Loading...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΝΑ TURKAEGEAN ΔΡΟΜΟΣ

Τον Οκτώβριο του 2022 μεγάλη και γνωστή εταιρεία εύρεσης εργασίας ανέβασε στο tik tok, μέσο κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους, ένα βίντεο όπου ανέφερε τα πλεονεκτήματα τής προσωρινής εργασίας.

  1. Προοπτικές για εργασία πλήρους απασχόλησης (full time)
  2. Ευελιξία και απόκτηση εμπειρίας
  3. Δικτύωση

Τι ακριβώς είναι η προσωρινή εργασία;

Γιατί πρέπει να διαφημίζεται, κυρίως στη νεολαία;

Γιατί παρουσιάζεται η μία μόνο πλευρά τού νομίσματος και όχι και η άλλη ώστε κάποιος να μπορεί να έχει ολοκληρωμένη γνώμη;

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα άλλης αντίστοιχης εταιρείας: «Η προσωρινή απασχόληση είναι καταφύγιο κυρίως των νέων και των ανέργων. Περίπου ένα 30% των ευκαιριών ετησίως μετατρέπεται σε μόνιμη συνεργασία, ανάλογα με την ορθότητα τής επιλογής τού εργαζομένου για τη συγκεκριμένη θέση και με τις ανάγκες τού εργοδότη. Πρόκειται για νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται για να καλυφθούν εποχιακές ανάγκες των επιχειρήσεων, να δρομολογηθούν έργα προκαθορισμένης διάρκειας που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό ή να αναπληρωθούν μόνιμοι υπάλληλοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»

Να διευκρινίσουμε, ότι άλλο είναι η προσωρινή εργασία και άλλο η μερική απασχόληση. «Εργάζεται κανείς με μερική απασχόληση, όταν απασχολείται κάτω από 40 ώρες την εβδομάδα, για λιγότερες από 8 ώρες ημερησίως ή για λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα.»

Όλα αυτά τα είδη απασχόλησης όμως κρύβουν και τον πραγματικό δείκτη ανεργίας τής χώρας μας. Μία ανεργία που στις μέρες μας πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Την καθεμιά για διαφορετικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην Ελλάδα οι νέοι ήταν οι πρώτοι για τους οποίους εφαρμόστηκαν μορφές εργασίας χωρίς συλλογικές εξασφαλίσεις, όπως τα κουπυόνια (vouchers), οι πρώτοι για τους οποίους εφαρμόστηκε ο υποκατώτατος μισθός, οι πρώτοι που βρέθηκαν στο κάδρο της εσωτερικής υποτίμησης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με στοιχεία τής Eurostat για το Φεβρουάριο τού 2022, πρωτιά στην ανεργία των νέων είχε η Ελλάδα με 31,1% και ακολουθούσε η Ισπανία με 29,8%, η Ιταλία με 24, 2% και η Πορτογαλία με 19,9%.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα με διαφορά στο ποσοστό των νέων που έμειναν άνεργοι μέσα στην πανδημία (30%).

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί:

–    Η αγγελία εργασίας που ακουγόταν στα ηχεία μεγάλου πολυκαταστήματος την περίοδο των εορτών ότι μπορεί να έχει φτάσει κάποιος τα 50 ή 55 έτη αλλά έχει και αυτός δικαίωμα στην εργασία.

–    Η έρευνα της Wall Street Journal που δείχνει μία νέα τάση στις ΗΠΑ: Οι νέοι ψάχνουν δικαιολογίες για να χάσουν εργατοώρες, την ώρα που οι μεσήλικες αποδεικνύονται ακούραστοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για υπαλλήλους άνω των 55. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.  Ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα επιδιώκουν να προσλαμβάνουν ηλικιωμένους με την προϋπόθεση ότι τα χρόνια τους είναι μεγάλο πλεονέκτημα και αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα.

Είναι σίγουρο ότι η ανεργία αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των εργαζομένων καθώς το κόστος ζωής έχει ανέλθει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη.

