Loading...
Περί πυρκαγιών και όχι μόνο…

Τώρα που έχουν σβήσει οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, έχει λήξει το τριήμερο στρατιωτικό πένθος (ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί δεν κηρύχθηκε εθνικό πένθος) μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους για την πύρινη λαίλαπα που μαύρισε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Και όχι μόνο.

Έπρεπε να φτάσουμε στην ένατη μέρα της πυρκαγιάς για να αποφασίσει η κυβέρνηση να κηρύξει όλο το νησί της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Προφανώς μέχρι τότε όλα ήταν καλώς καμωμένα! Στις 25/07/2023 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππάς τα είδε όλα… «τέλεια»! Μιλώντας στον πάντα φιλόξενο για την κυβέρνηση ΣΚΑΪ, κατάφερε να εξοργίσει μέχρι και τους δημοσιογράφους με τους ισχυρισμούς του, καθώς μίλησε για υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υπερβολή και ελάχιστες ζημιές.
«Είναι δυνατόν στο ένα πεδίο να λειτουργείς τέλεια και στο άλλο να μην λειτουργείς τέλεια;», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας άφωνο τον δημοσιογράφο Χρήστο Κούτρα, ο οποίος τον ρώτησε ξανά, «λειτούργησε τέλεια;».
«Βεβαίως» απάντησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε απλώς ένας πανικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο πανικός που δημιουργείται από τα social media δεν είναι εύκολος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χθες δημιουργήθηκε ένας πανικός ότι καίγονται τα χωριά μας. Είναι η φωτιά στο χωριό μας, καίγεται το σπίτι μου κτλ. Στα χωριά κάποιες ελάχιστες ζημιές. Αυτό που θέλω να σας πω είναι και πρέπει να καταλάβουμε είναι η υπερβολή.»

Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 25/07/2023, ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας από το βήμα στην ολομέλεια της Βουλής και έχοντας μόλις γίνει γνωστή η πτώση του Canadair χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για το αν οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί είπε: «Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το τίμημα της αυτοθυσίας… Το είδα το βίντεο και είναι απίστευτο. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται, οπότε επιτρέψετε μου να σας μιλήσω για το νομοσχέδιο» συνέχισε.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται….
Άραγε πώς ακούγεται αυτή η φράση στους γονείς του Χρήστου Μουλά και του Περικλή Στεφανίδη;
Πώς ακούγεται στους Έλληνες που είδαν τους δύο πιλότους να θυσιάζονται για να μην εξαπλωθεί και άλλο η φωτιά;
Οι πιλότοι μας έχουν υψηλή αίσθηση ευθύνης για το καθήκον τους, κάτι που απουσιάζει παντελώς από την πολιτική ηγεσία.
Μόνο από την πολιτική ηγεσία;

Όσοι γνωρίζουν, λένε ότι οι πτήσεις αεροπυρόσβεσης έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας από όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε καιρό ειρήνης. Οι χειριστές των Canadair ανήκουν στην «ελίτ» των αεροπόρων και εκτελούν την αποστολή τους με αυτοθυσία, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.
Και ξέρετε ποια είναι η τραγική ειρωνεία; Λίγες ώρες πριν από τον χαμό των δύο αεροπόρων στον Πλατανιστό Ευβοίας, είχε τελεστή τρισάγιο στη μνήμη των δύο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν στις 23 Ιουλίου 2007 λίγα χιλιόμετρα μακριά, στα Στύρα Ευβοίας.
Ακόμα κι εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται….!

«Τα αεροπλάνα σας είναι παλιά και βγάζουν βλάβες» είχε πει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελευσίνα ο πρωθυπουργός. «Κάνετε πολύ σπουδαία δουλειά και σας είμαστε πολύ βαθιά υποχρεωμένοι, και σε σας και στους τεχνικούς. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να φροντίσουμε να αναβαθμίσουμε τα αεροπλάνα σας και φυσικά να αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν καινούργια Canadair, για να αντικαταστήσουμε κυρίως τα παλαιότερα, τα CL- 215.» Τέτοιο ήταν και το αεροπλάνο που έπεσε… Και που τα 4 προηγούμενα χρόνια η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα. Μάλλον δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές της όπως οι επιδοτήσεις στα ΜΜΕ ή οι απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους…!

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο αρχές Αυγούστου του 2021 ο αεροναυπηγός κ.  Καραϊωσηφίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα, φέτος έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εναέριας πυρόσβεσης στον πλανήτη, ανάλογα με την επιφάνεια που έχει να καλύψει, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.»

Το 2021 είχαμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους.
Το 2023 πού πήγε αυτός ο στόλος; Γιατί σε όλα τα σημεία που κάηκαν ακούγαμε ότι δεν υπήρχαν εναέρια μέσα (συχνά δε και επίγεια) για να συμβάλλουν στην κατάσβεση.
Ο στόλος αυτός εξαφανίστηκε δια μαγείας;

Ο κ. Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN είπε: «Το τελευταίο 10ήμερο έχουμε 600 φωτιές, τις οποίες αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Εμείς βλέπουμε τις μεγάλες, αυτές που έχουν ξεφύγει αλλά πίσω από τις 3-5 μεγάλες υπάρχουν 595 που σβήστηκαν εγκαίρως.» Και συνέχισε «Πήραμε μία Πολιτική Προστασία το 2019, που ήταν μία Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών και με την οποία δεν ασχολείτο κανένας. Την έχουμε κάνει υπουργείο.» Υπουργείο που το μόνο που ξέρει είναι να στέλνει μηνύματα εκκένωσης. Γιατί σε όλα τα πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ούτε πυροσβέστες, ούτε αεροπλάνα για να τους βοηθήσουν. Οι εμφανίσεις των μέσων πυρόσβεσης γίνονταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα γιατί ήταν και …. αλλού καλεσμένα!
Ο κ. Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, που ενώ η χώρα βρισκόταν σε «κόκκινο» συναγερμό, λόγω των δεκάδων πυρκαγιών που μετατρέπουν σε στάχτη δάση, σπίτια και ζώα, προκαλώντας, παράλληλα, αμέτρητες υλικές καταστροφές  «συνελήφθη» να λικνίζει το μαυρισμένο κορμί του σε κάποιο μπαράκι στη Ζαχάρω!

Αλήθεια, ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας και νυν βουλευτής επικρατείας, ο κ. Στυλιανίδης που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πρωινή χιονόπτωση του 2022 κι εγκλωβίστηκαν χιλιάδες οδηγοί για πάνω από 24 ώρες στην Αττική οδό, πού έχει εξαφανιστεί; Δε θα έπρεπε να μοιραστεί την εμπειρία του από τις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας με το διάδοχό του στο υπουργείο κ. Κικίλια; Ή το έχει κάνει ήδη αν κρίνουμε από το μοναδικό μέσω πυρόσβεσης που διαθέτουμε το 112; Ο κ. Στυλιανίδης υπήρξε ακόμα ένας επιτυχημένος υπουργός της προηγούμενης άριστης κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Τι να πει κανείς και για τη φωτιά που ξέσπασε στην Αγχίαλο και την 111 πτέρυγα μάχης;
Απουσιάζει η κοινή λογική για τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει γύρω από το στρατόπεδο για να ανακόψουν οποιαδήποτε πυρκαγιά…. Και σε ένα μικρό παιδί να έδινες να παίξει stratego θα ήξερε ότι θα έπρεπε να θωρακίσει το στρατόπεδό του από τη φωτιά…
Το αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση του διοικητή της πτέρυγας και η έναρξη ΕΔΕ για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες…

