Loading...
Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Blue Sky στις 8/3/2023, κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Κώστα Καραμανλή ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, για την ασφάλεια των τρένων.

«Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις “ναι, έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα”; Αν το πεις αυτό, δε θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα» απάντησε αρχικά. «Είναι πιθανόν ο υπουργός να σκέφτηκε “αν εγώ ως υπουργός Μεταφορών βγω να πω ότι έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα, αύριο τα τρένα δε θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα”», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Δηλαδή, αν αντιλαμβανόμαστε ορθά, ο κ. Γεωργιάδης δικαιολόγησε την απόκρυψη της αλήθειας από τον κ. Καραμανλή (υπενθυμίζουμε ότι οι ρητές και κατηγορηματικές δηλώσεις του για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έγιναν στις 20/2/2023 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο). Δικαιολόγησε τα ψέματα, παρουσιάζοντάς τα σαν κάτι φυσιολογικό!

Και δεν έχει βρεθεί ακόμα ένας εισαγγελέας να τον καλέσει!

Όχι μόνο για την υποστήριξη του ψεύδους αλλά και για το γεγονός ότι το ψέμα αυτό οδήγησε στο θάνατο λίγες μόλις μέρες αργότερα 57 (προς το παρόν) ανθρώπους!

Μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων και πληροφορίων, ίσως να έχει ξεχαστεί μία άλλη δήλωση που έγινε για την αλήθεια από εξίσου υπεύθυνα χείλη.

Στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» στις 19/1/2023 έδωσε συνέντευξη η γνωστή επιδημιολόγος κ. Αθηνά Λινού.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε πως η εμπιστοσύνη του κόσμου χάνεται γιατί «φταίει η απολυτότητα των πρώτων μηνών που λέγανε ‘’κάντο και δεν πρόκειται να νοσήσεις ποτέ’’». Εκεί ήταν που ακούσαμε την κ. Λινού να απαντάει: «Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν λέμε ποτέ την πλήρη αλήθεια στους ανθρώπους»!

Το απίστευτο της υπόθεσης, ήταν πως η κ. Λινού έκανε αυτήν την αδιανόητη δήλωση με χαμόγελο, χαλαρότητα και δίχως καμία διάθεση αυτοκριτικής! Χωρίς καμιά ντροπή και κοιτώντας μας στα μάτια, η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε κατάμουτρα στους πολίτες πως τους αποκρύφθηκε η πλήρης αλήθεια σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων!

Και ουδείς αρμόδιος ασχολήθηκε να ζητήσει εξηγήσεις για μια τέτοια εξαπάτηση μεγατόνων… Και σε αυτήν την περίπτωση η δήλωση θεωρήθηκε απολύτως λογική και δε δόθηκε συνέχεια. Δεν προκάλεσε καν την παρέμβαση του ιατρικού συλλόγου Αθηνών!

Είναι άλλη μία παραδοχή ότι η αλήθεια διώκεται και ενίοτε δολοφονείται από αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι κατεξοχήν υπερασπιστές της! Βέβαια, όταν αυτοί οι υπερασπιστές έχουν το ακαταδίωκτο, τότε μπορούν να λένε ό,τι θέλουν! Αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα. Δε φοβούνται ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα όσα έχουν πει. Είναι «προστατευμένοι» από παντού. Και όλοι εμείς, μπορεί να σχολιάσουμε για μερικές ημέρες αρνητικά και θυμωμένα τα όσα ειπώθηκαν, αλλά δυστυχώς θα τα ξεχάσουμε πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις. Απλά αναρωτηθείτε πόσοι θυμόμαστε τις δηλώσεις της κ. Λινού που έγιναν δύο μήνες πριν…

Χρειάζεται θράσος για να κρύβεις την αλήθεια ή για να λες τη μισή αλήθεια ειδικά όταν κατέχεις υπεύθυνη θέση και αποφασίζεις για το μέλλον των συνανθρώπων σου. Γιατί ανεξάρτητα από το αξίωμα που κατέχει ο καθένας, είμαστε όλοι άνθρωποι! Κάτι που πολύ εύκολα λησμονούν όσοι ασκούν εξουσία! Αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους κάτι ανώτερο. Γι’ αυτό και εμφανίζονται τόσο αλαζόνες και τόσο προσδεμένοι στο άρμα της εξουσίας. Και θυσιάζουν αξίες, αλήθειες στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Ενίοτε διαψεύδουν τους ίδιους τους τους εαυτούς. Αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Ούτε αυτούς, ούτε τους πολίτες.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

–          Στο φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κυριακής 4 Ιουλίου 1993 ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, έδινε συνέντευξη στον Αντώνη Καρκαγιάννη. Όταν ρωτήθηκε αν θα επέστρεφε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε τα εξής: «Δεν θα επιστρέψω στη ΝΔ και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο “αρχηγός” της». Φυσικά, περίπου δέκα χρόνια μετά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, η Πολιτική Άνοιξη διαλύθηκε, ο Αντώνης Σαμαράς εντάχθηκε πάλι στη Νέα Δημοκρατία, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιό της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, και εξελέγη ευρωβουλευτής. Αργότερα, τον Νοέμβρη του 2009, γίνεται αρχηγός, κερδίζοντας τη συνυποψήφιά του Ντόρα Μπακογιάννη.

–          Τον Οκτώβρη του 2008, αφού έχει προηγηθεί η πτώση της Lehman Brothers, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωνε: «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται». Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υποστήριζε: «Διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες κι επικίνδυνες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αναπτυξιακή της δυναμική. Το επισημαίνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Από τα στοιχεία της Eurostat αποδείχτηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης σημείωνε ραγδαία πτώση, ενώ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 το έλλειμμα ήταν πάνω από 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος υπερέβαινε τα 300 δισ.

–          Στις 23/6/2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωνε: «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες». Φυσικά, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο ίδιος υπουργός παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο φόρο, γνωστό ως ΕΕΤΗΔΕ, που πληρωνόταν μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, ο φόρος αυτός μετεξελίχθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο εξακολουθούμε να πληρώνουμε μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή ψέματα περί κατάργησής του.

–          «Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» είχε πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον Ιούλιο του 2015, σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» δήλωνε: «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο».

Αν ψάξουμε, θα βρούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αρκετές να γεμίσουν βιβλία.

Ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης έλεγε: «Την αλήθεια την “φτιάχνει” κανείς όπως ακριβώς φτιάχνει και το ψέμα».

Άραγε η αλήθεια είναι κάτι που κατασκευάζεται κατά το δοκούν και το συμφέρον;

Δεν είναι μία και μόνη;

Δεν είναι κάτι που δε χωρά αμφισβητήσεις ούτε μεταφράσεις – παραφράσεις;

Την αλήθεια χρησιμοποιούν όλοι όσοι θέλουν να κεντρίσουν την προσοχή μας και τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ως οι μοναδικοί πρεσβευτές της!

Δυστυχώς όμως επικαλούνται αυτό που εκείνοι θεωρούν αλήθεια. Την υποκειμενική και όχι την αντικειμενική! Εκείνη που θα στηρίξει το εκάστοτε αφήγημα που έχουν να παρουσιάσουν… Αδιαφορώντας πλήρως αν η αλήθεια αυτή περιέχει γενναίες δόσεις ψεύδους ή δεν είναι καν αλήθεια….

Ίσως ο μόνος που δεν ανήκει στην κατηγορία όσων διαστρεβλώνουν την αλήθεια να είναι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη που έδωσε το Δεκέμβριο του 2022 στη Suddeutsche Zeitung δήλωσε: «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών».

Δέσμευση των πολιτικών απέναντι στους πολίτες δεν υπάρχει; Γιατί όλοι εμείς συμμετέχουμε όλο και λιγότερο σε αυτό που λέγεται Δημοκρατία (εκλόγιμη μοναρχία κατά τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κοντογιώργη). Και οι 300 βουλευτές μας δε χύνουν τον ιδρώτα του προσώπου τους για την ευημερία και την πρόοδο της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της Ιταλίας έχει 600 βουλευτές με πληθυσμό 59,11 εκατομμύρια σύμφωνα με την απογραφή του 2021… Αυτό από μόνο του λέει πολλά…!

Ο πρωθυπουργός ως μαθητής της Δημοκρατίας θα έπρεπε να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που να ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λειτουργία των θεσμών και όχι να οδηγούν σε απευθείας αναθέσεις και συγκάλυψη ή απόκρυψη της αλήθειας.

Γιατί τότε δύο τινά θα συμβούν:

Ή ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει μετεξεταστέος ή η Δημοκρατία μας.

Και  ό,τι από τα δύο και να συμβεί ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Ελλάδα!

.

.

 

  Μαρίνα Μικελάτου

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος – Αθάνατος!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος – Αθάνατος!

Συμπληρώθηκαν στις 12 Απριλίου 6 χρόνια από τη μοιραία πτώση του "Mirage 2000-5" που στοίχισε τη ζωή στον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών. Το αεροσκάφος κατέπεσε 9 μίλια πριν το αεροδρόμιο της Σκύρου έπειτα από πολύωρη αερομαχία με...

Τέμπη: Καταραμένη κοιλάδα ή τσαπατσουλιές της Κυβέρνησης;

Τέμπη: Καταραμένη κοιλάδα ή τσαπατσουλιές της Κυβέρνησης;

Μερικοί λένε πως είναι καταραμένο το συγκεκριμένο σημείο, μιας και εκτός από το πρόσφατο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα, που κόστισε την ζωή σε 57 κυρίως νέους και φοιτητές και μιας αγνοούμενης, η Ελλάδα έχει θρηνήσει τουλάχιστον άλλες 2 φορές νεκρούς. Το 1999 και το...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

Στις 9 Απριλίου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία ενός δημοσιογράφου που τίμησε πολλαπλώς την πένα του. Ο Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός μπροστά στο σπίτι του πληρώνοντας με τη ζωή του την «ενόχληση» που προκάλεσε σε κάποιους ανθρώπους της νύχτας, αν...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η συνέντευξη της κ. Σακελλαροπούλου, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που δόθηκε, στις 4/4/2024, στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, μόνο έκπληξη δεν ήταν. Όμως, γιατί δόθηκε αυτή η συνέντευξη; και κυρίως γιατί τώρα; Έχει γίνει...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θαρραλέο ΟΧΙ που έστειλε ο κυπριακός ελληνισμός στον τότε γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, απορρίπτοντας το σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορική πλέον φράση του τότε...

Μετάβαση στο περιεχόμενο