Loading...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΡΙΖΑ & θράσος πάνε πακέτο

Βουλευτές και Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στις 24/3 την Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, για τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Επιστολή (20/02/2023) της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ), με θέμα τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.
Το κύριο αίτημα της αναφοράς είναι να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της διαφοράς του ΦΠΑ και συγκεκριμένα των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%, καθώς αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ.
Επίσης στο αίτημα αναφοράς ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.
Σαφώς και η κάθε μείωση στον ΦΠΑ είναι θεμιτή, αλλά να υπενθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι επί της δικής του κυβέρνησης, το καλοκαίρι του 2015 στα λεγόμενα Προαπαιτούμενα του Ιουλίου 2015 ( ν.4334 και 4335 /2015). διαμόρφωσε (ως έχει σήμερα) τους συντελεστές στο ΦΠΑ και σε συνέχεια ανέβασε τον ΦΠΑ στο 24 % στα πολύ βασικά είδη διατροφής όπως στο κρέας, τα πουλερικά, το γάλα, το ψωμί κ.α.
Γενομένης λοιπόν της αφορμής της συζήτησης σχετικά με την διαμόρφωση του ΦΠΑ, η Ελλάδα από το 2015 έως και σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη διαμόρφωση συντελεστών στο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και λοιπά προϊόντα. Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ αναφέρει την Ελλάδα στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρωζώνη.
Σε προηγούμενη σχετική συζήτηση για την δυνατότητα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση της ακρίβειας στους καταναλωτές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο για σταθερότητα αρχής γενομένης της διαμόρφωσης του ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, με την δικαιολογία ότι η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν επιτυγχάνεται μόνο με ένα μέτρο (το οποίο και αποκλείει) βάζοντας στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα όπως τις επιδοτήσεις σε ρεύμα, αέριο, προφανώς και σε «παροχές κουπονιών» τύπου vouchers/pass και σε καλάθια νοικοκυριών.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, εφαρμόζουν επιμελώς και επιλεκτικά τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και όχι στο σύνολο τους και χωρίς συμπερίληψη όλων των κοινωνικών θεσμών.

Επί της ουσίας, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, η συγκεκριμένη Αναφορά από τα Στελέχη και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την λύση διαφοράς του ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων αποτελεί μια μεμονωμένη και στοχευμένη κίνηση σε συγκεκριμένο και εν δυνάμει εκλογικό πελατολόγιο, προκειμένου το ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει το κατά μέσο όρο ελάχιστο προεκλογικό ποσοστό στις επικείμενες εκλογές. Βεβαίως κάτι ανάλογο με διαφορετική ατζέντα θεμάτων και σε διαφορετικό πελατολόγιο επιχειρήσει και η Νέα Δημοκρατία, κατά ακολουθία πρωτοκόλλου του πολιτικού συστήματος εν όψη εκλογών, ως την τέλεια συνταγή για το μοίρασμα της πίτας της εξουσίας και των θέσεων στα έδρανα της Βουλής.
Λίγη ντροπή δεν βλάπτει καθότι δεν έχουμε χάσει όλοι την μνήμη μας στην Ελλάδα.

 

Από το Γραφείο Τύπου του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Έγκλημα Τεμπών: ένας χρόνος ντροπής για το ανύπαρκτο κράτος δικαίου

Ένας χρόνος από τότε που επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας και στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία νέους. Ένας χρόνος που οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν για τη δικαίωση των αδικοχαμένων...

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Θέσεις για τα Εθνικά Θέματα

Νούμερο ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωση και στη συνέχεια του γένους και του έθνους, είναι το Δημογραφικό   Δεύτερον η διασύνδεση του Μητροπολιτικού κέντρου της χώρας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Οι Έλληνες της διασποράς θα κληθούν να...

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική….

Τάδε έφη ο εκ Κύπρου καταγόμενος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Στυλιανίδης μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο! Και δεν βρέθηκε κανένας, είτε από το προεδρείο είτε από τους συναδέλφους του, να του ζητήσει να ανακαλέσει! Να τον επαναφέρει στην τάξη! Λες και αυτό που εκστόμισε...

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Τζογάροντας (σ)την Ελλάδα

Η Ελλάδα από χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού έχει εξελιχθεί σε χώρα του τζόγου. Έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καζίνο που οι μόνες που δεν τζογάρουν είναι ίσως οι στάχτες από τα καμένα δάση! Σημειώσατε λάθος. Αυτές συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της ενέργειας....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ προς το κέντρο της Αθήνας με προορισμό το σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο. Η αγροτιά αλλά και η κτηνοτροφία διεκδικεί μπροστά στο σπίτι της δημοκρατίας, την βουλή, τα αυτονόητα. Ας είναι...

Μετάβαση στο περιεχόμενο