Loading...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΡΙΖΑ & θράσος πάνε πακέτο

Βουλευτές και Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στις 24/3 την Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, για τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Επιστολή (20/02/2023) της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ), με θέμα τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.
Το κύριο αίτημα της αναφοράς είναι να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της διαφοράς του ΦΠΑ και συγκεκριμένα των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%, καθώς αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ.
Επίσης στο αίτημα αναφοράς ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.
Σαφώς και η κάθε μείωση στον ΦΠΑ είναι θεμιτή, αλλά να υπενθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι επί της δικής του κυβέρνησης, το καλοκαίρι του 2015 στα λεγόμενα Προαπαιτούμενα του Ιουλίου 2015 ( ν.4334 και 4335 /2015). διαμόρφωσε (ως έχει σήμερα) τους συντελεστές στο ΦΠΑ και σε συνέχεια ανέβασε τον ΦΠΑ στο 24 % στα πολύ βασικά είδη διατροφής όπως στο κρέας, τα πουλερικά, το γάλα, το ψωμί κ.α.
Γενομένης λοιπόν της αφορμής της συζήτησης σχετικά με την διαμόρφωση του ΦΠΑ, η Ελλάδα από το 2015 έως και σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη διαμόρφωση συντελεστών στο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και λοιπά προϊόντα. Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ αναφέρει την Ελλάδα στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρωζώνη.
Σε προηγούμενη σχετική συζήτηση για την δυνατότητα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση της ακρίβειας στους καταναλωτές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο για σταθερότητα αρχής γενομένης της διαμόρφωσης του ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, με την δικαιολογία ότι η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν επιτυγχάνεται μόνο με ένα μέτρο (το οποίο και αποκλείει) βάζοντας στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα όπως τις επιδοτήσεις σε ρεύμα, αέριο, προφανώς και σε «παροχές κουπονιών» τύπου vouchers/pass και σε καλάθια νοικοκυριών.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, εφαρμόζουν επιμελώς και επιλεκτικά τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και όχι στο σύνολο τους και χωρίς συμπερίληψη όλων των κοινωνικών θεσμών.

Επί της ουσίας, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, η συγκεκριμένη Αναφορά από τα Στελέχη και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την λύση διαφοράς του ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων αποτελεί μια μεμονωμένη και στοχευμένη κίνηση σε συγκεκριμένο και εν δυνάμει εκλογικό πελατολόγιο, προκειμένου το ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει το κατά μέσο όρο ελάχιστο προεκλογικό ποσοστό στις επικείμενες εκλογές. Βεβαίως κάτι ανάλογο με διαφορετική ατζέντα θεμάτων και σε διαφορετικό πελατολόγιο επιχειρήσει και η Νέα Δημοκρατία, κατά ακολουθία πρωτοκόλλου του πολιτικού συστήματος εν όψη εκλογών, ως την τέλεια συνταγή για το μοίρασμα της πίτας της εξουσίας και των θέσεων στα έδρανα της Βουλής.
Λίγη ντροπή δεν βλάπτει καθότι δεν έχουμε χάσει όλοι την μνήμη μας στην Ελλάδα.

 

Από το Γραφείο Τύπου του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα δυσδιάκριτα όρια της ξεφτίλας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τα δυσδιάκριτα όρια της ξεφτίλας

Είναι μάλλον σπάνια η περίπτωση όπου ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός ΚΑΙ στραβά αρμενίζουμε. Και σ' αυτή την περίπτωση η σαπίλα του "Βασιλείου της Δανιμαρκίας" τείνει να γίνει γάγγραινα. Το συμβάν με την πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο στα νότια των Κάσου και Καρπάθου...

Ίδε Πολιτικοί Ταγοί…

Ίδε Πολιτικοί Ταγοί…

Οι κήποι του προεδρικού μεγάρου φιλοξένησαν χθες την καθιερωμένηετήσια δεξίωση επί τη επετείω συμπληρώσεως εφέτος 50ετίας από την"αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη χώρα. Οικοδεσπότης, το θλιβερόυποκατάστατο Προέδρου Δημοκρατίας. Προσκεκλημένοι οι πολιτικοίσυμμορίτες...

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ

Για μια ακόμη φορά ο ΣΚΑΙ απέδειξε ότι δε γνωρίζει τη σημασία της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς η Σία Κοσιώνη κλήθηκε πριν μια βδομάδανα πάρει συνέντευξη από τον πρωθυπουργό-θείο. Αν και οι ερωτήσεις ήταν αρκετές, ωστόσο δεν ασκήθηκε η απαραίτητη πίεση εκ μέρους...

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

Στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάνη της Ελβετίας εκπρόσωποι οκτώ χωρών έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο 143 άρθρων το οποίο ονομάστηκε «Συνθήκη της Λωζάνης». Πρόκειται για τη συνθήκη που ρύθμισε εδαφικές και άλλες εκκρεμότητες μεταξύ των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου...

24/7/1974: Η αρχή της Μεταπολίτευσης

24/7/1974: Η αρχή της Μεταπολίτευσης

24/7/1974: Καταρρέει η δικτατορία και αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ' Εσταίν, τού διαθέτει το προσωπικό του αεροσκάφος για την άμεση επιστροφή του. Στο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο