Loading...
ΕΛΛΗΝΙΚΑ “ΝΑΤΟΪΚΑ” ΝΗΣΙΑ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, είπε μεταξύ άλλων: «Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί»!

 

Δηλαδή τα ελληνικά νησιά, είναι νατοϊκά νησιά;

Πότε έγινε αυτό;

Με ποια απόφαση;

Ποιος αποφάσισε για τον αποχαρακτηρισμό από ελληνικά σε νατοϊκά;

Πότε ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός γι’ αυτήν την αλλαγή;

Κι αφού έγιναν νατοϊκά, θα πρέπει να αναμένουμε την απόβαση στρατιωτών και οπλισμού αντίστοιχο με αυτόν που έχει γίνει στην Ουκρανία;

 

Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί η συγκεκριμένη δήλωση ξεσήκωσε μία, μικρή ομολογουμένως, θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας μας. Είναι απολύτως λογική αν λάβει κανείς υπόψιν τα κάτωθι:

 

 • Όλες οι ελληνικές μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις αποφεύγουν συστηματικά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Παλαιότερα γινόταν κάποια αναφορά στο δικαίωμά μας αυτό. Τώρα ούτε που ακούγεται! Ανώτατο στέλεχος της παρούσας κυβέρνησης ανάφερε ότι οι κόκκινες γραμμές μας είναι τα 6 μίλια. Αλλά τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο διαρρέει, κυρίως από στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, ότι οι συζητήσεις περιορίζονται στα 3 μίλια! Και μία ενδεχόμενη επέκταση 12 μιλίων ίσως πραγματοποιηθεί στα νότια και μόνο στα νότια της Κρήτης (άραγε μόνο εκεί έχουμε το δικαίωμα;) με τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ να διαμηνύει ότι η Άγκυρα δε δέχεται επέκταση πέραν των 6 μιλίων και την ελληνική πλευρά να παραμένει άφωνη.
 • Δεν έχουμε χαράξει ως χώρα ούτε ευθείες γραμμές βάσης για να μεγιστοποιήσουμε τα χωρικά μας ύδατα, πράγμα που έχουν κάνει όλες οι παραθαλάσσιες χώρες.
 • Δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ η τελευταία έχει πράξει το αντίστοιχο με τα γειτονικά της παράκτια κράτη Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο. Η λογική λέει ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
 • Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει συμβούλιο ασφαλείας! Ακόμα μία ελληνική πρωτοτυπία! Δεν έχουμε συμβούλιο ασφαλείας κι έχουμε γείτονες με επεκτατικές βλέψεις (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια). Έχουμε όμως σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού! Μην το ξεχνάμε. Είναι αυτό που στο παρελθόν είχαμε υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου! Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τι ακριβώς έκανε αυτός ο υπουργός…
 • Αφού λοιπόν είμαστε νατοϊκά νησιά, γιατί όταν πραγματοποιούνται νατοϊκές ασκήσεις, δε συμπεριλαμβάνονται η Λήμνος ή η Σάμος; Μήπως επειδή η Τουρκία θεωρεί αυτά τα νησιά ως αμφισβητούμενα και ότι δεν πρέπει να ανήκουν στην Ελλάδα και απαιτεί να εξαιρούνται από κάθε άσκηση; Ή μήπως αυτό έχει να κάνει με τη μείωση του στρατιωτικού μας αποτυπώματος, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο; Η ακριβής δήλωσή του, που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, σε μία περίοδο έντασης με τους γείτονες, ήταν «Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα». Με αυτήν την φράση του, θεωρήθηκε από πολλούς, ότι έκλεινε το μάτι στην Τουρκία και ήταν μήνυμα στήριξης στον επίμονο ισχυρισμό της για αποστρατικοποίηση των νησιών, σύμφωνα με τη δική της ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάνης. Να σημειώσουμε εδώ ότι από την επομένη της υπογραφής της συγκεκριμένης συνθήκης η Τουρκία πιέζει για την αναθεώρησή της.
 • Μετά τις πρόσφατες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις παρέμεινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Φλώρος! Ο κ. Φλώρος που κρεμάστηκε στα μανταλάκια ως θύμα τηλεφωνικής υποκλοπής κι έχει γίνει παγκόσμιο αντικείμενο συζήτησης στους ομολόγους του. Σε αυτόν τον άνθρωπο που δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση για όσα λέγονται, που δεν έχει νοιώσει την αξιοπρέπειά του να θίγεται, εμπιστευόμαστε εκ νέου την ασφάλεια της χώρας μας!
 • Οι πρόσφατες κρίσεις επεφύλασσαν και άλλη έκπληξη καθώς αποστρατεύτηκε ο αρχηγός του στόλου ναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, παρά τους άριστους χειρισμούς του στο επεισόδιο με τους Τούρκους στο Φαρμακονήσι, και όχι μόνο. Ίσως η επιτυχημένη αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας να ήταν η αιτία της αποστρατείας του.
 • Ο κ. Χρήστος Βαΐτσης εχρίσθη σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα εθνικής ασφάλειας το 2018, ενώ ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ. Το τελευταίο φημίζεται για τις στενές σχέσεις του με την Τουρκία. Μάλιστα, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις να αποκτήσει η Ελλάδα γαλλικά Rafale, έγινε γνωστό ότι το Κατάρ θα διαθέσει τα αντίστοιχα δικά του, προκειμένου να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι στους τρόπους αντιμετώπισης του μαχητικού αυτού του τύπου. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο μιας και ο συγκεκριμένος γνωρίζει όσο ελάχιστοι την άμυνα της χώρας μας;
 • Ο νυν ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, έχει κατ’ επανάληψιν πει σε δηλώσεις του «Δε μας διευκολύνει η Τουρκία με τις πράξεις της». Ίσως γι’ αυτό κάνουμε εμείς ό,τι μπορούμε για να τη διευκολύνουμε.
 • Η μυστική διπλωματία που διεξάγεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, πάντα υπό την αιγίδα της φίλης Γερμανίας (όσοι έχουν διαβάσει έστω και λίγο ιστορία γνωρίζουν πόσο φίλη μας είναι η Γερμανία) παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για εμάς. Τόσο, που αν δεν ήταν μαρτυριάριδες οι γείτονες, δε θα ξέραμε τίποτα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι!
 • Εδώ και χρόνια ανεχόμαστε τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει το μέτρημα. Ένα είναι σίγουρο ότι αυξάνονται, και φυσικά όχι με γεωμετρική πρόοδο!
 • Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβιάζοντας όχι μόνο την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.
 • Πάντα μιλάμε για τις διαφορές που έχουμε με την Τουρκία χρησιμοποιώντας πληθυντικό αριθμό. «Μόνη διαφορά με την Τουρκία η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Αλλά κάποιοι επιμένουν στον πληθυντικό!

Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε ακόμα για τον όρο «νατοϊκά νησιά»;

Καλό θα ήταν πριν γίνει οποιαδήποτε αντίστοιχη μελλοντική αναφορά να θυμηθούμε τις μάχες που έδωσαν στη θάλασσα ο Μιαούλης και ο Κανάρης και να ρωτήσουμε την κ. Ειρήνη, που είναι εδώ και 20 χρόνια η μοναδική κάτοικος της Κίναρου ή την κυρά της Ρω που για 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία σε αυτήν την ακριτική νησίδα. Να ρωτήσουμε τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη ή τους ήρωες αξιωματικούς Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό. Ίσως όλοι αυτοί να ξέρουν κάτι παραπάνω.

 

Είναι άλλο θέμα η αποφυγή του πολέμου και άλλο η αποτροπή του. Αποφεύγοντας τον πόλεμο, τον φέρνεις απλώς πιο κοντά. Με την πάροδο ετών απραξίας όχι μόνο η αποτροπή αλλά και ο πόλεμος, γίνονται απείρως δυσκολότερα.

 

Από την Πολιτική Γραμματεία του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

 

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕ…

Τελικά συμφώνησαν στην τιμή κι ο "βαρκάρης" ταξίδεψε τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Αχέροντα, κάνοντας τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας ακόμη φτωχότερο. Ο μουσικοσυνθέτης που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή κι έδεσε το όνομά του με μερικά από τα γνωστότερα και...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΙ ΕΙΧΕΣ… «ΝΙΚΗ», ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΙ ΕΙΧΕΣ… «ΝΙΚΗ», ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ

Πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι η πρώτη σε ψήφους στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας κ. Βασιλική Ζιάκα (έλαβε 3.491 ψήφους) δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το κόμμα της «ΝΙΚΗΣ» για τι το …ιερατείο του κόμματος (προεξάρχοντος του … αρχιερέα κ. Δημήτρη Νατσιού)...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η Βόρεια Ήπειρος ενιαία και αδιαίρετη στο διάβα των αιώνων, στάθηκε μιά εθνική και πολυεδρική έπαλξη. Το βόρειο τμήμα απελευθερώνεται κι` αυτό από τον Τουρκικό ζυγό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912 – 1913). Σύντομα όμως η Β. Ήπειρος αποσπάται αναγκαστικά από τον...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Ο στυγνός εκβιασμός Μητσοτάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Ο στυγνός εκβιασμός Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη χθες στην ΕΡΤ. Σε κάποιο σημείο διεμήφθει ο ακόλουθος διάλογος: "Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πατριωτική Δύναμη» κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, παρουσίασε τον «Πατριωτικό Συνασπισμό» υπό την ομπρέλλα του οποίου θα κατέβουν συνεργαζόμενοι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 12 κομματικοί σχηματισμοί. Στην ανακοίνωση που...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ

Συνεχίζει, για περίπου ένα μήνα τώρα, να βρίσκεται υπό κράτηση ο νικητής των εκλογών στη Χιμάρα, Φρέντυ Μπελέρης. Συνελήφθη, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, με την κατηγορία της προσπάθειας εξαγοράς ψήφων από συνεργάτη του. Παρ’ όλο όμως που δεν αποδείχθηκε στο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο