Χάος στην γενική απεργία στη Γαλλία: Ο λαός λέει βροντερό «όχι» στην αύξηση τού συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας.
Νομοσχέδιο που ο Μακρόν επιχειρεί να περάσει με προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με πρόταση μομφής. Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων, με τους εξεγερμένους να μην πτοούνται… Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση τού συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.
Τα συνδικάτα όμως και το 68% των πολιτών μοιάζουν να κωφεύουν στις υποδείξεις της κυβέρνησης.
Αφού η κυβέρνηση προώθησε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση τού συνταξιοδοτικού συστήματος από το κοινοβούλιο χωρίς ψήφο, η οργή των πολιτών μεγάλωσε.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία που δεν ήταν πάντα ειρηνική, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών. Στη Λυών, άνθρωποι εισέβαλαν σε δημαρχείο και, σύμφωνα με τις αρχές, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά. Η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα και 36 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση. Αρκετά γραφεία βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου τού ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Έρικ Σιόττι (ο νέος αρχηγός τής γαλλικής δεξιάς), δέχθηκαν επίθεση.
Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε απεργίες σε τουλάχιστον δύο διυλιστήρια. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην οδική κυκλοφορία και των τρένων. Στο Παρίσι, όπου η δημοτική αποκομιδή σκουπιδιών βρίσκεται σε απεργία από τις 6 Μαρτίου, τα βουνά των σκουπιδιών έχουν φτάσει στα ύψη. Περισσότεροι από 10.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν αφεθεί στους δρόμους και γίνονται εστίες πυρκαγιών.
Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 τού Συντάγματος για να αποφύγει την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση τού συνταξιοδοτικού της συστήματος στην Εθνοσυνέλευση. Έμοιαζε υπερβολικά αβέβαιο μέχρι το τέλος αν οι ψήφοι θα ήταν αρκετές για να περάσει. Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχουν μόνο σχετική πλειοψηφία και εξαρτώνται από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και την επιτάχυνση υφιστάμενου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η περίοδος καταβολής τής σύνταξης χωρίς κρατήσεις θα αυξηθεί σταδιακά στα 43 έτη. Είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές στο γαλλικό λαό, με περισσότερα από τα δύο τρίτα τού πληθυσμού να αντιτίθενται. Ο Μακρόν είναι αποφασισμένος να το προωθήσει, ακόμη και ενάντια στη θέληση των συνδικάτων, που έχουν οργανώσει μεγάλες ημέρες απεργιών και διαμαρτυριών.
Το στοίχημα είναι η διάρκεια. Γι’ αυτό το λόγο, οι εργαζόμενοι δημιουργούν ειδικά ταμεία για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων απεργών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά.
Αυτό θυμίζει τον αγώνα που δίνανε οι δικοί μας υγειονομικοί έναντι στα αυστηρά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση όταν τους είχε βγάλει σε αναστολή.
Αύριο σε όλη τη Γαλλία αναμένεται για ακόμα μια φορά μεγάλη γενική απεργία και διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού, ύστερα από κάλεσμα και των 8 συνδικάτων.
Η μεγάλη σκιά του κινήματος αντίστασης των Κίτρινων Γιλέκων, που συγκλόνισε τη χώρα για μήνες το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2018, κρέμεται πάνω από τη Γαλλία.
Ας προβληματιστούμε πάνω σε αυτό το γεγονός.
Η Γαλλία «φλέγεται» για παράταση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και με κατώτατο μισθό στα €2.000,00.
Στην Ελλάδα, το 2012 η παράταση από τα 65 στα 67 έτη και με τον τότε κατώτατο μισθό €586,00 έγινε εύκολα και σιωπηρά με την πλήρη ανοχή τού ελληνικού λαού!
Αλήθεια τι συμβαίνει με εμάς τους Έλληνες; Γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να βρίσκουν την παραμικρή αντίσταση;
Τροφή για σκέψη!
Από το Γραφείο Τύπου του
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα