωπικές φοβίες και ατομικά συμφέροντα, αψηφώντας τότε αριθμητικές αναλογίες και ρεαλιστικούς υπολογισμούς, προτάσσοντας αποκλειστικά και μόνο το αντιστασιακό φρόνημα και την προστασία της ελευθερίας και αξιοπρέπειάς του, ως έθνος ενάντια στο φασισμό. Γιατί η μεγαλοσύνη στους λαούς μετριέται με το αγωνιστικό φρόνημα, την απόφαση για θυσία!

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου απέναντι στον ισχυρότατο φασιστικό και ναζιστικό άξονα αποτελούσε την εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα της τότε περιόδου, καθώς ελάχιστες ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιστάθηκαν και πολέμησαν, ενώ οι περισσότερες είτε πολέμησαν τυπικά, είτε συνθηκολόγησαν. Γι’ αυτό υπήρξε βαρύτατο τίμημα για την αντίσταση  αυτή του Ελληνικού λαού, αφού κατά την περίοδο της Κατοχής οι ναζί προχώρησαν σε τοπικές γενοκτονίες και πλήρη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Και στα δύο αυτά θέματα αποφεύγει να αναφερθεί το μεταπολιτευτικό σύστημα στο σύνολό του. Τα αγνοεί επιδεικτικά σα να μη συνέβησαν ποτέ ή σα  να συνέβησαν σε άλλη χώρα! Η αλήθεια όμως πρέπει να ειπωθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν πολλοί να διαγράψουν πρωτίστως από τα βιβλία της ιστορίας και δευτερευόντως από την μνήμη μας. Θα αναφέρουμε μόνο ότι η καταστροφή της παραγωγικής ελληνικής βάσης, πήγε τη χώρα μας τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Δηλαδή με απλά λόγια γυρίσαμε βίαια στο 1890 περίπου….. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει σταδιακή συρρίκνωση της διδακτέας ύλης στα βιβλία της ιστορίας, με συνέπεια να μένουν εκτός σημαντικές ιστορικές περίοδοι και να διαστρεβλώνονται ή να στρογγυλεύονται ιστορικά γεγονότα κυρίως για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους. Αυτό σε συνάρτηση με τους συγγραφείς των σχολικών βιβλίων που συχνά παρουσιάζονται όχι και τόσο γνώστες της ιστορίας και όχι και τόσο φιλέλληνες μπορεί να εξηγήσει την άγνοια και την αδιαφορία των μαθητών για το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας τους που παράλληλα αποτελεί οδηγό και για το μέλλον.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά των ομογενών που γνωρίζουν την ιστορία της Ελλάδας και είναι περήφανα για τους ήρωές μας! Και την γνωρίζουν ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εκλείψουν τα ελληνικά σχολεία σε περιοχές που ο ελληνικός πληθυσμός δίνει δυναμικό παρόν, μην διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια, τους δασκάλους και την υποστήριξη που απαιτείται για να συνεχίσουν να λειτουργούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο (μιας και μιλάμε για το αλβανικό έπος). Τα παιδιά αυτά έχουν μέσα τους αναμμένη την φλόγα του αγώνα και της αυτοθυσίας. Έχουν μέσα τους φυτεμένο ένα Ρούπελ, ένα Καλπάκι. Μπορεί να σκύβουν το κεφάλι αλλά δεν προσκυνούν, δε γονατίζουν. Ακριβώς όπως οι ένδοξοι πρόγονοί τους που στο τέλος νικήσανε!

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα τρία χρόνια από το μεγαλειώδες Έπος του ’40. Η χώρα μας βρίσκεται για μία ακόμα φορά μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και κινδύνους. Τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας έχουν άμεση σχέση με τα μείζονα εθνικά θέματα εξαιτίας της επιθετικότητας όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των βαλκάνιων γειτόνων μας. Η τουρκική απειλή σε συνδυασμό με τα διογκούμενα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, το καλά εδραιωμένο και χρόνιο πελατειακό κράτος που είναι το μόνο και απόλυτο αφεντικό  στη χώρα και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα σκοτεινό ψηφιδωτό για το μέλλον του Ελληνισμού. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη δανεική και πλασματική ευημερία που καλλιεργήθηκε την περίοδο της Μεταπολίτευσης και οδήγησε τους Νεοέλληνες στα επονείδιστα μνημόνια.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο οδοστρωτήρας και η κηδεμονία που επιβλήθηκε στη χώρα μας με τις ευλογίες των Ευρωπαίων και Αμερικανών εταίρων μας και πάντα με τη δική μας συγκατάθεση και για το καλό μας θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων και θα τροφοδοτούσε μορφές αντίστασης, συνέβη το εντελώς αντίθετο. Ένας διαλυμένος κοινωνικός και παραγωγικός ιστός, ζώντας σε συνθήκες φόβου και ανησυχίας για το αύριο, αγωνιώντας για την ύπαρξη αυτής της χώρας (δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν με απτά επιχειρήματα ότι η Ελλάδα δε θα υπάρχει το 2050 ή αν θα υπάρχει θα είναι εντελώς μία άλλη χώρα) δέχθηκε αγόγγυστα όλα όσα του απαίτησαν.

Τα δέχθηκε όλα από την άνεση του καναπέ του, χωρίς να διαδηλώσει και να διεκδικήσει όσα του ανήκουν και του στέρησαν για το καλό … των άλλων…!!!

Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που θα έπρεπε να πούμε ΟΧΙ και να ορθώσουμε το ανάστημά μας και δεν το κάναμε. Σημειώνουμε κάποιες από τις πιο πρόσφατες.

  • ΟΧΙ στην απαξίωση των θεσμών.
  • ΟΧΙ στην επιλεκτική λειτουργία της δικαιοσύνης.
  • ΟΧΙ στο ξεπούλημα της μίας και μόνης Ελληνικής Μακεδονίας.
  • ΟΧΙ στις διαμορφούμενες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο (Ίμια).
  • ΟΧΙ στα μνημόνια που επιβλήθηκαν και που κάποιοι από αυτούς που τα ψήφισαν παραδέχτηκαν ότι δεν τα είχαν διαβάσει και ψήφισαν με πλήρη άγνοια περιεχομένου.
  • ΟΧΙ στην διαστρέβλωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2015 και ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε την έξοδο από την Ευρώπη με ποσοστό 61,31%.
  • ΟΧΙ στην επί χρόνια παραχώρηση βάσεων στους Αμερικανούς χωρίς ΚΑΝΕΝΑ απολύτως αντάλλαγμα και όφελος για την πατρίδα μας. Εδώ έχεις υπόγειο διαμέρισμα και το νοικιάζεις δεν το δωρίζεις. Πόσο μάλλον όταν παραχωρείς στρατηγικής σημασίας μέρη και υποδομές στα οποία αν και βρίσκονται στο έδαφός σου δε σου πέφτει κανένας λόγος και δεν μπορείς να εισέλθεις χωρίς άδεια!
  • ΟΧΙ στην αποδοχή ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Θράκη όσο κι αν το απαιτεί το προξενείο στη Ροδόπη που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει.
  • ΟΧΙ στο να λυθεί το Κυπριακό χωρίς να ληφθεί υπόψιν ποιο είναι το συμφέρον του Κυπριακού λαού.
  • ΟΧΙ στο να γίνει η Κύπρος από χώρα χώρος και να αναφέρεται διεθνώς με γεωγραφικές συντεταγμένες.
  • ΟΧΙ στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όπλων που είναι αναγκαία για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
  • ΟΧΙ στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας που έτσι γίνονται εύκολοι στόχοι σε όποιον θέλει να επιτεθεί και να τα καταλάβει.
  • ΟΧΙ στην εκχώρηση με οποιονδήποτε τρόπο της εθνικής κυριαρχίας. Οι ήρωες του 1940 (και όχι μόνο) έχυσαν το αίμα τους για να μην παραδώσουν στις επόμενες γενεές μία σπιθαμή λιγότερη.
  • ΟΧΙ στη λήθη και στην εγκατάλειψη που έχουμε καταδικάσει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
  • ΟΧΙ στο να μετατρέπεται η πατρίδα μας σε αποθήκη ψυχών και να θεωρείται απολύτως λογικό.
  • ΟΧΙ στην κατ’ εξακολούθηση διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

 

Δυστυχώς οι ηγεσίες της μεταπολίτευσης έχουν αποδειχθεί κατώτερες των περιστάσεων. Πολύ κατώτερες!

Όχι μόνο δε διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις που μας αναλογούν, όπως κάνουν άλλες χώρες (πχ η Πολωνία αξιώνει 1,3 τρις Ευρώ) αλλά προσκαλούν σε επίσημη επίσκεψη την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ ανήμερα της 28ηςΟκτωβρίου! Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα άλλαζε αν η επίσκεψη πραγματοποιείτο δύο ημέρες πριν ή μετά… Η συγκεκριμένη ημερομηνία φυσικά και δεν επιλέχθηκε τυχαία και είναι σημειολογική.

Και μία κι έγινε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, να θυμίσουμε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Σκέρτσος το Μάϊο του 2023, εκτελώντας χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ερωτήθηκε για αυτές, χωρίς να τις σχολιάσουμε.

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα.»

 

Την ανάγκη επιστράτευσης των ίδιων αρετών «που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε» για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το 2020. Ο πρωθυπουργός από τη Σούδα Χανίων, ανέφερε ότι και σήμερα πρέπει να επιστρατεύσουμε «την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Δεν έχουμε καταφέρει να διακρίνουμε με σαφήνεια αν ο κύριος πρωθυπουργός εννοούσε όλα όσα δήλωσε ή απλώς είπε όσα του έγραψαν οι συνεργάτες του. Γιατί η πολιτική της κυβέρνησής του δεν έχει καμία σχέση με εθνική ενότητα, υψηλό φρόνημα, αίσθηση αλληλεγγύης και γενικότερα με κάποια άλλη αρετή.

Αυτές οι αρετές και άλλες πολλές όμως φωλιάζουν στην ψυχή του κάθε απλού Έλληνα πολίτη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έρθουν στην επιφάνεια και να ενεργοποιηθούν. Το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει ευχάριστα όλους. Τα ΟΧΙ που θα ειπωθούν εκεί που πρέπει να ειπωθούν θα γεμίσουν υπερηφάνεια τους Έλληνες και τους ήρωες που έδωσαν την ζωή  τους για να αναπνέουμε αέρα ελευθερίας σήμερα.

Αλήθεια είναι ελεύθερος ο αέρας που αναπνέουμε;

Ή μήπως ΟΧΙ;

Νεα ελλαδα – Νεα ημέρα – Καθαροί πολίτες – ΕΝΩΜΕΝΟΙ

 

 

 

Μαρίνα Μικελάτου – Μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην γείτονα χώρα Τουρκία καλά κρατεί και μάλιστα αυτή η απαράδεκτη όσο και προκλητική θεωρία  που έχουν υιοθετήσει, θα προωθείται πλέον και στα τουρκικά σχολεία. Αυτό αποκάλυψαν με δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Turkiye και Takvim οι...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

50χρόνια μεταπολίτευση. Αν θέλει κανείς να περιγράψει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της επταετούς δικτατορίας που προηγήθηκε, θα αναφερθεί στην καταστρατήγηση βασικών ελευθεριών, την υιοθέτηση της παρακρατικής βίας για τους διαφωνούντες, τα πιστοποιητικά...

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Στην "Καθημερινή" 19/3/24 υπάρχει μία ευνοϊκότατη περιγραφή για την γνωριμία μας με το robot  Σοφία (όχι τυχαίο όνομα). "Είναι περισσότερο ένα παράδειγμα του πως θα ήταν η ζωή μας, αν μπορούσαμε να αλληλοεπιδράσουμε με την νέα τεχνολογία σε συνθήκες απαλλαγμένες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πριν από 32 χρόνια τέτοιες μέρες – συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου του 1992 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά των «συμμάχων και συνεταίρων» μας, όπως τους αποκαλούσε,...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Ρεσιτάλ ερμηνείας που ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη νίκη μοιάζει να είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ, και συγκεκριμένα στη σύζυγο του ανεψιού του, Σία Κοσιώνη, ένα μήνα σχεδόν πριν τις Ευρωεκλογές, αν και οι οξυδερκείς παρατηρητές...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της εκδήλωσης στα Τρίκαλα στις 25/4/2024

Αγαπητοί συμπολίτες καλησπέρα. Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι τα όσα είδαμε στα βίντεο που μόλις έπαιξαν. Είναι πράγματα τα οποία όλοι μας λίγο – πολύ τα έχουμε συζητήσει με κόσμο είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στις καφετέριες. Πριν σας εξηγήσω τι είναι το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο