Loading...
«Ποιος παρακολουθεί ποιον…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα Κλίντον «είναι η οικονομία, ηλίθιε», θέτει ως πολιτική και προεκλογική προτεραιότητα την οικονομία και με παρόμοιο τρόπο θα κινηθεί και προεκλογικά, σε δύο κατευθύνσεις.
Από τη μια θα αναδείξει κυρίως αυτό που θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησής του, αξιοποιώντας τους θετικούς «πλασματικούς» δείκτες και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αποσιωπώντας όμως ότι την πραγματική κατάσταση που ήταν και είναι για την ελληνική οικονομία.
Για του λόγου το αληθές, η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν αποτέλεσμα του περίφημου “φαινομένου βάσης” και προήλθε από τη μείωση του ρυθμού αύξησης, των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ειδικά από τα μέσα του περασμένου μήνα.
Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για τον περασμένο μήνα συνέβαλαν μόνο κατά το 2,68% στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού, έναντι συμβολής 5,5% και 6,2%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο. Με άλλα λόγια, αν οι τιμές στα καύσιμα για τον Οκτώβριο παρέμεναν απολύτως ίδιες με πέρυσι, ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 6,4% και όχι στο 9,1%.
Αυτό που δεν φαίνεται να τον ανησυχεί αλλά να το χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο είναι ότι η μεταβολή του δείκτη πληθωρισμού δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας- και επιταχύνεται και σε αλλά προϊόντα της οικονομίας με την διαμόρφωση του δείκτη στο 5,18% (σε ετήσια βάση) από το 4,87% του προηγούμενου μήνα με την βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος του εισαγόμενου πληθωρισμού έχει γίνει και ελληνικός.
Ετσι η κυβέρνηση του θα προσπαθεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τον λαό, δίνοντας κάποιες αυξήσεις (που δεν θα καλύπτουν τον πληθωρισμό) και επιδόματα τύπου pass που ήδη έχει καθιερώσει και θα συνεχίσει μέχρι και τις εκλογές.
Εξάλλου «λεφτά υπάρχουν» από τα νέο-δημιουργηθέντα χρήματα που έχουν τοποθετηθεί από την ΕΚΤ στην οικονομία μέσω διαφόρων δημοσιονομικών προγραμμάτων προκειμένου προκαλέσουν απότομη αύξηση της ζήτησης τόσο κατά την περίοδο της υγειονομικής όσο και της ενεργειακής κρίσης. Και φυσικά φαίνεται να συνεχίζει να μην τον ανησυχεί η εν εξέλιξη αύξηση των επιτοκίων που θα δύναται να οδηγήσει την χώρα μας σε προβλήματα αποπληρωμής δανείων, πτωχεύσεις, ανεργία και ύφεση.

Στο πρόσχημα δε του κινδύνου της δημοκρατίας και την αντιπολιτευτική προεκλογικά γραμμή με την πρόταση δυσπιστίας σχετικά με τις υποκλοπές, επαναφέρουμε την συζήτηση ως εξής:
Οι δημοκρατίες μας, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της οικονομικής εξουσίας. Οι υπόλοιποι, είμαστε φιλοξενούμενοι υπό δυνητική έξωση, μονίμως.
Αυτό, δεν αλλάζει πάρα μόνο με εκλογές.

 

 

Δημοσθένης Φραγκόπουλος

Ιδρυτικό Μέλος

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Περιμένοντας τον κ. Ερντογάν…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Περιμένοντας τον κ. Ερντογάν…

Από την αρχή του 2023 ζούμε στους ρυθμούς της πολυδιαφημιζόμενης και πολυαναμενόμενης Ελληνοτουρκικής προσέγγισης! Πυρετώδεις συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είτε φανερά είτε κρυφά. Γιατί μην ξεχνάμε υπάρχει και η μυστική διπλωματία, όπως μας...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σεβαστείτε κύριοι τα μνημεία των Σπετσών!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Σεβαστείτε κύριοι τα μνημεία των Σπετσών!

Πόλεμο ανοίξανε οι Σπετσιώτες με γνωστό εφοπλιστή που θέλει να χτίσει στη Παναγιά Αρμάτα. Στο νησί Σπέτσες υπάρχει η Παναγία της Αρμάτας και γύρω της υπάρχουν τρία οικοδομικά τετράγωνα τα οποία δέν έχουν χτιστεί μέχρι σήμερα γιατί είναι φυλασσόμενα απο το Υπουργείο...

Οδός Ονείρων

Οδός Ονείρων

Ήθος, αριστεία, σεβασμός, έρωτας για ζωή, παράδοση, πολιτισμός, αγωνιστικό πνεύμα, αιγαιοπελαγίτικος αέρας, ήρωες της Επανάστασης, Ορθοδοξία, Έθνος, Ελλάδα. Αυτές οι έννοιες άρχισαν να συνεπαίρνουν το μυαλό μου την ώρα που ονειρευόμουν το όνειρο του Χατζηδάκη και του...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΤΕΛΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΤΕΛΟΣ

Πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση μιας από τις βασικές αρχές ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή της αρνησικυρίας (βέτο). Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα 305 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης, 276 ψήφισαν κατά και υπήρξαν και...

Αγαθονήσι: Rafale έχουμε, ακτοπλοΐα έχουμε;

Στην Ελλάδα του 2023 (αν και πλέον το 2024 είναι ορατό μπροστά μας) και του επιτελικού κράτους του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να δέσει στο Αγαθονήσι καράβι από τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πάνω από ένα μήνα. «Ενώ οι γραμμές προκηρύσσονται συνήθως τους θερινούς μήνες,...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου κύριος Δημήτρης Καιρίδης επισκέφτηκε τη Ρόδο στα πλαίσια δρομολόγησης λύσεων σε ζητήματα που αφορούν την αυξημένη ροή μεταναστών το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε από τις δηλώσεις του, μιας...

Μετάβαση στο περιεχόμενο