Loading...
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Αισθάνομαι μεγάλο δέος γιατί πρέπει να πλησιάσω την ουσία των γεγονότων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ που αγγίζει τα όρια του θρύλου που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος , δηλαδή την απόφαση για αγώνα και για μόχθο μεγάλο.

Πώς να ύμνησει  και τι  να πρωτοϋμνήσει κανείς :

 • Τον Μιαούλη στην ναυμαχία του Γέροντα , που Γάλλος ναύαρχος τον παραλλήλισε με τον Νελσωνα , όταν τον είδε να κατατροπώνει τους ενωμένους στόλους της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
 • Τον Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχοβας
 • Τον Δημήτριο Υψηλάντη στην Ακρόπολη του Άργους που αποτελείωσε τη στρατιά του Δράμαλη
 • Η τον Νικηταρά στον Αη Σωστη όπου το ξίφος του κόλλησε στην  παλάμη από την πολύ χρήση

Η να θυμίσω :

 • Τα ολοκαυτώματα των Ψαρών και της Κάσου
 • Τον Διάκο στην Αλαμάνα
 • Τον Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς,
 • Τον Αναγνωσταρά στη Σφακτηρία και τον
 • Τον Παπαφλέσσα στις «Θερμοπύλες» της Μεσσηνίας, στο ασύγκριτο Μανιάκι

   Ποια όμως υπήρξε  η υψηλή ιδέα της Επαναστάσεως που οδήγησε  εκείνους τους  ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ να θυσιαστούν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;

Η θρησκεία και τα γράμματα , ήταν η υψηλή ιδέα.

Ο Κολοκοτρώνης έφερε στην κεφαλή του περικεφαλαία που συμβόλιζε την ιδέα της αρχαίας δόξας και όταν αποβιβάστηκε στην Μάνη για να συγκρατήσει το πρώτο επαναστατικό σώμα , είπε εις τα ολιγάριθμα παλληκάρια του :

« Ο Θεός υπέγραψε παιδιά την ελευθερία της Ελλάδας και ο Θεός δεν παίρνει  πίσω την υπογραφή του»

Τον Θεό έθετε εγγυητή ο βαθυστόχαστος αρχηγός για την επιτυχία του τεράστιου αγώνα , διότι γνώριζε ότι δεν θα είχε στην αρχή άλλο βοηθό και παραστάτη από τον Παντοδύναμο.

Τα ολίγα γράμματα του παπά που δίδασκε το βράδυ κρυφά τα ενθουσιώδη παιδιά του χωριού , τα κλέφτικα τραγούδια και οι θούριοι του Ρήγα ,αυτά εμπόδισαν  τον θάνατο να καταλάβει την ΕΘΝΙΚΗ ΨΥΧΗ  και διατήρησαν το ΕΘΝΟΣ τέσσερες αιώνες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ  υπήρξε μια και αναλλοίωτη , δεν έσβησε ποτέ. Τα ελληνικά γράμματα την διατήρησαν άλλοτε ακτινοβολούσα εις την υφήλιο και άλλοτε ημιφλεγή κάτω από την τέφρα , αλλά αρκετά θερμή πάντοτε ώστε να μην την παγώσει το ψύχος της δουλείας.

Αυτή λοιπόν υπήρξε η θεία δύναμις η όποια όπλισε τα χέρια των Ελλήνων αγωνιστών  της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, πάντων των αιώνων:  Τα γράμματα, η φιλοσοφία , η ποίηση , η τέχνη , ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, με μια λέξη ο πολιτισμός , γέννησε το ωραίο όσο πουθενά αίσθημα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  του 1821 είχε καθαρά  εθνικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα από τον Τουρκικό ζυγό , δηλαδή οι Έλληνες πολέμησαν κατά εξωτερικού δυνάστη , ενώ άλλοι λαοί πολέμησαν κατά εσωτερικού εχθρού. Δεν είχε ταξικό χαρακτήρα , όπως αναφέρεται από μερικούς που σκόπιμα παραπληροφορούν , διότι στην επανάσταση συμμετείχαν και πολύ πλούσιοι Έλληνες , όπως η Μυκονιάτισα Μαντώ Μαυρογένους που έδωσε ολόκληρη την περιουσία της για τον αγώνα, οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου Μαυρομιχαλαίοι και Δεληγιάννηδες, Ο Εμμανουήλ Παππάς από τις Σέρρες άφησε τις επιχειρήσεις στη Βιέννη και ήρθε να ξεσηκώσει την Μακεδονία , οι Υψηλαντηδες ήσαν εύποροι Φαναριώτες, ο Κουντουριώτης από την Ύδρα  «έριξε »τους θησαυρούς του στη θάλασσα για να την εξευμενίσει και για επαναφέρει την ελευθερία στη γη την όποια με στοργή περιλούει και πολύ άλλοι.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  του 1821, είχε παγκόσμιες συνέπειες :

 • Η Ιερά συμμαχία καταρρακωμένη ηθικά μετά από τον θρίαμβο του Ελληνικού αγώνα, διαλύεται ως πολιτικός σχηματισμός μετά την διάσταση Ρωσίας και Αυστρίας.
 • Η επίδραση της στην τύχη των μεγάλων εθνών υπήρξε αληθινά ευεργετική  διότι στην Ιταλία ενίσχυσε το αίσθημα της Εθνικής ενότητας  και της πολιτικής ελευθερίας, στη δε Γαλλία τα φιλελεύθερα πολιτικά κόμματα  ισχυροποιήθηκαν από την διάλυση της Ιεράς συμμαχίας και κατέλυσαν το 1830 το απολυταρχικό σύστημα .
 • Η Ελληνική Επανάσταση δημιούργησε το   δίκαιο των εθνοτήτων.
 • οι αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία ενίσχυσαν  το φρόνημα της εθνικής ενότητας και ελευθερίας και διέλυσαν  την απογοήτευση  που εξωθούσε τα πλήθη  στην εγκατάλειψη παντός ιδανικού  στη δημόσια ζωή.
 • Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ιστορικό γεγονός

παγκόσμιας σημασίας  διότι αφ ενός κλονίζει οριστικά την πίστη των λαών στο ακλόνητο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφ ετέρου εισφέρει στην ιστορία την έννοια του πατριωτισμού ένεκα του οποίου ύψωσαν οι Έλληνες  το λάβαρο της ανταρσίας κατά του δυνάστη τους.

 • Δημιουργήθηκε ο φιλελληνισμός , γιατί πολύ ξένοι έμειναν έκπληκτοι  για το τι κατόρθωσε μια φούχτα ανθρώπων και έβαλαν πάλι   πολύ ψιλά  τις πρώτες  αξίες της ζωής  και πάνω από κάθε άλλη , την αξία της ελευθερίας.

Ο  επίσημος πανηγυρισμός τέτοιων μεγάλων γεγονότων είναι εθνικό καθήκον γι αυτό και από το 1838 ορίστηκε η 25η Μαρτίου, ως ημέρα Εθνικής  γιορτής. Ο εορτασμός της ένδοξου αυτής ημέρας είναι αφ ενός καθήκον υπέρτατης τιμής  και ευγνωμοσύνης προς Τους Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισθέντες και αφ εταίρου υπόμνηση και παρότρυνση προς τους επιζώντας περί των προς την ΠΑΤΡΙΔΑ ιερών υποχρεώσεων.

Ο εορτασμός δεν έχει μόνο ιστορικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα και συμβολίζει ότι και το ΕΘΝΟΣ την ημέρα του ευαγγελισμού  του, την εορτάζει την ιδία ημέρα που η εκκλησία εορτάζει τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ .

Ας στρέψουμε λοιπόν την διάνοια μας με πλήρη κατάνυξη , τιμή και ευγνωμοσύνη προς όλους τους συντελεστές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ, προς όλους εκείνους των οποίων η αφοσίωση προς την ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ , η μαρτυρική ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος ανέστησαν εκ της τέφρας την Ελλάδα.

Ας στεφανώσουμε  τις αθάνατες μορφές τους με νοερά αλλά αμάραντα στεφάνια  δόξας  και Πανελληνίου ευγνωμοσύνης . Η αυτοθυσία , ηρωισμός , η φιλοπατρία των ηρώων , των οποίων η ζωή , τα μαρτύρια και ο θάνατος από τους Οθωμανούς –Τούρκους , γέννησαν την ζωή του ΕΘΝΟΥΣ , ας είναι για μας αιώνιο υπόδειγμα και ο εορτασμός  αυτής της επετείου ας μην αποτελεί μια απλή παρένθεση  εις την πεζότητα της καθημερινής ζωής , αλλά ας  έχει παραμένουσα και διαρκή επίδραση.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

 

Δημήτριος Μπαμπίλης – Ιδρυτικό Μέλος του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Με σημερινή του (27/5/2023) παρέμβαση στα ΜΜΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος «σπάει» τη σιωπή του και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τα σχόλια που ακούστηκαν για «ιερή» παρέμβαση της Εκκλησίας και της Αθωνικής Πολιτείας στα πολιτικά...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ!!!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου όπως: το 16% (αθροιστικά) των κομμάτων που έμειναν εκτός της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με την ιστορική καταγραφή του δεύτερου μεγαλύτερου ρεκόρ στη μεταπολίτευση, την εκτόξευση στο 41% του...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης κ. Κυριάκος Βελοπουλος απεύθυνε προσκλητήριο προς όλα τα πατριωτικά κόμματα για συνεργασία. Το επαναλαμβανει όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Δηλώνει ότι όλες οι πόρτες του κόμματός του είναι...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 21 ΜΑΪΟΥ 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 21 ΜΑΪΟΥ 2023

Ολοκληρώθηκαν χθες 21 Μαϊου 2023 οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Η διαδικασία (εκτός μεμονομένων περιπτώσεων) εξελίχθηκε ομαλά με υποδειγματική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Η ιδιαιτερότητα της φετινής διαδικασίας ήταν ότι παρ’...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

Από το 1994 έχει καθιερωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η 19η Μαΐου, ως η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους (οι ιστορικοί εκτιμούν τον αριθμό αυτό στις 353.000). Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει

«Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει», λέει   ο σοφός λαός μας. Ο κ. Κατρούγκαλος σε τηλεοπτική εκπομπή τού Blue Sky μάς ενημέρωσε πως εφόσον ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση θα επανέλθουν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% τού εισοδήματός τους, νόμος ο οποίος είχε...

Μετάβαση στο περιεχόμενο