Είναι εξίσου σίγουρο, ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι δείκτες ανεργίας που παρουσιάζονται δεν είναι οι πραγματικοί, καθώς οι τελευταίες κυβερνήσεις ευαγγελίζονται μία ανάπτυξη που όλο έρχεται μα ποτέ δεν φτάνει…

Λέτε να έρχεται με τρένο και να συνέβη κάτι στον δρόμο της;;;

Ίσως να μην ήταν καταγεγραμμένη στα ονόματα των ταξιδιωτών και γι’ αυτό να μην την αναζήτησε κανένας…. Και τώρα απλά να ανήκει σε αυτούς τους αριθμούς και σε εκείνα τα θύματα που δε θα μάθουμε ποτέ!

Στις 14/11/2014 ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωνε: «Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ τής μεγάλης ύφεσης.

Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή τής Ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη είναι γεγονός! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ανάκαμψη άρχισε ήδη για την Ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι.» (Οι λέξεις Ανάπτυξη και Ανάκαμψη με κεφαλαίο Α είχαν δοθεί από τον ίδιο έτσι γραμμένες).

«Θα κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας, για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες. Θέλουμε μια ανάπτυξη το όφελος τής οποίας θα διαχέεται στην κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο Κρήτης στις 23/9/2017.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε μήνυμα πως η ισχυρή Ελλάδα είναι «σταθερός προορισμός τής ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες για όλους τους Έλληνες», από το βήμα του 2ου προσυνέδριου τής Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο τής Κρήτης στις 16/4/2022. Ειδικά στις ημέρες που τη χώρα κυβερνά η ΝΔ η ανάπτυξη έχει εκτοξευθεί καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει πάρει το θέμα πατριωτικά!! Πήγε στο Ελληνικό και φωτογραφήθηκε στο εργοτάξιο για να μας αποδείξει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες. Όμως το χρονοδιάγραμμα έχει μείνει αρκετά πίσω, οι επισκέπτες βλέπουν την ανάπλαση του Ελληνικού μέσα από … οθόνες και κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ολοκληρωθεί. Ίσως και να χρειαστεί και αυτό το έργο τριάντα χρόνια και πλέον προκειμένου να υλοποιηθεί. Κάτι σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε επί δημαρχίας Κούβελα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας το 1980 και ακόμα δεν έχει παραδοθεί μολονότι έχει εγκαινιαστεί πάμπολλες φορές!

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα των Data Journalist που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατόπτευση στο Ελληνικό, μεγάλο μέρος της έκτασης παραμένει απογοητευτικά ίδιο και απαράλλακτο. Οι ουρανοξύστες που χτίστηκαν με τα λόγια δεν αντικαταστάθηκαν ακόμα από τους πραγματικούς. Υπάρχουν έντονες φήμες, οι οποίες και δεν έχουν διαψευστεί, ότι οι τράπεζες έχουν επαναπροσδιορίσει την στάση τους και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από το όλο εγχείρημα.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ανεργία.

Υπάρχει κάποιο επίσημο μητρώο που να αποτυπώνεται η ανεργία που πλήττει τους νόμιμα καταγεγραμμένους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας; Καθαρά για στατιστικούς λόγους και για να μπορούμε να τη συγκρίνουμε με εκείνη των Ελλήνων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει πολλές περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται χωρίς να πληρώνεται για τις υπερωρίες αυτές; Και ποιος τολμάει να της διεκδικήσει όταν οι εργοδότες έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι και η απόλυση κρέμεται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι εξαγγελίες για την κάρτα εργασίας δε διασφαλίζουν στο ελάχιστο το ωράριο καθώς υπάρχουν εργοδότες που ζητούν να χτυπάει ο εργαζόμενος την κάρτα του στο οκτάωρο αλλά απαιτούν την παραμονή του στην εργασία! Αυτές τις ανύπαρκτες για το σύστημα ώρες πώς θα τις πληρωθούμε κ. Υπουργέ;

Ο κ. Χατζηδάκης στις 19/4/2023 έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή της κ. Ελεωνόρας Μελέτη, ακολουθώντας την καινούργια μόδα που επιτάσσει να εμφανίζονται οι πολιτικοί σε εκπομπές ενημερωδιασκέδασης (infoentertainment)  και να μιλάνε για την ζωή τους που καθόλου δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν, και ανάμεσα σε άλλα ανέφερε μία φράση του γιου του: «Ο μπαμπάς είναι σημαντικός, τώρα διαβάζει για την δουλειά του.» Το ανέφερε για να δείξει τι;;; Ότι και ο γιος του που είναι τόσο μικρός αναγνωρίζει την προσφορά του στο ΕΦΚΑ; Και αυτό από μόνο του αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι γίνεται σωστή δουλειά στο υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Άραγε υπάρχει παιδί, που δε θαυμάζει την εργασία των γονέων του και δε τη θεωρεί σημαντική; Μήπως ο κ. υπουργός έχει κάποιο άλλο επιχείρημα, έστω κι ένα, για να στηρίξει τα έργα και τις ημέρες του; Μήπως έχει να μας πει κάτι για την πραγματική ανεργία και όχι για εκείνη που αποτυπώνεται στα νούμερα αφού όμως προηγουμένως έχει μαγειρευτεί;

Άραγε έχουμε αναρωτηθεί τον αντίκτυπο που θα έχει το κατοχυρωμένο πλέον από την Τουρκία όνομα Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean)  στο δείκτη ανεργίας της χώρας μας; Τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η ολιγωρία, μακάρι να ήταν μία απλή ολιγωρία, της κρατικής μηχανής αλλά και του τουριστικού κλάδου να διεκδικήσει τα αυτονόητα και από αιώνες ελληνικά κεκτημένα;

Τέλος Μαρτίου τού 2023 σε συνέντευξη που έδωσε η κ. Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον κ. Πορτοσάλτε είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πούμε ολόκληρη την εικόνα και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ποια είναι. Να ξέρει ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο. Είναι κουβέντα αυτονόητη για όποιον ασχολείται.»

Βλέποντας κανείς τον χάρτη είναι οφθαλμοφανέστατο ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές, οι οποίες βρέχονται από τα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Μόνο που η κ. Μπακογιάννη ξεχνάει μια μικρή αλλά σημαντική ιστορική λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τη Συνθήκη τής Λωζάνης, η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στο Αιγαίο. Στη Συνθήκη τής Λωζάνης, η Τουρκία έχει παραιτηθεί από κάθε εδαφική κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της. Τόσο Αιγαίο τής αναλογεί. Και με τις δημόσιες τοποθετήσεις της θέλει να κάνει κι εμάς να τις ξεχάσουμε. Θυμηθείτε τι δήλωσε στην εκπομπή του κ. Γιώργου Σαχίνη στις 18/2/2023: «Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού. Επί της ουσίας, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Ίσως γι’ αυτό όταν πέρσι προέκυψε το θέμα με το Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean) δεν αντέδρασε κανένα κόμμα τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ξαφνικά, ο κ. Γεωργιάδης το πληροφορήθηκε κι έριξε τις ευθύνες στον αρμόδιο υπάλληλο τού υπουργείου ανάπτυξης, σπεύδοντας να μας εφησυχάσει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να μην μπορεί η Τουρκία να κάνει χρήση τού ονόματος τού Αιγαίου. Κι έτσι φτάσαμε φέτος, ενώ η γειτονική χώρα συνεχίζει να κάνει ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις για το «δικό της Τουρκικό Αιγαίο», το υπουργείο Ανάπτυξης να κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών για ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα. Αν σε ένα πράγμα είναι εξαιρετικοί οι σημερινοί πολιτικοί ταγοί είναι στο πινκ πονκ! Κι ένα από τα πράγματα που είναι χείριστοι είναι η συνεργασία για το καλό τού Ελληνικού λαού!

Έχει σκεφτεί όμως κανένας ότι με το Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean)  και τη διαφήμιση που του γίνεται μεγάλο μέρος του τουρισμού θα στραφεί προς τα εκεί;;  Μην λησμονούμε ότι η Τουρκία είναι ανταγωνιστικότερη στις τιμές από εμάς και ότι έχει πολύ πιο σύγχρονες μαρίνες και είναι και αυτός ένας λόγος που προτιμάται από τους ιδιοκτήτες σκαφών. Κάτι τέτοιο θα αποδεικνυόταν τραγικό για τη «βαριά βιομηχανία» τής χώρας μας, όπως χαρακτηρίζεται πλέον, τον τουρισμό!! Εκατοντάδες θέσεις θα κινδυνέψουν και η ανεργία, που προσωρινά μειώνεται το καλοκαίρι, θα παρέμενε σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Αυτό το έχει σκεφτεί κάποιος από τους φωστήρες μας;

Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι Τούρκοι αλιείς ψαρεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα εις βάρος της Ελλάδος, που και στη συγκεκριμένη περίπτωση αρνείται πεισματικά να αντιδράσει, καθώς και την εξαγορά της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης» που η χώρα μας δεν κατάφερε να κρατήσει όρθια, αφήνοντάς την στα χέρια τουρκικών συμφερόντων, μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι επίπεδα κινδυνεύει να εκτοξευθεί η ανεργία!

Όλα τα παραπάνω είτε τα ζούμε ήδη, είτε τα βλέπουμε να έρχονται με γοργούς ρυθμούς.

Γιατί δεν κάνουμε όμως κάτι;

Γιατί δεν αντιδρούμε;

Γιατί όπως έλεγε και ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν – Πολ Σαρτρ: «Μόνο αυτός που δεν τραβάει κουπί έχει χρόνο να ταρακουνήσει τη βάρκα.»

 

Μαρίνα Μικελάτου – Ιδρυτικό μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

 

Πρόσφατα Άρθρα

Ο (Ευρωπαίος) βασιλιάς είναι γυμνός!

Ο (Ευρωπαίος) βασιλιάς είναι γυμνός!

Είναι πιά κοινή παραδοχή ότι οι σημερινές ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι οιχειρότερες μεταπολεμικά και ακολουθούν φθίνουσα πορείααποτελεσματικότητας σε διαρκώς πολυπλοκότερο και πλέον σύνθετο διεθνέςπεριβάλλον. Ελλειψη αποτελεσματικότητας στο εσωτερικό των χωρών τουςκαι...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα δυσδιάκριτα όρια της ξεφτίλας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα δυσδιάκριτα όρια της ξεφτίλας

Είναι μάλλον σπάνια η περίπτωση όπου ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός ΚΑΙ στραβά αρμενίζουμε. Και σ' αυτή την περίπτωση η σαπίλα του "Βασιλείου της Δανιμαρκίας" τείνει να γίνει γάγγραινα. Το συμβάν με την πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο στα νότια των Κάσου και Καρπάθου...

Ίδε Πολιτικοί Ταγοί…

Ίδε Πολιτικοί Ταγοί…

Οι κήποι του προεδρικού μεγάρου φιλοξένησαν χθες την καθιερωμένηετήσια δεξίωση επί τη επετείω συμπληρώσεως εφέτος 50ετίας από την"αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη χώρα. Οικοδεσπότης, το θλιβερόυποκατάστατο Προέδρου Δημοκρατίας. Προσκεκλημένοι οι πολιτικοίσυμμορίτες...

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Για μια ακόμη φορά ο ΣΚΑΙ απέδειξε ότι δε γνωρίζει τη σημασία της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς η Σία Κοσιώνη κλήθηκε πριν μια βδομάδανα πάρει συνέντευξη από τον πρωθυπουργό-θείο. Αν και οι ερωτήσεις ήταν αρκετές, ωστόσο δεν ασκήθηκε η απαραίτητη πίεση εκ μέρους...

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

Στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάνη της Ελβετίας εκπρόσωποι οκτώ χωρών έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο 143 άρθρων το οποίο ονομάστηκε «Συνθήκη της Λωζάνης». Πρόκειται για τη συνθήκη που ρύθμισε εδαφικές και άλλες εκκρεμότητες μεταξύ των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου...

Μετάβαση στο περιεχόμενο