Loading...
ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η λέξη μετανάστης και μετανάστευση έχουν αλλάξει έννοια.

 

Το 1950 και 1960 ξεκίνησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία κυρίως, για οικονομικούς λόγους. Οι Έλληνες είχαν ανάγκη για δουλειά,  η Γερμανία είχε ξεκινήσει την ανοικοδόμηση από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χρειαζόταν εργατικό δυναμικό. Οι Έλληνες πήγαν γιατί έπρεπε να δουλέψουν και να συντηρήσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους που είχαν αφήσει πίσω. Για να μπορέσουν να εργαστούν έπρεπε να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες που τους έθετε τόσο το γερμανικό κράτος όσο και η  κοινωνία αλλά και να σεβαστούν τους νόμους και την κουλτούρα της χώρας που τους φιλοξενούσε. Όποιος αδυνατούσε, απλά το σύστημα τον έδιωχνε.

 

Το 1991 ο Αντώνης Σαμαράς άνοιγε την πόρτα και τα σύνορα, για να περάσουν στην από εδώ ελληνική όχθη, περίπου 1.500.000 κάτοικοι της Αλβανίας. Κανένας δε φαντάζονταν ότι 22 χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος θα είχε μπροστά του και μέσα στα πόδια του ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και μια αυξανόμενη εγκληματικότητα, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός και όχι ως υπουργός Εξωτερικών.

 

Και φτάνουμε στο 2020 όπου στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα βίντεο και φωτογραφίες από «Έλληνες», ουσιαστικά από Αλβανούς τρίτης γενιάς, όπου υπηρετώντας τη θητεία τους στον ελληνικό στρατό, φωτογραφίζονται είτε με την αλβανική σημαία, είτε σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

 

Αυτοί λοιπόν είναι οι στρατιώτες που θα υπερασπιστούν εμάς και την πατρίδα μας σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Αλβανία;;; Ή με την Τουρκία;;;; Και φυσικά δεν πρέπει να  ξεχνάμε την στενή συνεργασία των δύο χωρών και τη βοήθεια που λαμβάνει η Αλβανία από την Τουρκία.

 

Μετά την επιβολή των μνημονίων στη χώρα μας, που είχαν κι έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, άρχισε σταδιακά και η είσοδος μεταναστών, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Οι μετανάστες αυτοί είναι θεωρητικά από χώρες που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση και προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου. Αλήθεια γιατί τη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα δεν δέχθηκε μεταναστευτικό ρεύμα από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας ή της Σερβίας, που και κοντά γεωγραφικά ήταν και ομόδοξες χώρες ήταν;;; Όπως και τώρα δεν δέχεται κύμα από τη Λιβύη ή την Συρία. Δέχεται ρεύματα από αναπτυσσόμενες περιοχές (Αλγερία, Μαρόκο) που έχουν πλουσιότατη και ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου, αερίου. Δέχεται επίσης ροές από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και από το Αφγανιστάν καθώς η Κυβέρνηση του Καρζάι (μέχρι το 2021) από το 2005 συστηματικά διώχνει τους υπηκόους της για να πάνε στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα όσοι ελέγχονται από την κυβέρνησή του.

 

Ο κίνδυνος και η ζημιά από την λαθρομετανάστευση είναι ευρύτερος απ’ ό,τι ο εξτρεμισμός και η βία των ισλαμιστών. Η μετανάστευση είναι χρήσιμη για τους μετανάστες πρωτίστως και δευτερευόντως για τις χώρες που τους φιλοξενούν, εφόσον είναι επιλεκτική, προγραμματισμένη και καταλήγει σε αφομοίωση των μεταναστών με τους γηγενείς. Διαφορετικά είναι πρόξενος τριβών και ενίοτε συγκρούσεων.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνει στη χώρα μας είναι άνδρες ηλικίας 18-30 καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους πολέμου απομακρύνονται τα γυναικόπαιδα σε ασφαλή μέρη και μένουν πίσω οι άντρες για να πολεμήσουν. Αυτό από μόνο του αποτελεί άλλη μία απόδειξη της ασύμμετρης υβριδικής απειλής που δέχεται η χώρα μας. Ο καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών Κωνσταντίνος Γρίβας είναι από τους πρώτους που μίλησαν για αυτήν την απειλή  και συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να το αναφέρει. Έχει άδικο;;;

 

Την περίοδο 1/1/2011-1/1/2020 με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα). Αν δε εξετάσουμε την ίδια περίοδο τα ποσοστά μεταβολής και όχι τα απόλυτα μεγέθη θα διαπιστώσουμε ότι, τέσσερεις μόνον νομοί είχαν μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάμος. Οι νομοί με σημαντικά κέρδη είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

Άρα δε φαντάζει και τόσο παράλογος ο ισχυρισμός της Φιλανδίας το 2020, ύστερα από σχετική έκθεση που έγινε σε πανεπιστήμιό της ότι ο πληθυσμός των νησιών που έχουν κέντρα υποδοχής προσφύγων έχει αλλοιωθεί σημαντικά οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνική κυριαρχία σε αυτά. Ο ισχυρισμός αυτός πήρε δημοσιότητα κυρίως λόγω της απάντησης που φρόντισε να δοθεί ο τότε πρέσβης μας στο Ελσίνκι κ. Αΰφαντής αποδομώντας τα επιχειρήματα που προβάλλονταν ένα προς ένα με τη βοήθεια ειδικών.

 

Στην Ελλάδα συντελείται σήμερα μια αντικατάσταση πληθυσμού: Από τη μια πλευρά ο ελληνικός πληθυσμός λιγοστεύει και γερνά διαρκώς, ενώ από την άλλη πλευρά  καταφτάνουν και εγκαθίστανται στη χώρα μετανάστες προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όλα αυτά μάλιστα γίνονται υπό συνθήκες εσωτερικής κατάρρευσης – οικονομικής και κοινωνικής – και σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό, γεμάτο ανατροπές και απειλές. Βρισκόμαστε λοιπόν προ ιστορικής σημασίας εξελίξεων, οι οποίες δεν μεταβάλλουν απλώς το σκηνικό, αλλά για πρώτη φορά αλλάζουν ραγδαία την πληθυσμιακή υπόσταση και άρα την ίδια τη φυσιογνωμία της χώρας. Κάποιοι προβλέπουν πως σε δύο περίπου δεκαετίες θα μιλάμε για μια άλλη χώρα! 

Αυτό που λέμε δηλαδή, είναι ότι η κοινωνία η οποία διαμορφώνεται πολύ δύσκολα θα είναι μια κοινωνία συνεκτική και βιώσιμη. Διότι δεν είναι τόσο απλό να αναπληρώσεις τα δύο εκατομμύρια νεανικού πληθυσμού που θα σου λείπουν στο μέσον του αιώνα με άτομα που θα προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία ή από χώρες της Αφρικής, δηλαδή από περιοχές πολιτισμικά πολύ μακρινές από την Ελλάδα.  Πολύ περισσότερο δε, όταν η πολιτιστική και η θρησκευτική διαφοροποίηση αυτών των πληθυσμών θα τους καθιστά μη ενσωματώσιμες μειονότητες που θα αμφισβητούν de facto τη φυσιογνωμία της χώρας και θα μπορούν να μετατραπούν σε μοχλό εσωτερικής της υπονόμευσης από ξένες δυνάμεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί άμεσα η σοβαρότητα των πληθυσμιακών εξελίξεων.

 

Την περίοδο του κορονοϊού, κι ενώ είμασταν όλοι κλεισμένοι μέσα, στο λιμάνι του Πειραιά και σε κεντρικές πλατείες των Αθηνών, έφταναν χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά μας στα πλαίσια αποσυμφόρησής τους. Αλήθεια όλοι αυτοί δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν πράκτορες του εχθρού δίνοντας πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα, όπως φωτογραφίες από περιοχές με οπλισμό ή από τη μορφολογία του νησιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αμυντικά σαμποτάζ;; Επίσης όταν οι μετανάστες υπερτερούν πληθυσμιακά δεν αποτελεί από μόνο του το συγκεκριμένο γεγονός απειλή για την ασφάλεια του νησιού που τους φιλοξενεί;;;

Δε μας έχει απαντήσει κανένας για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν δεν ανανεώνεται η άδεια παραμονής των μεταναστών και πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει μηχανισμός που παρακολουθεί και επιβεβαιώνει την επιστροφή τους;;;; Γιατί υπάρχουν πληθώρα παραδειγμάτων που κυκλοφορούν ανενόχλητοι ανάμεσά μας κι ας είναι παράνομοι πλέον και με τη βούλα.

 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φωτιά που έκαιγε για 21 ημέρες στο Παπίκιο όρος σε πολύ δύσβατη περιοχή και δεν πήρε δημοσιότητα. Καταστράφηκε μία δασική έκταση 17.000 στρεμμάτων που ήταν στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας στα ελληνοβουλαγρικά σύνορα. Αλλά ούτε και αυτό κρίθηκε σημαντικό. Η διέλευση λαθρομεταναστών, από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης είναι μία ακόμη διάσταση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια. Στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά βρέθηκαν εστίες με αποκαΐδια από φωτιές που χρησιμοποιούνται για ζέστη και για την παρασκευή φαγητού, σκουπίδια, φράσεις και σύμβολα ξένων, κυρίως αραβικών γλωσσών, στους βράχους της κορυφής. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πακιστανοί φωτογραφήθηκαν στα βουνά της Μάνης με φόντο τη σημαία του Πακιστάν. Στα βουνά της Μάνης που δεν πατήθηκαν από κανένα κατακτητή της χώρας μας, Τούρκο ή Γερμανό. Πόσοι πρόσεξαν ότι σε ρεπορτάζ που έγινε το Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο με αφορμή τον εορτασμό της κοιμήσεως της Θεοτόκου και αναμεταδόθηκε σε όλα τα κανάλια μία νεαρή μουσουλμάνα στάθηκε πίσω από τη δημοσιογράφο κι έκανε το σήμα τον γκρίζων λύκων;

 

Μία άλλη πτυχή του συγκεκριμένου θέματος είναι ότι πολλοί από τους εισερχόμενους μετανάστες είναι χωρίς έγγραφα, ούτε καν διαβατήριο. Έχει κατά καιρούς επισημανθεί ότι οι διακινητές τους συμβουλεύουν να πετούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στη θάλασσα μόλις μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όλα τα στοιχεία τα οποία καταχωρούνται είναι κατά δήλωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η ορθή ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να μπορούν να έρθουν ανενόχλητοι στη χώρα μας ακόμα και άνθρωποι του υποκόσμου ή εγκληματίες. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχει η γίνει η καταγραφή τους όταν μπήκαν στη χώρα μας με τα Χ στοιχεία και στη συνέχεια, αφού έφτασαν στην Αθήνα, άλλαξαν εξ ολοκλήρου τα στοιχειά τους με βάση τα έγγραφα που εκ των υστέρων προσκόμισαν.

 

Θα πρέπει να γίνει μνεία και των συνεχιζόμενων προκλήσεων που δημιουργούν οι Πακιστανοί που διαμένουν στη χώρα μας και συμπεριφέρονται σα να βρίσκονται στην πατρίδα τους. Πλημμύρισαν το Σύνταγμα για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις συναθροίσεις και είχε κλείσει τα νυκτερινά μαγαζιά μέσα στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη στην πρεσβεία της Ινδίας, λόγω της χρόνιας αντιπαράθεσης που υπάρχει ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη με αφορμή το Κασμίρ. Στην ουσία δηλαδή μεταφέρουν τις εθνικές τους διενέξεις σε ελληνικό έδαφος, χωρίς να έχουν κάποια επίσημη έγκριση (ίσως να υπάρχει ανεπίσημα) και διαταράσσουν τις καλές σχέσεις που έχουμε με την Ινδία.

 

Όλοι αυτοί οι μετανάστες λειτουργούν σα μία ωρολογιακή βόμβα μέσα στη χώρα. Μόλις φτάσει μία εντολή στα πανάκριβα κινητά που έχουν στην κατοχή τους θα την εκτελέσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Όποια εντολή κι αν είναι αυτή. Γιατί φτάνουν στη χώρα μας έχοντας μαζί τους αρκετές χιλιάδες Ευρώ (κυρίως σε μεγάλα χαρτονομίσματα) και πανάκριβα κινητά (αλήθεια πώς γίνεται να μην χάνονται τα κινητά τους στο ταξίδι;) Εργαλειοποιούνται είτε εκουσίως είτε ακουσίως έναντι αμοιβής πάντα και με τη νομική κάλυψη και το καταφύγιο που τους προσφέρουν οι ΜΚΟ που τους αγκαλιάζουν και τους κανακεύουν. Είναι οι πληρωμένες χιλιάδες των μισθοφόρων που βρίσκονται εκτός της χώρας που θα τους χρησιμοποιήσει αλλά εντός της δικής μας. Και δεν είναι καθόλου απίθανο και οι μετανάστες αλλά και τα στελέχη των ΜΚΟ να είναι πράκτορες ξένων κέντρων μέσα στην Ελλάδα που λειτουργούν με τη σιωπηρή συναίνεση του κράτους.  Γιατί αν δεν υπάρχει αυτή η συναίνεση, και ίσως και συνεργασία πώς εξηγείται ότι ενώ έχει προαναγγελθεί η εις βάθος διερεύνηση των ΜΚΟ στη χώρα μας αναφορικά με τα οικονομικά και τη λειτουργία τους, δεν έχει ξεκινήσει ποτέ;

 

Κι επειδή κάποιοι μπορούν να πουν ότι όσα αναφέραμε είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα παραθέσουμε δύο παραδείγματα όπου απαντούν στον ύπουλο ρόλο των μεταναστευτικών ροών.

Το 2022, από τις γεννήσεις που έγιναν στην Κύπρο, το 75% ήταν μόνο Κύπριοι. Το 25% ήταν αλλοδαποί (Συρία, Καμερούν, Κονγκό κτλ. Σε μία δεκαετία, το 2032 η Πάφος θα έχει αφελληνιστεί κατά 50%, μόνο με την προβολή των γεννήσεων, χωρίς να υπολογίσουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές. Κι έτσι θα λυθεί αναίμακτα το Κυπριακό που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να μη βάζουν στο κάδρο της πολιτικής τους. Όμως και η Κύπρος είναι Ελλάδα!!!!

Η Βηρυτός, πρωτεύουσα του  Λιβάνου, θεωρείτο το Παρίσι της Μέσης Ανατολής. Ήταν καθαρά δυτικόστροφη περιοχή, όπως και ο Λίβανος κατ’ επέκταση και η πλειοψηφία του πληθυσμού του ήταν χριστιανοί. Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και λόγω του παλαιστινιακού, δέχθηκε μεγάλες εισροές παλαιστινίων προσφύγων. Ξέσπασε πόλεμος στο εσωτερικό του και οι χριστιανοί αναγκάστηκαν να σκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σήμερα ο πληθυσμός του Λιβάνου είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμανικός.

Η ιστορία , που αρνούμαστε να μελετήσουμε μας δείχνει το μέλλον.

Το θέμα είναι θέλουμε να το δούμε;;;

 

 

 

 Μαρίνα Μικελάτου

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού / ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος – Αθάνατος!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος – Αθάνατος!

Συμπληρώθηκαν στις 12 Απριλίου 6 χρόνια από τη μοιραία πτώση του "Mirage 2000-5" που στοίχισε τη ζωή στον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών. Το αεροσκάφος κατέπεσε 9 μίλια πριν το αεροδρόμιο της Σκύρου έπειτα από πολύωρη αερομαχία με...

Τέμπη: Καταραμένη κοιλάδα ή τσαπατσουλιές της Κυβέρνησης;

Τέμπη: Καταραμένη κοιλάδα ή τσαπατσουλιές της Κυβέρνησης;

Μερικοί λένε πως είναι καταραμένο το συγκεκριμένο σημείο, μιας και εκτός από το πρόσφατο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα, που κόστισε την ζωή σε 57 κυρίως νέους και φοιτητές και μιας αγνοούμενης, η Ελλάδα έχει θρηνήσει τουλάχιστον άλλες 2 φορές νεκρούς. Το 1999 και το...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

Στις 9 Απριλίου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία ενός δημοσιογράφου που τίμησε πολλαπλώς την πένα του. Ο Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός μπροστά στο σπίτι του πληρώνοντας με τη ζωή του την «ενόχληση» που προκάλεσε σε κάποιους ανθρώπους της νύχτας, αν...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η συνέντευξη της κ. Σακελλαροπούλου, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που δόθηκε, στις 4/4/2024, στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, μόνο έκπληξη δεν ήταν. Όμως, γιατί δόθηκε αυτή η συνέντευξη; και κυρίως γιατί τώρα; Έχει γίνει...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θαρραλέο ΟΧΙ που έστειλε ο κυπριακός ελληνισμός στον τότε γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, απορρίπτοντας το σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορική πλέον φράση του τότε...

«Τα 12 ναυτικά μίλια και η τυραννία της πλειοψηφίας»

«Τα 12 ναυτικά μίλια και η τυραννία της πλειοψηφίας»

Γράφει η Μαρίνα Μικελάτου Στις 29 Μαρτίου 1960, στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Έλληνας αντιπρόσωπος Άγγελος Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήταν επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασης των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξασφαλιζόταν αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ...

Μετάβαση στο περιεχόμενο