ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα στατιστικά στοιχεία των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν το 2022. Τα νούμερα είναι αυξημένα κατά 25% από το 2020. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών που αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε το 2022 αγγίζει τις 600, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο αυτοκτονίες καθημερινά!

Ο αριθμός καταγραφής αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος, καθώς για διάφορους λόγους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 και έπειτα παρατηρείται στη χώρα μας μία σταθεροποίηση των αυτοκτονιών σε περισσότερους από 500 θανάτους ανά έτος. Κατά τα έτη 2010 – 2019 στην Ελλάδα σημειώθηκαν τουλάχιστον 5.000 αυτοκτονίες.

Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει εδώ και πολύ καιρό ανησυχητικές διαστάσεις. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, αποφασίζουν να δώσουν τέλος στην ζωή τους και κανείς δεν ξέρει γιατί. Και κανείς δε θα μάθει ποτέ τον πραγματικό λόγο. Δεν υπάρχει καμία κρατική πρόνοια, καθώς όπως διαβάζουμε, κάποιες από αυτές τις αυτοκτονίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δε θα μπούμε στην ανάλυση όλων των αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να αφαιρέσει την ζωή του. Θα σημειώσουμε μόνο ότι δεν είναι τυχαία η αύξηση που καταγράφεται από το 2010 και μετά. Τότε η χώρα έμπαινε στα μνημόνια και πολλοί είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται. Τους παρέσυρε η δίνη των αρνητικών εξελίξεων που τους έδειχνε σα μοναδική λύση την … «έξοδο». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά, τα άτομα άνω των 60 ήταν εκείνα που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Είναι τα άτομα που είχαν μάθει να ζουν αξιοπρεπώς με το μισθό τους και οδηγήθηκαν στην ανεργία γιατί το σύστημα τα έκρινε ως μη παραγωγικά λόγω ηλικίας. Ίσως είναι τα άτομα που αναγκάζονται να ζουν με τις ανύπαρκτες και πενιχρές συντάξεις, με τις οποίες πρέπει να καλύψουν το κόστος ενοικίου, ρεύματος, φαρμάκων, τροφίμων που στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα ύψη. Δείτε ότι ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει, τίποτα δεν έχει μειωθεί στην χώρα μας, η οποία φιγουράρει σταθερά στην πρώτη δεκάδα παγκοσμιώς στην ακρίβεια της ενέργειας! Πώς να καλύψεις το κόστος ζωής; Με συντάξεις που κατά μέσον όρο ανέρχονται στα 600 Ευρώ; Ή μήπως λέμε πολλά;

Όπως προκύπτει από την έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων (Θεσσαλίας, Αιγαίου και Δημοκρίτειο Θράκης) και η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Nutrients του MDPI, περισσότεροι από ένας στους τρεις και, ακριβέστερα, το 35,6% των Ελλήνων ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού», την ώρα που ήδη πάνω από ένας στους δέκα (το 10,4%) ηλικιωμένους είναι υποσιτισμένος. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2023! Αν αυτό από μόνο του δεν είναι τρομακτικό, τότε ποιο είναι;

Αλλά να μην απογοητευόμαστε γιατί, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα έχουμε άλλη μία αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμπαρασύρει και τις συντάξεις! Και εντελώς τυχαία αυτό θα γίνει τον Απρίλιο, λίγο πριν τις εκλογές! Δεν αποτελεί όμως όπως τόνισε ο ίδιος προεκλογική εξαγγελία! Με σωστή διαχείριση των οικονομικών πετυχαίνει το οικονομικό επιτελείο την αύξηση αυτή! Να ενημερώσουμε όσους δεν το γνωρίζουν, και να υπενθυμίσουμε στους υπολοίπους ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας διέθεσε 2.000€ σε κάθε βουλευτή ως bonus για την κοπιώδη εργασία του το α’ 8μηνο του 2022. Θα ακολουθούσε και νέα βοήθεια τον Δεκέμβριο. Το ποσόν δίνεται, όπως δήλωσε ο κ. Πρόεδρος, για τις ανάγκες γραφείων ήτοι χαρτί υγείας, στυλογράφους διαρκείας και συνδετήρες εγγράφων. Εμφιαλωμένο νερό παρέχεται δωρεάν. Οι μισθοί και οι συντάξεις του λαού παραμένουν όμως καθηλωμένοι στο …. υπέδαφος!

Ένα άλλο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021. Όταν οι νέοι, κοιτάζοντας το μέλλον τους, δεν βρίσκουν πώς θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, δεν έχουν την ελπίδα και την πεποίθηση ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, βρίσκουν σα μόνη λύση το να φύγουν… Κάποιοι επιλέγουν την πάλη με αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο… Κάποιοι παραιτούνται, βάζοντας κάτω τη λογική που τους δείχνει ότι το ακατόρθωτο θα μείνει …. ακατόρθωτο….

Ανάμεσα στις 600 αυτοκτονίες για το 2022 ήταν και η τριανταεξάχρονη Χρυσάνθη. Η ανεμβολίαστη υγειονομικός που δεν άντεξε το βάρος της αναστολής που της επέβαλε η κυβέρνηση και αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της. Ο καθηγητής ποινικού δικαίου κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης σχολιάζοντας είπε «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι έμμεση αυτουργία ανθρωποκτονίας».

Κι ενώ αυτά τα νούμερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση και να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν ακούστηκε τίποτα. Είναι αυτό που λέμε ουδέν σχόλιο. Μήπως τελικά βρίσκονται όλοι τους από την ίδια πλευρά … της ιστορίας; Η κοινή επιδίωξη για ανέλιξη στην εξουσία τους κάνει να μη θίγουν σοβαρά ζητήματα. Ή μήπως έχουμε τόσο πλεονάζοντα πληθυσμό (ειδικά μετά την τελευταία απογραφή) που δε μας απασχολεί ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονεί και που συνεχώς αυξάνεται;

Την Τρίτη 17/1/2023 μιλώντας στο Ζάππειο σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας «αποτελεί δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα». Άραγε, όσοι από τους μετανάστες επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας, γνωρίζουν ότι η ίδια αυτή χώρα δεν είναι ο παράδεισος που φαίνεται στα μάτια τους αλλά οδηγεί τους πολίτες της στην αυτοκτονία; Ή μήπως για τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, νόμιμους και παράνομους, η κατάσταση είναι καλύτερη και υπάρχει μέριμνα για να μπορέσουν να ζήσουν με ανέσεις; Εμείς μία ερώτηση θέτουμε. Την απάντηση θα τη δώσουν οι μελλοντικές εξελίξεις. Που ίσως να μην είναι και στο πολύ μακρινό μέλλον.

 

 

Μαρίνα Μικελάτου

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του

Νέου Εθνικά Ενιαίου Πολιτικού Σχηματισμού – Πρώτα η Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Παρέλυσε η Γαλλία από τη γενική απεργία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Παρέλυσε η Γαλλία από τη γενική απεργία

Χάος στην γενική απεργία στη Γαλλία: Ο λαός λέει βροντερό «όχι» στην αύξηση τού συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας. Νομοσχέδιο που ο Μακρόν επιχειρεί να περάσει με προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με πρόταση...

Διαβάστε Περισσότερα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Το Μετρό τού Πειραιά «μπάζει νερά»!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Το Μετρό τού Πειραιά «μπάζει νερά»!

Με το δυστύχημα τής τραγωδίας των Τεμπών να μη μπορεί να φύγει από τη μνήμη κανενός, καθώς χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές, άνοιξε για άλλη μια φορά ο φάκελος τής διαφθοράς σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατικές μεταφορές και την ασφάλεια των πολιτών. Το έργο εκατομμυρίων...

Διαβάστε Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ …SUCCESS STORY

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ …SUCCESS STORY

Το κυβερνητικό success story σε αριθμούς: -- 3.990.717 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο -- 1.412.322 από αυτούς, είναι ήδη σε διαδικασία αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις σε κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία) -- 624.545 πολίτες τελούν υπό τελευταίας...

Διαβάστε Περισσότερα