Loading...
Η Ελλάδα του σήμερα κάτω από το φακό της Οικονομικής, Υγειονομικής και Κοινωνικής Κρίσης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
2ης κλειστής Διάσκεψης Ιδρυτικών Μελών
του διήμερου 26 και 27 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Τρέχουσα Οικονομική Κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει μία άμεση και τεράστια επίδραση στην καταναλωτική μας δυνατότητα. Ο καθημερινός αγώνας για διαβίωση του μέσου νοικοκυριού αλλά και των χαμηλότερων εισοδημάτων είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας για το πορτοφόλι του καθενός και υπερκερνά τα όποια νούμερα ευημερίας μάς παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ήδη αισθανόμαστε την μεγάλη αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών στην τσέπη μας, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ το 2020 η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε σχέση με το 2019 ήταν -2,3%, η αντίστοιχη του 2021 είναι 5,1% και ήδη στις αρχές του 2022 κινούμαστε σε επίπεδα του 6% και συνεχίζεται…
Οι εισαγωγές σε απόλυτα μεγέθη έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις εξαγωγές, τα ελλείματα αυξάνουν και ήδη η ΕΕ άρχισε να πιέζει για πλεονάσματα, οπότε και το μέλλον μας, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, μόνο ρόδινο δεν είναι. Η Ελλάδα κατά 93% εξαρτάται από τις εισαγωγές, κάτι το οποίο είναι μάλλον δυσοίωνο για την οικονομική κατάσταση τόσο της χώρας όσο και των πολιτών της.

Η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών. Εκτός του υγειονομικού παράγοντα, οι βασικότεροι λόγοι που το φάσμα της πείνας πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας παρατίθενται ως ακολούθως:

Πρωτογενής παραγωγή
Η δραματική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής – γεωργία, κτηνοτροφία – είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τόσο οπωροκηπευτικών, όσο και κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λιβάδια φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών (ακόμη και μέσα στη θάλασσα). Η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει στραφεί ως επί το πλείστων στις εξαγωγές λόγω εξασφάλισης υψηλότερων τιμών πώλησης και στην εσωτερική αγορά βλέπουμε πλέον εισαγόμενα τρόφιμα όπως «λεμόνια Αργεντινής», «πατάτες Τουρκίας», «κοτόπουλα και φέτα Βουλγαρίας» κ.ά με κάποια εξ αυτών να «βαφτίζονται» ελληνικά και να πωλούνται σε αρκετά πιο χαμηλές τιμές από τα ντόπια. Βασική προτεραιότητα του Έλληνα θα πρέπει να είναι η αναζήτηση ελληνικών προϊόντων, όσο δύσκολο και σπάνιο είναι να βρεθούν, για να δοθεί πνοή στις νέες ελληνικές προσπάθειες που επιχειρούν σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.
Η δε μεταποίηση είναι μια κατάσταση που πλέον ανήκει στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε τις μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες που ανθούσαν στον ελληνικό χώρο, μέχρι τις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και παραγωγής αυτοκινήτων. Ιστορικά στοιχεία αποτελούν πλέον μεγάλα ονόματα ενός ανθηρού παρελθόντος όπως η «Πειραϊκή-Πατραϊκή», «ΒΕΤΛΑΝΣ Νάουσα», «ΠΙΤΣΟΣ», «ΙΖΟΛΑ», «CITROEN PONY» και πόσες άλλες φιλόδοξες προσπάθειες που κόλλησαν στα γρανάζια της μίζας και της γραφειοκρατίας. Μονάδες παραγωγής που θα καταπολεμούσαν την ανεργία δίνοντας εργασία σε χιλιάδες Έλληνες, θα αύξαναν το ΑΕΠ της χώρας μας και θα γέμιζαν με περηφάνεια και ψυχικό σθένος τον καθένα μας γιατί θα ζούσαμε σε μια χώρα που θα αποδείκνυε περίτρανα στον κάθε κακόπιστο ότι αυτή η χώρα και θέλει και μπορεί.
Αντ’ αυτού βλέπουμε σήμερα να ξεπουλιούνται σε ξένους μέχρι και υποδομές της χώρας μας (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι) ή ακόμα και ο ορυκτός και περιβαλλοντικός πλούτος στο όνομα μιας «ψευδούς-εικονικής» ανάπτυξης.

Απαραίτητα πρέπει να αναπτυχθεί η Πρωτογενής παραγωγή (και όχι τα επιδόματα που οδηγούν στην ψευτοευδαιμονία και τεμπελιά ) σε μια Ναζιστική ΕΕ. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους Έλληνες ότι Ανάπτυξη χωρίς μείωση της υφιστάμενης
φορολογίας σε λογικά επίπεδα δεν μπορεί να γίνει.

ALETIS – ELVO:
Το ελληνικό αυτοκίνητο που δεν κατασκευάστηκε ποτέ!!!
(πηγή: www.iefimerida.gr, 8/2/2022 https://www.carandmotor.gr/nea/elbo-aletis-elliniko-aytokinito)

Τριτογενής τομέας υπηρεσιών.
Είναι γεγονός πως ο τουρισμός είναι πλέον ο κυριότερος εισοδηματικός τροφοδότης του ελληνικού ΑΕΠ. Είναι όμως εξαιρετικά ευάλωτος. Παράδειγμα, πόσο θα χτυπηθεί ο ελληνικός και κυρίως ο θρησκευτικός τουρισμός από τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία; Από την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή όπλων στους Ουκρανούς; Από το ότι η Ρωσία όρισε τη χώρα μας ως defacto εχθρό της, λόγω της παραπάνω ενέργειας της κυβέρνησης; Από το ότι η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε τη διέλευση ρωσικών αεροπλάνων στον ελληνικό εναέριο χώρο; κ.ά.
Είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί τώρα; Πώς μπορούμε να το ισοφαρίσουμε; Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη απώλεια του τουρισμού μας από τη Ρωσία. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα γνώρισε μια έκρηξη εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία. Ειδικά το 2013 και το 2014 οι αφίξεις ξεπέρασαν το 1 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ οι Ρώσοι θεωρούνται και είναι «μεγάλοι καταναλωτές», αφού ξόδευαν ορισμένες χρονιές ακόμα και περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, την ώρα που ο ελληνικός μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά άτομο. (πηγή: Ναυτεμπορική 16/4/2021).
Θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε επιπλέον δανεισμό γ ια να καλύψουμε το έλλειμμα; Ήδη για τον κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχεί χρέος πάνω από 30.000 €.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα  περίπου 15 δις που μπορούμε να πάρουμε από τον τουρισμό μας τα δίνουμε για εισαγωγές προϊόντων και έτσι δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα, δεδομένου του ότι η χώρα μας κατά 93% εξαρτάται από τις εισαγωγές, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει.

Ενέργεια
Η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρική ενέργεια από 3 πηγές, από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, από τις μονάδες λιγνίτη κι από τις μονάδες φυσικού αερίου. Κάθε μία από αυτές εκπέμπει CO 2 ανάλογα με το καύσιμο που καταναλώνει. Έτσι οι μονάδες λιγνίτη έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή CO 2 /MWh παραγωγής, ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου και τέλος οι υδροηλεκτρικές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Λόγω της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για μηδενισμό των εκπομπών CO 2 εν όψη της προστασίας του περιβάλλοντος, έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή από τις μονάδες λιγνίτη και κάποιες τις έχει κλείσει (π.χ. ΑΗΣ Αμυνταίου, ΑΗΣ Καρδίας από τον Ιούνιο και ΑΗΣ Μεγαλόπολης ΙΙΙ – πηγή ΑΔΜΗΕ). Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλλες σε μηδενισμό των εκπομπών CO 2 εν όψη της προστασίας του περιβάλλοντος, η Γερμανία
συνεχίζει να χρησιμοποιεί μονάδες λιγνίτη!
Δηλαδή, κλείσαμε τις εγχώριες μονάδες λιγνίτη και κάνουμε εισαγωγή ακριβότερης Η/Ε. Γιατί θα πρέπει να συμβαίνει αυτό;
Επειδή μιλάμε για παγκόσμια περιβαλλοντική προστασία τα ακόλουθα στοιχεία δηλώνουν ξεκάθαρα ότι όλες οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λαμβάνονται «ελαφρά τη καρδία» με αποτέλεσμα να πλήττεται δραματικά η χώρα και οι πολίτες της σε οικονομικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο της ετήσιας παραγωγής CO 2 στην Ελλάδα για το 2021 ήταν 12,9 εκατ. τόνοι, ενώ η Κίνα, παρά την υπόσχεση του κινέζου προέδρου ότι οι εκπομπές θα αρχίσουν να μειώνονται πριν το 2030, ανέβασε τις εκπομπές του αερίου μέσω της επαναλειτουργίας των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κατά 1 εκατ. τόνους την ημέρα – (πηγή: Ναυτεμπορική
2/11/2021).
Όταν κολοσσοί όπως η Κίνα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα, βάζουν στην άκρη συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνησή με την απειροελάχιστη παραγωγή σε σύγκριση με τα μεγαθήρια, βάζει στην άκρη τα εθνικά της συμφέροντα και την ευημερία των πολιτών της και των μικρών παραγωγικών και βιομηχανικών μονάδων και ακολουθεί τις εντολές των Βρυξελλών. Γιατί δεν επαναφέρουμε για εθνικούς λόγους την παραγωγή σε προηγούμενα επίπεδα, έστω και προσωρινά ώσπου να περάσει η κρίση; Και πόσο πιο αναπόφευκτη γίνεται αυτή η ανάγκη για εγχώρια παραγωγή ενέργειας όταν οι τιμές του φυσικού αερίου λόγω της Ουκρανικής κρίσης θα φτάσουν σε ακόμη πιο δυσθεώρητα επίπεδα, όταν θα χρειαστεί να εισάγουμε π.χ. ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ; Το κόστος της ενέργειας πλέον γίνεται δυσβάσταχτο όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τη βιομηχανία με τα τεράστια ποσά ενέργειας που καταναλώνει, με αποτέλεσμα να μετακυλήσει το κόστος στο τελικό προϊόν που θα βρει ο καταναλωτής στο εμπόριο. Γιατί δεν επανέρχεται στο προσκήνιο με παρέμβαση της Ελλάδας η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα μπορούσε να μας προσφέρει διέξοδο;
Να στραφούμε σε πηγές παραγωγής ενέργειας, τις λεγόμενες φιλικές προς το περιβάλλον;
Οι ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν όταν θα έχει άνεμο και τα φωτοβολταϊκά όταν ο καιρός θα είναι αίθριος. Πως μπορεί να στηριχθείς με τέτοιες συνθήκες; Και πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι αυτά όταν οι ανεμογεννήτριες περιέχουν σπάνιες γαίες που πολλές είναι ραδιενεργές και με υψηλό ποσοστό αποβλήτων ενώ οι κυψέλες των φωτοβολταϊκών είναι προς το παρόν μη ανακυκλώσιμες; Οι ανεμογεννήτριες απαιτούν αποψίλωση δασών, τεράστιες εκτάσεις, τόνους μπετόν στην εγκατάσταση
εκάστης, ενώ τα τεράστια πλαστικά πτερύγια που έχουν, μετά από τυχόν καταστροφή τους το πλαστικό «μολύνει» το περιβάλλον και μετά πολύ δύσκολα αναπτύσσονται νέα δάση. Επίσης δεν έχουν αποδειχθεί αποδοτικοί συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κόστος μεταφορών – logistics
Ένας τρίτος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των τιμών είναι η αύξηση του κόστους των logistics σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα ναύλος από Κίνα που μέχρι πριν δύο χρόνια στοίχιζε γύρω στα 1.200 $ πλέον σήμερα κινείται στα 15.000 $. Επίσης λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στους λιμενεργάτες της Σαγκάης σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορονοϊού, τα κοντέινερ αργούν να φύγουν με αποτέλεσμα να φτάνουν καθυστερημένα στο Λος Άντζελες αλλά κι εκεί, λόγω των καθυστερημένων φορτίων να περιμένουν μέχρι να δέσουν έως και 35 μέρες. Αν συνυπολογίσουμε και την έλλειψη οδηγών μεταφορών για παρεμφερείς λόγους μπορούμε να φανταστούμε πώς δημιουργείται η έλλειψη αγαθών στον τελικό καταναλωτή. Η μείωση των πωλήσεων θα οδηγήσει σε στοκάρισμα αποθεμάτων σε πρώτη φάση και κατόπιν σε μείωση της παραγωγής. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε σε ένα σπιράλ έλλειψης διαθέσιμων αγαθών το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τεχνητό.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η Υγειονομική Κρίση

