Επιτέλους έχουμε κυβέρνηση!
Όχι υπηρεσιακή!
Κανονική!
Με πρωθυπουργό – καπετάνιο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μαζί του και 63 υπουργοί για πλήρωμα!
Κι έτσι η Ελλάδα σαλπάρει για την τετραετία 2023-2027 με ούριο άνεμο και όρεξη για δουλειά στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, Ιονίου, Κρητικού, Μυρτώου και Λιβυκού πελάγους.
Η Ελλάδα των 10.482.487 κατοίκων έχει 63 υπουργούς!!!
Η Τουρκία των 85.500.000 εκατομμυρίων έχει 17 υπουργούς…
Η Γερμανία των 84.000.000 εκατομμυρίων έχει 15…
Η Ιταλία των 60.380.000 εκατομμυρίων έχει 25…
Η Γαλλία των 65.400.000 εκατομμυρίων έχει 15…
Η Πορτογαλία των 10.170.000 εκατομμυρίων έχει 17…
Οι 63 υπουργοί αντιστοιχούν σε χώρα 800.000.000 κατοίκων. Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός της Ελλάδας μας βαίνει συνεχώς και με γεωμετρική πρόοδο μειούμενος…
Άραγε γιατί μας χρειάζονται τόσοι πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί;
Βέβαια αυτά που κάνουν οι υφυπουργοί στην Ελλάδα σε κάποια άλλα κράτη τα κάνουν οι γενικοί γραμματείς ή υπάρχουν οι μόνιμοι υφυπουργοί που δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή έχουν σοβαρή δημόσια διοίκηση η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υπουργός ή υφυπουργός και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Παρόλα αυτά το ερώτημα για τον αριθμό των μελών του εκάστοτε υπουργικού συμβουλίου επανέρχεται μετά από κάθε ανασχηματισμό ή την εκλογή νέας κυβέρνησης. Μάλιστα για να είμαστε ακριβείς αυτή τη φορά προστέθηκαν 4 ακόμα μέλη (το αντίστοιχο προηγούμενο αριθμούσε 59).
Κανείς όμως δεν μπορεί να εξηγήσει ποια ευελιξία θα παρέχει ένα τόσο πολυπληθές σχήμα και πόσο καλά αντανακλαστικά θα έχει. Η σκέψη μας αναπόφευκτα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν αποτελεί προτεραιότητα η ευελιξία αλλά η διάχυση ευθυνών και διασπορά αρμοδιοτήτων.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον όρο «Turkaegean» που κατοχυρώθηκε από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). H γειτονική χώρα τον χρησιμοποιεί στις ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις της στους New York Times και στη Le Monde.
Στην αρχή, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει ότι ένας υπάλληλος του υπουργείου του δεν ενημέρωσε έγκαιρα ούτε τον ίδιο ούτε την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το θέμα αυτό. Αρνήθηκε επομένως ότι φέρει ο ίδιος πολιτική ευθύνη για κάτι που δεν έμαθε ποτέ.
Όταν επανήλθε το θέμα στη δημοσιότητα ο ίδιος υπουργός με σχετική ανάρτησή του σημείωνε ότι «εάν οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν διαφημίσεις που γνωρίζουν ότι μας ενοχλούν, η αντιμετώπιση αυτής τους της ενέργειας δεν είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς αναλάβαμε, καθ´υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας, την οργάνωση των νομικών μας ενεργειών για το σήμα…»
Εμείς εξακολουθούμε και δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο αρμόδιος που έπρεπε να εμποδίσει αυτήν την αρνητική για τον τουρισμό μας εξέλιξη!
Άλλο ένα παράδειγμα της διάχυσης ευθυνών είναι το πρόσφατο ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου. Τελικά ποιος ήταν ο αρμόδιος να σχεδιάσει και να συντονίσει τη διάσωση;
Το υπουργείο Ναυτιλίας;
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής;
Το υπουργείο Εσωτερικών;
Το υπουργείο Εξωτερικών;
Το υπουργείο Προστασίας του πολίτη;
Ή μήπως εκείνο της Άμυνας;
Αν δεν ξέρουμε ποιος φταίει, πώς θα αποδοθούν οι ευθύνες;
Πώς θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα για να μην επαναληφθούν;
Πώς θα γίνουμε άριστοι;
Δεν αρκεί να έχεις έναν σκασμό υπουργούς και υφυπουργούς. Πρέπει να είναι και κατάλληλοι να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν!
Και μίας και αναφερθήκαμε στους υπουργούς ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι για κάποιους από αυτούς.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Γιατί φοβούνται ότι μέσα στα νοσοκομεία κρύβονται τρομοκράτες; Πάντως η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο Mega, τον χαρακτήρισε άνθρωπο ειδικών αποστολών. Ποια ειδική αποστολή του έχει ανατεθεί και δεν μπορούσε να τη φέρει εις πέρας ο κ. Πλέυρης;
Η κ. Κεφαλογιάννη παρέλαβε συγκινημένη το Υπουργείο Τουρισμού. Η ίδια δεν ήταν που είχε αρνηθεί το συγκεκριμένο υπουργείο το 2019; Μιλώντας στο OPEN TV αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 είχε δηλώσει: «Ο πρωθυπουργός μου πρότεινε το Τουρισμού. Θεωρώ ότι είχα κάνει τον κύκλο μου, είχα προσφέρει και περίμενα κάτι άλλο. Περίμενα να τοποθετηθεί κάποιος άλλος, να δοκιμαστεί, να δουλέψει και να προχωρήσει. Όταν έχουμε κάνει έναν κύκλο πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιον άλλο να δοκιμαστεί κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο. Έτσι προτίμησα να μείνω απλή βουλευτής και να βοηθήσω από εκεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.» Τι άλλαξε τώρα και δέχθηκε;
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η δήλωσή του τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή την τουρκική Navtex για το Oruc Reis ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Να σημειωθεί πως ο κ. Γεραπετρίτης είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις και στην αρχή του ίδιου έτους, όταν και πάλι το Oruc Reis είχε κάνει στην εμφάνισή του στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τότε, είχε αποδώσει την είσοδο του ερευνητικού σκάφους στις… κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Είμαστε σίγουροι ότι θα υπηρετήσει τα ελληνικά συμφέροντα αποτελεσματικά;
Γιατί για το μικρό χρονικό διάστημα που ανέλαβε το υπουργείο μεταφορών και υποδομών κάθε άλλο παρά αποτελεσματικός ήταν. Μην ξεχνάμε ότι η τηλεδιοίκηση στα τρένα δε λειτουργεί ακόμα και εξακολουθεί να χάνεται στα βάθη των τούνελ.
Ο κ. Χατζηδάκης έγινε ο νέος τσάρος της οικονομίας! Καλείται να δαμάσει τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους και να μειώσει ελλείμματα και χρέος. Ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλέψει ποτέ για να ξέρει ότι «τόσος είναι ο μισθός μου άρα τα έξοδά μου δεν πρέπει να είναι πολλαπλάσια…». Σε δηλώσεις του στο παρελθόν έχει πει: «Νομικά έχω σπουδάσει. Με κατηγορούνε, ότι δεν έχω ένσημα. Για διαφόρους λόγους με εμπιστεύτηκαν αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας από όταν ήμουν νέος και μπήκα σε διαφορετικές θέσεις και με διαφορετικά αξιώματα. Έχω προσπαθήσει να ταυτιστώ με μεταρρυθμίσεις, με την Ολυμπιακή, με τη ΔΕΗ, με τις συντάξεις. Αν για κάποιο λόγο δεν ήμουν στη πολιτική, δεν νομίζω να μην έβρισκα και κάποια θέση στον ιδιωτικό τομέα- τόσες υποθέσεις χειρίστηκα στο δημόσιο.» Μέχρι τώρα όμως δεν χρειάστηκε να βγει στην αγορά εργασίας….
Ο κ. Καιρίδης, νέος υπουργός Μετανάστευσης έχει κάνει στο παρελθόν κάποιες δηλώσεις όχι και … τόσο κομψές, όπως «το κυπριακό κατέστρεψε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και μας οδήγησε στην χρεοκοπία» ή «όπως οι Έλληνες έτσι και οι Σκοπιανοί όπως και όλοι είναι τεχνητά έθνη.» Με αυτές τις αναφορές δεν προκύπτει να είναι και η καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Όμως μεταξύ των 63 υπάρχει και η αμετακίνητη υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη! Οι αποφάσεις και τα πεπραγμένα της την καθιστούν τη μοναδική και άξια επιλογή για τη θέση αυτή. Μην ξεχνάμε ότι επί των ημερών της τσιμεντώθηκε η Ακρόπολη, χωρίς καν να προηγηθεί η στοιχειώδης ενημέρωση προς την UNESCO. Ο οργανισμός παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τονίζοντας πως δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του για τις εν λόγω παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν να πλημμυρίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ακρόπολη στις καταιγίδες που έπληξαν την Αθήνα τον Ιούνιο.
Μετά την παράθεση των παραπάνω ονομάτων δεν φαντάζει άτοπη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου ότι «οι στόχοι μας είναι υψηλοί, σε μία δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα.»
Ίσως μετά το τέλος αυτής της τετραετίας όντως η Ελλάδα να έχει μεταμορφωθεί.
Ίσως και ο λαός μας να έχει αλλάξει.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Κανείς δεν μπορεί να μας περάσει σιδερένια μπάλα στο πόδι αν δεν τον αφήσουμε πρώτα να μας πάρει τα μέτρα. Και το ποσοστό της αποχής, το 47,17% των Ελλήνων που δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί δεν βρήκαν κανένα που να μπορεί να τους εκφράσει, δε θα αφήσει να συμβεί αυτό.
Η σιωπηλή πλειοψηφία θα κάνει τη διαφορά και θα είναι ο μελλοντικός πρωταγωνιστής.
Μαρίνα Μικελάτου – Μέλος του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα