Loading...
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3ΕΤΙΑ 2019-2022

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο μένοντας πιστός στη δέσμευσή μου να ενημερώνω τη Βουλή των Ελλήνων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αλλά και για έναν λόγο ακόμα, διότι αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύθηκαν στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση και σε εμένα το τιμόνι της χώρας.

Από την πρώτη φράση του ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τα ψέματα. Μας λέει ότι: ”πιστός στην δέσμευσή του να ενημερώνει την Βουλή”, δεν είδαμε όμως, καμμιά απολύτως ενημέρωση για το τί ειπώθηκε στην ”Ισταμπούλ”, όπως αποκάλεσε την Κωνσταντινούπολη, ούτε και όταν μας έβαλε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ρώτησε και ενημέρωσε κανέναν. Έτσι κάναμε εχθρό και την Ρωσία (και αργότερα και το Ιράν) την μοναδική χώρα που υποστήριζε τις θέσεις μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την χώρα που εγγυήθηκε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, και για να πάμε πιο πίσω, την ίδια την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Το θέμα της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία δεν ήταν κρίσιμο ζήτημα; Γιατί δεν ενημέρωσε το Σώμα; Γιατί δεν ζήτησε την έγκριση του Σώματος; Φοβήθηκε ότι θα το καταψήφιζαν και οι δικοί του;

 Είναι, συνεπώς, μία ακόμα ευκαιρία απολογισμού αλλά και προγραμματισμού της πορείας μας και δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο πεδίο όπου αυτή αποτυπώνεται από την πολιτική της κυβέρνησής μας για την κοινωνία. Απ’ την αρχή άλλωστε, από τις προγραμματικές μας δηλώσεις, έχω διακηρύξει ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης. Όχι γενικά και αόριστα «ο λαός» -η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους- αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Μας λέει ότι, ”το επίκεντρο των δράσεών μας, είναι ο πολίτης”. Αυτόν τον πολίτη που με εκβιασμούς, φθηνές δωροδοκίες, τον ανάγκασε να γίνει πειραματόζωο, παρά την θέλησή του; ή τον άλλον τον λαθραίο, που ”είναι υγιής και δεν παθαίνει τίποτα”; Να μας το ξεκαθαρίσει ποιόν εννοεί. ”Πρωτίστως -μας λέει – στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας”. Πράγματι, οι συνταξιούχοι και οι άνω των 60, το έχουν εμπεδώσει. Τον ευγνωμονούν όλοι, πού τούς αφαίρεσε ένα πολύτιμο 100ευρω, που δεν τους περίσσευε και ίσως να τους στέρησε και τα φάρμακά τους. Το ότι έχει στοχοποιηθεί ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα είναι Ηλίου φαεινότερο. Μια απορία. Από πότε η μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κοινωνίας ζούσε με επιδόματα; Αν κάτι τη χαρακτηρίζει είναι η πλήρης απασχόληση και αξιοπρεπής διαβίωση.

Όπως εξαρχής έχω διατυπώσει συνοπτικά τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, που διατρέχει τις πιο πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει αυτά τα τρία χρόνια: να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

 Προτεραιότητα, μας λέει, είναι οι επενδύσεις και οι καλύτεροι μισθοί. Όντως επένδυσε ο ίδιος και οι συν αυτώ, στην Φάιζερ (Θεσσαλονίκη), στις μάσκες (ημέτερος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Λάρισα), στις ανεμογεννήτριες (βλ. Εύβοια και τώρα Ρέθυμνο), καταστρέφοντας τους μελισσουργούς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους αμπελουργούς, τα σπανιότατα βότανα που υπάρχουν μόνο στην χώρα μας (το ελαιόλαδό μας είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει 24 στοιχεία και θέλουν να το εξαφανίσουν και να το αντικαταστήσουν με υβρίδια).

 Συνεπής και στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων κατά 6% από 1/1/23. Μόνο που ο πληθωρισμός τρέχει από τώρα στο 12% με απρόβλεπτη κατάληξη, εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των Ελλήνων. Και πολλές νέες θέσεις εργασίας, η εξής μία: το βόλεμα του γιού του σε περίοπτη Ευρωπαϊκή θέση.

Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019: μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες κι ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, σαν χθες, πριν από επτά χρόνια, κ. Τσίπρα, όσο και αν κάποιοι από εσάς θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισεκατομμυρίων από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, το οποίο εσείς προκαλέσατε και εσείς υπογράψατε.

Ευτυχώς, όμως, όλα αυτά ανήκουν σήμερα στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με τη δυναμικότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων. Αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενώ σε ένα μήνα -τον Αύγουστο- απελευθερώνεται και από την Ενισχυμένη Εποπτεία, διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

  Δεν θα σχολιάσω τα πεπραγμένα του Τσίπρα που ανέφερε, γιατί κι αυτά πονάνε και δεν είναι της ώρας. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω τί έλεγε τότε για τις Πρέσπες, για να πάρει ψήφους και τί λέει τώρα. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ.

Μπορεί να μας εξηγήσει πώς ανήκουν στο παρελθόν; Πληρώθηκαν τα 100 δις; Δεν φορτώθηκε ο Έλληνας ένα τρίτο μνημόνιο;

Πρόκειται πράγματι για μία εθνική επιτυχία, πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές. Αντίθετα, εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, από την παράνομη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο στις αρχές του 2020 μέχρι τη διετή πανδημία, και από τη διαρκή εθνική απειλή της Τουρκίας έως την πρόσφατη ενεργειακή «έκρηξη» και τις παγκόσμιες ανατιμήσεις.

  Καλή η παράσταση που στήθηκε στον Έβρο, αλλά δεν μας είπε τίποτα για τις συνεχόμενες εισβολές από παντού έκτοτε, με αποκορύφωμα την προκλητική διπλή απόβαση λαθραίων στην Ρόδο, μέρα μεσημέρι, ανάμεσα στους άναυδους λουόμενους.

 Ξεπεράστηκε το θέμα της παράνομης εισβολής των ΠΕΠ (Παρανόμως Εισερχόμενα Πρόσωπα); Ξεπεράστηκε η πανδημία; ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΥΡΙΕ;

Κι όμως, όλες αυτές οι δοκιμασίες έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες, χωρίς να χαθεί στιγμή ο κυβερνητικός προσανατολισμός στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Διότι αυτούς αφορούν και τα παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται στο οικονομικό επίπεδο, είτε μιλάμε για την αύξηση του αφορολόγητου, είτε μιλάμε για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τη μείωση των εισφορών, είτε μιλάμε για την αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους επαγγελματίες και φυσικά τα έκτακτα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

  Δεν γνωρίζω για τα οικονομικά μέτρα, σε τί βαθμό αλήθειας αναφέρθηκε, αλλά θυμάμαι πολύ καλά, ότι όταν επεβλήθη ο ΕΝΦΙΑ από τον Βενιζέλο, ήταν ένα προσωρινό μέτρο που, εφ’ όσον βγήκαμε από τα μνημόνια (;), έπρεπε να καταργηθεί πάραυτα.  Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έγινε μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Από τους βολεμένους δηλ. Και η ανεργία που μας λέει είναι πλασματική, αλλά και οι εργαζόμενοι υποκύπτουν στον κάθε εργοδότη γιατί ξέρει ότι έξω υπάρχει ουρά που ψάχνει μια πρόσληψη. Όσο για τα έκτακτα επιδόματα, τα εξαφάνισε η ρήτρα στο ρεύμα, μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις. Ίσως ν’ αρχίσει να σκέφτεται και για συσσίτια. Εκεί μας πάει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας, καθώς όλες απευθύνονται τελικά στον πολίτη. Σε αυτόν κατατείνουν και οι προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία στην εκπαίδευση, η σημαντική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στροφή της Παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το «φράγμα» των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων.

  Αλήθεια, έγιναν προσλήψεις στην υγεία; γιατί  εγώ γνωρίζω για 7.500 υγειονομικών σε αναστολή. Αυτούς που καταδίκασε σε θάνατο από πείνα μαζί με τα παιδιά τους. Με μια εμμονική απόφαση που καταστρατηγεί κάθε ίχνος δημοκρατίας, με μοναδικό κίνητρο την εκδίκηση, επειδή δεν υπάκουσαν σαν άβουλα όντα. Και τόλμησε να τους συλλάβει και να τους κατηγορήσει για απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών. Δεν είδαμε κάτι ανάλογο για τους Πακιστανούς που δρούν ανενόχλητοι, όποτε θέλουν. Και αφού έκανε προσλήψεις, γιατί το ΚΑΤ δεν έχει – άκουσον άκουσον- ούτε έναν χειρουργό; Τί να πούμε και για τα νησιά!

  Όσο για την Παιδεία, πιο κάτω δεν έχει. Μιλάει η νεολαία μας που δεν ξέρει τί γιορτάζουμε, οι Ήρωές μας πού εξορίστηκαν από τα σχολεία, η προτροπή των μικρών παιδιών να στραφούν εναντίον των παππούδων τους, η σεξουαλική διαστροφή που προωθείται με κάθε μέσον, με σύμμαχο την εκκωφαντική σιωπή της διοικούσας εκκλησίας και πολλάκις με την σύμπραξη της.  

Αιχμή, ωστόσο, της πολιτικής μας αποτελούν οι ειδικότερες τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον της απασχόλησης. Και θα ήθελα σήμερα, εν συντομία, να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής.

Πρώτον, την εργασία, τη φροντίδα δηλαδή για καλύτερες αμοιβές αλλά και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται.

Λόγια του αέρα κ Μητσοτάκη, έδωσες 63 ευρώ αύξηση δηλ. ούτε 10%! Πόσα πήρες πίσω με τους φόρους (ΦΠΑ); Όλα τα είδη ανέβηκαν πολύ πάνω από το 12% και μερικά 100% (βλ ηλιέλαιο, καύσιμα κλπ). Ειδικά το ηλιέλαιο κοντεύει την τιμή του ελαιόλαδου. Ανεβαίνοντας τα είδη, ανεβάζουν και τον ΦΠΑ. Μόνο η αύξηση στα είδη, υπερφαλαγγίζουν την λιγοστή αύξηση που έδωσες, από εκεί και πέρα οι φόροι αποτελειώνουν το όποιο εισόδημα. Ζήτημα να μένουν τα μισά χρήματα του μισθού στην τσέπη, τα οποία σε 10 μέρες το πολύ, εξανεμίζονται. Τα δύο κοινωνικά αγαθά από τα οποία εξαρτάται η οικονομία της χώρας θα έπρεπε να προστατεύονται κύριε Μητσοτάκη και όχι να θησαυρίζουν κάποιοι, μαζί με το κράτος, από αυτά.

 Για το ρεύμα, ο Λιγνίτης για τον οποίο δεν άκουσα τίποτα και ο ΦΠΑ στα καύσιμα και στο ρεύμα, θα έπρεπε αν όχι να καταργηθεί, να μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική, αν θέλεις να ξέρεις. ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΘΑ  ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Υπάρχει όμως βούληση για κοινωνική πολιτική; ΟΧΙ. Και αναγκάζονται οι ακρίτες να πηγαίνουν στα όμορα κράτη και αφήνουν το πολύτιμο συνάλλαγμα για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Θέλει πολύ σκέψη για να καταλάβεις, ότι η μείωση των φόρων στα καύσιμα (μεταφορές, συγκοινωνίες, μετάβαση στην εργασία) και στο ρεύμα (παραγωγή, καλλιέργειες) θα συγκρατήσουν αφ’ ενός την ακρίβεια, αφ’ ετέρου εσύ (το κράτος) θα εισπράττεις περισσότερα, λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης; Σε συνδυασμό και με την χρήση του λιγνίτη το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο για όλους. Κοινή λογική χρειάζεται που δυστυχώς δεν υπάρχει, το μόνο που υπάρχει είναι δόλος!!!

Δεύτερον, την καταπολέμηση της ανεργίας, της πιο στυγνής αδικίας.

Τρίτον, τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση, επιτέλους, ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια στον εργαζόμενο τους κόπους του όταν αυτός αποσύρεται.

Και θέλω επίσης να αφιερώσω λίγο χρόνο για να μιλήσω για τις πολιτικές μας, για την προστασία των πιο αδύναμων. Διότι κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι, τα ζητήματα που αφορούν την εργασία αυτή καθ’ αυτή: Κομβική τομή είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ. Είναι σήμερα στα 713 ευρώ κι αν συνυπολογίσουμε μάλιστα την ταυτόχρονη μείωση των εισφορών, το συνολικό ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας επιπλέον μισθός. Ένας επιπλέον μισθός για κάθε εργαζόμενο. Αυτό δίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω και από την Πορτογαλία, την οποία συχνά προβάλλετε ως πρότυπο.

Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι η αύξηση αποτελεί έναν 13ο μισθό για τον Έλληνα όταν έχουμε τους πιο χαμηλούς μισθούς στην ΕΕ και όταν η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει μειωθεί δραματικά, τόσο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, η Ελλάδα το 2021 έφτασε να βρίσκεται στην 27η θέση ως φτωχότερη χώρα της ΕΕ από τις 28 χώρες. Είμαστε ένα σκαλί πάνω από την Βουλγαρία ενώ το 2009 είμασταν στην 14η θέση. Μας έχουν ξεπεράσει ακόμα και οι χώρες τής πρώην σοβιετικής ένωσης. Αυτή είναι η ανάπτυξη και το υψηλό βιοτικό επίπεδο του Έλληνα που θέλετε να παρουσιάσετε; Κι αφού διατυμπανίζετε με τόση περηφάνεια ότι έχετε δώσει στον Έλληνα αυτόν τον τόσο «υψηλό» μισθό των €713 γιατί δεν χαμηλώσατε και τους δικούς σας μισθούς σε αυτό το ποσό, το οποίο είναι (υπερ)αρκετό για τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική οικογένεια για να μπορεί να ζει με επάρκεια και αξιοπρέπεια. Για όλους εσάς δεν είναι αρκετά;

Και βέβαια η αύξηση αυτή συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και στα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν πρόκειται μόνο για συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αλλά και για ένα χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Γιατί αυτός ο πρόσθετος μισθός μπορεί να μην αντισταθμίζει πλήρως την ακρίβεια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό όμως με πολλές άλλες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ -θυμίζω, μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, πάνω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις- σε συνδυασμό λοιπόν με πρωτοβουλίες στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος αυτή η αύξηση προσφέρει μία «ασπίδα» στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις. Πρώτα και πάνω απ’ όλα όμως δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως αυτή η κυβέρνηση.

Αναφέρεστε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα έπρεπε να μιλάτε για την κατάργησή του. Ένας μνημονιακός φόρος, εντελώς άδικος και καταχρηστικός, σύμφωνα με τον οποίο αναγκάζετε τον Έλληνα να ξαναπληρώσει για το σπίτι του και την περιουσία του. Κάθε χρόνο τον κρατάτε όμηρο επί 12 μήνες που είναι οι καταβολές των δόσεων και μόλις ολοκληρωθούν αυτές έρχονται οι επόμενες του επόμενου χρόνου κ.ο.κ. Ένας αέναος κύκλος πληρωμής δόσεων- φόρων. Η βασική σας μέριμνα είναι η μόνιμη ομηρία του ‘Έλληνα για να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Είναι βέβαιο ότι είστε υπερήφανος και γι’ αυτό όπως και για όλα με όσα έχετε επιβαρύνει τον Έλληνα.

Μία άλλη μεγάλη αλλαγή για την οποία θέλω να μιλήσω έρχεται με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία ήδη ξεκίνησε από τις αρχές αυτής της εβδομάδος να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ.

Για όσους μας άσκησαν κριτική, από τον χώρο της Αριστεράς, θέλω να θυμίσω ότι αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο τώρα γίνεται πράξη. Είναι ένα πρόσθετο, χρήσιμο εργαλείο, το οποίο καταπολεμά τη μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, γιατί στο εξής ο κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγχει ο ίδιος το ωράριο και την καταβολή των υπερωριών. Και τα στοιχεία αυτά τίθενται αυτόματα στη διάθεση όλων των ελεγκτικών Αρχών.

Η ψηφιοποίηση είναι ο δικός σας στόχος (του μεγαλύτερου σχεδίου για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο), αλλά μην μας τον πουλάτε για πρόοδο, εξέλιξη και για προστασία των εργαζομένων. Είναι γνωστό τοις πάση ότι οι δικές σας πολιτικές (και των προκατόχων σας) οδηγούν την κοινωνία στην μαύρη εργασία, στην φοροδιαφυγή και στο παρακράτος που το στηρίζει αυτό, το οποίο αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Γιατί αν ήσασταν μία δίκαιη και σωστή κυβέρνηση με στόχο την ευημερία του πολίτη, η παρανομία και η φοροδιαφυγή θα ελαχιστοποιούνταν. Αλλά όσο εσείς έχετε αυτήν την τόσο ανάλγητη και φοροεισπρακτική πολιτική τόσο το παρακράτος θα μεγαλώνει.   Κοινή λογική χρειάζεται, τίποτε άλλο.

Σύντομα το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες φύλαξης και του χρόνου θα εφαρμοστεί πια και στον τουρισμό και στην εστίαση, διασφαλίζοντας έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί γι΄ αυτή. Όπως κι ότι το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται πια να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν.

Μιλάμε συνεπώς για μία ριζική μεταβολή που πράγματι, κ. Κουτσούμπα. Εδώ είναι «ο νόμος του εργάτη», όπως λέει και το δικό σας σύνθημα. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας. Γνωρίζετε ότι, με απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, αυτή έχει ήδη αναβαθμιστεί σε Ανεξάρτητη Αρχή. Τα στελέχη της θα έχουν πια αυτόματη πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενός καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος που δίνει καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, μία «αξονική τομογραφία» της αγοράς εργασίας, προστατεύοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τον ανταγωνισμό, καθώς αυτός συχνά στρεβλώνεται από κακόβουλους εργοδότες οι οποίοι καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Κάρτα εργασίας στα σούπερ μάρκετ; ποιος εγγυάται ότι η κάρτα δεν θα κτυπάει στο 4άωρο και ο εργαζόμενος θα φεύγει στο 8άωρο; μάλλον ζείτε σε άλλον κόσμο. Ποιος θα υπερασπιστεί τον εργαζόμενο; Και ας μη μιλήσουμε για τις ανεξάρτητες αρχές που έχετε γεμίσει τη χώρα για να εισπράττετε, για να εκφοβίζετε, για να μαγειρεύετε τους δείκτες και τα αποτελέσματα, για να βολεύετε τους δικούς σας ανθρώπους (ααδε, ελστατ, εργάνη κ.α.)

Ακριβώς γι’ αυτό και με τον νέο νόμο -αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας κ. Κουτσούμπα- οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν επιτέλους τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έτσι δεν είναι; Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση να το κάνει. Τέσσερα χρόνια εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα που γελάτε τώρα στα πρώτα έδρανα; Είδατε κάτι παράδοξα; Πώς τελικά αυτό το περιβόητο μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι μπορεί να το έχουν, άλλοι μπορεί να το διαλαλούν και άλλοι μπορεί τελικά να το υπηρετούν στην πράξη.

Η μερική κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετή. Η εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών πρέπει να επεκταθεί και στους όρους αμοιβής.

Το υφιστάμενο καθεστώς διάκρισης της αμοιβής μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών δημιουργεί γραφειοκρατία, σύγχυση στην εφαρμογή και σύγκρουση στις εργασιακές σχέσεις.

Για το λόγο αυτό, η πρώτη και τρίτη παράγραφος του άρθρου 63 πρέπει να αναδιατυπωθούν ως εξής:

«1. Καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης , την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας και τους όρους αμοιβής».

«3. Για την αναγωγή του μηνιαίου μισθού σε ημερομίσθιο διαιρείται ο μισθός δια εικοσιπέντε (25) .».

http://www.opengov.gr/minlab/?c=7130 & http://www.opengov.gr/minlab/?p=4914

Και βέβαια, από αυτή την κυβέρνηση καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα.

Άρθρο 27 Άδεια πατρότητας (άρθρα 4 και 8 της Οδηγίας (EE) 2019/1158) http://www.opengov.gr/minlab/?p=4950

Αυξήθηκαν οι μέριμνες στις νέες μητέρες. Και δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις, 120 μεγάλες επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν πια με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν τα κάνατε όλα αυτά τέσσερα χρόνια, δεν προφτάσατε; Ή μήπως δεν ενδιαφερόσασταν;

Έρχονται «μίνι» παιδικοί σταθμοί σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις http://www.dealnews.gr/roi/item/341658-Έρχονται-«μίνι»-παιδικοί-σταθμοί-σε-120-μεγάλες-επιχειρήσεις#.Ys7CtTFByM8

Ενώ σε συμφωνία πια με τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τον χρόνο της απασχόλησης και των διακοπών τους. Είναι μια εκδοχή της τετραήμερης δουλειάς την εβδομάδα.

Άρθρο 58 Συμφωνία περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας – Τροποποίηση της παρ. 6 και προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 41 του ν. 1892/1990  http://www.opengov.gr/minlab/?p=4919

Δεδομένης της άνισης ισχύος ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ο εργοδότης θα υποχρεώνει τον εργαζόμενο να «αιτηθεί» διευθέτηση εργασίας, οδηγώντας τον σε ντε φάκτο 10ωρη απασχόληση, η οποία αντιβαίνει με το άρθρο 54 του παρόντος, αλλά και το σύνολο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας της χώρας. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να θεσπιστεί η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία θα οδηγήσει στην ντε φάκτο θέσπιση 2 επιπλέον ωρών εργασίας ημερησίως, χωρίς καμία προσαύξηση. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο εντός των πλαισίων της εκάστοτε ΣΣΕ, βάσει της αρχής της ευνοϊκότερης διάταξης, ειδάλλως οι ΣΣΕ θα παραγκωνιστούν και οι εργαζόμενοι θα καταδικαστούν σε ανίσχυρη θέση διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες.

Η αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες σε περίπτωση απόλυσης, ωσάν υπερεργασία ή υπερωρία, δεν αποτελούν επαρκή προστασία των εργαζομένων απέναντι στην πρόσληψη και υποχρεωτική εργασία κατά 10 ώρες ημερησίως, 10 ώρες επιπλέον την εβδομάδα, για 6 μήνες και αμέσως μετά απόλυση.

Ενδεικτικά, στις 26 εβδομάδες του 6μηνου, ο εργαζόμενος με 40ωρο, θα εργαστεί κατά 1040 ώρες. Με το 10ωρο θα εργάζεται 1300, ήτοι 260 ώρες παραπάνω. Η αφαίρεση των 260 παραπάνω ωρών από το επόμενο εξάωρο θα σημαίνει 780 ώρες, 30 ώρες εβδομαδιαίως, ή 32,5 ρεπό, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν αντισταθμίζουν την αυξημένη φθορά και κόπωση του εργαζομένου, η οποία αυξάνεται εκθετικά όσες ώρες δουλεύει. Συν την ανάγκη σταθερού ωραρίου για προσαρμογή του ανθρωπίνου οργανισμού στον κιρκάδιο ρυθμό, συν την ανάγκη για «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες αναψυχής, 8 ώρες ανάπαυσης», οι οποίες αποτελούν αίτημα και κεκτημένο ήδη από την εποχή του Ρόμπερτ Όουεν και οι οποίες ήδη παρακάμπτονται από εργασία μακριά από την κατοικία, προκύπτει ότι η 10ωρη εργασία δεν πρέπει να εισαχθεί με καμία μορφή. http://www.opengov.gr/minlab/?c=7095

Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον εργοδότη του ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

Εσείς κάνετε ένα νόμο που ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ. ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που να μηδαμινά θετικά υπάρχουν μόνο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και όχι για την ουσία http://www.opengov.gr/minlab/?c=6989

Και το νέο περιβάλλον, τέλος, ρυθμίζει όλα τα νέα δεδομένα τα οποία εμφανίζονται στην απασχόληση. Η χώρα διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας αλλά και προστασίας των εργαζόμενων στα delivery, των αυτοαπασχολούμενων ταχυδιανομέων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να το κάνει. Τέσσερα χρόνια τι κάνατε για αυτό κύριοι της Αριστεράς; Τίποτα. Μηδέν. Δεν προλάβατε. Ήσασταν πολύ απασχολημένοι με το να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια.

Ασφάλιση διανομέων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης και αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών – Διευκρινίσεις αναφορικά με το είδος της εργασιακής σχέσης. https://www.taxheaven.gr/news/51315/asfalishdianomewnpoyapasxoloyntaiseepixeirhseispshfiakwnyphresiwndiamesolabhshskaiameibontaimeparastatikoparexomenwnyphresiwndieykriniseisanaforikametoeidosthsergasiakhssxeshs

Είναι γνωστό ότι η παραπάνω ρύθμιση έγινε για να διευκολυνθούν οι μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου διανομείς και που διαχειρίζονται πολύ δικοί σας άνθρωποι. Δηλ. για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδά τους. Πόσο θα κοστίσει αυτό στον εργαζόμενο; Το να εκδίδει κάποιος παραστατικό παροχής υπηρεσιών επισύρει μία σειρά υψηλών φόρων προς τον δικαιούχο που αντί να του αυξάνει το εισόδημα τού το στραγγαλίζει. Για μια ακόμα φορά βολέψατε τους δικούς σας κ. Μητσοτάκη.

Το νέο περιβάλλον, τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου. Αλλά ταυτόχρονα εισάγει και ρήτρες που τιμωρούν την παρενόχληση και τις διακρίσεις. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ανέβηκε στις 12 χώρες στον κόσμο όσον αφορά την πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών.

H επίδραση της τηλεργασίας στις συμβάσεις εργασίας – Εργασιακά δικαιώματα https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=2522

Η τηλεργασία που προάγετε με τέτοια ζέση, έχει απώτερο σκοπό τα λιγότερα έξοδα των εργοδοτών (Γλυτώνουν ενοίκια, εξοπλισμό και έπιπλα ενώ αρκετοί κερδίζουν σχεδόν μία μέρα εργασίας την εβδομάδα από την υπερεργασία των εξ αποστάσεως υπαλλήλων τους), την περισσότερη και πιο ελεγχόμενη εργασία των εργαζομένων από τους εργοδότες τους (με παρακολούθηση τής πληκτρολόγησης, της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ενημέρωσης και βαθμολόγησης τής παραγωγικότητας) την κατακόρυφη μείωση των απουσιών (αδειών) λόγω ασθενείας. Για τους εργαζόμενους, οι περισσότερες ώρες στην οθόνη τούς οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και αποξένωση. Μόνο τυχαία δεν είναι τα συμπεράσματα έρευνας του εξωτερικού, ότι οι εργαζόμενοι υπό αυτό το καθεστώς είναι η πιο μοναχική γενιά.  Αυτά είναι τα οφέλη που προσφέρετε και για τα οποία κομπάζετε. https://www.efsyn.gr/oikonomia/256805_stin-pagida-tis-tilergasias

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρά τις μεγάλες διεθνείς αντιξοότητες προφανώς και δεν μας αρκεί το γεγονός ότι τονώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων. Ούτε μόνο μας αρκεί να καλυτερεύουν οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε ότι στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακόμα αρκετές στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεωρούμε, όμως, ότι τώρα έχουμε πια στη διάθεσή μας εκείνα τα εργαλεία για να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε πια αποτελεσματικά.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, αυτής της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πριν από τρία χρόνια ήταν ένα: η μείωση της ανεργίας. Γιατί η απουσία από την εργασία είναι ουσιαστικά εξορία από την ίδια την κοινωνική ζωή. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το κοινωνικό σύνολο, είναι ένα μεγάλο τραύμα για τον πολίτη, που ζει τον κίνδυνο όχι μόνο της ανέχειας και του περιθωρίου αλλά και της ψυχολογικής αποξένωσης από την ικανοποίηση που παρέχει η αξιοπρέπεια της εργασίας. Ναι, αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σε αυτή την κυβέρνηση είναι γιατί μέσα στην πανδημία η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει κατά σχεδόν πέντε μονάδες την ανεργία.

Πώς υπολογίζετε την ανεργία στο 12% όταν τα 3 τελευταία χρόνια, λόγω καραντίνας, έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις δημιουργώντας ανέργους όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας των νέων αλλά παραμένει εξαιρετικά υψηλό στο 30,5%. Είναι και πάλι το δεύτερο υψηλότερο ύστερα από εκείνο της Ισπανίας (30,6%). https://m.naftemporiki.gr/story/1827562/anergia-nea-meiosi-stin-ellada-ton-dekembrio-se-istoriko-xamilo-stin-eurozoni

Η έξαρση της «κρυφής ανεργίας», που περικλείεται στον στατιστικό όρο «μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός» εξελίσσεται συνεχώς. Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.500.000 περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 219,4 χιλ. άτομα σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2020 (+ 6,7%). Συγκεκριμένα δείχνουν αύξηση της ανεργίας στο 17% (από 15,9% τον ίδιο μήνα του 2020), αύξηση των ανέργων κατά 31.202 άτομα (σύνολο 762.553 άτομα) και αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού κατά 92.205 άτομα (συνολικά 3.391.650 άτομα). https://www.ot.gr/2021/07/14/oikonomia/i-kryfi-anergia-to-pososto-ton-anergon-kai-i-epanekkinisi-tis-oikonomias/

Έχουμε σήμερα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που είχαμε εδώ και 12 χρόνια. Παραπάνω από 4.123.000 εργαζόμενους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπάνησε η πολιτεία στοχευμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να εντάξει σε νέες θέσεις πάνω από 200.000 άνεργους συμπολίτες μας. Είναι ένα παράδειγμα θετικής απάντησης σε αρνητική πρόκληση.

Να μην θυμίσω εδώ τις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκτόξευση της ανεργίας όταν η πανδημία χτύπησε και την πόρτα της πατρίδας μας. Ευτυχώς αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις, αυτές οι «Κασσάνδρες», δεν επιβεβαιώθηκαν. Και χαιρόμαστε που σήμερα μπορούμε να κάνουμε μία θετική αξιολόγηση των σημαντικών παρεμβάσεων που κάναμε στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας πια δρομολογήσει μία αποκλιμάκωση της ανεργίας που εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Ο μοχλός της ενεργητικής πολιτικής, τώρα, κατά της ανεργίας παραμένει ο τέως Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετονομασθείς πια σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με τα πολύπλευρα προγράμματά του. Ήταν αυτά μέσα από τα οποία σε τρία χρόνια άνοιξαν και ανοίγουν 136.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των μόλις 42.000 ολόκληρης της προηγούμενης τετραετίας, και μάλιστα με πόρους που δεν γίνονται όπως στο παρελθόν παθητικά επιδόματα που κάνουν τον πολίτη διπλά όμηρο της ανεργίας από τη μία και της εκάστοτε κυβέρνησης από την άλλη.

Οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν την κατάρτιση και την εξειδίκευση. Δικός μας στόχος είναι ο άνεργος να μπορεί να αποκτά δεξιότητες που θα τον κρατήσουν μόνιμα στην εργασία, σε θέσεις που θα ζητά η αγορά. Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας θα παρακολουθούν στο εξής κύκλους ψηφιακών μαθημάτων και ειδικοτήτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ένα από τα εμβληματικά προγράμματα κατάρτισης που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτές τις δεξιότητες θα τις πιστοποιούν πια πανεπιστήμια, επιχειρήσεις όπως η Google, η Microsoft που συμπράττουν σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν αρκεί κάποιος να έχει απλά καταρτιστεί, πρέπει να μπορεί να αποδεικνύει και τις γνώσεις τις οποίες έχει αποκτήσει στον μελλοντικό του εργοδότη.

Και δύο ξεχωριστά κεφάλαια, τέλος, αποτελούν η ενεργοποίηση των ιδίων των ανέργων για να βρουν δουλειά, αλλά και η απασχόληση των συμπολιτών μας άνω των 55 ετών. Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πώς θα ενθαρρύνουμε τους ανέργους οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βρουν δουλειά: η Πολιτεία επιδοτεί ήδη με 300 ευρώ τον κάθε άνεργο ο οποίος θα καταρτίσει το ατομικό του σχέδιο για την κατάρτισή του και τον χώρο στον οποίο θα μπορούσε να βρει απασχόληση. Και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβανε.

Τέλος, για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, είχα την ευκαιρία την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον Υπουργό, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι μαζί μας -νοσεί, του ευχόμαστε περαστικά- να συναντήσω συμπολίτες μας οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στοχευμένο σε άνεργους συμπολίτες άνω των 55 ετών.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, τόσο ενθαρρυντικά που πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα, από τις 8.500 θέσεις σε 15.000 συμπολίτες μας άνω των 55 ετών, οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δημόσιους φορείς στους οποίους μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους από τον ιδιωτικό τομέα, ταυτόχρονα να συμπληρώσουν πολύτιμα χρόνια για τα ένσημά τους, αλλά να μπορέσουν να δημιουργήσουν και το υπόβαθρο για να ενταχθούν και πάλι -με την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού- στην αγορά εργασίας, καθώς πολλοί απ’ αυτούς θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, αισθάνονται χρήσιμοι, δημιουργικοί, νέοι, ως προς τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Ξεπερνά πλέον κάθε λογική αυτό που συμβαίνει. Προσπαθούν πάλι μέσω επιδομάτων να σπρώξουν και να ρίξουν την ευθύνη στον πολίτη να βρει δουλειά, κι ακόμη τους άνω των 55 να τους οδηγήσουν πάλι στο Δημόσιο Τομέα, αντί να κάνουν ότι θα έκανε κάθε σώφρονα κυβέρνηση. Μείωση της φορολογίας, χωρίς «παραθυράκια» και κίνητρα για προσέλκυση ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ επενδύσεων που θα παράξουν πλούτο και μέσω αυτού θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας τόσο για τη συγκεκριμένη επένδυση που θα γίνει, όσο κι από «παρελκόμενα» επαγγέλματα. Αλλά από την υψηλή φορολογία διατηρείται το κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα η ανεργία των νέων να είναι στα ύψη. https://www.dypa.gov.gr/storage/statistika-stoikheia/synoptikh-ekthesh-maios-2022.pdf Όπως φαίνεται ο αριθμός των 920.000 ανέργων προκαλεί ίλιγγο, με την ανεργία των νέων να είναι στο 31,1%.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα των συντάξεων. Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να σηκώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Μιλώντας λοιπόν για τους συνταξιούχους θα μπορούσα απλά να ξεκινήσω θυμίζοντας τις εικόνες των ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια. Ευτυχώς όμως, εκείνες οι σκηνές είναι πλέον μνήμες. Προσοχή, λέω μνήμες, όχι αναμνήσεις, γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές και ίσως πιο ανώδυνες, οι πρώτες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν τώρα ο κ. Τσακαλώτος ζητά μαζί με τον κ. Βαρουφάκη να επιστρέψουν μαζί στο προσκήνιο.

Ειδικά στον τομέα αυτόν λοιπόν, το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν πράγματι τιτάνιο. Έτσι, στην αρχή και με συνετά βήματα ακυρώθηκε το αντισυνταγματικό σύστημα Κατρούγκαλου, που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα η πτώση του πρώτου, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα πολλών συνταξιούχων.

Δηλαδή αυτή η χώρα θα πρέπει να χτυπιέται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (Σκύλλας και Χάρυβδης); Ο καθένας προσπαθεί να στηλιτεύσει και να κατακρίνει τον άλλο. Ναι, ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν απαράδεκτος. Αλλά η ακύρωσή του από μόνη της δεν λέει τίποτα. Μπορεί οι συνταξιούχοι να μην κλαίνε (τόσοι πολλοί) πλέον στα πεζοδρόμια, αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν μέχρι να βγει η σύνταξή τους. Πώς θα βγουν όλες αυτές οι 280.000 συντάξεις κ. Μητσοτάκη; Έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από εσάς για να βρείτε έναν τρόπο να εκκαθαριστούν οι συντάξεις; (Πάσχα 2022). https://www.capital.gr/oikonomia/3630195/pos-kai-pote-tha-ekkatharistoun-280-000-ekkremeis-kuries-kai-epikourikes-suntaxeis

Καθιερώσαμε στη συνέχεια μόνιμες αυξήσεις έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225.000 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμάται (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) πως θα είναι για όλους 5%-6%. Αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά ωστόσο, που είναι περί τις 650.000 δε θα δουν καμία αύξηση στη σύνταξή τους, ενώ αυτοί που έχουν πολύ μικρή προσωπική διαφορά θα δουν μια ελάχιστη αύξηση. (Ημερησία, 11/7/22, και ertnews.gr, 21/5/22)

Ακυρώσαμε τις περικοπές για άλλους 250.000 που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Γι’ αυτό ανακοινώνει ότι οι 250.000 περίπου συνταξιούχοι, που οι επικουρικές τους συντάξεις υπέστησαν μειώσεις επί ΣΥΡΙΖΑ (με το νόμο Κατρούγκαλου), θα λάβουν την προβλεπόμενη αύξηση στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης με την πληρωμή τους στις 2 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ. (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γραφείο Τύπου, Αθήνα, 11/5/20, taxheaven.gr) https://www.taxheaven.gr/news/48825/apo-2-ioynioyoiayxhseisse-250000-epikoyrikessyntaxeis

Ελαττώσαμε επίσης αισθητά την προσωπική διαφορά για περισσότερους από 500.000 δικαιούχους και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν αναδρομικά σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους, τους οποίους εσείς είχατε στοχοποιήσει.

«Ακόμη όμως και οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αγωγές, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν άλλα 5-6 χρόνια, ώστε να δικαιωθούν και να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Ο λόγος είναι ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα έντοκα (6% τόκος ανά έτος)…» Έλαβαν δηλαδή χρήματα μόνο αυτοί που είχαν κάνει εγκαίρως δικαστική προσφυγή και επιπλέον τα ποσά αφορούν μόνο περικοπές σε κύριες συντάξεις. Προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεών τους, πέραν ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να έχουν εγκαίρως καταθέσει σχετική δικαστική αγωγή, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο το πότε θα πληρωθούν τα ποσά και ποια θα είναι αυτά. https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1878465/xoris-anadromika-21-ekatommuria-suntaksiouxoi-pote-tha-laboun-ta-xrimata-oi-dikaiouxoi  (Ναυτεμπορική, 30/11/22)

Στον ίδιο χρόνο λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας, συντάξεις που λαμβάνουν ορφανά τέκνα, ενώ μειώθηκε δραστικά η περικοπή που είχε επιβληθεί στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται.

«Την ίδια στιγμή που η υγεία του λαού δοκιμάζεται από το νέο κύμα της πανδημίας και από τα πρωτόκολλα-λάστιχο, που οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια έχουν δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και φέρνει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους αντιμέτωπους με νέες άμεσες και έμμεσες περικοπές στις συντάξεις τους.

Η νέα εγκύκλιος πατάει πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θέσπισαν ηλικιακά όρια και κατακρεούργησαν τις συντάξεις χηρείας, έφεραν ισχυρές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας. (Ναυτεμπορική, 3/1/22) Συνεπώς, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής που αναρτήθηκε τον Ιανουάριο του 22’ η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει περικοπές στις συντάξεις χηρείας και σε άλλες αναπηρικές συντάξεις. https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1818102/egkuklios-ti-isxuei-me-tis-suntakseis-xireias-kindunos-perikopon

Με λίγα λόγια, και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν, ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του. Προφανώς δεν έλυσε όλα του τα προβλήματα. Βλέπει όμως ένα κράτος το οποίο τον νοιάζεται και βρίσκεται δίπλα του σε όλα τα μέτωπα.

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο για πληθώρα λόγων, με πρώτον και καλύτερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποτελείωσε την φτωχοποίηση των πολιτών μέσω της ανεξέλεγκτης και δίχως αιτία αύξησης της τιμής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στους ΄Έλληνες πολίτες, και κατόπιν θέσπισε την ενίσχυσή τους με υποτιθέμενα επιδόματα για την αντιμετώπιση της ίδιας αυτής ακρίβειας!

Και απ‘ αυτό ξεχωρίζω ένα, τις εκκρεμείς συντάξεις, για τις οποίες νομίζω ότι αρκεί ένα μόνο στοιχείο: μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις είχαν βγει ολόκληρο το 2019.

Πραγματικά εκδόθηκε ένας μεγάλος αριθμός συντάξεων που εκκρεμούσαν, παρ’ όλα αυτά θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ήταν περισσότερες απ’ αυτές που εκδόθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2019. https://www.imerisia.gr/syntaxeis/46094_ekkremeis-syntaxeis-poso-meiothikan-oi-lixiprothesmes-aitiseis-pinakas  (Ημερησία, 21/6/22)

https://www.kathimerini.gr/economy/561764359/meiothikan-kata-22-4-oi-ekkremeis-kyries-syntaxeis-se-ena-chrono/  (Καθημερινή, 16/3/22)

Αυτό λέγεται, κ. Τσίπρα, αύξηση 140%, και μάλιστα με λιγότερους υπαλλήλους, 900 για την ακρίβεια, για να αποδειχθεί έτσι ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά συχνά και τη διοίκηση.

Στόχος τώρα είναι, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, να έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2021, ώστε σύντομα να εκλείψει οριστικά αυτή η απαράδεκτη ομηρία των συνταξιούχων. Δώσαμε έμφαση σε αυτή την παθογένεια γιατί, πράγματι, αποτελούσε μια ντροπή δεκαετιών για το σύγχρονο κράτος. Δεν νοείται να περιμένει κάποιος δύο, τρία, πέντε -πολλές φορές- χρόνια για τη σύνταξή του. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού, ένα ζήτημα το οποίο αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους να λύσει.

Η «αυτοσύνταξη» (δηλαδή η σύνταξη κατά δήλωση του ασφαλισμένου) που προωθεί ο Κ. Χατζηδάκης απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την αξιοπιστία, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο λογαριασμός της σύνταξης «κατά δήλωση» του ασφαλισμένου θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας… Δηλαδή ο Κ. Χατζηδάκης καλεί τους ασφαλισμένους να πάρουν μέσα σε 90 ημέρες τις συντάξεις τους που καθυστερούν 4 και 5 χρόνια κι αν υπάρχει διαφορά στο ποσό που καταβλήθηκε κατά 20%, 30% ή και 50% από αυτή που δικαιούται ο συνταξιούχος, αυτό θα φορτωθεί στην επόμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ – και βέβαια στην επόμενη κυβέρνηση. (Η Αυγή, 17/4/22) Σύμφωνα με τα λεγόμενα άρθρου της Αυγής, η τρέχουσα κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει ψηφοφόρους ουσιαστικά νομιμοποιώντας προσωρινά και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους τη συνταξιοδότηση όσων περισσότερων υποψηφίων γίνεται, ούτως ώστε να κερδίσει σε «απόλυτο αριθμό» διεκπεραιωμένων συντάξεων κατά τη θητεία της. Το αν πραγματικά δικαιούνται τις συντάξεις αυτές οι υποψήφιοι, και αν τα ποσά είναι τα ορθά, είναι κάτι που θα βαρύνει την επόμενη κυβέρνηση, καθώς είναι αναμφίβολο πως η εσπευσμένη επιτάχυνση των διαδικασιών ενέχει πολλά λάθη.

Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ, ο οποίος προσφέρει πια πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, έχει διεκπεραιώσει παραπάνω από 126 εκατομμύρια επαφές, συναλλαγές με τους πολίτες μέσω Internet, έχει δρομολογήσει 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά ραντεβού με ασφαλισμένους οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Και όσο για τους συνταξιούχους του μέλλοντος, η χώρα μας συντονίζεται επιτέλους με την Ευρώπη, καθιερώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με το οποίο η πολιτεία εγγυάται στο ακέραιο την επιστροφή των εισφορών των ασφαλισμένων μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου.

Στο ΤΕΚΑ ενισχύεται η προστατευτική λειτουργία του συστήματος έναντι των ασφαλισμένων. Πέραν της επιστροφής των εισφορών σε πραγματικές τιμές σε περίπτωση μη συμπλήρωσης δεκαπενταετούς ασφάλισης και της παροχής κατώτατης σύνταξης σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου που αναφέρθηκαν προηγουμένως, το Κράτος εγγυάται μη αρνητικές αποδόσεις στους συνταξιούχους του νέου συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη ρητή πρόβλεψη ότι το Κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Κατά συνέπεια, απονέμεται στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη τουλάχιστον ίση με αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες κατέβαλαν, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, το Κράτος εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις του «παλαιού» συστήματος θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως περικοπή.(Δημοσίευση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) https://ypergasias.gov.gr/xekinise-i-leitourgia-tou-neou-tameiou-epikourikis-kefalaiopoiitikis-asfalisis-teka/  Πραγματικά φαντάζει πολλά υποσχόμενο ένα σύστημα στο οποίο η επικουρική σύνταξη ενός εργαζόμενου, ήδη από τις πρώτες καταβολές των εισφορών του, είναι ουσιαστικά ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να παρεμβαίνει και να το διαχειρίζεται ως ένα βαθμό με δικές του επιλογές (3 επενδυτικά προφίλ). Εφόσον μάλιστα διασφαλίζεται η καταβολή της ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, ουσιαστικά υπάρχει και μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που ναυαγήσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκειο.

Στο μεταξύ, όμως, οι ίδιοι θα μπορούν να επιλέγουν πώς θα επενδύσουν αυτές τις αποταμιεύσεις, διαχειριζόμενοι οι ίδιοι τον ατομικό τους κουμπαρά. Είναι ένα σύστημα το οποίο παντού στην Ευρώπη έχει δείξει ότι, υπό τη σωστή εποπτεία του κράτους, μπορεί να οδηγήσει σταθερά σε καλύτερες, σε υψηλότερες συντάξεις.

Κοινωνική πολιτική, όμως, σημαίνει και πολιτική της καθημερινότητας. Απλές αλλά απολύτως καθοριστικές παρεμβάσεις, όπως το 1555, ο αριθμός του ΕΦΚΑ, που επιτέλους ξεκίνησε τη δουλειά του, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, λύνει γρήγορα προβλήματα, απαντώνται με ακρίβεια τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων. Οκτώ στους δέκα που τηλεφώνησαν δηλώνουν μεγάλη ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση και από την αντιμετώπιση των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τα αιτήματά τους.

Θέλω να θυμίσω ότι, σταθερά, στον Συνήγορο του Πολίτη, ένα στα δύο παράπονα ως προς τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά αφορούσε τον ΕΦΚΑ. Σκύψαμε, λοιπόν, πάνω σε αυτό το πρόβλημα και έχουμε σήμερα ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να δίνει γρήγορες απαντήσεις στους πολίτες και να μειώνει σημαντικά την ταλαιπωρία την οποία δυστυχώς είχαν συνηθίσει, που αποτελούσε τον κανόνα πριν αυτή η κυβέρνηση παρέμβει δραστικά για να λύσει το πρόβλημα.

Αυτά μέχρι τώρα, διότι ελαφρύνσεις των πολιτών προφανώς και θα συνεχιστούν.

Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν -όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα- στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα εξορθολογίζεται και η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Σήμερα, τέλος, και με βάση το ιδιαίτερο θέμα της συζήτησης, μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023, θα καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται επιτέλους σε μία τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει τελικά να ωφελεί όλους, χωρίς όμως ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, ούτε προφανώς και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Η εισφορά θα έπρεπε να καταργηθεί στα τέλη του 2014, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα επιβαρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.      Από το 2021 «πάγωσε» για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα  Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος η από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.   Οι κατηγορίες που θα δουν αυξήσεις είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι  οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων. Δηλαδή όσον αφορά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα απαλλαγούν όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μετά τους εργαζόμενους, τους παλιούς και νέους συνταξιούχους, τους ανέργους, θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή τη συνοπτική περιγραφή της κοινωνικής μας πολιτικής μιλώντας για τον τέταρτο και ίσως τον πιο σημαντικό πυλώνα της. Αναφέρομαι στην προστασία των πιο ευάλωτων. Γιατί η πρόοδος μιας χώρας δεν κρίνεται μόνο από τον κοινό βηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Κρίνεται κυρίως από τη συλλογική μας δύναμη, να μην αφήσουμε πίσω κανένα μέλος της. Και στο πεδίο αυτό, παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, έχει γίνει σημαντική δουλειά.

Αναφέρθηκα ήδη στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα επιδόματα των οποίων απλώθηκαν σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε ΑμεΑ συμπολίτες μας. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο εντός του 2021 δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύρια -επαναλαμβάνω 4,8 δισεκατομμύρια- σε επιδόματα, με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα, το οποίο καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Υπήρξε μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια. Θυμίζω τα επιπλέον 250 ευρώ σε σχεδόν 650.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τα 200 ευρώ σε 677.000 πιο ευάλωτους που δώσαμε τον Απρίλιο του 2022 και φυσικά το αυξημένο επίδομα τέκνων.

Βεβαίως δεν θα πάψω να λέω πως ό,τι και να κάνουμε θα μοιάζει πάντα μικρό, θα μοιάζει «λίγο», καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και δυστυχώς αυξάνονται. Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε την ένταση, ούτε την πορεία αυτής της προσπάθειας.

Όσο μακριά λοιπόν πρέπει να μένουμε από πανηγυρισμούς, άλλο τόσο πρέπει να αποφεύγουμε τους ανέξοδους μηδενισμούς. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με τη διαρκή διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα ξεδιπλώνει σήμερα μία εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά, ένα πρόγραμμα στέγασης και εργασίας ειδικά για τους αστέγους. Αυξήσαμε κατά 40.000 τα γεύματα σε 276 σχολεία, ενώ η Κάρτα Αναπηρίας θα διευκολύνει 180.000 συνανθρώπους μας. Και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού -ένα προσωπικό μου στοίχημα τολμώ να πω- θα επιτρέψει σε 2.000 δικαιούχους να βγουν επιτέλους από το σπίτι.

To 2013 στην εφημερίδα καθημερινή γράφτηκε το εξής¨»»

«Είναι 120.000, μπορεί να φτάνουν και τις 150.000. Υπάρχουν και εκτιμήσεις όμως που ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 220.000. Μιλάμε πάντα για τους Ελληνες Ρομά ή Τσιγγάνους, πες τους όπως θέλεις. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει και άλλοι, κυρίως από την Αλβανία, αλλά και τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και τη Ρουμανία. Αυτοί έτσι και αλλιώς είναι παράνομοι», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.»

Αυτοί οι λοιπόν οι παράνομοι όπως ειχε πει ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος.,ουσιαστικά ζουν από τα επιδόματα. οι υπόλοιποι από τα ναρκωτικά. Επίδομα φτώχειας, επίδομα πολυτέκνου, επιδόματα για ατυχήματα που παθαίνουν συχνά λόγω του τρόπου ζωής τους και χρόνιες ασθένειες. Τα παιδιά είναι για πολλούς «εργαλεία κατά της φτώχειας». «Μπαίναμε σε ένα σπίτι, λέγαμε πόσα παιδιά έχεις, απαντούσε έξι. Στο επόμενο σπίτι μάς έλεγαν οκτώ παιδιά αλλά βρίσκαμε και δύο από το προηγούμενο», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Παρθένης, υπεύθυνος προγραμμάτων Τσιγγανοπαίδων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναρωτιέμαι γιατί χαμογελάτε έτσι, το θεωρείτε αδιάφορο μάλλον αυτό, έτσι δεν είναι; Το θεωρείτε αδιάφορο ένας τετραπληγικός άνθρωπος να έχει έναν προσωπικό βοηθό, να μην επιβαρύνει την οικογένειά του, να μπορεί ο ίδιος να ανακτήσει την αυτονομία του και να μπορέσει το κράτος να του παρέχει αυτή την ελάχιστη στήριξη, σε αυτόν και στην οικογένειά του. Αν όλα αυτά θεωρείτε ότι σας είναι αδιάφορα, είστε πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Και μιας και μιλάμε και για τα δικαιώματα, στα οποία τόσο συχνά θέλετε να αναφέρεστε, αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί 43 κέντρα και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες. Αυτή η κυβέρνηση, η «ανάλγητη κυβέρνηση χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες», εγκαινιάζει καινοτόμα συστήματα όπως το «panic button». Και βέβαια έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να καταργήσει τη ρατσιστική απαγόρευση της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους. Ούτε αυτό προφτάσατε να το κάνετε φαντάζομαι. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να δώσει πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ.

Αναφέρεστε στην απόφαση του δικαστηρίου για την απελευθέρωση τού Δ. Λιγνάδη ενώ κρίθηκε ένοχος για 2 βιασμούς με φυλάκιση 12 ετών. Αυτό είναι παγκόσμια πρώτη. Κρίνεται ένοχος για 2 βιασμούς και αφήνεται ελεύθερος!!! Πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει ότι και η δικαστική εξουσία χειραγωγείται από εσάς τον ίδιο; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη δηλ. να οδηγηθεί στις φυλακές και να εκτείει κανονικά την ποινή του μέχρι την εκδίκαση τής έφεσής του; Γι’ αυτήν την αυστηροποίηση των ποινών για βιασμούς, κακοποίηση και παρενόχληση μιλάτε;  Δεν σκεφτήκατε ότι με αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε έναν νέο κύκλο έξαρσης αυτών των περιπτώσεων δηλ. αύξηση βιασμών κ.α διότι πλέον υπάρχει δεδικασμένο να επικαλεστούν για να κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι ανενόχλητα; Προφανώς δεν σας νοιάζει!!!

Βλέποντας και τον χρόνο, κ. Πρόεδρε, δεν έχω το περιθώριο να αναπτύξω τα πολλά ειδικά ή οριζόντια μέτρα που διαπερνούν τις κυβερνητικές μας επιλογές. Όπως είπα στην αρχή, όλες επί της ουσίας έχουν ένα κοινωνικό πρόσημο. Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» για τις εργαζόμενες μητέρες, τα μεγάλα έργα που δίνουν δουλειά στους ανέργους, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που θωρακίζουν την υγεία μας, για πρώτη φορά γυναίκες άνω των 50 θα λάβουν όλες ένα μήνυμα οι ίδιες για να πάνε να κάνουν μαστογραφία. Και πολλές από αυτές, για πρώτη φορά, θα βρεθούν σε μια ιδιωτική δομή στην οποία δεν είχαν ποτέ πρόσβαση.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τους ομοφυλόφιλους και να τους επιβάλλει στην κοινωνία ως ομάδα παραγκωνισμένη από το κοινωνικό σύνολο. Προσπαθεί να επιβάλλει την ανωλία ωε κάτι το φυσιολογικό. Αλήθεια το φωνάζουν συνέχεια για να το ακούσουν και να το πιστέψουν οι απλοί πολίτες;; ή οι ίδιοι να αποδεχτούν τον εαυτό τους διότι κατά βάθος γνωρίζουν ποιο είναι το φυσιολογικό και ομαλό και ποιο το παραφύσιν και ανώμαλο. Εντάσσει αυτά τα άτομα στον ΟΑΕΔ. Τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος είναι τι φύλο προτιμά να έχει ή το εισόδημα που δηλώνει;

Γελάτε και με αυτά. Ε, γιατί δεν τα κάνατε αντί να γελάτε και να ειρωνεύεστε; Γιατί δεν τα κάνατε;

Όχι, δεν το κάνατε. Είναι άλλο να παρέχετε τη δυνατότητα της δωρεάν μαστογραφίας και άλλο να κάνετε ένα μαζικό πρόγραμμα μαστογραφιών με πρωτοβουλία του κράτους. Μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Και αν δεν το καταλαβαίνετε, λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι.

Μιλάτε για ένα μαζικό πρόγραμμα μαστογράφων, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει και αυτό το πρόγραμμα ή αν γίνεται με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γιατί αυξήσατε στα 50 έτη το όριο δικαιώματος στην δωρεάν μαστογραφία; Οι γυναίκες από 40-50 δεν έχουν πρόβλημα; Αφού θέλετε τόσο να προστατεύσετε τις γυναίκες γιατί βάλατε αυτόν τον αχρείαστο ηλικιακό περιορισμό; Πάλι οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα που έβαλαν αυτά τα όρια; Κοινός νους δεν υπάρχει σε αυτήν την κυβέρνηση, μόνο οι ειδικοί; https://www.ieidiseis.gr/politiki/149892/ti-apanta-o-pierrakakis-gia-ti-dorean-mastografia-pou-isxyei-apo-ton-ioynio-tou-2018

Το βέβαιο είναι ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να εξοπλιστούν και τα ιδιωτικά κέντρα με δωρεάν ψηφιακούς μαστογράφους. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/dorean-proleptikes-diagnostikes-exetaseis-mastografias.html

Λυπάμαι για ένα λόγο ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Λυπάμαι πραγματικά διότι πολλές από αυτές τις αλλαγές που περιέγραψα τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα και να υπάρχει μια διακομματική στήριξη η οποία θα έστελνε και ένα μήνυμα ενότητας του κοινοβουλίου σε πολιτικές οι οποίες τελικά έχουν όλες ένα κοινωνικό πρόσημο.

Σωστά, θεωρείτε αυτονόητες αυτές τις αλλαγές που περιγράψατε. Το θέμα είναι ότι θεωρείτε αυτονόητα μόνο αυτά τα ελάχιστα που προσφέρατε εσείς στην κοινωνία με τη μορφή παροχών, κάτι που άλλωστε επιβάλλεται μία κυβέρνηση ή το κράτος να παρέχει στους πολίτες του, σαν ανταπόδοση των φόρων που εισπράττει από αυτούς, γιατί έτσι εξυπηρετείται και ο σκοπός τής φορολογίας.

Αυτά, όμως, που πήρατε από τον πολίτη και την κοινωνία δεν είναι αυτονόητα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν; Δεν είναι αυτονόητο ο κάθε ενεργός πολίτης να εργάζεται και να μην έχει φτάσει η ανεργία στη χώρα μας στο 30% (το γενικό 12% που επικαλείστε είναι απολύτως πλασματικό); Δεν είναι αυτονόητο να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ρεύμα (διότι σε πολλούς το έχετε κόψει) αλλά και να μπορούν να το πληρώσουν χωρίς να χρειάζεται να πεινάνε οι ίδιοι και οι οικογένειές τους το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, προκειμένου να πληρώσουν τους εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς τού ρεύματος; Δεν είναι αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε στην Ελλάδα να πληρώνουμε διπλάσιο ρεύμα από αυτό που πληρώνουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι; Δεν είναι αυτονόητο ότι ένας συνταξιούχος δεν μπορεί να ζήσει με 384€ το μήνα; Δεν είναι αυτονόητο ότι η βενζίνη έχει υπερβολικά υψηλή τιμή τόσο με  αντικειμενικά κριτήρια όσο και με τα εισοδηματικά κριτήρια του μέσου Έλληνα; Δεν είναι αυτονόητο ότι ενώ ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός (όπως λέτε) ψηφίζετε αυτά τα άθλια μέτρα και πρόστιμα για όσους δεν επιθυμούν να δεχτούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και επικυρώνετε μέσω του ΣτΕ το επίσης άδικο και αντισυνταγματικό  πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών; Δεν είναι αυτονόητο ότι μία κυβέρνηση δεν πρέπει να εκβιάζει τους πολίτες της και να εφαρμόζει εις βάρος τους εκδικητικά μέτρα (βλ. υγειονομικούς και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές); Δεν είναι αυτονόητο μία κυβέρνηση να σέβεται τους πολίτες της και να μην τους βρίζει, ψεκασμένους τσαμπατζήδες, τη στιγμή που μας έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει οικονομική αφαίμαξη ; Δεν είναι αυτονόητο μία κυβέρνηση να μεριμνά για το καλό των πολιτών της και της χώρας και να μην τους οδηγεί με τα απάνθρωπα μέτρα και φόρους που παίρνει, σε απελπισία, απόγνωση και πολλές φορές σε αυτοκτονία; Δεν είναι αυτονόητο να προάγει την ευημερία μιας χώρας και των πολιτών της και να εξυπηρετεί έτσι το σκοπό για τον οποίο ψηφίστηκε από το λαό και ανέλαβε την εξουσία; Δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει με νύχια και με δόντια την εθνική ακεραιότητα της χώρας και να μην της ξεφεύγει όταν η Τουρκία ονομάζει το Αιγαίο Τουρκικό και το κατοχυρώνει κιόλας; Δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρέπει να κλέβει το κράτος και τους πολίτες του; Ή μήπως όλα τα παραπάνω που έχει η κυβέρνησή σας αυτά τα τελευταία 3 χρόνια είναι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο;

Αναρωτιέμαι όμως γιατί ουσιαστικά καμία από τις αλλαγές τις οποίες περιέγραψα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις ψηφίσατε. Άρα οι συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και ανάμεσα στο σήμερα, ναι, είναι συντριπτικές σε κάθε επίπεδο. Από την πτώση της ανεργίας, μέχρι τις αξιοπρεπείς συντάξεις και από τις νέες δουλειές, μέχρι ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο εργασίας.

Κύριε Μητσοτάκη, για ποια πτώση ανεργίας μιλάτε όταν ο δείκτης έχει φτάσει στο 30% στους νέους κάτω των 25 ετών το 2022 ενώ ήταν στο 42% το 2021 https://m.naftemporiki.gr/story/1827562/anergia-nea-meiosi-stin-ellada-ton-dekembrio-se-istoriko-xamilo-stin-eurozoni  και https://www.in.gr/2022/05/03/economy/ee-sto-68-anergia-deytero-megalytero-pososto-stin-ellada/ ; Μήπως στηρίζεστε στους δείκτες που βγάζει (και δεν βγάζει) η ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι μαγειρεύονται από εσάς τους ίδιους; Ποια σύνταξη εννοείται εσείς ως αξιοπρεπή; Αυτή των 384€; Ή αυτή που δεν μπορούν να διεκδικήσουν οι δικαιούχοι γιατί μπορεί να χρωστάνε στο δημόσιο και τους έχετε σε μόνιμη αναμονή και σε ένδεια αντί να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο ρύθμισης πληρωμών μέσα από τη σύνταξή τους https://www.capital.gr/oikonomia/3589595/pos-tha-suntaxiodotountai-osoi-xrostoun-sta-tameia-tous ; Επίσης, γιατί κάποιος πρέπει να περιμένει 3 – 4 χρόνια για να βγει η σύνταξή του και στο μεταξύ ζει με έναντι; Πού έχει ξανακουστεί αυτό; Εσείς μπορείτε να ζήσετε με αυτό το ποσό για ένα μήνα, πληρώνοντας και όλες σας τις υποχρεώσεις; Για ποιες νέες δουλειές μιλάτε όταν ένα μεγάλο μέρος των νέων μας έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν; Ή μήπως εννοείτε τις κενές θέσεις εργασίας τις οποίες δημιουργήσατε με τη διαθεσιμότητα των 7.500 υγειονομικών που αφήνετε εδώ και 11 μήνες απλήρωτους; Για ποιες νέες θέσεις μιλάτε όταν ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων έχει κλείσει λόγω του ότι δεν άντεξαν τα απανωτά κλεισίματα λόγω της επιδημίας- πανδημίας; Για το γεγονός ότι η Ελλάδα από το 2009 έπεσε από την 14η θέση στην 27η ως φτωχότερη χώρα στην ΕΕ και βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από την Βουλγαρία, με τεράστιο περιορισμό στην αγοραστική δύναμη του Έλληνα; Θα θέλαμε επίσης να μας εξηγήσετε τι εννοείτε λέγοντας «σύγχρονο πλαίσιο εργασίας», μήπως την ψηφιακή κάρτα που τόσο διατυμπανίζετε;

Ανακεφαλαιώνω, λοιπόν. Παραδώσατε την ανεργία στο 17,2% και τη ρίξαμε στο 12,5%. Παραδώσατε κατώτατο μισθό 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας, ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως. Σήμερα δημιουργεί πάνω από 30.000 νέες δουλειές κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, για να καταργήσουμε ή να μειώσουμε εμείς μετά πάνω από 30 φόρους. Και μέχρι το τέλος του 2019 -επειδή τώρα ανακαλύψατε και το ενδιαφέρον σας για τους συνταξιούχους- είχαμε 17 περικοπές συντάξεων. Μετά το καλοκαίρι του 2019, όμως, είχαμε μόνο αυξήσεις.

Μέγα ψέμα. Το 12,5% της ανεργίας είναι μόνο στη δική σας φαντασία και στα δικά σας μαγειρέματα. Δεν υπάρχει αυτό στην ελληνική πραγματικότητα και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Τα 713€ θα πρέπει να πάρετε εσείς και οι υπόλοιποι βουλευτές για να δείτε να μπορείτε να ζήσετε για ένα μήνα με αυτό το ποσό πληρώνοντας όλες σας τις υποχρεώσεις. Ευθαρσώς διατυμπανίζετε ότι μία διαφορά 63€ το μήνα βγάζει τον πολίτη από τη φτώχεια όταν έχει να αντιμετωπίσει αυτήν την τεράστια ακρίβεια και υψηλή φορολογία.

Η υπερφορολόγηση συνεχίζει να υπάρχει δεδομένου του ότι το 55% της βενζίνης που πληρώνουμε για το λίτρο στο πρατήριο είναι φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος που μπήκε με τα μνημόνια και συνεχίζετε να τον εισπράττετε. Ο ΦΠΑ είναι επίσης ένας πολύ υψηλός φόρος για τα δεδομένα και την οικονομική ανέχεια των πολιτών της χώρας και είναι πολύ υψηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ με μεγαλύτερους μισθούς και αναλογικά μικρότερη ακρίβεια.

Και κάτι ακόμα. Ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα; Ποιος εισήγαγε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Ποιος επενδύει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος μας γνώρισε, τελικά, με όρους όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς» και ο «Προσωπικός Βοηθός» των ΑμεΑ; Όλα αυτά τα έχετε αποκαλέσει -αν δεν κάνω λάθος- «κοινωνικό οδοστρωτήρα».

Αυτό είναι ένα αυτονόητο μέτρο που θα έπρεπε να έχει παρθεί εδώ και χρόνια. Μην θεωρείται τα αυτονόητα, καινοτομίες, δεδομένου του ότι στην πραγματικότητα η έλλειψή τους είναι ολιγωρία και παράληψη της κυβέρνησης.

Φαντάζομαι τα ίδια θα μας πείτε και σήμερα. «Κοινωνικό οδοστρωτήρα» για τους εργαζόμενους. Τους εργαζόμενους που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τους επικαλείται συνεχώς, όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Όπως δεν τον ενδιέφεραν ούτε οι απόμαχοι της δουλειάς, αφού επιμένετε να ζείτε ακόμα στον αστερισμό των «συντάξεων Κατρούγκαλου». Δεν περιμένω, συνεπώς, ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όποιος προβάλλει στο παρόν το παρελθόν του, δεσμεύει και το μέλλον του, αδυνατεί παντελώς να εξελιχθεί.

Δεν είστε καλύτεροι από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Στην ένδεια είχαν τους συνταξιούχους και εκείνα τα μέτρα, στην ένδεια έχουν τους συνταξιούχους και τα δικά σας μέτρα. Μη νομίζετε ότι προσφέρετε κάτι καλύτερο στον Έλληνα. Η υψηλή φορολογία και το χαμηλό εισόδημα και η οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων είναι σήματα κατατεθέντα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας ότι τα όσα περιέγραψα δίνουν -νομίζω- μία ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής για την εργασία, για την ασφάλιση, για την απασχόληση, για την προστασία των πιο αδύναμων.

Είναι μία αντίληψη η οποία θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη, γιατί αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος. Εκεί, εξάλλου, δοκιμαζόμαστε όλοι.

Έχουμε όλοι νιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει «αληθινά προοδευτικός πρωθυπουργός». Η αδιαφορία, η αναλγησία, η εκδικητικότητα και η σκληρότητα αυτής της κυβέρνησης απέναντι στον Έλληνα πολίτη  είναι δεδομένα πλέον και γνωστά και αντιληπτά από όλους τους Έλληνες, όπως έχουν φανεί ξεκάθαρα από την υψηλή φορολογία άμεση και έμμεση που έχει επιβληθεί, με μόνο κριτήριο την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τον πλουτισμό των μεγάλων οικογενειών που λυμαίνονται την Ελλάδα.

Και σε έναν κόσμο διαρκών αλλαγών, αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων, προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία είναι πάντα η οικονομική ανάπτυξη, ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Θα το ξαναπώ: στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά, περιστασιακά, αλλά με τη δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε έναν διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις.

Προφανώς μιλάτε για κάποιο άλλο κράτος, διότι η κοινωνική ευημερία, η κοινωνική ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα δεν χαρακτηρίζουν πλέον την Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια της κυβέρνησής σας,  όσο κι αν θέλετε να μας πείσετε. Υπάρχει παντελής έλλειψη επαφής με την ελληνική πραγματικότητα από πλευράς σας, κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται εσκεμμένα για να συνεχίζετε το έργο σας που είναι η εξαθλίωση του Έλληνα και της χώρας.

Μια σημαντική Αμερικανίδα κοινωνιολόγος έλεγε πως: «η αλληλεγγύη διαφέρει από την απλή υποστήριξη. Η πρώτη αναπτύσσεται», η αλληλεγγύη δηλαδή, «σε μία κοινότητα κοινών συμφερόντων, πεποιθήσεων και στόχων που μας ενώνουν σε μία μόνιμη βάση. Η υποστήριξη ενδέχεται να είναι περιστασιακή, να μπορεί να χορηγείται εύκολα και το ίδιο εύκολα μετά να αποσυρθεί. Η κοινωνική αλληλεγγύη όμως απαιτεί μια διαρκή και διαχρονική δέσμευση».

Κύριε Μητσοτάκη, δεν δικαιούστε να μιλάτε για κοινωνική αλληλεγγύη, διότι αυτό που εκφράζει αυτή η έννοια είναι έξω από το γνωστικό σας πεδίο, από τους προσωπικούς σας στόχους σαν επαγγελματίας πολιτικός και από το έργο που έχετε αναλάβει να φέρετε εις πέρας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, το οποίο είναι η πλήρης καταστροφή της χώρας και των Ελλήνων.

Μία μικρή αναφορά στην πραγματική έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης υποστηρίζει απολύτως την παραπάνω άποψή μου.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι μια ηθική έννοια που αναφέρεται στην ικανότητα ή τη στάση των ατόμων σε μια κοινωνία να βοηθούν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε συγκεκριμένες πτυχές της καθημερινής ζωής. Ως τέτοια, η κοινωνική αλληλεγγύη θεωρείται καθήκον των πολιτών, το οποίο μας δεσμεύει και μας συνδέει με τους άλλους, και το οποίο, υπό αυτήν την έννοια, είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία των ανθρώπων.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οριζόντια, δηλαδή ασκείται μεταξύ ίσων, έτσι ώστε να υπονοεί ένα πνεύμα ανιδιοτελούς συνεργασίας που ενεργοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων σε μια κοινότητα.

Έτσι, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η κόρη ενός φιλανθρωπικού οράματος του κόσμου, στο οποίο το αίσθημα συμπόνιας και ενσυναίσθησης που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο προς ένα άλλο, είτε λόγω των αναγκών, των κακουχιών ή των ταλαιπωριών του, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ως εκ τούτου, η κοινωνική αλληλεγγύη έχει επίσης πολιτική διάσταση, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή των ατόμων στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια και η ισότητα αποτελούν θεμελιώδη κοινά αγαθά. https://gr.encyclopedia-titanica.com/significado-de-solidaridad-social

Όμως, αυτά τα θεμελιώδη κοινά αγαθά της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της ισότητας κάνατε τα πάντα για να τα αφαιρέσετε από την ελληνική κοινωνία  διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έλλειψη αυτών των αγαθών καταλύει μία κοινωνία και δεν την οικοδομεί.

Αυτήν τη διαχρονική, διαρκή δέσμευση εμείς την αναλαμβάνουμε, την αναλαμβάνω προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί, ως μεγάλο λαϊκό κόμμα, να στέκεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με το μέρος αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από τη κρατική αρωγή.

Σας ευχαριστώ.

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Περιμένοντας τον κ. Ερντογάν…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Περιμένοντας τον κ. Ερντογάν…

Από την αρχή του 2023 ζούμε στους ρυθμούς της πολυδιαφημιζόμενης και πολυαναμενόμενης Ελληνοτουρκικής προσέγγισης! Πυρετώδεις συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είτε φανερά είτε κρυφά. Γιατί μην ξεχνάμε υπάρχει και η μυστική διπλωματία, όπως μας...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σεβαστείτε κύριοι τα μνημεία των Σπετσών!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σεβαστείτε κύριοι τα μνημεία των Σπετσών!

Πόλεμο ανοίξανε οι Σπετσιώτες με γνωστό εφοπλιστή που θέλει να χτίσει στη Παναγιά Αρμάτα. Στο νησί Σπέτσες υπάρχει η Παναγία της Αρμάτας και γύρω της υπάρχουν τρία οικοδομικά τετράγωνα τα οποία δέν έχουν χτιστεί μέχρι σήμερα γιατί είναι φυλασσόμενα απο το Υπουργείο...

Οδός Ονείρων

Οδός Ονείρων

Ήθος, αριστεία, σεβασμός, έρωτας για ζωή, παράδοση, πολιτισμός, αγωνιστικό πνεύμα, αιγαιοπελαγίτικος αέρας, ήρωες της Επανάστασης, Ορθοδοξία, Έθνος, Ελλάδα. Αυτές οι έννοιες άρχισαν να συνεπαίρνουν το μυαλό μου την ώρα που ονειρευόμουν το όνειρο του Χατζηδάκη και του...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΤΕΛΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΤΕΛΟΣ

Πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση μιας από τις βασικές αρχές ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή της αρνησικυρίας (βέτο). Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα 305 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης, 276 ψήφισαν κατά και υπήρξαν και...

Αγαθονήσι: Rafale έχουμε, ακτοπλοΐα έχουμε;

Στην Ελλάδα του 2023 (αν και πλέον το 2024 είναι ορατό μπροστά μας) και του επιτελικού κράτους του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να δέσει στο Αγαθονήσι καράβι από τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πάνω από ένα μήνα. «Ενώ οι γραμμές προκηρύσσονται συνήθως τους θερινούς μήνες,...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου κύριος Δημήτρης Καιρίδης επισκέφτηκε τη Ρόδο στα πλαίσια δρομολόγησης λύσεων σε ζητήματα που αφορούν την αυξημένη ροή μεταναστών το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε από τις δηλώσεις του, μιας...

Μετάβαση στο περιεχόμενο