Η υγειονομική κρίση δεν ήρθε ξαφνικά, ήρθε ως συνέχεια μετά από 10 χρόνια μνημονίων και κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη. Είναι νωπό ακόμα στη μνήμα μας, το αφήγημα μνημόνιο και αντιμνημόνιο που κατέληξε στο φιάσκο του δημοψηφίσματος. Η ζωή μας σήμερα έχει γίνει κυριολεκτικά ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης
Δεδομένου του ότι τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης τις βιώνουμε πλέον όλοι καθημερινά,  θα επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης  με μια διάθεση προβληματισμού για το πολιτικό αποτύπωμα που δημιουργεί η νέα αυτή πολυεπίπεδη κρίση πάνω στην κρίση.
Διότι δεν μπορούν να εμφανίζονται όλοι όσοι ψήφισαν μνημόνια, όπως κάποιοι προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον δεν είναι βουλευτές, να προσπαθούν να υποκλέψουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στηριζόμενοι πάνω στο αφήγημα εμβόλιο και  αντιεμβόλιο φτιάχνοντας νέα μαγαζιά και πουλώντας ελπίδα.
Η υγειονομική κρίση μετατράπηκε πολύ σύντομα σε πολιτική κρίση με συνέπεια να προκύψουν κινήματα και κόμματα που γεννήθηκαν με αφορμή την κρίση αυτή. Έκαναν αρκετοί την κρίση ευκαιρία για νέες μπίζνες και έγινε η κολυμβήθρα που ξεπλένει τις αμαρτίες του παρελθόντος και νομίζουν πως θα υποκλέψουν πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού.
Ο διαχωρισμός δεξιάς, αριστεράς και κέντρου όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει δεν υφίσταται πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι ιδεολογικές διαφορές είναι ανύπαρκτες πια μέσα στην βουλή. Έτσι μας προέκυψε  ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος ενώ έχει ψηφίσει Μνημόνιο και έναν σωρό από αντιλαϊκά νομοσχέδια μαζί με την κυβέρνηση, να παρουσιάζετε ως η μόνη φωνή που εκφράζει την φωνή του λαού! Ο κ.  Βελόπουλος, ο οποίος έγινε πλούσιος πουλώντας κηραλοιφές και με τα χρήματά του να βρίσκονται σε καταθέσεις στην Γερμανία, κέρδισε την είσοδο στην βουλή  καθυβρίζοντας  τους Γερμανούς και την κ. Μέρκελ, αλλά ψήφισε δυστυχώς κανονικά και με φαρδιά υπογραφή το Μνημόνιο.  Αυτό αναφέρεται για να θυμίσει σε κάποιους που τυχόν έχουν ξεχάσει τη διαδρομή του.
Όλα τα κόμματα της βουλής  συνομολογούν με μετάνοιες  απέναντι στην νέα τάξη πραγμάτων με μια απίστευτη υποκρισία για την προστασία της υγείας μας καταργώντας όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες μας. Η απίστευτη σκληρότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση με την ανοχή και την ψήφο των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής απέναντι στους πολίτες της, έδειξε σε όλους ποιοι τελικά εργάζονται πυρετωδώς εναντίον τους Έλληνα πολίτη. Σας παραπέμπω στο Πλαίσιο Αρχών και Αξιών μας που χαρακτηριστικά γράφει: 6.1.  Το κράτος να λειτουργεί υπέρ και όχι κατά του Πολίτη, όπως συμβαίνει σήμερα.
Από αυτήν την άποψη η υγειονομική κρίση αποκάλυψε σε κοινή θέα τους εχθρούς της πατρίδας μας. Όσοι έχουν μάτια και αυτιά αλλά κυρίως ελληνική ψυχή βλέπουν και δεν χρειάζονται ούτε πολλές κουβέντες ούτε κανείς να παριστάνει τον ανοιχτομάτη και τον σοφό.
Η αστυνομία επιστρατεύθηκε για την καταστολή του ιού και των αντιδρώντων στα παράλογα και παράνομα κελεύσματα της κυβέρνησης. Η τηλεόραση και τα συστημικά κανάλια έχασαν κάθε ίχνος αξιοπιστίας που είχαν αφού δέχτηκαν να χρηματίζονται εξόφθαλμα από την κυβέρνηση για την προπαγάνδα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Τα νέα «φαινόμενα» ανάδειξης νέων σωτήρων
Έτσι φτάσαμε στο εξής φαινόμενο: το YouTube να βγάζει πολιτικούς και πολιτευτές καθώς και σύντομα βουλευτές! Το μόνο εχέγγυο είναι ότι κάποιοι άνθρωποι άδραξαν την ευκαιρία. Έδειξαν χαρίσματα στο να φωνάζουν και να δημαγωγούν πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι κυρίως των υγειονομικών,  καθώς και ανθρώπων  της   εστίασης  που βρέθηκαν σε δυσχέρεια εξαιτίας της αναλγησίας της κυβέρνησης και της κακοδιαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Τώρα αυτοί οι νέοι σωτήρες, ράβουν κοστούμια για να μπουν στο μεγάλο μαγαζί το οποίο φροντίζει καλά τους βουλευτές. Τους βουλευτές που το σύστημα έχει χορτάτους και τόσο καλά μπουκωμένους ώστε να μην μπορούν να μιλήσουν. Όλοι θέλουν να μπουν στη Βουλή και διατείνονται ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις συνθήκες για τον Έλληνα πολίτη, μόνο με υποσχέσεις. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς  πρόγραμμα χωρίς στρατηγική. Καμία αναφορά για το τι θα κάνουν, αλλά μόνο με το «βλέποντας και κάνοντας». Ένα έργο που ο ελληνικός λαός έχει ξαναδεί πολλές φορές.
Αυτοί που θα αναδειχθούν από αυτά τα νέα κόμματα,  τα γνωστά πλέον αναχώματα, που στην ουσία προστατεύουν το σύστημα, θα τροφοδοτήσουν τα χρεοκοπημένα κυριολεκτικά και μεταφορικά  κόμματα εντός της βουλής. Αυτοί είναι που έχουν πέσει σαν κοράκια στο κορμί της Ελλάδας να φάνε.
Ξαφνικά γεμίσαμε αρχηγούς και σωτήρες.

Βρεθήκαμε, επίσης, να έχουμε και ένα άλλο φαινόμενο: ανθρώπους που υπόσχονται μέσω δικαστικών αγώνων την λύση. Με αντίτιμο μικρά ποσά ως συμμετοχή  και τα προσωπικά μας στοιχεία βεβαίως,  ομαδικές αγωγές και μηνύσεις που πέφτουν στο κενό (π.χ. όπως για το πρόστιμο των 100 ευρώ ή για τις αναστολές των υγειονομικών). Έτσι  βρίσκονται κάποιοι να πλουτίζουν με την καταστροφή των συμπολιτών τους. Να κάνουν συμφωνίες με στοιχεία των συμπολιτών μας  που μάζεψαν με πρόσχημα   δικαστικές αγωγές και μηνύσεις που έπεσαν στο κενό.
Πότε στην ιστορία, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, η δικαστική εξουσία ήταν εναντίον των  ολοκληρωτικών κυβερνήσεων;
Δυστυχώς αυτό που προβλέπουμε είναι πως όσοι από τους συμπολίτες μας ελπίζουν σε αυτά τα νέα πολιτικά σχήματα με υλικά και ποιότητες του παρελθόντος, ειδικά τα αρχηγοκεντρικά που έχουν αναδειχθεί, σύντομα θα απογοητευθούν γιατί όλα έχουν στηθεί στο πόδι όπως στο πόδι γίνονται όλα σε αυτήν την χώρα, όλα φαστ φουντ. Είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο να απογοητευθούν, διότι ενώ όλη η αλήθεια βρίσκεται μπροστά τους, δυστυχώς  δεν κάνουν τον κόπο ούτε να διαβάσουν ούτε να ψάξουν. Βρεθήκαμε να έχουμε αποδεδειγμένα ανθρώπους που τους ξέρασε το σύστημα και πολλές φορές ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη για παρανομίες, να εμφανίζονται ως σωτήρες του σήμερα και τιμητές της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην ελληνική κοινωνία εδώ και τόσα χρόνια με κορώνες καταγγελτικές και με μοναδικό αφήγημα την υγειονομική κρίση και την καταστρεπτική ομολογουμένως διαχείριση της. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, τι ακριβώς θα έλεγαν στον κόσμο; Ακούμε πολλές φορές από τα νέα κόμματα που εμφανίζονται ότι θα
επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Με ποια κανονικότητα εσείς είστε ικανοποιημένοι; Από πότε έγινε εχέγγυο της πολιτικής αξίας κάποιου, το πόσο καλά αυτός βρίζει τον πρωθυπουργό; Αυτό είναι το ζητούμενο; Μήπως είναι άμοιροι ευθυνών όλοι όσοι πέρασαν από τα έδρανα της βουλής που  τα καλοδέχτηκαν όλα και τα ψήφισαν όλα; Το  καλοστημένο διαχρονικό έγκλημα εναντίον της πατρίδας μας ενδιαφέρει τον πολίτη; Μήπως ξεχάσατε ότι το πάλαι ποτέ μεγάλο ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ηγέτη καθηγητή από την  Αμερική  και με σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου; (Μήπως ξέρει κανείς σε  ποιες βάσεις αναφέρονταν το συγκεκριμένο σύνθημα;)
Και πόσο εχθρικοί σε αυτές τις βάσεις τελικά ήταν όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα Αριστεροί και Δεξιοί ;
Η Ουκρανία δείχνει την τύχη όσων δεν σέβονται την ιστορία τους. Θυμίζει στις σύγχρονες κοινωνίες και σύγχρονους εξουσιαστές ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το αρχαίο σχήμα Ύβρις –  Άτις – Νέμεσις και Τείσις. Δηλαδή Ύβρις (Βίαιη αδικία ισχυρών) – Σφάλμα ή παράβαση (- Άτις ) – Τιμωρία (Νέμεσις) και Καταστροφή (Τίσις)

Η θέση μας
Ακόμη κάτι  που πρέπει να τονισθεί και να υπενθυμίσουμε είναι πως άνθρωποι που πέρασαν μέσα από την εξουσία και βρέθηκαν στο περιθώριο τελευταία, δεν πρόκειται να βρουν καταφύγιο στον πολιτικό μας φορέα. Τους θεωρούμε απόλυτα συνυπεύθυνους για την καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα μας δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως σωτήρες σε εμάς. Δεν μας χρειάζονται τέτοιοι νεόκοποι πατριώτες.
Όπως  και κάποιοι που προσφάτως θυμήθηκαν την άμεση δημοκρατία,  εμφανίζονται και μιλούν για αυτήν ως κάτι εφαρμόσιμο με μεγαλοστομίες και εύηχες φανφάρες. Ξεκαθαρίζουμε  ότι όπου ακούμε για άμεση δημοκρατία σημαίνει ότι αυτοί που την ευαγγελίζονται δεν έχουν στελέχη, δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν στρατηγική και σίγουρα δεν μπορούμε να τους ακούμε και να τους παίρνουμε σοβαρά. Αντιθέτως, το κίνημα πολιτών «Πρώτα η Ελλάδα» λειτουργεί μέσα στον κοινωνικό ιστό για
αρκετά χρόνια.
Δυστυχώς λειτουργούν και άλλες ομάδες μαύρες και εξαιρετικά σκοτεινές  οι οποίες με ένα μανδύα περίεργων πνευματικών αναζητήσεων εσωτερισμού ή λατρείας της αρχαίας θρησκείας, της φύσης και διάφορα άλλα  προσπαθούν να μπουν στα κινήματα και στις πολιτικές οργανώσεις. Το γνωρίζουμε πως κάνουν αυτό το διάστημα ράλι με το φαινόμενο του εισοδισμού να εμφανίζεται
συχνά πυκνά.  Ακόμη και στον φορέα μας έχει συμβεί και θα ξανασυμβεί.  Η ομάδα μας λειτουργεί επιβεβαιωμένα υποδειγματικά  και έχει τα μάτια, τα αυτιά και την ψυχή ανοιχτά και βλέπουμε!
Σημαντική υποσημείωση για αποφυγή παρανοήσεων: σεβόμαστε τους πάντες και δεν είναι κριτήριο οι θρησκευτικές πεποιθήσεις για εμάς μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται με δική τους ατζέντα ανάμεσα μας με σκοπό να ψαρέψουν κόσμο χρησιμοποιώντας τον φορέα μας.

Κοινωνικές Πλευρές της Κρίσης

H κοινωνική όψη της κρίσης αποτυπώνεται στους δείκτες ύφεσης-ανεργίας που εκτείνονται στους δείκτες εξέλιξης της φτώχειας της στέρησης δηλ. βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Σήμερα το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει με κάτω από 10 ευρώ την ημέρα. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης. Έχει πληγεί κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, (ας θυμηθούμε την γριούλα στο Lidl και πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δικαστήρια για λίγο κρέας και τυρί) και ακολουθούν η Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία.
Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2019, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 30,0% (3.161.900 άτομα) του πληθυσμού της χώρας, Το υψηλότερο ποσοστό έχει καταγραφεί το 2014, όταν είχε φτάσει στο 36%.
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (33,1%). Από τον πληθυσμό ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται ότι το 31,4% είναι Έλληνες και το 53,7% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα. Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, ηλικίας 18-64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε ποσοστό 53,7% γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, ενώ σε ποσοστό 30,9% είναι αλλοδαποί που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα.

Η ύφεση είναι χειρότερη από του μεσοπολέμου.
Το βάθος της φτώχειας αυξήθηκε και αυτό φαίνεται γιατί οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι. Οι άστεγοι, οι Ρομά, οι διαβιούντες σε ιδρύματα και συλλογικές κατοικίες, οι άνθρωποι που αναζητούν τροφή στους κάδους ή στα υπολείμματα τροφίμων στις λαϊκές αγορές τα μεσημέρια είναι τρανό παράδειγμα της ακραίας φτώχειας.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς εξ’ αιτίας των νεόπτωχων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα υπέρογκα ποσά των δανείων των τραπεζών.
Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές που συνεχώς ξεσπιτώνουν τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης, πίεση της μεσαίας τάξης, τα επιδόματα δεν βοηθούν στην μείωση της φτώχειας, το κοινωνικό κράτος είναι αδύναμο έως ανύπαρκτο και οι κοινωνικές δαπάνες υποχρηματοδοτούνται.
Η εισοδηματική ανισότητα γίνεται μεγαλύτερη και οι παροχές ελαχιστοποιούνται. Η ακραία φτώχεια, ο υποσιτισμός, η πείνα και η επισιτιστική ανασφάλεια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εισοδηματικής ανισότητας.
Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, οι άνεργοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, οι άνθρωποι χαμηλότερων εκπαιδευτικών προσόντων.

Οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης αποτυπώνονται επίσης:
 στον κοινωνικό αποκλεισμό των πολιτών,
 στις κοινωνικές δομές των πόλεων,
 στην υπογεννητικότητα και στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας,
 στην εκπαίδευση,
 στην υγεία,
 στις ευάλωτες ομάδες π.χ. ουσιοεξαρτημένοι (ναρκομανείς κλπ),
 στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Με τον ερχομό εκατομμυρίων μεταναστών, λαθρομεταναστών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους με τα κατά κεφαλήν επιδόματα που πρέπει να δοθούν σε αυτό τον πληθυσμό. Τα παιδιά των φαναριών αντικαταστάθηκαν με ενήλικες αλλοδαπούς (αλήθεια αυτά τα παιδιά που πήγαν);
Επιπλέον της κρίσης με τα μνημόνια, της αθρόας προσέλευσης λαθρομεταναστών, της υγειονομικής κρίσης, της ανόδου του πληθωρισμού με συνέπεια την μεγάλη ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών π.χ. ηλεκτρικού ρεύματος, έρχεται να προστεθεί και η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία με περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, θέρμανσης με φυσικό αέριο κ.ο.κ
Και τελευταίο αλλά καθόλου αμελητέο -απεναντίας- είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογική πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.
Συνθηματικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί με όρους όπως «καταθλιπτική Ελλάδα» και «μία χώρα με καταθλιπτικούς κατοίκους».
(Πηγές: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΛ.ΙΑΜ.Ε.Π. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ).

ΛΥΣΕΙΣ
Πρέπει να υπάρξει συνολικός μακροχρόνιος, ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός κοινωνικής πολιτικής. Τα προβλήματα δεν λύνονται με επιδόματα, πρόνοια και θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή σύνταξης.
Ο σχεδιασμός να παρέχει σημαντικό ρόλο στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία των πολιτών (εθελοντισμός) και στην εκκλησία (κοινωνική αλληλεγγύη).
Πρωταρχικά θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί εθνικό νόμισμα και μείωση της φορολογίας. Επίσης εναλλακτικά δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ μελών, ανταλλακτικά παζάρια, αγορές χωρίς κερδοσκοπία.
Εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα λαμβάνονται αποσπασματικές, μεμονωμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικό γι’ αυτό χρειάζονται:
πολιτικές ανάπτυξης με εκμετάλλευση όλου του γεωφυσικού πλούτου της χώρας,
που θα φέρει:
 Πολιτικές απασχόλησης και επαναπατρισμού των νέων που έφυγαν,
 Πολιτικές σωστής εκπαίδευσης,
 Πολιτικές κατάλληλης επαγγελματικής κατάρτισης,
 Πολιτικές ανοικοδόμησης ενός σωστού Εθνικού συστήματος υγείας
 Πολιτικές ενίσχυσης της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας,
 Πολιτικές επαναπατρισμού των μεταναστών στις χώρες τους
 Δημιουργία ηθικής και ισότιμης κοινωνίας και οικονομίας.
 Προώθηση συλλογικής δράσης μέσω αυτοοργάνωσης και άμεσης Δημοκρατίας, π.χ. διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
 Καταπολέμηση μοναξιάς, ατομικισμού, συνεργασία με συλλογικότητες.
 Ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθησίας, κ.λ.π.

Συμπέρασμα – Πρόσκληση
Καταλήγοντας, συμπεραίνουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια στιβαρή ηγεσία που θα δώσει ώθηση στην αξιοποίηση των άφθονων προς εκμετάλλευση πόρων μας, στο έμπειρο και κατηρτισμένο προσωπικό μας που έχει αποδημήσει στο εξωτερικό, στην εργατικότητα και το φιλότιμο του Έλληνα, ο οποίος, είναι βέβαιο, πως θα ενσκήψει σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας αν δει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Είναι ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο πολιτικός μας
φορέας ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ – ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.
Μόνο εάν ο πολίτης αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία του και τους ένδοξους προγόνους του και φροντίσει να δουλέψει υπεύθυνα μέσα σε οργανωμένες ομάδες με κοινές αρχές και αξίες,  μόνο τότε θα έρθει το Ποθούμενο. Μόνο οργανωμένες ομάδες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολυεπίπεδα προβλήματα τής κοινωνίας μας.

Σας καλωσορίζουμε και σας παροτρύνουμε  να σταματήσουμε  να αναθέτουμε  την σωτηρία μας στους άλλους. Ελάτε να εργαστούμε και να κάνουμε την αλλαγή στην πολιτική κατάσταση της χώρας,
Εμείς. Με την συμμετοχή μας, να γίνουμε το παράδειγμα του πολιτικού πολιτισμού που θέλουμε. Να αναλάβουμε  δράση τώρα εμείς, με πνεύμα συνεργασίας, συναλληλίας και αλληλοσεβασμού. Ο πολιτικός μας φορέας ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ – ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και όραμα και σας καλούμε να συμμετέχετε σε αυτά.

Μαζί μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε μία χώρα που αγαπά και στηρίζει τους πολίτες της.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙ-ΕΞΟΔΟΣ!!!

 

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πολιτική εκδήλωση του κινήματος πολιτών "Πρώτα η Ελλάδα" στη Δράμα την περασμένη Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Τα μέλη μας κυρίες Άρμεν, Γεωργιάδου και Κούνιου ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και...

23/4/2010: Μια Ιστορική Στιγμή που Σημάδεψε την Πορεία της Χώρας και τη ζωή των Ελλήνων

23/4/2010: Μια Ιστορική Στιγμή που Σημάδεψε την Πορεία της Χώρας και τη ζωή των Ελλήνων

Στις 23/4/2010 η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιλέγει το ακριτικό Καστελόριζο για να ανακοινώσει πως η χώρα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που είχε συμφωνήσει να μπει στον μηχανισμό...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΡΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΡΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της ξαπλώστρας και των διακοπών, συνεχίζει τους ραγιαδισμούς του, αγνοώντας την εθνική ασφάλεια και προσφέροντας βίζες με Express παράδοση σε εκείνους που απειλούν τη χώρα μας. Αντί να υπερασπιστεί την Ελλάδα, εκτίθεται ως υπόδουλος ραγιάς...

ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Σχεδόν 2 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και τα κόμματα, τα οποία βλέπουν την κατιούσα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να υφαρπάξουν ψήφους με όποιον τρόπο μπορούν. Πέρα από το “πολύχρωμο παζλ” που σχηματίζουν τα κόμματα τοποθετώντας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΘΗΝΑ 24/4

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΘΗΝΑ 24/4

Την Τετάρτη 24/4/2024 και ώρα 12:00 στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, αίθουσα ΓεώργιοςΑναστασόπουλος, Ακαδημίας 20 (3ος Όροφος) το Κίνημα Πολιτών «Πρώτα η Ελλάδα»πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια συνέντευξη τύπου με θέμα ‘’ 50 χρόνια Μεταπολίτευση,50 Χρόνια σκάνδαλα, 50 χρόνια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΤΡΙΚΑΛΑ 25/4

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΤΡΙΚΑΛΑ 25/4

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΣΥΜΠΡΑΞΗ – ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ», διοργανώνει στα Τρίκαλα την Πέμπτη 25 Απριλίου και ώρα 18:30 στο εστιατόριο «Αίγλη», Βασιλίσσης Όλγας 2, Πλατεία Ρήγα Φερραίου (δίπλα στο ξενοδοχείο Πανελλήνιο), πολιτική εκδήλωση με θέμα:«50 χρόνια...

Μετάβαση στο περιεχόμενο