Με αφορμή το άρθρο τού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Σύμβουλο τού Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, και ακούγοντας προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη να καυχιέται για τα κατορθώματά του στο Ε.Σ.Υ. και τις υποσχέσεις που έφερε εις πέρας, ας δούμε λίγα ζητήματα για να κρίνουμε τι εν τέλει κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση.
Ο κ. Κοντοζαμάνης κάνει λόγο ότι την covid και μετα-covid εποχή το Ε.Σ.Υ. με το ανθρώπινο δυναμικό του κράτησε τη χώρα όρθια και κατάφερε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του, πέρα από κάθε προσδοκία. Έκανε λόγο για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η παρούσα κυβέρνηση και έχει αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο από το 2019, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση τού ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας τού πληθυσμού. Αναρωτιόμαστε για ποιο ανθρώπινο δυναμικό μιλάει, αφού η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή 16 ολόκληρους απλήρωτους μήνες περίπου 7.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν την επιβολή τής ιατρικής πράξης εμβολιασμού, για παραδειγματισμό μη υπακοής στον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο που δήλωσε ότι δεν έχει ζήσει ποτέ με 800 ευρώ και ευχήθηκε να μη ζήσει ποτέ.
Ακόμα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει 40.000 κενές οργανικές θέσεις στο Ε.Σ.Υ., με 20.000 συμβασιούχους, που αποτελούν το 35% των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες βρίσκονται σε συνεχή ομηρία πολλά χρόνια με παρατάσεις των συμβάσεων, παρά τις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση. Επίσης, όταν στα νοσοκομεία μας αντιστοιχούν 3,5 κλίνες στους 100.000 ανθρώπους, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος είναι 5,3 ανά 100.000 ανθρώπους και όταν οι δαπάνες είναι στο 5% του ΑΕΠ ενώ στην Ε.Ε. 7,5%, αναρωτιόμαστε για ποια αναβάθμιση υποδομών, για ποια ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και σε ποιες ανάγκες υγείας του πληθυσμού αναφέρεται ο κ. Κοντοζαμάνης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Κοντοζαμάνης επιμένει για το δημόσιο χαρακτήρα τού Ε.Σ.Υ. και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Παρόλα αυτά οι Έλληνες σήμερα πληρώνουν το 40% των δαπανών υγείας από την τσέπη τους. Επίσης με την μετατροπή του Ε.Σ.Υ. σε ΝΠΙΔ, οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τού Ε.Σ.Υ. θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Πάνω σε αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης» και προσθέτει ότι τα ράντζα δεν έχουν σταματήσει να εμφανίζονται στους διαδρόμους και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί ώρες στα Επείγοντα λόγω έλλειψης προσωπικού και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Αυτός είναι λοιπόν ο δημόσιος χαρακτήρας και η ισότιμη πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ..
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ΝΔ σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό συνθήκες πανδημίας διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, αντιστοιχώντας σε 13,5 ανά 100.000 κατοίκους όπως μας ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12,9 κλίνες το 2018. Τότε πώς εξηγείται ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με υπερτριπλάσιο ποσοστό θνητότητας σε σχέση με τον μέσο όρο 30 χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου; Μπορεί να απαντήσει κάποιος;
Συμπληρώνοντας, κάνει λόγο ότι η κυβέρνηση τής ΝΔ υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη και την απασχόληση, και μας ανακοινώνει επενδυτικά σχέδια τής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και ξένων φαρμακοβιομηχανιών, αλλά δεν γίνεται κανένας λόγος για τις 1,2 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πώς θα πληρωθούν;
Από τα προαναφερθέντα, δε μπορούμε να κατανοήσουμε σε ποια αναβάθμιση υγείας και ποιο επίτευγμα εν μέσω πανδημίας αναφέρεται η νυν κυβέρνηση, αφού το ελληνικό Ε.Σ.Υ. βρίσκεται από όλες τις απόψεις σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το μόνο που μπορούμε να κατανοήσουμε είναι η δήλωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος στην παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, Ανάλυσης Μεγαδεδομένων, Δεδομένων Πραγματικών Συνθηκών, Μητρώων Ασθενών και άλλων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, μιας και ακούμε συνέχεια τον πρωθυπουργό να μιλάει για ένα ψηφιακό κράτος.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το μόνο που κάνει καλά τη δουλειά του. Μετά την ψηφιοποίηση όλου του χαρτοβασιλείου του Δημοσίου, θα έρθει η πλήρως ψηφιοποιημένη υγεία.
Μάλλον σε αυτό το σύγχρονο σύστημα υγείας αναφέρεται ο κ. Κοντοζαμάνης.
Από το Γραφείο Τύπου του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα