Λίγο πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, έρχεται δήλωση-φωτιά εκ μέρους τού «άριστου» τού κ. Μητσοτάκη κ. Σπύρου Πνευματικού, υποψήφιου βουλευτή τής ΝΔ και ιατρό, ο οποίος σε συνέντευξη δήλωσε ότι για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που δεν υπάρχει καλή πρόγνωση, δεν έχει νόημα να υποβάλλονται σε θεραπεία, γιατί δε μπορεί το ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στα έξοδα που χρειάζονται. Και ενώ αναφέρεται στο παράδειγμα τής Αμερικής και το περιγράφει ως τρομακτικό, τελικά καταλήγει να το βαφτίζει ως «ανθρώπινο». Το πρόβλημα φυσικά λύθηκε με την συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Πνευματικός για το περιθώριο παρερμηνείας που άφησαν κάποια από τα λεγόμενά του, καθώς και με την απόσυρσή του από τον εκλογικό αγώνα. Ο κ. Θάνος Πλεύρης έσπευσε να τονίσει ότι η δήλωση τού κ. Πνευματικού ήταν μια προσωπική ιατρική προσέγγιση, καθώς η κυβέρνηση τής ΝΔ ακολούθησε το μοντέλο τής πλήρους πρόσβασης σε όλες τις θεραπείες για τους ασθενείς. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Μητσοτάκης.
Στην αντεπίθεση πέρασε η υποψήφια βουλευτής επικρατείας τού ΠΑΣΟΚ και ιατρός, κυρία Ρόζα Βρεττού, κατηγορώντας την κυβέρνηση τής ΝΔ για ολική αποδόμηση τού ΕΣΥ την τελευταία τετραετία, φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παραδείγματα τους θανάτους που προκλήθηκαν λόγω μη επαρκούς επάνδρωσης ασθενοφόρων, καθώς και την κακοδιαχείριση τής πανδημίας με τους υψηλούς θανάτους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια πανδημία που είχε ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Αναρωτιόμαστε, τέτοιες δηλώσεις λύνονται μόνο με μια συγγνώμη και αποχή από την εκλογική διαδικασία; Παρά τις αντιδράσεις και μέσα στην ίδια την ΝΔ, δε μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο ήταν μια καθαρά πολιτική αυτοκτονία, ή μια προαγγελία του τι μέλλει γενέσθαι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα την δικαιολογήσουν ίσως και σαν αναγκαίο κακό, με πρόσχημα τους περιορισμούς σε δαπάνες και μέτρα στήριξης που επέβαλλε η Κομισιόν. Μήπως δεν ειπώθηκαν τυχαία αυτά τα λόγια; Ίσως στο μέλλον κάνουν κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, όπως έκαναν κοστολόγηση και στους «ψεκασμένους» άνω των 60 και τους ανάγκασαν να πληρώνουν 100 ευρώ τον μήνα για επιβάρυνση του ΕΣΥ, μόνο που δεν μας είπαν τελικά ποιοι επιβάρυναν το ΕΣΥ με τη νοσηλεία τους.
Καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για το μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10,3%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 0,3%, γιατί κανένας δεν διερευνάει τις αιτίες και τους υπεύθυνους; Ποιος θα λογοδοτήσει για όλους αυτούς τους θανάτους; Τόσα σκάνδαλα απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, που είτε αφορούσαν τους «άριστους» είτε τους «κολλητούς», και για κανένα από αυτά δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα για την εκδίκαση τής υπόθεσης. Γιατί εθελοτυφλεί η δικαιοσύνη, ειδικά όταν διακυβεύεται η ίδια η ζωή των πολιτών; Η μη απονομή δικαιοσύνης σε θέματα προσβολής τής ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η απόδειξη τού πόσο τελικά αξίζει η ζωή τού απλού πολίτη.
Μπορούμε να αναρωτηθούμε…υπάρχει Δικαιοσύνη;
Από το Γραφείο Τύπου του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα