Ο σκοπός νομίζω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν να τιμήσει με την παρουσία του εκπροσωπώντας ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος ,τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Παρατηρήσεις A :
- Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους ήρωες του 1821 π.χ .στον Κανάρη και στο τραγικό πυροτέχνημα της Χίου που αποθεώθηκε από την παγκόσμια ποίηση, στον Κολοκοτρώνη και στην υπέροχη ενέδρα των Δερβενακίων , που ανάγκασε Γάλλους αξιωματικούς να του αναγνωρίσουν τον στρατηγικό του νου, στην έξοδο της αθάνατης φρουράς του Μεσολογγίου ( την ταύτισε με την έξοδο των ΑΖΟΦ από την Μαριούπολη , αν είναι δυνατόν) και σε τόσους άλλους αγωνιστές.
- Δεν τόνισε ότι η επανάσταση του 1821 ήταν μια εθνεγερσία του έθνους των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που τους κρατούσε σκλαβωμένους ( δεν εμπνεύστηκε η Ελληνική Επανάσταση από όσα συνέβησαν στην Αμερική γιατί ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος και όχι εθνεγερσία, τι ιστορική ανακρίβεια )
- Δεν αναφέρθηκε στην υψηλή ιδέα της Ελληνικής Επαναστάσεως , την θρησκεία και τα γράμματα , που δόνησαν με γενναίους παλμούς την καρδιά των απλοϊκών εκείνων πατριωτών. Ο παπάς και ο δάσκαλος φλόγιζε την ψυχή του αγωνιστή και το μπαρούτι φλόγιζε το τουφέκι του και θυσιάστηκε για την ελευθερία.
Τον θεό έθετε ως εγγυητή ο Κολοκοτρώνης για την επιτυχία του τεράστιου αγώνα με το χαρακτηριστικό « ο Θεός υπέγραψε την Ελευθερία της Ελλάδος και ο Θεός δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του»
Οι μορφωμένοι νέοι , με την μαύρη στολή των Ιερολοχιτών και τα λευκά λοφία, θα ακολουθήσουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη εις την Βλαχία και στην πρώτη μάχη με τους Τούρκους στο Δραγατσάνι , θα θεριστούν από τα γιαταγάνια τους , ψάλλοντας τον ύμνο του Σώματος « Φίλοι συμπατριώτες δούλοι να μαστε ως πότε».
- Δεν αναφέρθηκε καθόλου στις παγκόσμιες συνέπειες της επανάστασης του 1821.
- Η Ιερά συμμαχία διαλύεται ως πολιτικός σχηματισμός μετά τον θρίαμβο του Ελληνικού αγώνα
- Στην Ιταλία ενίσχυσε το αίσθημα της Εθνικής ενότητας και της πολιτικής ελευθερίας
- Στην Γαλλία τα φιλελεύθερα πολιτικά κόμματα δυναμώθηκαν από την διάλυση της Ιεράς συμμαχίας και κατέλυσαν το 1830 το απολυταρχικό σύστημα .
- Η Ελληνική Επανάσταση δημιούργησε το νέο δίκαιο και τις σχέσεις μεταξύ των λαών , το δίκαιο των εθνοτήτων.
- Ευεργέτησε την ανθρωπότητα διότι ενεφύσησε πνοή σε όλο τον διανοούμενο κόσμο της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης . Γερμανός ιστορικός γράφει ότι η οι αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία ενίσχυσαν το φρόνημα της εθνικής ενότητας και ελευθερίας και διέλυσαν την απογοήτευση που εξωθούσε τα πλήθη στην εγκατάλειψη παντός ιδανικού στη δημόσια ζωή.
- Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας διότι αφ ενός κλονίζει οριστικά την πίστη των λαών στο ακλόνητο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφ ετέρου εισφέρει στην ιστορία την έννοια του πατριωτισμού ένεκα του οποίου ύψωσαν οι Έλληνες το λάβαρο της ανταρσίας κατά του δυνάστη τους.
- Δημιουργήθηκε ο φιλελληνισμός , γιατί πολύ ξένοι έμειναν έκπληκτοι για το τι κατόρθωσε μια φούχτα ανθρώπων και έβαλαν πάλι πολύ ψιλά τις πρώτες αξίες της ζωής και πάνω από κάθε άλλη , την αξία της ελευθερίας. Ήταν τόση η ακτινοβολία της Επαναστάσεως του 1821 ,ώστε σε ένα μικρό δρόμο του Παρισιού είχαν δώσει το όνομα του Καραϊσκάκη και ένας Παριζιάνος ανθοπώλης , ονόμασε και αυτός «Καραϊσκάκη» ένα νέο είδος τριαντάφυλλου , που καλλιεργούσε τότε με πολύ φροντίδα.
Παρατηρήσεις B :
- Ήταν θετική η αναφορά στο Κυπριακό πρόβλημα
- Είπε ότι δέχεται περισσότερα χειροκροτήματα από το Κογκρέσο από ότι στην Ελλάδα και αναγνώρισε εμμέσως ότι η Έλληνες δεν τον αποδέχονται
- Δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα της Τουρκίας η της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
- Ταύτισε τον πόλεμο της Ουκρανίας με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
- Ήταν ένας ύμνος προς την Αμερικανική δημοκρατία και όχι ύμνος στην Ελληνική Εθνεγερσία του 1821 για τα 200 έτη της , όπως άλλωστε είχε «εξουσιοδοτηθεί» από τον Ελληνικό λαό να πράξει κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ.
19/5/2022
Δημήτρης Μπαμπίλης
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής
“ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ – ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”