Εμείς ξέραμε ότι αν ένας φαντάρος χάσει δέσμη σφαιρών πάει φυλακή.
Αν αποθηκάριος στρατού χάσει πολυβόλο, πάει στρατοδικείο.
Αν ο ΓΕΕΘΑ χάσει μία ολόκληρη αποθήκη, ο πολιτικός του προϊστάμενος δε θα έπρεπε να τον αποστρατεύσει και ο ίδιος δε θα έπρεπε να παραιτηθεί; Απλά αναρωτιόμαστε…
Αλλά επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ δε γίνονται λάθη!
Και όταν γίνονται διορθώνονται και μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Και όλοι συμπάσχουν με τους απλούς πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους και τον τόπο τους να γίνεται στάχτη!
Αλλά οι πληγέντες δεν ανησυχούν γιατί θα λάβουν αποζημιώσεις!
Αν πληρούν τα κριτήρια…
Αν δοθούν ποτέ…
Αν φτάσουν στους λογαριασμούς τους……

Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης μέσα στο πλαίσιο της συμπόνοιας χόρεψε ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο. Προφανώς δεν άντεχε άλλο στο σπίτι του να βλέπει στην τηλεόραση τις φωτιές και βγήκε να ξεσκάσει… Εκ των υστέρων βέβαια ζήτησε συγγνώμη για το ατόπημά του και θεωρεί το γεγονός λήξαν αφού ανέλαβε την ευθύνη και δεν κρύφτηκε όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μας θύμισε τον κ. Τσίπρα που πήγε να δώσει αίμα για τους τραυματίες της δολοφονίας των Τεμπών και οι κάμερες τον έπιασαν να γελάει ενώ όλη η Ελλάδα πενθούσε για τα θύματα.
Σχεδόν όλη….

Ο κ. Πατούλης έγινε η δεύτερη Ιφιγένεια για να κατευναστεί η λαϊκή οργή και αντικαταστάθηκε από τον άριστο υφυπουργό Αμύνης κ. Χαρδαλιά και πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων την περίοδο του κορωνοϊού. Μόνο που λίγες ώρες πριν λάβει το χρίσμα για την περιφέρεια Αττικής φωτογραφήθηκε με απόρρητο στρατιωτικό χάρτη, κατά την επιθεώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μέτρων ασφαλείας και πυρασφάλειας σε μονάδες στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Οι Τούρκοι αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα για την γκάφα αυτή με τον ανάλογο σχολιασμό. Κι όσοι εδώ ανέμεναν την καρατόμηση του κ. Χαρδαλιά έκαναν λάθος. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε όταν ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έδειξε στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ! Δεν άνοιξε μύτη… Γιατί λοιπόν να ανοίξει εδώ;

Η πρώτη Ιφιγένεια ήταν ο κ. Μηταράκης που καρατομήθηκε γιατί έκανε διακοπές στην Πάτμο ενώ οι φωτιές μαίνονταν! Τα έργα και οι ημέρες του στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ήταν πάντα και μόνο άριστα! Ακόμα και όταν έβαλε τους εργαζόμενους στο υπουργείο να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με το πρόσωπό του, ήταν κάτι που θεωρήθηκε απολύτως λογικό!

Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ο υπουργός Πολιτικής προστασίας είναι ο κ. Κικίλιας και θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του. Όλες τις δύσκολες μέρες περιορίστηκε σε ανακοινώσεις χωρίς καν να μπει στον κόπο να πάει μέχρι τη Ρόδο και να επιβλέψει την κατάσταση από κοντά. Και τώρα έρχεται να μας πει ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους επίδοξους εμπρηστές.

Δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση αυτή.
Πρώτον, πώς θα τα εισπράξει τα χρήματα αυτά. Ή θα είναι σαν τις κατασχέσεις που επιβάλλονται σε ιδιώτες που οι λογαριασμοί τους είναι μηδενικοί (ή έτσι έχουν φροντίσει να δείχνουν) και απλά θα τοκίζονται, με ανύπαρκτη πιθανότητα είσπραξης;
Δεύτερον τι να τα κάνεις τα χρήματα που πιθανόν να εισπράξεις όταν έχουν γίνει στάχτη σπίτια, δάση και ζώα;

Βέβαια ίσως ο κ. Κικίλιας να παρέμεινε στη θέση του γιατί σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα κ. Κώστας Συνολάκης: «Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε τους ακραίους καύσωνες και αυτές τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Δεν έχουν γίνει ακόμα στην Ελλάδα. Είδα σήμερα ότι έλεγαν ότι έχουν καεί 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1.000.000 στρέμματα.»
Εμείς απλά να θυμίσουμε στον κ. Συνολάκη ότι η συνολική έκταση της Ρόδου είναι 1.401 τετραγωνικά χιλιόμετρα και της Καλιφόρνιας 423.970 αντίστοιχα….

Ο κ. Ευθύμης Λέκκας,  καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Και κάτι τελευταίο.
Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και είναι μεγάλη επιτυχία. Σταμάτησε το αφήγημα αυτό μόλις χάθηκαν τα παλικάρια μας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα ζώα που απανθρακώθηκαν ξεπερνούν τα 2.500…
Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την χλωρίδα και την πανίδα.
Και τι οικονομική καταστροφή ακολουθεί καθώς κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι έχασαν τη δουλειά τους.
Η παραγωγική και διατροφική αλυσίδα στην Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι χτυπήματα κάτω από τη μέση και κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτά. Θα ακολουθήσουν ανατιμήσεις στα βασικά είδη οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί ήδη.

Για όλα αυτά βασιλεύει παντού η σιωπή!

Κύριοι της κυβέρνησης και της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης να ξέρετε ότι κάποια στιγμή η σιωπή αυτή θα καεί και η εξάπλωση της φωτιάς δε θα αφήσει στάχτες πίσω της.
Μέχρι τότε μπορείτε να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο και να το παρουσιάζεται όπως θέλετε.
Η πραγματικότητα είναι εδώ έτοιμη να θερίσει τις θύελλες από τους ανέμους που σπείρατε.
Εν αναμονή λοιπόν του θερισμού….

 

Μαρίνα Μικελάτου – Μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην γείτονα χώρα Τουρκία καλά κρατεί και μάλιστα αυτή η απαράδεκτη όσο και προκλητική θεωρία  που έχουν υιοθετήσει, θα προωθείται πλέον και στα τουρκικά σχολεία. Αυτό αποκάλυψαν με δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Turkiye και Takvim οι...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

50χρόνια μεταπολίτευση. Αν θέλει κανείς να περιγράψει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της επταετούς δικτατορίας που προηγήθηκε, θα αναφερθεί στην καταστρατήγηση βασικών ελευθεριών, την υιοθέτηση της παρακρατικής βίας για τους διαφωνούντες, τα πιστοποιητικά...

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Στην "Καθημερινή" 19/3/24 υπάρχει μία ευνοϊκότατη περιγραφή για την γνωριμία μας με το robot  Σοφία (όχι τυχαίο όνομα). "Είναι περισσότερο ένα παράδειγμα του πως θα ήταν η ζωή μας, αν μπορούσαμε να αλληλοεπιδράσουμε με την νέα τεχνολογία σε συνθήκες απαλλαγμένες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πριν από 32 χρόνια τέτοιες μέρες – συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου του 1992 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά των «συμμάχων και συνεταίρων» μας, όπως τους αποκαλούσε,...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Ρεσιτάλ ερμηνείας που ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη νίκη μοιάζει να είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ, και συγκεκριμένα στη σύζυγο του ανεψιού του, Σία Κοσιώνη, ένα μήνα σχεδόν πριν τις Ευρωεκλογές, αν και οι οξυδερκείς παρατηρητές...

Η ομιλία της κ. Κούνιου στην Δράμα στις 21/4/2024

Η ομιλία της εκδήλωσης στα Τρίκαλα στις 25/4/2024

Αγαπητοί συμπολίτες καλησπέρα. Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι τα όσα είδαμε στα βίντεο που μόλις έπαιξαν. Είναι πράγματα τα οποία όλοι μας λίγο – πολύ τα έχουμε συζητήσει με κόσμο είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στις καφετέριες. Πριν σας εξηγήσω τι είναι το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο