Θα ξεκινήσω με την χιλιοειπωμένη φράση του μεγάλου Γάλλου φιλόσοφου του Διαφωτισμού, του Βολτέρου: «Διαφωνώ μ’ αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ και με τη ζωή μου ακόμη, το δικαίωμά σου να το λες». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν κάπου τον 18ο αιώνα, τότε που με την επανάσταση του Διαφωτισμού φαινόταν να βγαίνει η Ευρώπη από τη σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα και να πορεύεται προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα προήγαγε τις ανθρώπινες αξίες και θα τις διαφύλαττε σαν κόρη οφθαλμού. Και πράγματι, το ρεύμα αυτό της Αναγέννησης επηρέασε τόσο τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, όσο και τον ελληνικό κι αποτέλεσε μια από τις θρυαλλίδες για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.
Σαν ένα κακόγουστο αστείο, σαν κακόγουστη φάρσα, ζούμε ένα ιστορικό rewind, μια ιστορική οπισθοδρόμηση, όπου με τα πρόσφατα γεγονότα της φίμωσης του καναλιού ενός από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εκδότη μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, επιχειρείται να ακυρωθεί ο λόγος του Βολτέρου. Τι σημαίνουν τα λόγια του, λέξη προς λέξη: Διαφωνώ μ’ αυτό που λες, δεν με βρίσκει σύμφωνο, δεν συμβαδίζει με την ιδιοσυγκρασία μου, με τα πιστεύω μου, μπορεί πιθανόν να πιστεύω ότι αυτά που πρεσβεύεις είναι επικίνδυνα, ότι με εκνευρίζει το πρίσμα μέσα από το οποίο διαμορφώνεις άποψη και φιλοσοφία ζωής, ίσως και να θέλω να σε κάνω να σιωπήσεις με τα εξωφρενικά που λες, ΑΛΛΑ, είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, έχουμε το χάρισμα να μπορούμε να επικοινωνούμε, να εξελισσόμαστε ως πνευματικά όντα, καλλιεργήσαμε και εγκαθιδρύσαμε μέσω των προγόνων μας το πιο προσιτό πολίτευμα, την Δημοκρατία και σαν πολύτιμη αξία θα την υπερασπιστούμε όλοι μαζί και γι’ αυτό το λόγο δεν θα αφήσω ΚΑΝΕΝΑΝ να σου αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα για το οποίο κάποιοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς σαν άξιοι συνεχιστές της Ιστορίας και της παρακαταθήκης που μας άφησαν.
Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Επιβάλλεται να ανακληθεί η απόφαση φίμωσης του καναλιού αλλά και κάθε καναλιού, κάθε φωνής που προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα. ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗ Η ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ. Πρέπει όλοι μας να ακούμε κάθε φωνή που εκφράζεται και βασιζόμενοι στην Παιδεία και στο Αυτεξούσιό μας να κρίνουμε ποια από αυτές μας προάγει τόσο σαν ανθρώπους όσο και σαν κοινωνία. Αλλά θα βασιστούμε στους εαυτούς μας και δεν θα μας υποδείξει κανένας, αν το ένα είναι σωστό ή το άλλο είναι λάθος.
Τόσο απλά.
Σωτήρης Μάκιος
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Διοικούσας Επιτροπής
«ΓΕΦΥΡΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ»