Σήμερα διενεργούνται γεωπολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει τεκτονικές αλλαγές!
Και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι μόνο ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας που πλέον μονοπωλεί τις ειδήσεις και την “ενημέρωση” που έχουμε από όλα σχεδόν τα μέσα αλλά και οι συγκρούσεις που γίνονται σε άλλες περιοχές που για κάποιο λόγο ή δεν αναφέρονται καθόλου ή τους αφιερώνονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε τον πόλεμο στη Συρία που έχει διαιρεθεί στα τέσσερα και διανύει ήδη το 12ο έτος, την Υεμένη (από το 2014), το Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου Αμερική, Αρμένιοι και Ρώσοι βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη, την Αιθιοπία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, τη Νιγηρία, το Σουδάν. Και φυσικά υποβόσκουν κι άλλες εστίες που χρειάζονται λιγότερο από μία σπίθα για να ανάψουν όπως το Κόσοβο και η Ταιβάν.
Όλες αυτές οι διενέξεις έχουν σα συνέπεια μία πλειάδα άλλων επιπτώσεων όπως μετακινήσεις πληθυσμών, δεκάδες νεκρών και τραυματιών, αλλαγές συνόρων, ανακατανομή δυνάμεων και ισορροπιών, έλεγχος χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών.
Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε;;
Έχουμε κλειστεί μέσα στα σπίτια μας και κοιτάμε έξω από το παράθυρο. Πώς κοίταζαν τα γουρουνάκια στο παραμύθι κι έβλεπαν το λύκο απέξω να τα απειλεί αλλά φαινομενικά να μην μπορεί να μπει μέσα; Έτσι κι εμείς. Και τι βλέπουμε; Βλέπουμε απέξω λύκους να μας απειλούν.
Την Τουρκία.
Τον κορωνοϊό και γενικότερα τις ιώσεις.
Την κλιματική αλλαγή.
Και λίγο πιο πίσω το εκάστοτε σκάνδαλο που βγαίνει στην επιφάνεια, όχι τυχαία, και συνήθως για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.
Εμείς όμως έχουμε κλειδαμπαρωθεί από μόνοι μας αυτήν τη φορά (η υποχρεωτικότητα που έγινε πλέον συνήθεια) μέσα στο σπίτι και αισθανόμαστε ασφαλείς, τόσο από αυτούς που είναι απέξω και μας απειλούν άμεσα, όσο και από όλα τα υπόλοιπα που επίτηδες μας κάνουν να αγνοούμε.
Είμαστε όμως ασφαλείς;;
To άρθρο 9 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνει το άσυλο της κατοικίας.
Το δικαίωμα στο άσυλο της κατοικίας αποτελεί ένα κατεξοχήν ατομικό-αμυντικό δικαίωμα, αφού απαγορεύει την προσβολή της κατοικίας από επεμβάσεις, είτε των φορέων της δημόσιας εξουσίας είτε ιδιωτών τρίτων, χωρίς της θέληση του πολίτη.
Τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο παύει να υπάρχει το «άσυλο κατοικίας» για όσους χρωστάνε στο δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι συνεπάγεται αυτό.
Ο καθηγητής Βιολογίας – Περιβαλλοντολογίας κ. Βασίλειος Λύκος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Η Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο οικόπεδο. Υπολογίζεται γύρω στα 10 τρις μαζί με τους ορυκτούς της πόρους. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για χώρο και όχι για χώρα γιατί θα λείπουν οι πολίτες. Θα μιλάμε μόνο για γεωγραφικό προσδιορισμό. Μιλάμε για πλειστηριασμούς και για πρώτη κατοικία μόνο που η πρώτη κατοικία είναι η Ελλάδα».
Και κάτι τελευταίο: Τώρα που κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας και μπήκε ο χειμώνας, πώς θα τα ζεστάνουμε; Πώς θα ζεσταθούμε; Μια καλή λύση θα ήταν να βάζαμε φωτιά στους λύκους που είναι απέξω…
Αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω θα καταλάβουμε πόσο αλλάζει ο κόσμος γύρω μας για εμάς αλλά χωρίς εμάς!
Μέχρι τότε…
Καληνύχτα Ελλάδα.
Όπου κι αν βρίσκεσαι.
Ό,τι κι αν κάνεις.
Υ. Γ.: Κι ενώ εσύ Ελλάδα κοιμάσαι, ιδρύεται κέντρο εκμάθησης μακεδονικής γλώσσας στην Φλώρινα. Ναι καλά άκουσες. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ.
Ύπνο ελαφρύ Ελλάδα.
.
.
Μαρίνα Μικελάτου
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας
Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού